Jak vybrat topinkovač
Topinkovač představuje na první pohled poměrně nenáročný elektrospotřebič. Nezabírá moc místa a jeho obsluha vyžaduje pouze několik jednoduchých kroků. I přesto byste jeho nákup měli podrobit jistému srovnání a pročtení alespoň základních parametrů. S těmi vás ostatně seznámíme v následujících kapitolách. V článku vám přiblížíme možnosti topinkovačů z pohledu dnešní doby a také jejich vlastnosti.
Nejprve se zaměříme na výrobní materiál a množství topinek, jež dokáží topinkovače najednou připravit. Poté se budeme věnovat příkonu, který má velký vliv na rychlost opečení. Z hlediska obsluhy přístroje vám následně přiblížíme také nejrůznější praktické doplňky a příslušenství nebo třeba odlišné způsoby regulace ohřevu.
Nebude chybět ani přehled cenových kategorií, který vám pomůže udělat si lepší představu o tom, kolik byste měli do nového topinkovače investovat. A nakonec vám uvedeme také praktické tipy na údržbu. Začtěte se do tohoto článku a zjistěte, jak nejlépe vybrat topinkovač, který bude vašim osobním potřebám vyhovovat nejvíce.
Jestliže se zajímáte i o další pomocníky v přípravě pokrmů připravili jsme pro vás také srovnání toastovačů, parních hrnců nebo popcornovačů.
Jak vybrat topinkovač stručně:
- Zaměřte se na design a vyberte si topinkovač z plastu, nerezu nebo lakovaného kovu. Plast je sice levný, avšak méně odolný vůči mechanickému poškození. Nerez se zase hůře udržuje.
- Zvolte odpovídající kapacitu topinkovače dle počtu strávníků a množství obvykle připravovaných topinek. V některých menších modelech opečete jen 2 topinky najednou, jiné prostornější topinkovače opečou až 6 topinek.
- Sledujte také příkon. Pokud vám záleží na rychlosti opečení chleba, zvolte topinkovač s vyšším příkonem, který zvládne chleba opéct už za dvě minuty.
- Zohledněte ovládání výrobku, především pak regulaci ohřevu.
- Dle vašich preferencí se zamyslete, jaké funkce a vybavení topinkovače v praxi skutečně využijete. Na některé procesy již můžete mít doma jiný spotřebič.
- Stanovte si rozpočet a vyberte několik kandidátů. Na internetu si k nim poté zkuste vyhledat uživatelské recenze, které mnohé prozradí.
Vzhled a výrobní materiál
Nežli se dostaneme k bližším technickým parametrům topinkovačů, zaměříme se na design tohoto elektrospotřebiče. O něm se zmiňujeme úmyslně hned na začátku, protože představuje velmi podstatnou část výběru. Ne každý má totiž prostor pro uschování tohoto výrobku, proto je potřeba dopředu myslet na to, že bude možná trvale uložen na kuchyňské lince, a tím pádem všem na očích.
K tomu ovšem přihlíží i samotní výrobci těchto produktů. Narazit dnes proto můžete na bezpočet designových variant, které se od sebe liší nejenom materiálovým provedením a velikostí, ale také barvou. Tu lze ladit například s ostatními spotřebiči v kuchyni. Vzhled topinkovače je však nejvíce spjat s výrobním materiálem. Zakoupit můžete dva druhy:
- Plast – Cenově dostupnější materiál. Nejčastěji má bílou barvu, výjimkou však nejsou jiné barevné varianty. Působí levnějším dojmem, je ale snazší na údržbu. Plast je zároveň také lehčí – pokud budete topinkovač po každém použití uklízet, oceníte co nejlehčí produkt.
- Nerez – Luxusnější a dražší verze. Za dokonalý a nepřehlédnutelný design zaplatíte daň v podobě horšího a náročnějšího čištění povrchu, na kterém rády ulpívají otisky prstů. Naštěstí dnes existuje řada účinných odmašťovačů a čisticích prostředků.
Výrobní materiál |
Výhody |
Nevýhody |
Plast |
- Snadná údržba
- Cenová dostupnost
- Barevně i tvarově variabilní
|
- Náchylnější k mechanickému poškození
- Riziko nahřívání tenkých materiálů
|
Nerezová ocel |
- Barevně i tvarově variabilní
- Kvalitnější a bytelnější zpracování
- Vyšší hmotnost = stabilita
|
- Náročnější na údržbu skrze otisky prstů
- Vyšší pořizovací cena
|
Co se týče tvaru, vždy objevíte obdobné vyhotovení. Z praktických důvodů jednoznačně vedou zaoblené modely, avšak výjimkou nejsou ani hranaté topinkovače. Velmi oblíbené jsou dnes topinkovače v retro stylu – obvykle jsou tyto produkty součástí nějaké designové linie, která zahrnuje i jiné spotřebiče, a tak si můžete do retro stylu sladit třeba celou kuchyň.
Kapacita – počet topinek
Z funkčního hlediska jde o jeden z nejhlavnějších parametrů vůbec. Počet topinek je údajem vyjadřujícím množství toustového či klasického chleba, které topinkovač dokáže najednou opéct. Tento parametr by měl odpovídat potřebám uživatele. Záleží na tom, jak velcí jste strávníci nebo pro kolik členů domácnosti chcete pravidelně připravovat topinky.
Většina nabízených topinkovačů na trhu umožňuje vložení dvou plátků chleba. Narazit můžete ale i na topinkovač s jednou topinkou či na varianty pro čtyři až šest topinek. A kupříkladu profesionální topinkovače dnes dokáží vyrobit i 12 opečených toustů za bezmála 2 minuty.
Využít lze také topinkovačů s odlišně velkými otvory pro vkládání pečiva či s možností regulace šířky otvoru. Nemusí to být za každou cenu jen tenký toustový chléb, ale i bagetky, croissanty, bagely a ostatní. Tuto šířku lze u vybraných modelů nastavit prostřednictvím funkčních prvků.
Příkon
Nyní se dostáváme k prvnímu technickému parametru topinkovače. Je to příkon, který se úměrné promítá do rychlosti opečení topinky. Udává se ve wattech a prezentován je pod zkratkou „W“. Průměrný čas opékání chleba se přitom pohybuje mezi 120 až 180 sekundami.
Platí, že čím vyšší bude příkon, tím rychleji dojde k opečení vloženého chleba. Zároveň je však spotřebováno větší množství elektrické energie. Nutno podotknout, že v tomto případě jde skutečně o zanedbatelná čísla vzhledem ke krátkému časovému úseku potřebnému k opečení.
Většina levnějších topinkovačů a modelů určených pro dvě topinky disponuje příkonem v rozmezí od 700 W do 850 W. Zvolit můžete také kvalitnější produkty s příkonem vyšším než 1 300 W, které jsou zpravidla určeny pro přípravu 4 a více topinek.
Regulace ohřevu
S příkonem topinkovače je úzce spjata regulace samotného výkonu (ohřevu). K tomu primárně slouží ovládací prvky, jež bývají obvykle umístěny po stranách topinkovače. S pomocí nich si navolíte, do jaké míry má dojít k propečení vloženého chleba. V každém případě je lepší, když je topinkovač vybaven ovládáním skutečné teploty než jen abstraktními čísly na stupnici.
Zejména u levnějších produktů myslete na to, že první chléb je opékán v trochu jiném časovém intervalu. To je způsobeno tím, že dochází k zahřívání topinkovače na příslušnou teplotu. U přípravy dalších topinek se tak vyplatí zkrátit dobu opékání, protože spirály jsou už dostatečně nahřáté. S tímto neduhem si samozřejmě dokáží poradit automatické systémy modernějších a dražších topinkovačů.
Funkce, vlastnosti a vybavení
Výše uvedený popis jednotlivých parametrů topinkovače nebyl díky jednoduchosti tohoto zařízení příliš dlouhý. Nyní nám ještě zbývá zaměřit se na některé funkce a vymoženosti novodobých topinkovačů. Ty se totiž prezentují speciálními vlastnostmi, které rozšiřují jejich použití.
Nejprve se pojďme podívat na funkce, které mohou moderní topinkovače nabízet.
- Rozmrazování – Tato funkce vám umožní zvolit správné nastavení pro rozmrazení pečiva uloženého v mrazáku. Po chvíli bude měkké, křupavé a teplé, zkrátka jako z pekárny.
- Jednostranné opékání – Vložené pečivo je opékáno pouze z jedné strany, což může přijít vhod při přípravě nejrůznějších pokrmů.
- Peek and View – Jinak řešeno pauza, při které dojde ke krátkodobému vysunutí pečiva, abyste mohli zkontrolovat úroveň opečení. Topinkovač přitom stále hřeje.
- Stop – Funkce vyvolaná jediným tlačítkem. Po jeho stisku dojde k okamžitému ukončení procesu opékání.
- Automatické zasunutí a vysunutí – Systém používaný u dražších modelů. Položená topinka je automaticky zasunuta do topinkovače a na konci procesu opékání také vysunuta. Máte tak jistotu, že se při manipulaci s ní nespálíte, a pokud nastavíte i správný čas přípravy, pak se vám nepřipálí ani samotná topinka.
- Zvuková signalizace – Pokud byste náhodou přeslechli ukončení procesu opékání, které je obvykle spojeno s nadskočením topinek, budete na potřebu jejich vyjmutí upozorněni ještě prostřednictvím zvukové signalizace.
- Udržování tepla – Pokud toust opečete a nemáte ihned čas ho sníst, tato funkce se postará o to, aby zůstal teplý, dokud ho z topinkovače nevyjmete.
- Automatické vycentrování topinky – Malé kusy pečiva vycentruje, aby byly uprostřed a jejich opékání bylo rovnoměrné.
Vybavení
Nyní můžeme přistoupit k ostatním přednostem topinkovačů. Dle pořizovací ceny mohou tyto spotřebiče disponovat následujícím vybavením:
- Rošt – Tento prvek je umísťován nad topinkovač a prostřednictvím vycházejícího tepla je schopen rozpékat pečivo nebo připravovat více pečiva najednou. Nejenom uvnitř, ale také vně. Zároveň se hodí pro udržení teploty již připravených kousků.
- Tepelná pojistka – Bezpečnostní prvek zapříčiní, že nedojde k zapnutí topinkovače, pokud je příliš rozpálený.
- Protiskluzové nožičky – Těmi disponuje většina topinkovačů. Speciální gumové nožky umožňují lepší stabilitu spotřebiče na kuchyňské lince.
- LED indikace – Příjemnou součástí mohou být také světelné indikátory, které vás informují o tom, co topinkovač právě dělá.
- Displej – Zde se bude přehledně zobrazovat navolená intenzita opečení topinek.
- Úložný prostor na kabel – Hodí se především pro ty, kteří skladují topinkovač jinde, než na kuchyňské lince. Můžete ho uschovat a kabel se vám nebude nikde motat.
Cena
Topinkovač z pohledu pořizovacích nákladů nepředstavuje nic závratného. Jeho pořizovací cena se bude odvíjet hlavně od výrobního materiálu a toho, jak nároční budete z pohledu přípravy tohoto pokrmu. Vybírat si můžete sortiment už od 250 Kč, který zahrnuje převážně plastové topinkovače. Ti náročnější pak mohou sáhnout po nerezových variantách, u nichž se pořizovací náklady mohou vyšplhat i nad 10 000 Kč.
Vsadit byste v každém případě měli na ověřené značky či prodejce. Mezi kvalitní a trhem prověřené výrobce patří Bosch, Eta, Professor, Sencor, Bravo, Clatronic, Severin, Tefal, Zelmer, Fagor, Orava a další.
Cena do 1 000 Kč
Pořizovací náklady do 1 000 Kč jsou v tomto segmentu pravděpodobně těmi nejčastějšími. Pro běžné a nenáročné použití jde v tomto případě o dostačující topinkovače. Jejich příkon se nejčastěji pohybuje do 850 W, pyšní se možností přípravy dvou topinek najednou a některé mají dokonce funkci rozmrazování. Převážně jde o plastové modely, avšak nad částkou 500 Kč se do vašeho hledáčku dostane i několik nerezových variant.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
Za dvojnásobnou částku už na vás čeká výrazně kvalitnější zboží. Jeho výrobním materiálem je převážně nerezová ocel nejrůznějších podob, barev a tvarů. Příkon dosahuje hodnot až 1 000 W a bez sebemenšího problému si uděláte i čtyři topinky najednou. Držák na pečivo a přehledný regulátor intenzity opečení je v tomto případě samozřejmostí.
Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč
Cenová kategorie, která cílí na zájemce o výkonné produkty opatřené řadou funkcí, kterým jsme se věnovali ve výše uvedené kapitole. Příkon v tomto případě dosahuje 1 300 W a více. Některé modely vám umožní i jednostranné opékání a vložit do nich budete moci až šest topinek současně. Do popředí se dostávají hlavně značkové výrobky typu Kenwood, Catler a DeLonghi, které mimo jiné oplývají i luxusním designem.
Cena nad 4 000 Kč
Máte-li na topinkovač vyhrazeno v rozpočtu více než 4 000 Kč, pak buď toužíte po nadčasovém a luxusním designu, nebo dáváte přednost vyhotovení pro profesionální použití. Oslovit vás mohou především značky Kitchenaid, Bugatti a Gastroback. Výrobci produktů této cenové kategorie neváhají používat luxusní materiály, kdy může být například celokovový topinkovač ještě navíc osázen drahými kamínky Swarovski.
Údržba
Proces čištění je spjat s každým elektrospotřebičem a nemine vás ani u topinkovačů. Co se týče povrchu, toto téma jsme nakousli už v kapitole výrobního materiálu. Nutno říci, že z vnější strany nedochází k ušpinění tak často, protože opékán je v podstatě jen suchý chléb. Pokud však máte topinkovač umístěný například v blízkosti sporáku, může na něm ulpívat mastnota – i povrch si proto žádá pravidelnou údržbu.
Suchý chléb však dokáže nadělat nepořádek uvnitř topinkovače. Na mysli máme především odpadávající opálené drobky. Ty úplně nejlevnější topinkovače musíte bohužel otočit vzhůru nohama, aby došlo k vyčištění. Modernější přístroje jsou v tomto směru o něco sofistikovanější.
Ve spodní části disponují speciálním zásobníkem, který je určený právě na drobky. Takže po přípravě topinek nebo jednou za čas stačí tento prvek vysunout, vyklepat, otřít a vložit zpět do topinkovače. Údržba tedy zabere nanejvýš pár minut.