Mnohem lepší než kapr? Tyto 3 ryby mezi klasiku nepatří, jsou ale chutné i zdravé
Foto: Canva (se svolením)Neodmyslitelnou součástí českých Vánoc je jednoznačně kapr. Ten má ale jednu velkou nevýhodu, a to jsou kosti. Zdlouhavé vybírání a neustálá ostražitost u stolu jsou důvody, proč od něj každoročně spousta lidí upouští. Existují ale ryby, které jsou přinejmenším stejně chutné, a přitom téměř bez kostí. A my vám povíme, které to jsou. Možná se právě některá z nich stane vaší novou vánoční tradicí.
Foto: Oficiální materiály distributoraPánve
Foto: Oficiální materiály distributoraHorkovzdušné fritézy
Losos – nejpopulárnější ryba na Vánoce, hned po kaprovi
V mnoha domácnostech se na Štědrý den servíruje losos. Je chuťově výrazný, a protože jej snadno seženete již vyfiletovaného prakticky bez kostí, představuje také vhodnou volbu i pro rodiny s dětmi. Navíc působí slavnostně a na talíři vypadá skvěle i bez složité úpravy.
V obchodě si můžete vybrat čerstvou nebo mraženou alternativu a upravit jej lze jednoduše. Rybu marinujte v oleji spolu s bylinkami a následně ji ogrilujte na pánvi, nejdříve kůží dolů, potom obraťte. Pro přípravu s menším množstvím oleje využijte horkovzdušnou fritézu nebo lososa upečte v alobalu v troubě společně s bylinkami.
Foto: Unsplash (se svolením)Losos má šťavnaté maso a mezi Čechy je stále oblíbenější
Halibut – jemná rybí delikatesa
Mořský halibut nebo též platýs černý je v českých domácnostech stále spíše výjimkou, to je ovšem škoda. Má jemné bílé maso a patří mezi jednu z nejchutnějších mořských ryb. Zavděčíte se s ním i dětem, protože je úplně bez kostí.
Filety z halibuta můžete tradičně obalit v trojobalu a usmažit. Jeho bílé maso si ale skvěle rozumí i s bylinkami a bílým pepřem. Pokud se rozhodnete servírovat jej s bylinkami na přírodno, připravte k němu i omáčku, vhodná bude méně výrazná holandská nebo beárnská (s přídavkem estragonu).
Mořský ďas – překvapí vzhledem i chutí
Minimum kostí má z ryb také mořský ďas, který udělá na slavnostním štědrovečerním stole opravdu parádu. Na první pohled možná nepůsobí lákavě, doslova jde o příšeru z mořských hlubin, jeho maso ale patří mezi gastronomické poklady. Je bílé, jemné a pevné, často se mu také přezdívá humr chudých.
Skvěle bude ladit třeba s česnekovou omáčkou nebo jej můžete servírovat ve stylu saltimbocca s parmskou šunkou a šalvějí. Na chuti mu ale neublíží ani klasická příprava v trojobalu.
Foto: Unsplash (se svolením)Velký výběr lahodných ryb na štědrovečerní stůl najdete třeba v Makru
Servírujte rybu stylově
Slavnostní večeře je také o atmosféře, kterou u stolu vytvoříte. Zvolte svíčku s příjemným teplým světlem, která by ale měla být neparfémovaná, aby silná vůně zbytečně nepřebíjela jemné aroma jídla. Jemné rybí maso si zaslouží také elegantní jídelní servis, ideálně světlý nebo porcelánový, na kterém vynikne barva ryby i přílohy. Rybu servírujte s plátky citronu, nejen kvůli svěží chuti, ale i pro neutralizaci rybího zápachu.
Foto: Oficiální materiály distributoraJídelní soupravy
Foto: Oficiální materiály distributoraPorcelánové mísy
Foto: Oficiální materiály distributoraPříbory
- Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz