Jak vybrat Remosku
Remoska je tradiční český produkt používaný v domácnostech již šedesát let. Pro její praktičnost a pohodlnost při užívání je široce využívána i dnes. Pokud i vy toužíte mít jednu doma, ale nevíte si rady s jejím výběrem, pomůže vám náš nákupní rádce. Čekají na vás následující kapitoly:
- Co je Remoska – označujeme tak pouze pečicí pánve značky Remoska. Jde o multifukční kuchyňský přístroj, ve kterém můžete péct, vařit, smažit, zapékat i dusit.
- Jak funguje Remoska – ve víku Remosky se nachází topná spirála, která se stará o tepelnou úpravu pokrmu. V tom spočívá celé kouzlo.
- Produktové řady Remosek – vybírat můžete ze čtyř řad. Remoska Prima je základní řada, Remoska Dua zahrnuje produkty vhodné na indukční sporáky a nevyšší řada Remoska Tria obsahuje velké Remosky opatřené soft-tlakovým víkem. Další možností je limitovaná edice Remoska Classic.
- Výrobní materiál – víko je vyrobeno z nerezového plechu potaženého teflonem, hrnec z hliníku s povrchovou úpravou a stojan z teplotně odolného plastu. Remoska Dua má hrnec vyrobený ze speciálního materiálu Trimetal.
- Velikost a hmotnost – k dostání jsou dvě velikosti, a to 2 l nebo 4 l. S tím souvisí i hmotnost. Menší produkty váží 2–3 kg, větší nad 4 kg.
- Příkon – vybírat můžete mezi 400 W a 580 W. Vyšší příkon znamená rychlejší přípravu pokrmu.
- Ovládání – ovládání je velice jednoduché, probíhá pomocí jednoho tlačítka na zapnutí a vypnutí.
- Funkce a příslušenství – mezi specifické vychytávky patří odnímatelný kabel, tlakové víko nebo magnetická vnější vrstva.
- Ceny – menší Remosky stojí mezi 2 500–3 000 Kč, větší modely do 4 000 Kč. Pokud toužíte po Remosce Tria, čeká vás vyšší investice.
- Zásady používání Remosky – aby vám vydržela co nejdéle, musíte s ní správně zacházet.
Ukázka Remosky
Co je Remoska
Remoska je původně českým vynálezem elektrotechnika Oldřicha Homuty, po znárodnění se v 50. letech se vyráběla ve státním podniku REMOS. Oblíbili si ji zákazníci nejen u nás, ale i v zahraničí. Popularita Remosek je díky univerzálnosti použití a snadné obsluze opět na vzestupu. Pozvolna se stávají nedílnou součástí nejen těch tradičních, ale také mnohých moderních kuchyní.
I když pojem Remoska v naší krajině zobecněl, a mnozí z vás si představí různé výrobky mnoha značek, lze pod tímto označením hledat jen produkty značky Remoska. Ta navazuje na podnik Remos, který se právě výrobou těchto zařízení proslavil. Na produkty ostatních značek jsme se zaměřili ve speciálním porovnání pečicích pánví.
Jak funguje Remoska
Remosky nové generace jsou, stejně jako jejich předchůdkyně, elektrické pečicí mísy, které zajišťují pečení pokrmu topnou spirálou umístěnou ve víku. Nemusíte se ale omezovat jen na pečení, můžete v nich totiž také vařit, smažit, dusit, zapékat, ohřívat či rozmrazovat. Velikostně se tento produkt podobá klasickým vyvýšeným pánvím nebo hrncům. A právě to zaručuje onu zmiňovanou mobilitu. Remosku můžete používat nejen doma, ale také na chalupě, kde je často nedostatek místa, nebo při kempování s rodinou, kdy využijete napájení z autobaterie.
Výhody Remosky |
Nevýhody Remosky |
Multifunkční využití |
Nelze regulovat teplotu |
Vaření doma i na chatě |
Čas přípravy pokrmu musíte odhadnout (bez okénka) |
Snadná obsluha |
Pokrm může být někde nedopečený (s okénkem) |
Úsporný chod |
– |
Vaření bez přepalování s minimem tuku |
– |
Produktové řady Remosek
V portfoliu značky Remoska najdete v současné době tři základní modelové řady:
- Remoska Prima – základní řada, objem 2 l i 4 l, mají nepřilnavý povrch a odnímatelný kabel, nelze je ale využívat na sporáku.
- Remoska Dua – celonerezové Remosky, objem 2 l i 4 l, vhodné na indukční sporák, nenabízí ovšem soft-tlakové vaření.
- Remoska Tria – nejvyšší řada, objem 4,5 l, nabízí jako jediná soft-tlakové vaření.
K dostání je teď také limitovaná řada Remoska Classic. Jedná se o předchůdce modelové řady Remoska Prima.
Remoska Prima
Základní produktová řada Remosek. Najdete zde jak menší varianty o objemu 2 l, tak i větší Remosky. Remosky Prima mají nepřilnavý povrch a odnímatelný kabel, nelze je ovšem používat na sporáku. Pokud nemáte s Remoskami žádné zkušenosti nebo nevaříte moc často, může být Remoska Prima ideálním startovacím můstkem.
Remoska Dua
Remosky Dua jsou vyrobeny specifickým způsobem. Na rozdíl od řady Prima je zde jako výrobní materiál hrnce použita kombinace hliníku a nerezové oceli. Hrnec je tudíž vhodný i na indukční sporák a snadno se udržuje v čistotě. Nerezové provedení je zároveň zárukou lepší odolnosti.
Remoska Tria
Nejvyšší řada Remosek, která nabízí jako jediná soft-tlakové vaření. Součástí konstrukce je speciální tlakové víko. Díky tomu můžete v Remosce Tria dusit např. guláš nebo pomalu táhnout vývar. Remosky Tria najdou uplatnění v početnějších domácnostech, neboť mají objem 4,5 l.
Remoska Classic
Remoska Classic je limitovaná řada, kterou výrobce nabízí během určitých akcí. Tento model v podstatě představuje předchůdce Remosky Prima. Povrch je potažen nepřilnavým teflonem. Víko může být s otvorem i bez. Na rozdíl od Remosky Prima je zde přívodní kabel připevněn k víku napevno.
Produktová řada |
Nepřilnavý povrch |
Použití na sporáku |
Odnímatelný kabel |
Soft-tlakové vaření |
Cenová hladina |
Remoska Prima |
Ano |
Ne |
Ano |
Ne |
2 500–3 000 Kč |
Remoska Dua |
Ne |
Ano |
Ano |
Ne |
3 000–4 000 Kč |
Remoska Tria |
Ano |
Ano |
Ano |
Ano |
Nad 4 000 Kč |
Remoska Classic |
Ano |
Ne |
Ne |
Ne |
2 000–2 500 Kč |
Výrobní materiál
Přestože dnes na trhu najdete několik barevných a designových variant Remosek, konstrukčně jsou si velmi podobné. Výjimku představují Remosky Tria (nejvyšší řada Remosek), které jsou opatřeny ještě speciálním soft-tlakovým víkem na dušení pod mírným tlakem.
Jednotlivé barevné varianty jsou vytvořené pomocí odlišné barvy povrchové úpravy. Celá Remoska samozřejmě není vyrobena z jediného materiálu. Vzhledem k tomu, že se skládá ze tří částí, je nutné se zaměřit na každou zvlášť.
- Odnímatelné víko – zde je topná spirála, víko je vyrobeno z nerezového plechu potaženého vrstvou teflonu.
- Hrnec – zde se vaří pokrm, hrnec je vyroben z hliníku nebo vrstev nerezové oceli a hliníku, povrch je nepřilnavý.
- Stojánek – k odložení horké Remosky, vyrábí se z teplotně odolného plastu.

Odnímatelné víko
Tento prvek představuje v podstatě „srdce“ samotné Remosky. Nejde totiž jen o běžnou pokličku. V plném nebo částečně proskleném víku je zakomponována topná spirála, která je zdrojem potřebného tepla pro přípravu pokrmů. Samotné víko je vyrobeno z nerezového plechu, který je zárukou dlouhé životnosti a snadné údržby.
Víko je doplněno jedním či dvěma praktickými držadly z tvrzeného plastu. Ta vás ochrání před nežádoucím popálením a umožní pohodlnou manipulaci. Na velkém madle je zároveň umístěn vypínač a do něj je přiveden odnímatelný elektrický kabel. Dále na víku najdete druhé madlo, které usnadní zvedání víka a zároveň umožní bezpečné odložení horkého poklopu na podložku. Ve víku jsou také umístěné ventily, které v průběhu pečení odvádějí přebytečnou páru mimo prostor hrnce.
S okénkem, či bez okénka?
Během výběru Remosky se určitě dostanete i k tomuto rozhodnutí. Obě varianty přirozeně mají své klady i zápory a je tedy jen na vás, které dáte přednost.
- Remoska s okénkem – získáte možnost kontroly pokrmu během pečení, aniž byste museli odklápět víko. To je praktické, neboť odklopením uniká teplo, což se později negativně projeví na délce přípravy i účtu za elektřinu. Na druhou stranu však pod sklem někdy najdete nedopečené místo.
- Remoska bez okénka – bude péct rovnoměrněji. Pro kontrolu bude však nutné víko odklopit. Pokud jste tedy odhodláni neplatit za energie ani o halíř víc, možná bude třeba trochu cviku, než se naučíte odhadovat správnou dobu přípravy i bez průběžného odklápění víka.
Remoska s okénkem
Remoska bez okénka
|
Výhody |
Nevýhody |
S okénkem |
+ Kontrola v průběhu pečení
+ Neuniká teplo kvůli odklopení víka |
– Potenciálně nedopečené místo pod okénkem
– Dražší varianta |
Bez okénka |
+ Peče rovnoměrně
+ Levnější varianta |
– Pro kontrolu je potřeba odklopit víko |
Hrnec
Jedná se o část Remosky sloužící pro přípravu nejrůznějších pokrmů. U některých modelů najdete přímo na hrnci madla pro přenášení. Základním výrobním materiálem je hliník, který ve srovnání např. s nerezovou ocelí lépe vede teplo. Jeho litá varianta je odolnější a snáze odolá připáleninám. Hrnce mají navíc teflonovou nepřilnavou vrstvu. Ta vám umožní bez problému připravovat pokrmy bez oleje, ale také zapékání bez připečení.
U řady Remoska Dua výrobce sází na kombinaci hliníku s nerezovou ocelí. Třívrstvý materiál Trimetal je tvořen vnější vrstvou magnetické nerezové oceli, vrstvou hliníku a vnitřní vrstvou nerezové oceli certifikované pro styk s potravinami.
Stojánek
Třetí díl, na který se hrnec společně s víkem pokládá. Pokud hrnec nemá madla na přenášení, najdete je na tomto stojánku. Stojánek je vyrobený z teplotně odolného plastu. Jeho účelem je držet horkou Remosku nad danou plochou (kuchyňskou linkou či stolem). Díky stojánku můžete Remosku bezpečně přenášet.
Velikost a hmotnost
Od kvality výrobního materiálu se můžete přesunout k designu Remosky. Na první pohled si všimnete, že všechny Remosky vypadají velmi podobně. Mají kulatý tvar hrnce se dvěma uchy, víko s madlem a úchytkou a stojánek. Na první pohled patrné designové rozdíly u jednotlivých modelů spočívají v barevné odlišnosti, respektive v barvě povrchové úpravy. Druhým rozdílem je okénko, které u některých modelů umožňuje nahlížet během procesu vaření do nádoby. Třetím rozdílem je soft-tlakové víko, které najdete pouze u Remosek Tria.
Posledním, a pravděpodobně i nejdůležitějším rozdílem, je objem. Remosky jsou k dostání ve dvou velikostech:
- Malá remoska – má objem 2 l, postačí na přípravu 2–3 porcí pokrmu, vhodná pro jednotlivce či páry.
- Velká remoska – má objem 4 l (Tria dokonce 4,5 l), dostatečná kapacita pro přípravu pokrmu pro 4 a více osob.
Malá Remoska (2 l) na 2–3 porce jídla
Větší Remoska (4 l) na 4 a více porcí
S objemem samozřejmě úzce souvisí i celková hmotnost. Té věnujte pozornost hlavně tehdy, když budete Remosku často přenášet nebo s ní dokonce cestovat. Menší modely váží 2–3 kg. Velké Remosky váží 4,4 kg, Remosky Tria dokonce 6,5 kg.
Příkon
Příkon je prezentován ve wattech pod zkratkou „W“. Tento údaj je přímo úměrný také samotnému objemu daného produktu. Čím větší pořídíte Remosku, tím větší je i příkon.
- 400 W – příkon menších Remosek o objemu 2 l, spotřebují méně energie, ale příprava může trvat déle.
- 580 W – příkon větších Remosek o objemu 4 l, spotřeba energie je logicky vyšší, ale pečou rychleji.
Zdrojem energie je klasická elektrická zásuvka na 230 V. Využít však můžete i měničů 12 V a 24 V na 230 V. Ty se vám hodí hlavně při kempování nebo při přípravě pokrmů například na odpočívadle. Napájet Remosku pak můžete i z autobaterie.
Ovládání
Vzhledem k tomu, že Remoska je velice jednoduchým kuchyňským přístrojem, lze jednoduchost očekávat také u ovládání. To je dostupné na ručním madlu, kde naleznete tlačítko pro zapnutí a vypnutí. Teplotu tedy nelze nijak regulovat, vždy se bude pohybovat v rozmezí 160–180 °C.
Funkce a příslušenství
Jak jsme již zmiňovali v kapitole o velikosti, všechny modely pečicích pánví značky Remoska jsou si víceméně podobné. Přesto se najde několik odlišností či dalších drobností, které vám mohou při výběru pomoct.
- Odnímatelný kabel – prvek, který oceníte, pokud nesnášíte, když se vám všudypřítomný kabel motá pod ruce. Po dovaření jej zkrátka odpojíte a ke stolu můžete donést už jen hrnec s poklicí.
- Soft-tlakové víko – slouží k pomalému vaření pod tlakem. Tento způsob je ideální pro guláše či vývary. Remoska s tímto víkem tedy dokáže v podstatě nahradit tlakový hrnec.
- Magnetická vnější vrstva hrnce – umožňuje postavit hrnec na indukční sporák.
- Madla na přenášení – u některých modelů najdete madla na bočních stranách hrnce. U jiných je jimi opatřen plastový stojánek.
Ceny
Přínos Remosky je velice často srovnáván s klasickou troubou. Pořizovací náklady jsou v tomto případě podstatně nižší. Remosky zakoupíte v následujících cenových úrovních:
- Remosky od 2 500 do 3 000 Kč – menší Remosky Prima o objemu 2 l, případně Remosky Classic.
- Remosky od 3 000 do 4 000 Kč – větší Remosky Prima a Remosky Dua o objemu 4 l.
- Remosky nad 4 000 Kč – multifunkční Remosky Tria a výhodné sady Remosek s dalším nádobím.
Cena Remosky roste úměrně s objemem, kvalitou zpracování a množstvím vychytávek. Nejnižší investici představují menší modely řady Remoska Prima o objemu 2 l, které stojí 2 500–3 000 Kč. V akci zde někdy zakoupíte i Remosky Classic. Cenu ovlivňuje také to, zda mají skleněné okénko. Pokud si pár stovek připlatíte, můžete vybírat mezi Remoskami Prima a Remoskami Dua, které mají objem 4 l. Cenu zde opět hodně ovlivňuje to, zda má Remoska okénko.
U multifunkčních Remosek Tria se připravte na to, že zaplatíte více než 4 000 Kč. V nejvyšší cenové kategorii lze najít také výhodné sady Remosek a dalšího nádobí. Cena těchto sad se přibližuje i 6 000 Kč, nicméně jejich součástí jsou kromě Remosky i další hrnce nebo pánve Vega vhodné k zapékání pokrmů v troubě.
Cenová kategorie |
Co obvykle nabízí |
Co obvykle nenabízí |
Pro koho se hodí / pro jaký účel se hodí |
Od 2 500 do 3 000 Kč |
Menší Remosky Prima (někdy Remosky Classic) |
Vyšší modelové řady |
Pro jednotlivce a méně náročné uživatele |
Od 3 000 do 4 000 Kč |
Remosky Prima a Remosky Dua o objemu 4 l |
Menší Remosky, modelovou řadu Tria |
Pro větší rodiny; pro použití na indukci |
Nad 4 000 Kč |
Remosky Tria, případně výhodné sady |
Malé Remosky a nižší modelové řady |
Pro náročné zákazníky; k pomalému vaření pod tlakem |
Zásady používání Remosky
Remoska je univerzálním kuchyňským nástrojem s všestranným užitím. Můžete v ní potraviny dusit, smažit, grilovat a péct (včetně přípravy nejrůznějších moučníků a dezertů). Abyste s produktem byli dlouhodobě spokojeni, je vhodné dodržovat pár zásad používání.
- Remosku není třeba díky rychlosti přípravy jídla jakkoliv předehřívat. I přes rychlé dokončení pokrmu se tyto výrobky prezentují až 80% energetickou úsporou oproti klasickým troubám.
- Suroviny by se při vaření neměly dotýkat víka. V takovém případě je rozdělte na menší části.
- Při míchání potravin používejte nástroje, které nepoškrábou povrch Remosky. Vhodné jsou např. dřevěné nebo plastové vařečky.
- Neodklápějte víko zbytečně často, aby nedocházelo k úniku tepla.
- Odnímatelné víko s elektrickým kabelem nikdy nevkládejte do vody, natož do myčky. Vždy jej myjte pouze navlhčeným hadříkem. Využít lze i šetrný saponát.
- Při odkládání víka dbejte na to, aby teplá vnitřní část směřovala vždy směrem vzhůru.
Modelový výběr
Předchozí kapitoly se věnovaly všeobecným radám ohledně nákupu nové Remosky. Pokud byste si rádi nějakou pořídili, ale pořád trochu tápete, možná vám pomůže náš modelový výběr, ve kterém popíšeme parametry konkrétního produktu a poukážeme, proč mají pro nakupujícího význam.
Pro modelový výběr jsme zvolili model Remoska Prima P32, který pořídíte za cenu pohybující se kolem 3 000 Kč.
1. Objem: 4 l
Remosky se vyrábějí ve dvou variantách, moc možností volby tedy nemáte. Zatímco Remoska o objemu 2 l vystačí na 2–3 porce, větší nádoba poslouží rodinám o čtyřech a více členech.
2. Okénko: bez okénka
Pokud zvolíte model bez okénka, vzdáte se tím možnosti kontrolovat pokrm během přípravy bez pootevření víka. Tento ústupek vám však Remoska vynahradí v podobě rovnoměrnějšího pečení. Někdy, zejména u starších modelů, totiž docházelo k nedopečení místa pod sklem.
3. Příkon: 580 W
Mezi pečicími spotřebiči jiných výrobců patří Remoska k těm s nižším příkonem. To znamená, že pánev za dobu provozu spotřebuje méně energie a pečení v ní bude úspornější. Vyšší příkon naopak poskytuje spolehlivější záruku rychlého a efektivního nahřátí.
4. Ovládání: bez nastavení teploty
Ovládání Remosky je jednoduché, jediné tlačítko ji zapíná a vypíná. Standardní teplota, které dosáhnete, bude 160–180 °C. Pro běžné použití vám bude stačit, pokud se vám přesto zdá příliš nízká, budete se muset poohlédnout po výrobcích jiných značek.
5. Specifika modelu: odnímatelný kabel, madla na stojánku
Remoska Prima je vybavena kabelem, který je možné z držadla víka vypojit. Tato vychytávka bude ku prospěchu všem, kteří ponesou Remosku k servírování na vzdálenější stůl a kabel by jim jen překážel.
Tento model se od jiných liší také umístěním madel. Ta zde nejsou připevněna k hrnci, ale k plastovému stojánku. Můžete tak přenášet obojí najednou.
6. Využití na sporáku či v troubě: není možné
Tento model Remosky není určený na pokládání na sporák či do trouby. Použití na sporáku by mohlo pomoci s prudkým osmažením cibulky, protože pro smažení je spodní ohřev vhodnější. Použití trouby by však bylo neekonomické – Remoska totiž během pečení spotřebuje mnohem méně energie. A protože pečení probíhá v menším prostoru, pokrm se během přípravy v Remosce také méně vysuší.
Vážení. Zajímalo by mě, proč kupovat remosku a ne multifunkční pečící hrnec. Jaké jsou výhody remosky. Když srovnám cenovou hladinu těchto přístrojů, zdá se mně, že multifunkční není významně dražší a má výhodu nastavení různých teplot a programů. Přesto stále koupi remosky zvažuji.
Děkuji za odpověď Věra Vlčková