Menu

TOP 1 nejhorší jídlo české kuchyně je smažák! Jak si udělat jeho zdravější alternativu?

TOP 1 nejhorší jídlo české kuchyně je smažák! Jak si udělat jeho zdravější alternativu?

Málokteré jídlo vzbuzuje tolik kontroverzí jako smažený sýr. Buď ho milujete, nebo nenávidíte, ale většina Čechů patří spíš k jeho fanouškům. Minimálně do doby, než zjistí, že jde a kalorickou bombu s množstvím potenciálně škodlivých látek. Naštěstí existují odlehčené varianty, které snadno připravíte například v horkovzdušné fritéze nebo i na pánvi, a to nejlépe na přepuštěném másle.

Běžná porce oblíbeného českého „smažáku“ v trojobalu obsahuje přes 1000 kalorií a když k tomu připočteme ještě hranolky a tatarskou omáčku, dostaneme se i na více než 1300 kalorií. To ale není jedený problém, při smažení totiž může docházet k přepalování oleje a tím i vzniku nebezpečných látek, především akrylamidu, který podle některých studií skutečně zvyšuje riziko rakoviny nebo neplodnosti. Problémem je ale i vyšší riziko nervových onemocnění a dalších zdravotních problémů.

Dietní smažák? Zkuste horkovzdušnou fritézu

Pod názvem horkovzdušná fritéza se skrývá malý, zato velmi šikovný domácí spotřebič si v poslední době získává čím dál víc fanoušků. Připravíte v něm totiž zdravější alternativym většiny smažených jídel, nejen klasického eidamu, goudy nebo hermelínu, ale i řízků, rybích prstů a různých zeleninových placiček, které ocení i vegani. Jak tedy na smažený sýr bez jakéhokoli tuku? Velmi rychle a jednoduše, třeba podle tohoto receptu.

Budete potřebovat

  • 400 gramů sýra
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce strouhanky

Postup

Sýr nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba 1 cm a rozdělte na trojúhelníky. Dále si připravte talíře s vajíčkem, moukou a troufanou a rozehřejte horkovzdušnou fritézu na 200 °C, což bude trvat maximálně pár minut. Sýr jemně navlhčete, aby se na něj trojobal hezky nalepil. Začněte moukou a postupně pokračujte vajíčkem a strouhankou. A pokud nakonec přidáte ještě jednu vrstvu vajec a strouhanky, máte jistotu, že vám sýr nebude téct.

Pak už můžete sýr vložit na 10 minut do horkovzdušné fritézy. Případně ho nechte ještě pár minut dojít, aby měl krásnou zlatohnědou barvu. Podávat ho doporučujeme s vařenými bramborami a domácí tatarkou, abyste se vyhnuli dalším smaženým nebo vysoce zpracovaným potravinám.

Na přepuštěném másle pro opravdové gurmány

Pokud se přece jen nechcete občas vzdát poctivého smaženého sýra, zkuste si ho připravit po vzoru šéfkuchařů, tedy na kvalitní pánvi s nepřilnavým povrchem. A zároveň investujte i do kvalitních surovin. Ideální je pro tyto účely přepuštěné máslo s vysokým kouřovým bodem (až 250 °C). Nejen, že u něj nehrozí riziko přepalování, ale také dodá sýru skvělou chuť.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.