Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
6 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
5 900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
5 300 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
7 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
7 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
6 000 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat plynový sporák
Sporák se skládá se ze dvou částí – varné desky a pečicí trouby. V našem článku se věnujeme plynovým sporákům, tedy těm, jejichž trouba i varná deska používá k ohřevu plyn. Dozvíte se například, jaké jsou energetické vlastnosti sporáku, na jaké funkce se při výběru zaměřit a v jakých cenových kategoriích se plynové sporáky pohybují.
Pokud se nechcete vybíráním dlouze zatěžovat, nechte se inspirovat naším výběrem. Námi zvolené tři TOP produkty naleznete o něco výše na této stránce.
Jestliže toužíte spíše po indukčním sporáku nebo klasické kombinované variantě, i pro tyto produkty jsme vám připravili specializované srovnání, které najdete pod příslušnými odkazy.
Jak vybrat plynový sporák stručně:
- Zvažte jeho umístění – Vestavné sporáky jsou estetičtější, ale jejich instalace je složitější a často vyžaduje zásah do kuchyně.
- Zkontrolujte spotřebu – Tu zjistíte z energetického štítku. Úsporné sporáky většinou patří do třídy A+.
- Vyberte si výbavu – Užitečné je především elektronické zapalování, displej s časovačem nebo systém čištění. Prakticky nepostradatelná je bezpečnostní pojistka hořáků.
- Udělejte si přehled o ceně – Obecně jsou plynové sporáky poměrně cenově dostupné, rozdíly ale mohou být v řádu tisíců.
Výhody a nevýhody plynových sporáků
Jednou z výhod pořízení plynového sporáku je poměrně nízká cena v porovnání s kombinovanými nebo plně elektrickými modely. K pořizovací ceně je ale třeba připočíst i profesionální zapojení, plynový sporák totiž sami nezapojíte, a rázem už nemusí být toto řešení až tak úsporné.
Oblíbená je zejména plynová varná deska, která umožňuje okamžitou regulaci teploty, má minimální tepelné ztráty a na rozdíl od litinových vařičů vždy víte, která plotýnka je právě v provozu. Zároveň jde ale stále ještě o otevřený plamen a manipulace s ním může být nebezpečná, při hoření navíc vznikají zplodiny a hrozí i únik plynu, je proto vhodné dbát na dobré větrání.
Ovládání trouby už navíc není až tak přesné, rozsah teplot je menší a na rozdíl od elektrické trouby tak nezvládne například rozmrazování či sušení.
Výhody | Nevýhody |
Nižší pořizovací cena | Nutnost profesionálního zapojení |
Přesná regulace teploty hořáků | Horší regulace teploty trouby |
Trouba se rychleji zahřívá | Riziko úniku plynu |
Malé tepelné ztráty | Manipulace s otevřeným ohněm |
Umístění
Součástí každého sporáku je varná deska a trouba. Je na vás, abyste se rozhodli, zda tyto dva díly chcete mít pohromadě v rámci jednoho spotřebiče, nebo zda upřednostníte vestavěnou variantu, kdy můžete mít plotýnku a troubu i na jiném místě v kuchyni. Každá varianta s sebou nese výhody i nevýhody.
Vestavný spotřebič
Vestavěná varianta vypadá lépe. Zabudovaná do linky nenarušuje celistvost kuchyně. Umístění plotýnek a trouby si můžete přizpůsobit svým potřebám. Ani trouba tedy nemusí být u země, můžete si ji umístit do pohodlnější výšky. Flexibilita je v tomto případě vykoupena vyšší cenou.
Samostatný spotřebič
Samostatně stojící sporák sice tak flexibilní není, o to snazší ale bude jeho instalace. V podstatě jej stačí připojit ke zdroji elektřiny a plynu a můžete začít vařit (u plynových sporáků je v tomto směru nevýhoda ve formě profesionální instalace). Navíc, plánujete-li se v budoucnu stěhovat nebo kuchyň přestavovat, nebude problém takovýto spotřebič přemístit.
Na druhou stranu tím, že nepasuje do kuchyně na míru, může působit po vzhledové stránce lehce rušivě. Nikdy jej nenapasujete přesně k lince, vždy vzniknou alespoň nějaké mezery, ve kterých se může usazovat nečistota. Cena této varianty bývá nižší.
Energetický štítek
Každý sporák má svůj energetický štítek, ze kterého vyčtete důležité informace týkající energetické náročnosti jeho trouby. Písmenem je označena energetická třída. Na rozdíl například od praček není u sporáků tolik běžné, že dosahují těch nejúspornějších hodnot.
Kromě varianty A (případně A+, A++ nebo A+++) se tedy setkáme i s dalšími písmenkovými označeními. Nově vyráběné sporáky však musejí spadat nejhůře do třídy B, s horším označením se tedy setkáte maximálně u starších modelů. Kromě toho jsou na energetickém štítku vždy uvedeny dva typy spotřeby – horní údaj uvádí spotřebu při běžném tepelném pečení, spodní popisuje spotřebu při použití programu s horkým vzduchem.
V neposlední řadě je na štítku uveden také objem trouby (Zdroj: EU MarketWatch).

Vybavení
V této kapitole vám představíme doplňkové funkce, které plynové sporáky mohou a nemusejí nabízet, záleží model od modelu. Je již na vás, abyste usoudili, které z nich jsou pro vás podstatné a bez kterých se obejdete.
Bezpečnost
Kromě základních parametrů, které byly doposud zmíněny, se jednotlivé sporáky odlišují doplňkovým vybavením, které nabízejí. Obzvlášť u plynových sporáků je důležité myslet na bezpečnost.
- Pojistka hořáků – Bezpečnostní pojistka hořáků už je dnes prakticky nezbytností, chcete-li se vyhnout nechtěnému úniku plynu.
- Vícevrstvé sklo – U trouby plní úlohu bezpečnostního prvku dvou až třívrstvé sklo dvířek. To zabezpečí, že práce bude nejen bezpečnější (o dvířka se nepopálíte) ale také ekonomičtější, zabrání totiž úniku tepla.
- Elektronické zapalování – Ne úplně příjemnou činností, kterou si mnozí z vás s plynovým sporákem spojí, je pracné zapalování pomocí sirek nebo jiného podpalovače. Novější modely naštěstí pro tento problém našly řešení a dnes již existují plotýnky, kde se plamen zažehne automaticky. Slouží k tomu elektronický knoflík, který mívá také bezpečnostní pojistku, je nutné jej před otočením stisknout.
Příslušenství
Plynové sporáky nepatří ke spotřebičům, se kterými získáte celá balení různých doplňků, najde se ale přece jen několik prvků, které mohou rozšířit možnosti využití sporáku.
- Grilovací hořák – Tento hořák najdete v horní části trouby a můžete jej využít k přímému grilování, šikovně si tak můžete připomenout atmosféru letního barbecue přímo u vás v kuchyni.
- Otočný rožeň – Některé trouby mají ve výbavě také otoční rožeň, ten poslouží primárně ke grilování masa.
- Plechy – K troubě zpravidla dostanete i vhodné plechy, pokud pečete ve větším objemu, vyplatí se nějaký ten plech přikoupit, dejte si ovšem pozor, aby měl odpovídající rozměry.
Doplňkové funkce
Nakonec zbývá uvést několik funkcí, které sice nemají vliv na účinnost pečení či vaření, ale zvyšují komfort používání sporáku.
- Osvětlení trouby – Díky vnitřnímu osvětlení můžete zkontrolovat obsah trouby, aniž byste otevírali dvířka a zbytečně tak plýtvali teplem.
- Poklop – Na hořáky existují poklopy, kterými je můžete v případě, že plotýnky momentálně nepoužíváte, přikrýt a vznikne vám tak další odkládací prostor.
- Displej a časovač – U elektrických sporáků je displej a časovač prakticky samozřejmostí, pro plynové to ovšem neplatí. Přesto je vždy výhodou, když můžete vidět své nastavení a například i čas na displeji nebo když si můžete nastavit časovač, který vás upozorní, že je na čase jídlo z trouby vyndat.
Rozměry
Obecně platí, že sporáky si bývají po rozměrové stránce velmi podobné. Obvyklá šířka je 50 – 60 cm. To ovšem platí v případě, že máte standardní 4 plotýnky na varné desce. Některé sporáky nabízejí plotýnek dokonce 5 a šířka se vám rázem vyhoupne klidně až na 90 cm.
O šířce mluvíme z toho důvodu, že je to ten prostor, který si musíte na lince hlídat, aby vám tam sporák zapadl. Zároveň je její hodnotu důležité znát pro nákup plechů, abyste měli jistotu, že vám budou sedět.
Čištění
Čištěním varné desky se nemusíme nijak zvlášť zabývat, to probíhá úplně stejně jako u každého elektrického vařiče. O něco zajímavější už je ale čištění trouby, které může být do jisté míry automatické. Existuje hned několik šikovných systémů:
- Pyrolýza – Nejefektivnějším způsobem čištění je pyrolýza, trouby s touto funkcí se vlastně čistí samy. Zapnete troubu naprázdno a veškeré usazené nečistoty se spálí na popel, který pak stačí z trouby vymést.
- Katalýza – Druhým typem jsou trouby katalytické. Ty mají speciálně upravené vnitřní stěny, které pohlcují nečistoty i během klasického pečení a vnitřní stěny trouby stačí tak jednou za čas pouze otřít hadříkem.
- Čištění párou – Specialitou je potom čisticí program AquaClean, který pár modelů nabízí. Finta spočívá v tom, že umístíte do trouby pekáč naplněný vodou, která se při zapnuté troubě začne odpařovat a uvolní nečistoty na stěnách trouby. Podobných výsledků ale můžete dosáhnout i při odpařování vody v troubě, která tuto funkci nemá.
Cena
Je jasné, že i cena bude hrát při vašem rozhodování důležitý faktor. Plynové sporáky vás v tomto ohledu jistě potěší, v porovnání s elektrickými či kombinovanými modely bývají často levnější. Rozdělili jsme je do tří skupin a každou z nich jsme pár větami popsali, abyste si mohli udělat představu, co můžete v konkrétní cenové kategorii očekávat.
Cena do 5 000 Kč
V této první cenové kategorii pořídíte ty nejzákladnější, slušné modely. Jsou vybaveny jednoduše, žádných pokročilých funkcí se zde nedočkáte, avšak pro běžné použití vystačí. Je dobré si však nastudovat recenze jednotlivých modelů, abyste se vyhnuli časté poruchovosti, která obecně u levných spotřebičů hrozí.
Cena od 5 000 Kč do 10 000 Kč
Za částku do 10 000 korun pořídíte do své domácnosti již kvalitní spotřebič, na který se budete moci spolehnout. V této skupině se nacházejí již pokročilejší modely s automatickým zapalováním, bezpečnostními pojistkami a dalšími vychytávkami.
Cena nad 10 000 Kč
Pokud za plynový sporák zaplatíte více než 10 000 korun, dostanete buďto opravdu vyšperkovaný sporák do běžných domácností nebo již profesionální spotřebič, často se zvětšeným objemem, nebo v kombinaci s přidanou indukční deskou. Na výběr v této cenové kategorii pochopitelně nebude již z tolika produktů.
Zásady bezpečného používání plynového sporáku
Plynové spotřebiče vyvolávají značný respekt, při správném používání se jich ale nemusíte bát. Zde najdete několik pravidel pro bezpečné zacházení s plynovým sporákem:
- Nesnažte se plynový sporák zapojit svépomocí a raději využijte služeb odborníka.
- Pokud musíte hořáky zapalovat ručně, použijte dlouhou sirku, speciální dlouhý zapalovač nebo špejli.
- Při zapalování dávejte pozor na delší vlasy, příliš se nad hořák nenaklánějte.
- Při vznícení oleje v pánvi jej nehaste vodou, hořící kapičky by se rozlétly po kuchyni. Pánev přikryjte poklicí nebo zasypte např. moukou.
- Místnost se sporákem by měla být dobře větraná. Vyvarujte se ale průvanu, který by mohl uhasit hořáky.
Tipy na pečení v plynové troubě
Oproti používání elektrické trouby může být pečení v její plynové alternativě trochu složitější. Základem je zkoušet a nevzdávat se, podle některých hospodyněk například plynová trouba peče rychleji/s vyšší teplotou než elektrická. Pro začátek jsme proto pro vás sesbírali několik rad, jak pečení v plynové troubě zefektivnit:
- Určete správnou teplotu – Plynové trouby často nemají na ovládacích knoflících uvedenou teplotu, není tak lehké zjistit, jak troubu správně nastavit. Pomůckou může být například tato kalkulačka, která převede stupně na kolečku na teplotní stupně, popřípadě můžete teplotu přeměřit kuchyňským teploměrem.
- Pomozte rovnoměrnému rozložení tepla – Troubu je vhodné před použitím dostatečně rozehřát, s rovnoměrným ohřevem může pomoci také pečicí kámen na dně trouby. Maminky a babičky dokonce pro tyto účely používaly keramickou střešní tašku.
- Pokrmy hlídejte – Pečení v plynové troubě může být trochu dobrodružné a jídlo není vhodné nechávat příliš dlouho bez dozoru, jinak hrozí, že se rychle spálí. Trouby také často peče v některé části více, proto je vhodné plechy průběžně otáčet, aby byly pokrmy upečené rovnoměrně. Vysušení jídla zase zabráníte, když na dno trouby umístíte pekáček s vodou.