Na první pohled není při výběru prakticky co řešit. Sůl vždy zůstane solí, i kdyby čert na koze jezdil. Zamyslet se ovšem určitě musíte nad tím, kdy je zapotřebí jejích služeb využít. Asi každého z nás někdy napadlo, zda by v rámci snížení nákladů nepostačila i klasická kuchyňská sůl.
Pro samotný nákup je důležitá hlavně velikost balení. Ta ve spojení se samotnou cenou udává, jak výhodně ten, který výrobek vyjde. Zapomenout samozřejmě nesmíme na stanovení cenových hladin a určení, co vlastně můžete za své peníze používat. Při nákupu nezapomeňte také na další důležitý přípravek, kterým je leštidlo do myčky. Také těm jsme věnovali samostatný článek Jak vybrat leštidlo do myčky.
Kdy používat?
Hlavní úkol soli spočívá ve změkčení vody, čímž zamezuje usazování vodního kamene. Ten jednak ztěžuje provoz mačky, jednak negativně ovlivňuje kvalitu mytí a na nádobí se mohou objevovat šmouhy a jiné stopy. Sůl byste proto měli využívat vždy, konkrétní dávku potom ovlivňuje zejména tvrdost vody v místě, kde žijete.
Slyšeli jste již názor, že moderní tablety se o všechno postarají a není potřeba nic navíc přidávat? Není to úplně pravda. Výrobky 3 v 1 totiž obsahují „standardní dávku“, která je určena podle průměrné tvrdosti vody v dané zemi. Protože je každá lokalita jiná, neměli byste se na jejich účinnost spoléhat a raději přidat sůl samostatně.
Každá myčka je vybavena změkčovačem, jež se solí musí naplnit. Spotřebič si potom sám odebírá potřebnou dávku podle toho, jak měkkou vodu potřebuje. Nevýhodou kombinovaných mycích tablet je zároveň to, že voda s rozpuštěnou solí nepřichází se změkčovačem do styku, ten ovšem sůl ke své činnosti potřebuje a pokud není doplňována, může časem dojít k jeho poškození.
A co kuchyňská sůl?
Každý z nás se snaží ušetřit. Co kdybychom tedy využili klasickou kuchyňskou sůl, když její složení je naprosto stejné – chlorid sodný? Bohužel vás zklameme, nedílná součást každé kuchyně totiž obsahuje celou řadu dalších látek jako je třeba jód nebo železo. Jejich vliv na myčky může být při dlouhodobém působení ještě horší než v případě vodního kamene.
Dalším problémem je velikost krystalků soli. Ty jsou v případě výrobků určených do myčky výrazně větší, takže se nedostanou tam, kam nepatří. Naopak jediná drobná částečky soli kuchyňské, které se dostane tam, kam nepatří může vést k nenávratnému poškození spotřebiče.
Velikost balení
Při samotném nákupu je v podstatě jediným významnějším parametrem velikost balení. Všechny firmy využívají stejnou technologií a nabízejí zcela shodný obsah, jelikož se využívá výhradně jednosložkového chloridu sodného. Liší se snad jen tvarem částeček. Některá balení obsahují celé solné tablety, jiná se klasicky sypou.
Pokud jde o samotnou gramáž, v praxi se pohybujeme v rozmezí od jednoho do šesti kilogramů. Méně známí producenti uvádějí na trh třeba i pětadvaceti kilogramové kbelíky.
Cena
V oblasti ceny toho příliš mnoho k vidění není. Naprostá většina výrobků se pohybuje pod hranicí 100 koruna jediný rozdíl je v tom, kolik soli dané balení obsahuje. Nejdražší jsou samozřejmě produkty známých značek jako je Somat, Calgonit nebo Finish, u nichž platíte za jméno.
Cena do 50 Kč
Za sumu nepřesahující 50 korun jsou prodávány menší balení do 1,5 kilogramu. U méně známých výrobců lze nalézt i dvoukilogramové balíčky.
Cena nad 50 Kč
Ve vyšší cenové relaci naleznete výrobky nad 2 kilogramy, a to jak levnějších, tak i nákladnějších značek. Za zmínku stojí i poměrně vzácná velká balení tabletovaných solí, které mohou vážit i 25 kg. Za ně obchody požadují zhruba 250 korun, avšak vydrží skutečně dlouhou dobu.