Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 800 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
1 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
650 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
1 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
900 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
750 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat popcornovač
Chcete-li si čas od času pochutnat na domácím popcornu nebo pohostit přátele na oslavě, mohl by vás zaujmout popcornovač. Toto zařízení na přípravu popcornu možná znáte v komerční verzi z prostředí kina. Dnešní trh ale nabízí i zařízení pro domácí účely. Vyznačují se menší kapacitou a skladnými rozměry. Snadno si tak připravíte domácí popcorn, u kterého máte kontrolu nad použitými surovinami a dochucovadly.
S výběrem popcornovače vám pomůže přečtení následujících kapitol. Měli byste mít jasno v tom, zda chcete při přípravě použít olej. Podle toho pak můžete zvolit vhodný typ. Jednotlivé druhy popcornovačů se kromě principu fungování liší i svým designem, rozměry a kapacitou. Neopomeňte věnovat pozornost použitému materiálu. Vyplatí se sledovat i výši příkonu, protože přímo ovlivňuje rychlost pukání zrn.
Zmíníme i některé doplňky, které by se vám při používání popcornovače mohly hodit. Díky vytvoření cenových hladin produktů zjistíte, že pořízení samotného přístroje na přípravu popcornu rodinný rozpočet výrazně nezatíží. Je ale potřeba investovat i do kvalitních surovin. Jestli vás zajímají i další nástroje určené k přípravě potravin, můžeme vám doporučit také naše srovnání hotdogovačů.
Jak vybrat popcornovač stručně:
- Zaměřte se na výběr vhodného typu popcornovače. Horkovzdušný typ vám umožní připravit menší množství popcornu bez oleje, plotýnkové a hrncové popcornovače vyžadují olej a mívají větší kapacitu. Volte podle toho, jak velké množství popcornu chcete připravovat a zda je vám milejší pochoutka s olejem či bez oleje.
- Prověřte kvalitu použitého materiálu. Čím odolnější, tím déle vám popcornovač vydrží sloužit. Výrobci často kombinují několik materiálů najednou.
- Zohledněte rozměry a hmotnost přístroje. Většina popcornovačů není prostorově náročná a najde si své místečko i v menší kuchyni.
- Kapacitu nádoby uzpůsobte počtu a apetitu strávníků. Většinou se vyplatí volit nádobu s trochu větší rezervou, abyste ji nemuseli tak často doplňovat.
- Zkontrolujte výši příkonu. Čím vyšší, tím je popcorn připraven rychleji.
- Zvažte doplňky a funkce. Hodí se například bezpečnostní pojistka, různé odměrky a míchadla.
- Vyberte vhodnou cenovou hladinu. Nenároční uživatelé seženou funkční popcornovač již za pár stovek korun. Když si trochu připlatíte, lze zakoupit modely kolem 2 000 korun.
Princip přípravy popcornu
Popcornovač využívá přirozených vlastností kukuřičného zrna (Zdroj: Wikipedia). Kukuřičné zrno se skládá z primárně z vody a ze škrobu, který tvoří slupku. Zahřívání zrna způsobí, že tlak vody vzrůstá a struktura škrobu získává pěnovitý charakter. Nakonec dojde k pověstnému puknutí, kdy slupka ustoupí bobtnající škrobu a je otočena naruby. Díky tomu získá popcorn svůj typický tvar, přirovnávaný k bílému květu.
Moderní popcornovače umožňují páře, která se v průběhu pukání zrn uvolňuje, unikat ven. Díky tomu není hotový popcorn navlhlý.
Komerční vs. domácí popcorn
Ačkoliv se v tomto článku zaměříme více na domácí typy popcornovačů, je potřeba se alespoň zmínit o modelech pro komerční využití. Profesionální popcornovače jsou určeny k velkokapacitní výrobě popcornu. Setkáte se s nimi například v kinech, v bufetech nebo ve stáncích s rychlým občerstvením. Oproti domácím modelům jsou prostorově náročné, těžké a většinou hrncového typu.
Kukuřice se v nich představuje za použití velkého množství oleje. Výrobci samozřejmě neopomíjejí ani chutnost popcornu, tudíž ho vydatně solí či sladí. Takto připravený popcorn sice uspokojí chuťové pohárky, ale zároveň představuje kalorickou bombu a nedá se označit za zdravou pochoutku. Nekvalitní popcorny mohou obsahovat umělé aromatické látky, které působí negativně na lidské zdraví.
Podomácku vyrobený popcorn je vždy lepší volbou z mnoha důvodu. Máte naprostou kontrolu nad tím, co vlastně obsahuje. Můžete si ho připravit vždy čerstvý a vybrat, čím ho dochutíte. Například karamelem, čokoládou, kořením, sýrem nebo jenom solí. A pokud chcete, aby byl dietní, nemusíte ho vůbec připravovat na oleji. Stačí vybrat horkovzdušný model. Takový popcorn lze označit za zdravou svačinu, protože je plný vlákniny a minerálů.
Způsob ohřevu zrn
Popcornovače využívají dva způsoby ohřevu zrn:
- Příprava bez oleje
- Příprava s olejem
Popcorn připravený bez použití oleje je velice oblíbený mezi příznivci zdravé výživy. Připravuje se pouze za použití horkého vzduchu. Mezi většinou uživatelů ovšem vede klasika v podobě popcornu pečeného s olejem, který se vyznačuje výraznější a lepší chutí.
Dělení popcornovačů
Podle designu a způsobu přípravy lze popcornovače přehledně rozčlenit do tří hlavních sekcí:
- Horkovzdušné popcornovače
- Plotýnkové popcornovače
- Hrncové popcornovače
Výhody a nevýhody jednotlivých typů jsou shrnuty v přehledné tabulce.
Druh popcornovače | Výhody | Nevýhody |
Horkovzdušný | + Bez použití oleje
+ Zdravý popcorn + Praktické rozměry + Cenová dostupnost |
– Hlučnost
– Menší kapacita – Nelze přidávat dochucovadla |
Plotýnkový | + Lepší chuť díky oleji
+ Možnosti dochucování + Větší kapacita + Snadná příprava |
– Zabírá více místa |
Hrncový | + Nejefektivnější příprava
+ Nízká spotřeba energie + Může být dlouho v chodu + Vhodný na oslavy a večírky |
– Náročnější na skladování
– Vyšší cena |
Horkovzdušné popcornovače
Základem horkovzdušného popcornovače je topné těleso, které zajišťuje ohřev vzduchu na velmi vysokou teplotu. Ve spolupráci s ventilátorem, který směřuje horký vzduch přímo na kukuřici, dochází k efektivnímu pukání kukuřičných zrn. Kvalitnější modely jsou navíc vybaveny míchadlem, které kukuřici promíchává a zajistí tak její rovnoměrné propečení.
Hotový popcorn je na závěr hnán proudem vzduchu skrze výdejní otvor, pod kterým je umístěna servírovací miska. K přípravě popcornu se v tomto případě nepoužívá žádný olej, sůl ani jiné přísady – jinak by totiž mohlo dojít k poškození zařízení. Výhodou takto připraveného popcornu je nízký obsah kalorií. Případně si ho můžete dochutit přímo v misce.
Horkovzdušné popcornovače mají praktické rozměry a jsou vhodné k přípravě menší porce popcornu. Nevyužijete je tudíž na párty pro přátele. Za hlavní nevýhodu tohoto typu bývá považována velká hlučnost, kterou způsobuje chod ventilátoru.
Plotýnkové popcornovače
Hlavní částí tohoto typu popcornovače je plotýnka (nebo spíše kovová pánvička), na kterou se nalije trochu oleje. Následně se přidává kukuřice. Ohřev kukuřice poté zajišťuje topné těleso. To, že se popcorn nepřipálí a bude ohřán rovnoměrně, by mělo zajistit míchadlo. Bohužel není standardem u všech modelů na trhu. Plotýnku zakrývá plastový kryt tvaru polokoule, který zajistí, že pukající popcorn neunikne ven.
Po dokončení celého procesu stačí popcornovač otočit dnem vzhůru a plotýnku odšroubovat. Hotový popcorn můžete podávat přímo ve víku. Plotýnkové popcornovače se vyznačují vyšší kapacitou, uplatníte je tudíž i na menších oslavách. Možnost sledovat pukání popcornu skrz průhlednou kouli může být navíc skvělá zábava pro hosty.
Jeho slabou stránku představuje neforemná konstrukce, která sice umožňuje efektivní pukání kukuřice, ale není skladná. Je proto nutné si předem rozmyslet, kam takový popcornovač na kuchyňské lince usadíte. V menší kuchyni bude zabírat úložný prostor ve skříňkách.
Hrncové popcornovače
Hrncové popcornovače zahrnují jak profesionální modely, které znáte například z kina, tak i menší zařízení do domácnosti. Základ tvoří konstrukce opatřená průhlednými stěnami. Nejčastěji jsou vyrobeny z plexiskla. Uvnitř zařízení se nachází hrnec propojený s topným tělesem. Dále zde najdete kabel, který propojuje varný hrnec se základnou popcornovače, a otočný kloub, díky kterému můžete hrnec převrátit a vysypat z něj hotový popcorn.
Hrncový popcornovač mívá největší kapacitu ze všech tří typů zařízení. I přes nízkou spotřebu energie dokáže rychle vyprodukovat poměrně velké množství popcornu (cca 1 litr za minutu), vyznačuje se tudíž nejlepší efektivitou. Navíc může být i po delší dobu v chodu, proto v něm můžete zpracovávat jednu porci kukuřice za druhou. Takto výkonný stroj využijete na velké oslavě, ale bude zbytečný pro jednotlivce.
Nevýhodou tohoto typu zařízení jsou nepraktické rozměry. Hrncový popcornovač není určen k častému přenášení, je těžší a může být dost vysoký.
Hmotnost a rozměry
Popcornovač nepatří mezi kuchyňské spotřebiče určené k dennímu použití, měl by být proto co nejskladnější, aby zbytečně nepřekážel na lince.
Hmotnost
Hmotnost popcornovače by vás měla zajímat hlavně v souvislosti s častým přenášením. Domácí modely ale obvykle neváží více než 2,5 kilogramu, tudíž si s nimi dokáží bez problémů poradit i ženy a děti.
Rozměry
Za nejskladnější bývá považován horkovzdušný typ popcornovače. Výška těchto spotřebičů se pohybuje kolem 30 centimetrů a průměr nepřesahuje 14 centimetrů. Snadno se tak vejdou i kuchyňských skříněk, aniž byste pro ně tvořili speciální velké místo.
Plotýnkové jsou podstatně větší. Zde se pohybujeme kolem 35 centimetrů, co se týče výšky i průměru zařízení.
Nejnáročnější na prostor jsou hrncové popcornovače, zejména profesionální zařízení. Půdorys těchto modelů může dosáhnout rozměrů 30 x 30 centimetrů. Na výšku pak měří až 50 centimetrů.
Kapacita (dávka kukuřice)
Jedná se o klíčový parametr, který vás informuje o tom, jaké přibližné množství popcornu dokáže přístroj vyprodukovat. Kapacitu volte podle toho, pro jaký počet lidí budete popcorn nejčastěji připravovat. Udává se v gramech ještě tepelně nezpracované kukuřice.
Menší popcornovače, jako jsou ty horkovzdušné, mají kapacitu kolem 50 gramů kukuřice. Toto množství je dostatečné pro jednotlivce a páry, pokud nepatříte mezi velké jedlíky. Kapacita větších domácích přístrojů se pak pohybuje mezi 50 až 100 gramy kukuřice. Takové modely už jsou vhodné pro velké rodiny a oslavy.
Materiál
Popcornovač patří mezi zařízení, které musí odolat extrémním podmínkám. Zahřívání na vysokou teplotu a prskající horký olej vyžadují kvalitní materiál, který nepodléhá teplotní deformaci.
U popcornovačů se můžete setkat nejčastěji s těmito materiály:
- Teplotně odolný plast – hlavní výhoda tohoto materiálu spočívá v jeho nízké hmotnosti. Objevuje se zejména u levnějších modelů. Má ale logicky kratší životnost. Někteří výrobci bohužel používají v rámci šetření naprosto nevhodné druhy plastů, které se teplem deformují.
- Nerezová ocel – jedná se o vysoce kvalitní materiál s výbornou výdrží. Nerez bývá upřednostňována u kuchyňských spotřebičů i proto, že dobře vede teplo a snadno se čistí. Setkáte se s ní u větších a dražších popcornovačů, zejména u hrncových modelů.
- Hliník – hledáte-li lehký model k častému přenášení, volte hliník. Hliník se vyznačuje velmi nízkou hmotností. V porovnání s nerezovou ocelí vede teplo o něco lépe.
- Plexisklo – některé části popcornovačů, jako jsou stěny u hrncového typu, se vyrábí z průhledného plexiskla. Přípravu kukuřice tak můžete neustále sledovat.
Příkon
Obecně se pod pojmem příkon skrývá množství energie, které spotřebič odebere ze sítě za jednotku času. Udává se ve wattech (W). Při výběru toho pravého popcornovače se obecně vyplatí sáhnout po modelu s vyšším příkonem, pokud chcete, aby pracoval velmi rychle. Čím vyšší má popcornovač příkon, tím rychleji kukuřičná zrna pukají.
U horkovzdušných a plotýnkových modelů se průměrný příkon pohybuje v rozmezí 800 až 1 000 W. Nižší hodnota není na škodu, pokud víte, že budete v popcornovači připravovat jen malé porce. Hrncový typ hospodaří s energií efektivněji a jeho příkon se pohybuje přibližně kolem 300 W. Příkon žádným způsobem neovlivňuje chuť ani kvalitu popcornu.
Rychlost přípravy
Na rychlost přípravy popcornu má vliv více faktorů – příkon, kapacita zařízení, vodivost materiálu a parametry přístroje. Obecně se dá ale říci, že popcornovače pracují poměrně rychle a mezi jednotlivými druhy nejsou velké rozdíly. Většina modelů připraví celou porci popcornu během tří až pěti minut. Horkovzdušné popcornovače dokáží pracovat ještě o něco rychleji, protože u nich odpadá nutnost ohřevu oleje. Kukuřici dokáží zpracovat během dvou až tří minut.
Funkce a doplňky
Popcornovače sice nepatří mezi složité přístroje, ale existuje několik vychytávek a doplňků, které vám umožní přípravu popcornu provádět efektivněji a bezpečněji.
- Bezpečnostní pojistka – pojistka proti přehřátí patří mezi výsady horkovzdušných popcornovačů. V případě přehřátí zajistí vypnutí přístroje. Po vychladnutí se popcornovač opět sám zapne.
- Možnost tání másla – některé horkovzdušné modely nabízí možnost ohřátí másla, čokolády či jiných dochucovadel prostřednictvím horkého vzduchu.
- Míchadlo – otočné míchadlo promíchává popcorn během přípravy. Zajistí, že se propeče rovnoměrně. Navíc nehrozí připálení zrn na dně.
- Odměrky – k některým popcornovačům výrobci dodávají i sadu odměrek, ve kterých si odměříte doporučené množství kukuřice i oleje.
- Servírovací miska – součástí plotýnkových popcornovačů je kryt tvaru polokoule, ve kterém pak můžete popcorn servírovat. Servírovací misky najdete i u hrncových modelů. Miska se v tomto případě nachází ve spodní části, do které padá hotový popcorn.
Cena
Popcornovače patří mezi kuchyňská zařízení, na která běžně nenarazíte v každé domácnosti. V současné době zatím neexistuje žádný výrobce, který by se specializoval vyloženě na výrobu popcornovačů, ale řada značek je do svého sortimentu zařadila. Z renomovaných značek lze doporučit Guzzanti, Klarstein, Concept, Princess, Beper, Unold nebo Severin.
V závislosti na parametrech, výbavě a značce se mohou ceny jednotlivých popcornovačů mírně lišit. Dobrá zpráva ovšem je, že pořízení vysoce kvalitního domácího popcornovače vás nemusí stát více než 1 000 korun.
Od 500 do 1 000 Kč
Nejnižší cenová kategorie nabízí velmi pestrý výběr popcornovačů. Vyberou si uživatelé preferující přípravu s olejem, i lidé, kteří si hlídají váhu a chtějí popcorn bez přidaného tuku. Dominantní část sortimentu tvoří plotýnkové modely. Když se budete přibližovat k hranici 1 000 korun, narazíte už i na horkovzdušné popcornovače.
Výrobky z této kategorie jsou dostatečně kvalitní pro běžné uživatele. Ačkoliv mívají poměrně vysoký příkon, nepracují vždy efektivně a celková příprava popcornu se může mírně protáhnout.
Od 1 000 do 2 000 Kč
Střední třída nabízí již vysoce kvalitní modely, které uspokojí náročné zákazníky. Poslouží i početnějším rodinám nebo je můžete vytáhnout na domácí párty. Převážně zde najdete plotýnkové modely, které se vyznačují výbornými parametry. I přes nižší příkon pracují velice rychle. Výrobci u nich dávají přednost kovovým materiálům před plastem, vypadají proto poměrně stylově a bytelně.
Nad 2 000 Kč
Do nejvyšší cenové kategorie spadají ty nejkvalitnější modely na domácí použití a profesionální popcornovače. V této hladině si zaručeně vyberete, pokud patříte mezi vášnivé konzumenty popcornu a často pořádáte filmové večery s přáteli.
Výhradně se jedná o hrncové modely. Vyznačují se velkou kapacitou, snadno se čistí a díky kvalitnímu zpracování vydrží sloužit řadu let. Výrobci se u nich soustředí i na design, takže můžete narazit na nejrůznější zajímavé retro kousky, které dokáží ozvláštnit interiér.
Vlastnosti kukuřičných zrn
Chcete-li připravit skutečně kvalitní a lahodně chutnající popcorn, musíte na jeho přípravu použít vhodná kukuřičná zrna. Možná vás to překvapí, ale ne každá kukuřice se na výrobu popcornu hodí. Na popcorn se proto používá výhradně speciální odrůda, tzv. pukancová kukuřice. Vyskytuje se v těchto dvou formách:
- Zea mays conv. everta var. leucornis
- Zea mays conv. everta var. oryzoides
Velikost, strukturu i chuť kukuřičných jader pak ovlivňuje i jejich barva:
- Žlutá kukuřice – cenově nejvýhodnější a nejčastěji používaná varianta. Vyznačuje se jemnou oříškovou chutí.
- Bílá kukuřice – čistá neutrální chuť. Ideální zrna pro přidávání různých dochucovadel.
- Červená kukuřice – drobnější zrnka než u ostatních variant. Výsledný popcorn je velice nadýchaný, jemný a chutná po oříšcích.
- Modrá kukuřice – vločky popcornu jsou velice lehké a jemné. Oříšky v nich ucítíte silněji.
Terminologie spojená s popcornem
Při nákupu kukuřice na popcorn můžete narazit na specifické termíny, které vás mohou zaskočit, pokud jste o nich nikdy neslyšeli. Pojďme si je vysvětlit, abyste věděli, jak kukuřici vybrat.
Míra rozpínání (rychlost expanze)
Informuje o počtu porcí hotového popcornu, které lze získat z určitého množství nevypukaných zrn. Pokud se rychlost expanze rovná 36, získáte z jednoho šálku nevypukaných zrn 36 šálků popcornu. Čím vyšší tedy míra rozpínání je, tím více popcornu z kukuřice připravíte. Za dostatečně kvalitní jsou považována zrna s expanzí 35 až 40.
Obsah vlhkosti
Aby mohla kukuřice plně využít svůj “potenciál k pukání”, musí obsahovat dostatek vody. Ideální jsou zrna obsahující 13 až 14,5 % vody. Pokud budou obsahovat vody méně, nebudou dobře pukat. Pokud bude obsah vody naopak ještě vyšší, výsledný produkt nebude dostatečně křupavý a chutný. Navíc může klesnout rychlost expanze.
Velikost zrn
Velikost kukuřičného zrna se měří v počtu jednotlivých zrn na 10 gramů kukuřice. Jinými slovy, stačí odvážit 10 gramů kukuřice a spočítat, kolik obsahuje zrn. Platí, že čím jich obsahuje více, tím jsou zrna menší. Velikost zrna má vliv na výslednou velikost kousků popcornu. Žádným způsobem ale nemění jeho chuť nebo schopnost expanze.
Jaké další suroviny použít
Při přípravě popcornu je nejdůležitějším prvkem kukuřice. Pokud ale chcete vytvořit mimořádně chutný popcorn, bez použití oleje, soli a jiných dochucovadel se zkrátka neobejdete.
Olej
Volba vhodného oleje je velice důležitá. Ideální je použít takový olej, který se nepřepaluje (tzn. s vysokou hodnotou kouřového bodu). Nejvyšším kouřovým bodem se vyznačují rafinované oleje. Díky této úpravě se nepřepalují ani při extrémních teplotách. Dále musíte vzít v potaz chuť – některé oleje dokáží chuť popcornu výrazně ovlivnit, jiné jsou chuťově neutrální.
Kvalitní panenské oleje, jako jsou kokosový či avokádový, navíc dodají popcornu zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny.
Druh oleje | Kouřový bod |
Kokosový (rafinovaný) | 232 °C |
Kokosový (panenský) | 176 °C |
Řepkový (rafinovaný) | 246 °C |
Řepkový (nerafinovaný) | 205 °C |
Slunečnicový (rafinovaný) | 232 °C |
Slunečnicový (nerafinovaný) | 107 °C |
Avokádový (rafinovaný) | 271 °C |
Avokádový (panenský) | 204 °C |
Dochucovadla
Pro většinu lidí je popcorn neoddělitelně spojen se solí a máslem. V tomto případě ovšem platí heslo “všeho s mírou”. Extrémní solení není z dlouhodobého hlediska zdraví přínosné.
Pokud máte rádi slaný popcorn, můžete místo soli zkusit ještě jiné možnosti:
- Jemně nastrouhaný parmazán
- Prolisovaný česnek
- Najemno nasekanou pažitku či petrželku
- Indické koření (kombinace kari, pálivé papriky a římského kmínu)
- Sušenou cibuli
- Kopr
Milovníci sladké verze pak mohou vyzkoušet:
- Třtinový cukr a skořici
- Vanilkový extrakt
- Med a mandlové lupínky
- Roztavenou čokoládu
- Domácí karamel
Rozdíl mezi popcornem ze sáčku a z popcornovače
Možná si říkáte, že pořízení popcornovače je zbytečná investice a vystačíte si s instantním popcornem z mikrovlnky. Pokud ale konzumujete popcorn často, měli byste se zamyslet nad zdravotními aspekty této oblíbené pochoutky. Kukuřičná zrna jsou sice sama o sobě zdravá a výživná, ale jejich upravená komerční verze již nikoliv.
Instantní popcorn v sáčku sám o sobě obsahuje celou řadu dochucovadel, vysoký podíl soli a umělé aromatické látky. Za zmínku stojí diacetyl, který vystupuje jako náhražka másla. Dlouhodobá nadměrná konzumace diacetylu ovšem může způsobit vážné onemocnění plic. Nemluvě o sodíku obsaženém v soli, který podporuje zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.
Kontroverzním tématem jsou i samotné plastové obaly, se kterými se popcorn vkládá do mikrovlnky. Sáček je z vnitřní strany opatřen nátěrem, který se následkem působení vysoké teploty rozkládá a uvolňuje do popcornu toxické látky (Zdroj: FDA). Konkrétně se jedná o perfluorooktanovou kyselinu (PFOA), která je považována za potenciální karcinogen. Pokud chcete předejít zdravotním problémům, je lepší se sáčkovému popcornu raději vyhnout.