
Jak vybrat topinkovač
Topinkovač představuje na první pohled poměrně nenáročný elektrospotřebič. Nezabírá přemíru místa, vypadá jednoduše a jeho obsluha vyžaduje pouze několik jednoduchých kroků. I přesto byste jeho nákup měli podrobit jistému srovnání a pročtení alespoň základních parametrů.
S těmi vás ostatně seznámíme v následujících kapitolách. Přiblížíme vám možnosti topinkovačů a zaměříme se hlavně na nejčastější vlastnosti. Tyto výrobky jsou totiž vybaveny nejrůznějšími praktickými doplňky a příslušenstvím. Zároveň také jednotlivé modely nabízí odlišné způsoby regulace.
Začtěte se do tohoto článku a zjistěte, jak nejlépe vybrat topinkovač, který bude vašim osobním potřebám vyhovovat nejvíce.
Vzhled a výrobní materiál
Nežli se dostaneme k bližším technickým parametrům topinkovačů, zaměříme se nejprve na design tohoto elektrospotřebiče. O něm se zmiňujeme úmyslně. Ne každý má prostor pro uschování tohoto výrobku a může si jej pořídit i s tím, že bude trvale uložen na kuchyňské lince.
K tomu samozřejmě přihlíží i výrobci těchto produktů. Narazit můžete na bezpočet designových variant, které se liší nejenom provedením a velikostí, ale také barvou. Tu lze ladit například s ostatními spotřebiči v kuchyni.
Vzhled topinkovače je úzce spjat s výrobním materiálem. Zakoupit můžete dva druhy:
- Plast – Cenově dostupnější. Nejčastěji má bílou barvu, výjimkou však nejsou jiné barevné varianty. Působí levnějším dojmem, je ale snazší na údržbu. Plast je také lehčí, pokud budete topinkovač po každém použití uklízet, oceníte co nejlehčí produkt.
- Nerez – Luxusnější a dražší verze. Za dokonalý a nepřehlédnutelný design zaplatíte daň v podobě horšího a náročnějšího čištění povrchu.
Co se týče tvaru, vždy objevíte obdobné vyhotovení. Z praktických důvodů jednoznačně vedou zaoblené modely.
Počet topinek
Z funkčního hlediska jde o jeden z nejhlavnějších parametrů vůbec. Počet topinek je údajem vyjadřujícím množství toustového či klasického chleba opečeného najednou. Tento parametr obvykle odpovídá potřebám zákazníka. Záleží na tom, jak velcí jste strávníci nebo pro kolik členů domácnosti chcete pravidelně připravovat topinky.
Většina nabízených topinkovačů na trhu umožňuje vložení dvou plátků chleba. Narazit můžete na topinkovač s jednou topinkou či na varianty čtyř a šesti topinek.
Využít lze také topinkovačů s odlišně velkými otvory pro vkládání pečiva. Nemusí to být za každou cenu jen tenký toustový chléb. Ale i bagetky, croissanty a ostatní. Tuto šířku lze prostřednictvím funkčních prvků nastavit.
Příkon
Nyní se dostáváme k prvnímu technickému parametru topinkovače. Je to příkon, který se úměrné promítá do rychlosti přípravy topinky. Průměrný čas opékání chleba se pohybuje mezi 120 – 180 sekundami. Čím vyšší příkon bude, tím rychleji dojde k opečení vloženého chleba. Zároveň je spotřebováno větší množství elektrické energie. Nutno podotknout, že v tomto případě jde skutečně o zanedbatelná čísla vzhledem ke krátkému časovému úseku potřebnému k opečení. Příkon je udáván ve wattech a prezentován pod zkratkou „W“.
Většina levnějších topinkovačů disponuje příkonem v rozmezí od 700 W do 850 W. Zvolit můžete také produkty s příkonem vyšším než 1 300 W.
Regulace
S příkonem topinkovače je úzce spjata regulace samotného výkonu. K tomu primárně slouží ovládací prvky. S pomocí nich si navolíte, do jaké míry má dojít k propečení vloženého chleba. U levnějších produktů myslete na to, že první chléb je opékán v trochu jiném časovém intervalu. To je způsobeno tím, že dochází k zahřívání topinkovače na příslušnou teplotu. U přípravy dalších topinek se tak vyplatí zkrátit dobu opékání, protože spirály jsou už dostatečně nahřáté.
S tímto neduhem si samozřejmě dokáží poradit automatické systémy modernějších a dražších topinkovačů. V jejich případě je lepší, když jsou vybaveny ovládáním skutečné teploty, než spíše abstraktními čísly na stupnici.
Údržba
Proces čištění je spjat s každým elektrospotřebičem a nemine vás ani u topinkovačů. Co se týče povrchu, toto téma jsme nakousli už v kapitole výrobního materiálu. Nutno říci, že z vnější strany nedochází k ušpinění tak často, protože opékán je v podstatě jen suchý chléb.
Ten však může nadělat nepořádek uvnitř topinkovače. Na mysli máme odpadávající opálené drobky. Ty úplně nejlevnější topinkovače musíte bohužel otočit vzhůru nohama, aby došlo k vyčištění. Modernější přístroje jsou v tomto směru o něco sofistikovanější.
Ve své spodní části disponují speciálním zásobníkem právě na drobky. Takže po přípravě topinek nebo jednou za čas stačí tento prvek vysunout, vyklepat, otřít a vložit zpět do topinkovače. Údržba tedy zabere nanejvýš pár minut.
Funkce a vlastnosti
Výše uvedený popis topinkovače nebyl díky jednoduchosti tohoto zařízení příliš dlouhý. Nyní nám zbývá zaměřit se ještě na některé funkce a vymoženosti novodobých topinkovačů. Ty se totiž prezentují speciálními vlastnostmi, které rozšiřují jejich použití.
Nejprve se pojďme vrhnout na funkce.
- Rozmrazování – Tato funkce vám umožní zvolit správné nastavení pro rozmrazení pečiva uloženého v mrazáku. Po chvíli bude měkké, křupavé a teplé, jako z pekárny.
- Jednostranné opékání – Vložené pečivo je opékáno pouze z jedné strany, což může přijít vhod při přípravě nejrůznějších pokrmů.
- Peek and View – Jinak řešeno pauza, při které dojde ke krátkodobému vysunutí pečiva, abyste mohli zkontrolovat úroveň opečení. Topinkovač přitom stále hřeje.
- Stop – Funkce vyvolaná jediným tlačítkem. Po jeho stisku dojde k okamžitému ukončení procesu opékání.
- Automatické zasunutí a vysunutí – Systém používaný u dražších modelů. Položená topinka je automaticky zasunuta do topinkovače a na konci procesu opékání také vysunuta. Máte tak jistotu, že se při manipulaci s ní nespálíte.
- Zvuková signalizace – Pokud byste náhodou přeslechli ukončení procesu opékání, které je obvykle spojeno s nadskočením topinek, budete na jejich vyjmutí upozorněni ještě prostřednictvím zvuku.
- Udržování tepla – Pokud toust opečete a nemáte ihned čas ho sníst, tato funkce se postará o to, aby zůstal teplý, dokud ho z topinkovače nevyjmete.
- Automatické vycentrování topinky – Malé kusy pečiva vycentruje, aby byly uprostřed a jejich opékání bylo rovnoměrné.
Nyní můžeme přistoupit k ostatním přednostem topinkovačů.
- Rošt – Tento prvek je umísťován nad topinkovač a prostřednictvím vycházejícího tepla je schopen rozpékat pečivo nebo připravovat více pečiva najednou. Nejenom uvnitř, ale také vně.
- Tepelná pojistka – Bezpečnostní prvek zapříčiní, že nedojde k zapnutí topinkovače, dokud je rozpálený.
- Protiskluzové nožičky – Těmi disponuje většina topinkovačů. Speciální nožky umožňují lepší stabilitu na kuchyňské lince.
- LED indikace – Příjemnou součástí mohou být také světelné indikátory, které vás informují o tom, co topinkovač právě dělá.
- Úložný prostor na kabel – Hodí se především pro ty, kteří skladují topinkovač jinde, než na kuchyňské lince. Můžete ho uschovat a kabel se vám nebude nikde motat.
Cena
Topinkovač z pohledu pořizovacích nákladů nepředstavuje nic závratného. Jeho výsledná cena se bude odvíjet hlavně podle toho, jak nároční budete z pohledu přípravy tohoto pokrmu. Vybírat si můžete sortiment už od 250 Kč. Ti nejnáročnější sáhnou po nerezových variantách za více než 10 000 Kč. Mezi kvalitní a trhem prověřené výrobce patří značky Bosch, Eta, Professor, Sencor, Bravo, Clatronic, Severin, Tefal, Zelmer, Fagor, Orava a další.
Cena do 1 000 Kč
Pořizovací náklady do 1 000 Kč jsou pravděpodobně těmi nejčastějšími. Pro běžné a nenáročné použití jde o dostatečné produkty. Jejich příkon se pohybuje do 850 W, pyšní se možností přípravy dvou topinek najednou a mají dokonce funkci rozmrazování.
Cena od 1 000 Kč do 2 000 Kč
Za dvojnásobnou částku na vás čeká už kvalitnější zboží. Jeho výrobním materiálem je mimo jiné i nerezová ocel nejrůznějších podob. Příkon dosahuje hodnot až 1 000 W a bez sebemenšího problému si uděláte čtyři topinky najednou. Držák na pečivo je v tomto případě samozřejmostí.
Cena od 2 000 Kč do 4 000 Kč
Cenová kategorie, která cílí na zájemce o výkonné produkty opatřené řadou funkcí, kterým jsme se věnovali ve výše uvedené kapitole. Příkon dosahuje 1 300 W a více. Některé modely vám umožní jednostranné opékání a vložit do nich budete moci až šest topinek naráz. Do popředí se dostávají hlavně značkové výrobky typu Kenwood, Catler a DeLonghi.
Cena nad 4 000 Kč
Zaplatíte-li za topinkovač více než 4 000 Kč, pak buď toužíte po nadčasovém a luxusním designu, nebo dáváte přednost vyhotovení pro profesionální použití. Oslovit vás mohou především značky Kitchenaid, Bugatti a Gastroback.