Jak vybrat Remosku
Remoska je původně českým vynálezem elektrotechnika Oldřicha Homuty, po znárodnění se v 50. letech se vyráběla ve státním podniku REMOS. Oblíbili si ji zákazníci nejen u nás, ale i v zahraničí. Pro její praktičnost a pohodlnost při užívání je široce využívána i dnes. Pokud i vy toužíte mít jednu doma, ale nevíte si rady s jejím výběrem, pomůže vám náš nákupní rádce.
V článku se dozvíte, jakou velikost zvolit v závislosti na počtu členů vaší domácnosti a také co můžete od tohoto produkty očekávat. Popíšeme vám také jednotlivé části a jejich výrobní materiály.
Při jejím výběru se vám nabízí několik různých variant a záleží jen na vás, která z nich nejlépe naplní vaše potřeby a očekávání. Proto je před nákupem nezbytné načerpat dostatek hodnotných informací týkajících se jednotlivých parametrů.
Jak vybrat Remosku stručně:
- Zvolte správný objem – podle počtu členů domácnosti zvolte 2l či 4l model.
- Zvažte okénko – které usnadní kontrolu jídla, ale může vést k nerovnoměrnému propečení.
- Vyberte si z několika modelů – liší se designem či dalším příslušenstvím.
Výrobní materiál
Přestože dnes na trhu najdete několik barevných a designových variant Remosek, materiál je vždy stejný. Jednotlivé varianty jsou vytvořené pomocí odlišné barvy povrchové úpravy. Celá Remoska samozřejmě není vyrobena z jediného materiálu. Vzhledem k tomu, že se skládá ze tří částí, je nutné se zaměřit na každou zvlášť.
- Odnímatelné víko
- Hrnec
- Stojánek

Odnímatelné víko
Tento prvek představuje v podstatě „srdce“ samotné Remosky. Nejde totiž jen o běžnou pokličku. V plném nebo částečně proskleném víku je zakomponována topná spirála, která je zdrojem potřebného tepla a stará se o přípravu pokrmů. Samotné víko je vyrobeno z nerezového plechu, který je zárukou dlouhé životnosti a snadné údržby.
Víko je doplněno jedním či dvěma praktickými držadly z tvrzeného plastu. Ta vás ochrání před nežádoucím popálením a umožní pohodlnou manipulaci. Na velkém madle je zároveň umístěn vypínač a do něj je přiveden odnímatelný elektrický kabel. Dále na víku najdete druhé madlo, které usnadní zvedání víka a zároveň umožní bezpečné odložení horkého poklopu na podložku. Ve víku jsou také umístěné ventily, které v průběhu pečení odvádějí přebytečnou páru mimo prostor hrnce.
S okénkem či bez okénka
Během výběru Remosky se určitě dostanete i k tomuto rozhodnutí. Obě varianty přirozeně mají své klady i zápory a je tedy jen na vás, které dáte přednost.
|
Výhody |
Nevýhody |
S okénkem |
+ Kontrola průběhu pečení |
– Nedopečené místo pod okénkem |
+ Neuniká teplo kvůli odklopení víka |
|
Bez okénka |
+ Peče rovnoměrně |
– Pro kontrolu je potřeba odklopit víko |
- S okénkem získáte možnost kontroly pokrmu během pečení, aniž byste museli odklápět víko. To je praktické, neboť odklopením uniká teplo, což se později negativně projeví na délce přípravy i účtu za elektřinu. Na druhou stranu však pod sklem někdy najdete nedopečené místo.
- Remoska bez okénka bude péct rovnoměrněji. Pro kontrolu bude však nutné víko odklopit. Pokud jste tedy odhodláni neplatit za energie ani o halíř víc, možná bude třeba trochu cviku, než se naučíte odhadovat správnou dobu přípravy i bez průběžných kontrol.
Hrnec
Jedná se o část Remosky sloužící pro přípravu nejrůznějších pokrmů. U některých modelů na hrnci najdete madla pro přenášení. Základním výrobním materiálem je hliník, který ve srovnání například s nerezem lépe vede teplo. Jeho litá varianta je odolnější a snáze odolá připáleninám. Hrnce mají navíc teflonovou nepřilnavou vrstvu. Ta vám umožní bez problému připravovat pokrmy bez oleje, ale také zapékání bez připečení.
Stojánek
Třetí díl, na který se hrnec společně s víkem pokládá. Pokud hrnec neměl madla na přenášení, najdete je na tomto stojánku. Stojánek je vyrobený z teplu odolného plastu. Jeho účelem je držet horkou Remosku nad danou plochou – kuchyňskou linkou či stolem.
Tvar, velikost a hmotnost
Od kvality výrobního materiálu se můžete přesunout k designu Remosky. Na první pohled si všimnete, že všechny Remosky vypadají velmi podobně. Mají kulatý tvar hrnce se dvěma uchy, víko s madlem a úchytkou a stojánek. Rozdíly u jednotlivých modelů jsou v barevné variantě, respektive v barvě povrchové úpravy. Druhým rozdílem je okénko, které u některých modelů umožňuje nahlížet během procesu vaření do nádoby.
Třetím, a pravděpodobně i nejdůležitějším rozdílem je objem či velikost. Remosky jsou k dostání ve dvou velikostech:
- Malá remoska má objem 2 litry a postačí na přípravu 2 až 3 porcí pokrmu.
- Velká remoska pro větší rodinu se hodí remoska s objemem 4 litry, což je dostatečná kapacita pro přípravu pokrmu pro 4 a více osob.
Malá, 2l remoska připraví 2-3 porce jídla
Do větší, 4l remosky se vejde pokrm pro 4 a více osob
S objemem samozřejmě úzce souvisí i celková hmotnost. Té věnujte pozornost hlavně tehdy, když budete Remosku často přenášet nebo s ní dokonce cestovat. Menší modely váží 2 kg, ty větší o kilogram více.
Příkon
Jedna z nejdůležitějších veličin týkajících se nákupu nové Remosky. Příkon je prezentován ve wattech pod zkratkou „W“. Tento údaj je přímo úměrný také samotnému objemu daného produktu. Čím větší pořídíte Remosku, tím větší je i příkon.
Menší Remosky mají příkon 400 W, ty větší pak 580 W. S vyšším příkonem se pojí rychlejší příprava pokrmu, ale na druhou stranu počítejte s tím, že narůstající příkon se úměrně promítne do zvyšujících se nákladů na elektrickou energii.
Zdrojem energie je klasická elektrická zásuvka na 230 V. Využít však můžete i měničů 12 V a 24 V na 230 V. Ty se vám hodí hlavně při kempování nebo při přípravě pokrmů například na odpočívadle. Napájet ji pak můžete z autobaterie.
Ovládání
Vzhledem k tomu, že Remoska je velice jednoduchým typem kuchyňského zařízení, lze to samé očekávat také u ovládání. To je dostupné na ručním madlu, kde naleznete tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Teplotu tedy nelze ovládat, vždy se bude pohybovat v rozmezí 160 až 180 °C.
Další parametry
Jak jsme již zmiňovali v kapitole o tvaru, všechny modely pečicích pánví značky Remoska jsou si víceméně podobné. Přesto se najde několik odlišností či dalších drobností, které vám mohou při výběru pomoct.
- Odnímatelný kabel – je prvkem, který oceníte, pokud nesnášíte, když se vám všudypřítomný kabel motá pod ruce. Po dovaření jej zkrátka odpojíte a ke stolu můžete donést už jen hrnec s poklicí.
- Další využití hrnce – některé modely je možné vložit do trouby či postavit na sporák, dokonce včetně indukce. Pokud si tedy vyberete jeden z nich, zvýšíte tím variabilitu receptů, které v Remosce připravíte.
- Soft-tlakové víko – slouží k pomalému vaření pod tlakem. Tento způsob je ideální pro guláše či vývary
Cena
Přínos Remosky je velice často srovnáván s klasickou troubou. Pořizovací náklady jsou v tomto případě podstatně nižší. U menšího modelu s objemem 2 litry můžete počítat s cenou zhruba od 2300 Kč v závislosti na konkrétním výrobku – zda má okénko či barevnou úpravu. Jen o pár stovek více stojí čtyřlitrový model velikosti. U multifunkční Remosky Tria se cena pohybuje kolem 4000 Kč.
Zásady používání Remosky
Remoska je univerzálním kuchyňským nástrojem s všestranným užitím. Můžete v ní pochutiny dusit, smažit, grilovat a péct (včetně přípravy nejrůznějších moučníků a dezertů). Abyste s produktem byli dlouhodobě spokojeni, je vhodné dodržovat pár zásad používání.
- Remosku není třeba díky rychlosti přípravy jídla jakkoliv předehřívat. I přes rychlé dokončení pokrmu se tyto výrobky prezentují až 80% úsporou oproti klasickým troubám.
- Suroviny by se při vaření neměly dotýkat víka. V takovém případě je rozdělte na menší části.
- Při míchání potravin používejte nástroje, které nepoškrábou povrch Remosky.
- Neodklápějte víko zbytečně často, aby nedocházelo k úniku tepla.
- Odnímatelné víko s elektrickým kabelem nikdy nevkládejte do vody, natož do myčky. Vždy jej myjte pouze navlhčeným hadříkem. Využít lze i šetrný saponát.
- Při odkládání víka dbejte na to, aby teplá vnitřní část směřovala vždy směrem vzhůru.
Modelový výběr
Předchozí kapitoly se věnovaly všeobecným radám ohledně nákupu nové Remosky. Pokud byste si rádi nějakou pořídili, ale pořád trochu tápete, možná vám pomůže náš modelový výběr, ve kterém popíšeme parametry konkrétního produktu a poukážeme, proč mají pro nakupujícího význam.
Pro modelový výběr jsme zvolili model Remoska Prima P32, který pořídíte za cenu pohybující se kolem 3 000 Kč.
1. Objem: 4 l
Remosky se vyrábějí ve dvou variantách, moc možností volby tedy nemáte. Zatímco 2l remoska vystačí na 2 – 3 porce, větší nádoba poslouží i rodinám o čtyřech a více členech.
2. Okénko: bez okénka
Pokud zvolíte model bez okénka, vzdáte se tím možnosti kontrolovat pokrm během přípravy bez pootevření víka. Tento ústupek vám však Remoska vynahradí v podobě rovnoměrnějšího pečení. Někdy, zejména u starších modelů, totiž docházelo k nedopečení místa pod sklem.
3. Příkon: 580 W
Mezi pečicími spotřebiči jiných výrobců patří Remoska k těm s nižším příkonem. To znamená, že pánev za dobu provozu spotřebuje méně energie a pečení v ní bude úspornější. Vyšší příkon naopak poskytuje spolehlivější záruku rychlého a efektivního nahřátí.
4. Ovládání: bez nastavení teploty
Ovládání Remosky je jednoduché, jediné tlačítko ji zapíná a vypíná. Standardní teplota, které dosáhnete, bude 160 až 180 °C. Pro běžné použití vám bude stačit, pokud se vám přesto zdá příliš nízká, budete se muset poohlédnout po výrobcích jiných značek.
5. Specifika modelu: odnímatelný kabel, madla na stojánku
Remoska Prima je vybavena kabelem, který je možné z držadla víka vypojit. Tato vychytávka bude ku prospěchu všem, kteří ponesou Remosku k servírování na vzdálenější stůl a kabel by jim jen překážel.
Tento model se od jiných liší také umístěním madel. Ta zde nejsou připevněna k hrnci, ale k plastovému stojánku. Můžete tak přenášet obojí najednou.
6. Využití na sporáku či v troubě: není možné
Tento model Remosky není určený na pokládání na sporák či do trouby. Použití na sporáku by mohlo pomoci s prudkým osmažením cibulky, protože pro smažení je spodní ohřev vhodnější. Použití trouby by však bylo neekonomické – Remoska totiž během pečení spotřebuje mnohem méně energie. A protože pečení probíhá v menším prostoru, pokrm se během přípravy v Remosce také méně vysuší.
Vážení. Zajímalo by mě, proč kupovat remosku a ne multifunkční pečící hrnec. Jaké jsou výhody remosky. Když srovnám cenovou hladinu těchto přístrojů, zdá se mně, že multifunkční není významně dražší a má výhodu nastavení různých teplot a programů. Přesto stále koupi remosky zvažuji.
Děkuji za odpověď Věra Vlčková