Menu

Nejhorší máslo pro rok 2025 dle testů: Pachuť a tuhost, problém má i máslo z Lidlu

Nejhorší máslo pro rok 2025 dle testů: Pachuť a tuhost, problém má i máslo z LidluFoto: Unsplash.com
Másla v testech mají problém s pachutí a tuhostí. Naopak složení máme v Česku dle testů ukázkové.

Máslo patří mezi suroviny, které by neměly chybět v žádné kuchyni. Podle Francouzů se bez něj neobejdete, pokud chcete uvařit dobré jídlo. Jeho cena stále roste a stává se tak pro řadu lidí zbožím, které kupují hlavně v akci. My jsme prozkoumali, která za vyšší cenu podle testů nestojí.

Másla s nejhorším hodnocením v testech

V testech kvality na tom másla, která v Čechách kupujeme, nejsou úplně nejhůř. Hodnotí se chuť i případná pachuť, vůně, barva, která může být ovlivněna krmivem a celkový vzhled. Dále porota zkoumá tvrdost a roztíratelnost a podle všech těchto faktorů se můžeme dozvědět, které máslo koupit můžeme a kterému bychom se raději měli vyhnout.

1. Brazzale Moravia Čerstvé máslo

Foto: ilustrační, unsplash.com

Toto máslo z česko-italské mlékárny v Litovli dopadlo v testech českých másel nejhůř. Složení i laboratorní testy dopadly ukázkově, přesto máslo zklamalo svou tuhostí, špatně se krájí i roztírá a má silnou lojovitou pachuť, která není příjemná. Nevýhodou je také jeho vyšší cena, tohle máslo patří k těm dražším.

Zdroj: https://www.testypotravin.cz/potraviny/brazzale-moravia-cerstve-maslo

2. Nature´s Promise Bio máslo

Foto: Oficiální materiály distributora

O něco lépe v celkovém hodnocení dopadlo máslo obchodního řetězce Albert a jeho prémiové značky Nature´s Promise Bio. Složení je správné, co se týče požadavků na bio produkty i legislativy. Obstálo i v chuti, roztíratelnosti a dalších parametrech. Body mu ovšem ubral fakt, že laboratorní vzorky obsahovaly koliformní bakterie E.coli. Množství ale nebylo nijak vysoké a pro konzumenty nepředstavovalo žádnou hrozbu.

Zdroj: https://www.testypotravin.cz/potraviny/nature-s-promise-bio-maslo

3. Pilos Selské máslo 84 % tuku

Foto: Oficiální materiály distributora

Mezi nejhorší másla se dostalo i máslo dalšího obchodního řetězce, a to Pilos z Lidlu. Tuku sice obsahuje dokonce 85 %, ale není tím zvýšen podíl nenasycených mastných kyselin proti těm nasyceným a také transtuků je méně než u méně tučných vzorků. Laboratorní výsledky dopadly dobře, v chuti jsou ale cítit nepříjemné pachuti, chybí máslová vůně a je poměrně tuhé. O něco lepší volbou je máslo Pilos 82 %, které je podle testů dokonce kvalitnější než to prodávané v Německu.

Zdroj: https://www.testypotravin.cz/potraviny/pilos-selske-maslo-84-tuku

Tuky nízko, ceny vysoko

Stoupající ceny všeho prostě patří k žjsou rostoucí náklady na pracovníky i energie, které by stály za běžným zdražováním. Větší nárůst u másla způsobil nedostatek mléčného tuku. Mléko, byť je z kvalitního chovu není dostatečně tučné a není z něj tolik másla, kolik by mohlo. Výrobci pak musí kromě mléka kupovat i dražší smetanu, což cenu šponuje do závratných výšin.

Jak poznat kvalitní máslo

Kvalitní máslo poznáte nejsnáze podle jeho složení, čím je jednodušší a obsahuje méně položek, je poctivější a kvalitnější. Správně by mělo obsahovat minimálně 80 % mléčného tuku, maximálně 16 % vody a do 2 % mléčné sušiny, zbytek jsou další pevné složky jako bílkoviny či laktóza. Mléčného tuku bývá v obsahu másla nejčastěji 82 %, ale najdeme i tučnější. Horní hranice je 90 %, pak už to není máslo. Pokud je část mléčného tuku nahrazena tukem rostlinným nebo jsou ve složení krom výše uvedených ingrediencí stabilizátory, barviva a další látky, tak se také nejedná o máslo, jde pouze o jeho náhražku.

Zdroje:

Autorský text

https://www.testypotravin.cz/testy/velky-test-masla?sort=worst

https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/test-maslo-dovoz-cerstve-lednicka.A241205_120754_test_ven

https://www.akademiekvality.cz/clanek/spetka-z-historie-masla

https://www.ferpotravina.cz/clanky/co-je-a-neni-maslo

Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o aku šroubovák Parkside Performance v hodnotě 2 500 Kč – stačí se přihlásit.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze (16)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

a které je dobré? jinak jevaše zkoumání na prd!

Jiří Borovička

Pragolaktos je jednicka.

Jan

Přesně !

Martin Mentor

Proboha transtuky v masle ???
to snad NE ! Vzdyt, je to nejhorsi co muze byt. Zaplat panbuh, ze tam nejsou !! Zdrave maslo je tvrde, spatne roztiratelne, ruzne zlute a plne nasycenych tuku. Jedine tak mam jistotu, ze pochazi od kravy pasene vylucne na trave a nedostava zadne obili ! Maslo muze sezone menit chut, tak jak se meni skladba travy.
Uf. Akorat se porad lidem matou hlavy.
Nechci maslo, ktere se bude dobre roztirat plne omega 6 mastnych kyselin z obili, soji nebo buhvi ceho.
Chci maslo plne vitaminu A,E,D3 a K2-MK4 a nasycenych tuku, ktere zajistuji jeho stabilitu.

Marek Petráš

Zajímavé, chemicky kvalitní, chuťově nekvalitní.

Jarda Zmeškal

Je to lež. Toto máslo z Moravie kupuji pravidelně a nic z toho, co se tu o něm píše, není pravda. Je dobře roztíratelné a vůbec žádnou pachuť nemá. Je dražší, ale velmi kvalitní a není zabaleno do hliníkových obalů.

Karla Krejčí

Tak nevím, kdo ty testy platí. Původně jsem myslela, že číslo 1 u másla od Brazzale znamená, že je nejlepší, což mě nepřekvapilo. Máslo kupuju pravidleně. Je sice dražší, ale jeho cena je stabilní (narozdíl od másel v supermarketech), stejně tak i kvalita. Máslo se velmi dobře rozdílá (opět narozdíl od běžných produktů v supermarketech) a nikdy (ani když jej mám v lednici déle) nemívá pachuť, což se třeba u některých farmářských výrobků stává. Možná byl tento test dotovaný někým, pro koho právě tato značka představuje konkurenci, jinak si to nedovedu vysvětlit.

Miluše Moudrá

A která másla jsou na dalších místech? Je to neúplné hodnocení, takže k ničemu.

Marie Dvořáková

Tuhé a špatně roztíratelné máslo je u mne kvalitní máslo vyrobené klasickou technologií. Lojovitá pachuť je diskutabilní, kdo z porotců ví přesně jak chutná lůj?

Jiří Holub

Kupuji to krájené od Grande Moravia a je nejlepší, takže váš průzkum je hodně velká lež. krásně se roztírá na rozdíl třeba od Madety, která je natužená a hnusná.

Lenka

Zkoumat potraviny až jsou už v domácnostech je trochu pozdě??? Lepší by bylo vyrábět méně druhů , ale kvalitně. Dnes jedou všichni na množství a velký zisk. Mnoho náhražek v potravinách a pak se divíé, že jsou lidé nemocní . Může někdo vysvětlit jak se pozná kvalitní zdravá potravina ????

libuše

„také transtuků je méně než u méně tučných vzorků“ – Transtuky (nebo trans tuky) škodí zdraví a jsou v některých zemích už jsou zakázané (v Česku bohžel zatím ne, ale EU se je snaží omezovat). Argumentovat, že máslo jich obsahuje málo a proto není dobré je trochu mimo. Působí to na mě podobně jako kdyby se tvrdilo, že ve stravě je příliš málo rtuti a pesticidů.

Jaroslav Mácha

delam si vlastni, za 10min hotove

Jan Urbánek

brazzale nekvalitní? neměl jsem s nikdy žádný problém a naopak lepší něj nějaké másla v privátních značkách. Navíc pochází máslo z CZ. Kdežto polských je tu strašně moc. Řetězce nakupují hlavně nejlevnější a ty kvalitní kupovat nechtějí. Delam v oboru a noc dobře to vím. Radši si koupí poslke, aby ho mohli nabídnout o korunu levněji. chce se mi z řetězců zvracet a hlavně jejich nákupních.

Jaroslav Ramba

Máslo z Moravie je nejlepší. Kupujeme jej pravidelně právě proto, že se dobře roztírá, čili že v něm není podíl vody jako v jiných máslech. Žádná lojová pachuť není. Nevěřte těmto testům, jak to tak vidím, nejsou nestranné a podplácí se všude. Kupujte máslo z Moravie, protože kvalitní, chutné, vydrží dlouho, nežlukne a není zabaleno v hliníkovém obalu.

Karla Krejčí

Negativní hodnocení chuti másla z Litovle mě dost překvapilo. Máslo je chuťově vynikající a je na něm zkrátka znát, že je od krav. Chutná velmi podobně podomácky vyrobenému máslu z domácího mléka. Komu přirozená chuť kvalitního másla vadí, ať kupuje margaríny. Ale ať proboha nepromítá městskou nezkušenost do veřejně promovaných hodnocení. Působí to trapně.

Lenka Rutteová

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.