Testy paštik: V hodnocení 12 výrobků má Agrofert hlavu na špalku, vítězem je překvapení z Písku
Foto: Canva, se svolenímJátrová paštika kdysi patřila mezi oblíbené pochoutky u královského dvora a dnes je oblíbenou svačinkou (nejen) pro turisty. Víte však, jak má správná paštika vypadat, chutnat a podle čeho ji v obchodě vybírat?
Paštika a její složení
Paštika je jemně mělněný produkt z masa a dalších surovin. Má vonět po játrech či jiném masu, ze kterého je vyrobená, a mít lehce narůžovělou barvu. Nejoblíbenější je klasická paštika játrová.
Ve vyhlášce č. 69/2016 Sb. je přesně stanoveno, jaké minimální množství masa a jater musí v játrové paštice být. Játrová paštika musí obsahovat nejméně 25 % masa, 26 % vepřových jater, a nejvýše 40 % tuku.
- Nepřehlédněte naši novou recenzi: 2 týdny jsem testoval Apple Watch Ultra 3: Do extrémních podmínek dobré, korunka se moc nepovedla
Redaktorka časopisu dTest Sabina Andree pro tn.nova.cz uvedla:
- „Na trhu se objevují výrobky s názvy jako játrovka nebo játrový krém. Když výrobce přesně nepoužije ten termín játrová paštika nebo játrový sýr, tak nemusí splňovat minimální množství masa či jater.“
Test paštik
V loňském roce provedl Svět potravin test paštik, v rámci kterého hodnotil celkem 12 výrobků. Zkoumány byly senzorické vlastnosti paštik (senzorické hodnocení však tvořilo jen 20 % z celkové známky), nutriční a jakostní parametry a také to, zda složení výrobku odpovídá tomu, co deklaruje výrobce na obalu. Byl také proveden mikrobiální rozbor. Šest paštik, které se umístily na předních pozicích, najdete v následující tabulce:
| Paštika | Známka za senzorické hodnocení | Známka za celkové hodnocení | Doplňující informace |
| MÚÚÚ Písecká játrová paštika | 2,6 | 1,7 | tuhá, velmi tmavá, naměřený obsah tuku je nižší než na etiketě |
| TORO HLAVEČNÍK Paštika selská ve vosku | 2,6 | 2,0 | neroztíratelná, drobivá, více tuku než na etiketě |
| NAŠE MASO Játrová paštika zauzená | 3,3 | 2,0 | intenzivní kořeněná chuť |
| SLÁMA Bítešská paštika jemná | 2,1 | 2,2 | krémová, intenzivnější chuť jater, obsahuje zahušťovadla, méně tuku než na etiketě |
| UZENINY PŘÍBRAM Játrová paštika | 2,3 | 2,2 | sušší, silná chuť po játrech, obsahuje zahušťovadla a barviva |
| MASNA STUDENÁ Játrovka | 1,7 | 2,3 | krémová, roztíratelná, slanější, středně intenzivní chuť jater |
Paštiky, které se umístily na dalších příčkách většinou obsahovaly zahušťovadla. glutamát či barviva. Často do nich byla také přidána bílkovina. A až na pár výjimek v nich také bylo hodně soli. Celkovým vítězem je MÚÚÚ Písecká játrová paštika, s celkovým hodnocením 1,7. Ve středu tabulky (tedy na 6. místě) se ocitla MASNA STUDENÁ Játrovka, jejímž výrobcem je Krahulík – MASOZÁVOD Krahulčí, a. s., jedna ze společností Agrofertu. Na posledním místě se umístila Selská paštika od Farmářských uzenin. Na jejím obale nebylo vůbec uvedeno, kolik obsahuje masa či jater.
Závěrem lze říci, že rozdíly mezi paštikami na trhu jsou značné. Řada výrobců stále používá přídatné látky včetně glutamátu, barviv a zahušťovadel. Určitě se proto vyplatí číst etikety.
Foto: pexels.comPokud si netroufáte na přípravu domácí paštiky, pečlivě zvažte, po jakých produktech sáhnete v obchodě.
Jak vybrat dobrou paštiku?
- V první řadě platí: Čtěte etikety. Jen tak si koupíte kvalitní výrobek a ne hmotu plnou stabilizátorů a aromat.
- Vybírejte paštiky, které mají vysoký obsah masa.
- Volte paštiky s co nejmenším obsahem soli a s co nejmenším množstvím přídatných látek (čím je složení paštiky jednodušší a kratší, tím je paštika lepší)
- Vyhýbejte se produktům, které jsou označeny jako játrová pomazánka, nebývá v nich příliš mnoha masa a jater.
- Sledujte množství tuku ve výrobku. Nesahejte po těch nejméně tučných, pamatujte, že právě vyšší obsah tuku je jedním z průvodních znaků játrových paštik.
- Více přídatných látek je v paštikách konzervovaných, raději tedy kupujte ty chlazené.
- Vyhýbejte se paštikám, kde je na prvních místech ve složení uvedeno vepřové sádlo a vepřová kůže.
- Pamatujte, že cena nic nevypovídá o kvalitě produktu.
Hodnocení vybraných paštik přímo od zákazníků
Dali byste si paštiku? Vyrazte pro nějakou do obchodu. Tady je několik tipů přímo od zákazníků, které vybrané paštiky sami vyzkoušeli a jejich hodnocení zveřejnili na webu Heureka.cz.
Mehlig & Heller Maminčina játrovka ve skle 250 g: „Vynikající paštika, která překvapí kvalitou a velice dobrou chutí. Manžel už jiné paštiky nechce, pouze tuhle.“
Čongrády Tradiční játrová paštika 190 g: „Výborná játrová paštika, která mi chutí připomíná domácí paštiky ze zabíjačky, které jsme měli v dětství u babičky.“
Via Delicia Paštika z divočáka na červeném víně 130 g: „Absolutně vynikající.“
Zdroje:
- https://svet-potravin.cz/testovali-jsme-pastiky-prehlidka-glutamatu-barviv-a-zahustovadel
- https://www.dtest.cz/clanek-10334/jak-vybrat-jatrovou-pastiku
- https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/520238-podle-ceho-poznat-kvalitni-pastiku-cena-nerozhoduje-napovedet-muze-slozeni
- https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-69
- https://dvojka.rozhlas.cz/hodne-jater-hodne-masa-pastika-uz-davno-nemusi-byt-synonymem-pro-nekvalitni-9068360
- https://pastiky.heureka.cz/top-recenze/?f=2
- https://www.agrofert.cz/nase-spolecnosti?segment=4&country=All
- https://www.prumyslovaautomatizace.com/krahulik-masozavod-krahulci-mel-loni-vyssi-trzby-i-zisk/
Proč má Agrofert hlavu na špalku, když se umístil ve středu. To už je na pováženou. Nejsem žádný příznivec, ale tohle mě už štve.