Menu

Levný vs. drahý automatický kávovar: Espresso připravily oba skvěle (TEST 2024)

Levný vs. drahý automatický kávovar: Espresso připravily oba skvěle (TEST 2024)
Foto: Kristýna Hašková

V našem testu automatických kávovarů v přípravě espressa vynikaly bez ohledu na cenu dva – De’Longhi Eletta Explore ECAM 450.55.S a Tchibo Esperto Caffé 1.1 Silver. Zástupci nejdražších a nejlevnějších kávovarů z našeho testu zvládly výborné espresso opakovaně, a to z různých druhů kávových zrn. V následujícím článku se podíváme na jejich nejdůležitější parametry i na to, pro koho se který kávovar hodí.

Základní údaje

Protože jde o kávovary z výrazně odlišných cenových hladin, jsou některé parametry samozřejmě neporovnatelné. Přesto jde o nejlepší přístroje na přípravu espressa z našeho testu – ať už jde o výsledný nápoj, nebo i snadnost používání kávovarů. Nyní se zaměřujeme na důležité informace pro přípravu espressa, samostatné články o jednotlivých kávovarech najdete brzy na našich stránkách.

Parametr De’Longhi Eletta Explore Tchibo Esperto Caffé
Design
Orientační cena

 22 000 Kč

 6 500 Kč
Počet šálků najednou 2 1
Počet přednastavených nápojů 40 2
Šlehání mléka
Automatické s nádobkou Ne
Výdej horké vody Ano Ne
Rozměry (cm) 45 x 26 x 38,5 40 x 18 x 31,5
Hmotnost kávovaru (kg) 11,4 8, 2

Foto v tabulce: Heureka

Mlýnek a parní tlak

K jedněm z nejdůležitějších parametrů ovlivňujících přípravu kávy, kromě správné teploty, patří kvalita mlýnku a dostatečný parní tlak. Shrnujeme je v tabulce:

Parametr De’Longhi Eletta Explore Tchibo Esperto Caffé
Materiál mlýnku Ocel Ocel
Počet stupňů hrubosti 13 5
Parní tlak 19 bar 19 bar

Mlýnek

Oba kávovary mají kvalitní ocelové mlýnky, které zajišťují dlouhou životnost. Možnost nastavení hrubosti při mletí má lepší De’Longhi Eletta Explore, protože má 13 stupňů. Kvůli použitému typu kávy jsme potřebovali používat střední hrubost mletí u všech testovaných přístrojů, nebyl proto pro nás rozdíl mezi oběma kávovary nijak zásadní.

Pro náročnější uživatele, kteří chtějí využívat více druhů káv a nastavovat si hrubost mletí individuálně pro jednotlivé nápoje, je díky širším možnostem lepší volbou De’Longhi Eletta Explore.

Parní tlak

Jak je vidět z tabulky, materiál i parní tlak mají oba kávovary totožné. Jako jediné z testovaných přístrojů dosahovaly takto vysokého tlaku. Ten je u automatických kávovarů pro domácí použití důležitý proto, že kávovary neudrží konstantní hodnoty. Pohybují se od 9 po maximální hodnotu, poté opět klesají k 0. Na ideální hodnotu 9 barů se tedy dostane v průměru.

Foto: Kristýna Hašková

Snadnost přípravy espressa

Protože automatické kávovary slibují snadnou přípravu kávy stisknutím tlačítka, zaměřili jsme se i na jejich obsluhu při přípravě espressa. Displej u De’Longhi Eletta Explore je nejjednodušším způsobem ovládání, ale i Tchibo Esperto Caffé má velmi jednoduché, intuitivní ovládání. Velkou výhodou je osvětlení šálku, takže brzy ráno skvěle vidíte na připravovaný nápoj a nemusíte rozsvěcet hlavní osvětlení.

Parametr De’Longhi Eletta Explore Tchibo Esperto Caffé
Ovládání Displej Dotykové
Nastavení množství vody Automatické Automatické
Nastavení velikosti šálku Ano Potřeba přeprogramovat
Nastavení intenzity kávy (stupně) 5 2
Osvětlení šálku Ne Ano

 

U De’Longhi Eletta Explore celkové ovládání ovlivňuje dotykový displej, na kterém jsou nejen přesně popsané pokyny, ale i možnost snadno si nápoj přizpůsobit a uložit si jej do oblíbených. Tchibo Esperto Caffé má předprogramované množství i intenzitu a pokud chcete něco změnit, opět musíte nastavení naprogramovat podle návodu, což je složitější.

Fotogalerie: Kristýna Hašková

Kvalita espressa

Chuť, vůně i crema připraveného espressa z obou kávovarů patřila po celou dobu testování k nejlepším ze všech testovaných přístrojů. Od De’Longhi Eletta Explore jsme vzhledem k nejširším možnostem přípravy nápojů ochtunali největší množství káv. Proto se v několika případech mohlo projevit, že mělo espresso kyselejší chuť. Kvalita cremy a vůně ale byla vždy vynikající.

Parametr De’Longhi Eletta Explore Tchibo Esperto Caffé
Espresso chuť 80 %, v několika případech kyselejší 100 %, silná, rozpoznatelné tóny kávy
Espresso crema Výborná, hustá Výborná, bohatá
Espresso vůně Intenzivní Intenzivní
Espresso čas přípravy (s) 51 40

 

Výborné výsledky měl po celou dobu Tchibo Esperto Caffé, který konzistentně připravil espresso se skvělou chutí, vůní i cremou. Čas přípravy měl nejkratší ze všech kávovarů. Vzhledem k tomu, že nejdelší měřená doba přípravy espressa trvala 57 sekund oproti 40 sekundám u Tchibo Esperto Caffé, nepovažujeme to za významný parametr.

Foto: Kristýna Hašková

Kapacita

Při výběru automatického kávovaru byste měli vědět, kolik lidí ho bude pravidelně používat. Pokud nebude kapacita dostačující, přípravu kávy si tím značně ztížíte. Například nutnost dolévání vody, která je potřeba i k vnitřnímu čištění přístroje, přípravu nápoje hodně prodlouží.

Kapacita De’Longhi Eletta Explore Tchibo Esperto Caffé
Kávových zrn (g) 300 160 – 300
Mleté kávy (g) 13 Není
Odpadního zásobníku (porce) 14 10
Nádoby na vodu (l) 1,8 1,1
Maximální doporučená denní zátěž (porce) Neuvedeno 20

 

Oba kávovary měly z námi testovaných přístrojů největší kapacitu. Základní objem u Tchibo je sice jen 160 g, ale v balení je nástavec, díky kterému pojme až 300 g. Vysypávání kávové sedliny bylo u obou přístrojů velmi snadné, navíc oba pojmou velké množství. De’Longhi Eletta Explore měl dokonce nejvyšší kapacitu 14 porcí spolu s levnějším modelem stejné značky.

Foto: Kristýna Hašková

Závěr

Porovnali jsme nejlepší kávovary z našeho testu z nejnižší a nejvyšší cenové kategorie. Automatický kávovar De’Longhi Eletta Explore považujeme za výbornou volbu pro náročnější uživatele, kteří dávají přednost pohodlné obsluze, velkému výběru nápojů a chtějí si jednoduše přizpůsobit svou kávu. Musíte ale počítat s vysokou cenou.

Tchibo Esperto Caffé 1.1 Silver má naopak nejnižší cenu z námi testovaných kávovarů kvůli absenci mléčného systému, espresso ale připravilo vždy bezchybně. Pokud si chcete připravit jen základní kávové nápoje, případně přípravu mléka vyřešíte pomocí šlehače mléka, jde o bezkonkurenční model v poměru ceny a kvality. Musíte ale počítat s obtížnější obsluhou a menší kapacitou přístroje.

 

Použité zdroje:

  • Autorská tvorba, Arecenze.cz
  • https://www.arecenze.cz/recenze-automatickych-kavovaru/
  • https://espresso-works.com/blogs/coffee-life/bars-of-pressure-perfect-coffee-espresso
  • https://www.greenplantation.com/a/9-15-or-19-bar-what-is-the-ideal-pressure-in-a-coffee-machine
  • https://www.delonghi.com/cs-cz/produkty/kava/keramicky-nebo-ocelovy-mlynek-druhy-mlynk-na-kavu

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Ani jeden z existujících automatů espresso neudělá, i kdybychom se rozkrájeli. To už z principu nejde. Třeba přípraví docela pitné kafe, ale k espressu není ani na dostřel. Pokud 30ml teče méně něž 25 vteřin, je to spíš blíž překapávané. Myslím, že překapávané je lepší. Ve sklepě mi leží dvě drahé Jury a nesmí mi do kuchyně. Teď mám Gaggii Classic za 10 tisíc a mlýnek Rancilio Rocky Fresh a mám předpisové espresso. Nejsem si vůbec jíst, zda recenzent ví, jak má vypadat espresso.

Jaroslav Orlík

Dobrý den,

děkujeme za komentář. Samozřejmě vím, jak má vypadat espresso a jaké náležitosti jsou potřeba pro přípravu „pravého espressa“. Účelem testu bylo ověřit funkčnost kávovarů a kvalitu kávy vzhledem k jejich parametrům a zhodnotit nápoje, které výrobci označují jako espresso, latte macchiato a cappuccino. Ne každý totiž chce ono pravé espresso, ale mnoha lidem stačí, že do kávovaru nasypou kávu a zmáčknou tlačítko – to vyplývá z průzkumu mezi uživateli, kteří mají automatické kávovary doma. Sama používám k přípravě kávy nejraději džezvu a aktuálně vybírám aeropress. Více o tom, jak testování probíhalo, si můžete přečíst tady: https://www.arecenze.cz/clanky/otestovali-jsme-6-automatickych-kavovaru/
Ke způsobu přípravy kvalitní kávy v domácích podmínkách si můžete přečíst náš rozhovor s baristou roku 2023:
https://www.arecenze.cz/clanky/barista-roku-2023-denis-kramar-dobrou-kavu-udelate-i-bez-draheho-kavovaru/

Přeji pěkný den.

Kristýna Hašková, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.