Test 10 nejlepších popcornovačů 2023 | Recenze & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Srovnávací test a recenze
nejlepších popcornovačů

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká

V kategorii doporučujeme

Gadgy Easy Cinema Popkornovač

1 800 Kč

Orientační cena

Jaký popcornovač vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání
Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 800 Kč
Nejlepší poměr cena/výkon
Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 1 000 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení Dobré
Orientační cena 650 Kč

Pokud si rádi dopřejete popcorn při sledování filmů, můžete si připravit čerstvou dávku této pochoutky v popcornovači. V našem srovnání jsme jako vítěze ocenili plotýnkový popcornovač Gadgy Easy Cinema, ve kterém připravíte opravdu hodně popcornu. S ohledem na poměr cena/výkon si nejlépe vedl Guzzanti GZ 134. Pokud si chcete dopřát popcorn jen občas, mohl by vám stačit horkovzdušný popcornovač Clatronic PM 3635.

Jak srovnáváme popcornovače?

Do našeho srovnání jsme zařadili popcornovače vhodné do domácího prostředí. Jednotlivé modely se liší způsobem ohřevu zrn, designem konstrukce i dalšími vlastnostmi. Většina sází na horkovzdušný ohřev, takže se v nich dá připravit popcorn bez tuku. Chutnější popcorn je ale rozhodně z plotýnkových, protože ho v nich můžete i libovolně dochutit. Z parametrů hrály důležitou roli také níže uvedené:

  • Příkon
  • Kapacita a doba přípravy
  • Efektivita (kolik vyprodukuje popcornu za určitý čas)
  • Míchadlo, servírovací miska a další vychytávky

Pokud při výběru popcornovače tápete, doporučujeme začíst se do článku Jak vybrat popcornovač. Kromě popisu rozdílů mezi jednotlivými typy popcornovačů či doporučení vhodného příkonu se v něm dozvíte např. i to, co vše ovlivňuje rychlost pukání zrn.


Nejlepší popcornovače dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Stačí jen málo oleje
  • Servírovací miska
  • Nepřilnavý povrch
  • Snadná příprava
  • Vyšší cena
  • Těžší konstrukce
1 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší poměr cena/výkon
  • Zdravější popcorn
  • Snadné použití
  • Rychlost
  • Výhodná cena
  • Zrníčka vylétávají při pukání
  • Méně skladný
1 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Nízká cena
  • Mobilní konstrukce
  • Vypínač On/Off
  • Neuvedena kapacita
  • Bez servírovací misky
  • Nemá funkce navíc
650 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Dobré
Tradiční příprava
  • Chutnější popcorn
  • Vysoká kapacita
  • Efektivní míchání
  • Stylový design
  • Náročnější příprava
  • Vyžaduje olej
  • Bez misky či funkcí navíc
1 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Velmi dobré
V retro stylu
  • Popcorn bez tuku
  • Víko slouží jako odměrka
  • Skladný
  • Nenáročný na údržbu
  • Menší kapacita
  • Popcorn není tak chutný
  • Během pukání vylétává
900 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
Velmi dobré
Jedinečný design
  • Výhodná cena
  • Zajímavé provedení
  • Miska v balení
  • Zdravější popcorn
  • Menší kapacita
  • Žádné funkce
  • Chybí recenze
750 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Gadgy Easy Cinema Popkornovač
Gadgy Easy Cinema Popkornovač
Recenze Guzzanti GZ 134 Popcornovač
Guzzanti GZ 134 Popcornovač
Recenze Clatronic PM 3635 Popcornovač
Clatronic PM 3635 Popcornovač
Recenze Popkornovač Whirley-Pop Original Silver
Popkornovač Whirley-Pop Original Silver
Recenze Guzzanti GZ 130A Retro popkornovač
Guzzanti GZ 130A Retro popkornovač
Recenze Adler AD 4479
Adler AD 4479
Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr cena/výkon

Pro nenáročné

Tradiční příprava

V retro stylu

Jedinečný design

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Dobré
Velmi dobré
Velmi dobré
Orientační cena 1 800 Kč 1 000 Kč 650 Kč 1 000 Kč 900 Kč 750 Kč
Výrobce Gadgy Guzzanti Clatronic Whirley-Pop Guzzanti Adler
Typ Plotýnkový Horkovzdušný Horkovzdušný Speicální varianta plotýnkového Horkovzdušný Horkovzdušný
Příprava S olejem Bez oleje Bez oleje S olejem Bez oleje Bez oleje
Příkon (W) 800 1 200 1 200 Nerelevantní 1 200 1 200
Kapacita (g) 80–100 80 Neuvedeno 100 na slaný popcorn, 50 na sladký popcorn 50 50
Doba přípravy (min) 4–5 2–4 2–3 3–4 2–4 3
Efektivita Vysoká, cca 6 litrů popcornu za 4 minuty Vysoká, uvedeno 60 g popcornu za 2,5 minuty Neuvedeno Závisí na výkonu plotýnky Neuvedeno Slušná, cca 1 litr popcornu za 3 minuty
Funkce Míchadlo Žádné Žádné Míchadlo Žádné Žádné
Obsah balení Přístroj, servírovací miska, návod Samotný přístroj, 1x servírovací miska, 1x odměrka, návod Samotný přístroj, 1x odměrný pohárek, návod Přístroj, návod Přístroj, odměrka, návod Přístroj, servírovací miska
Materiál Plast s teflonem Plast Plast Hlínik, dřevěná rukojeť Plast Plast a kov
Barva Červená Červená Bílá Stříbrná Červená Bílá a černá
Šířka (cm) 35,5 28,5 16,5 45 19 29
Výška (cm) 26 27 35 20 28 30
Hloubka (cm) 30 28,5 16,5 25 15 19
Hmotnost (kg) 1,8 1,4 1 0,6 1 1,6
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Stačí jen málo oleje
  • Servírovací miska
  • Nepřilnavý povrch
  • Snadná příprava
  • Vyšší cena
  • Těžší konstrukce

Gadgy Easy Cinema je plotýnkový popcornovač stojící na pomezí střední a vyšší cenové hladiny. Hlavní předností tohoto modelu je nadprůměrná kapacita, protože pojme 80–100 g kukuřice, takže v něm připravíte dostatek popcornu i na menší oslavu. Lze ho doporučit i uživatelům, pro které je důležitá dobrá chuť popcornu – ta je v tomto případě lepší než u horkovzdušných modelů díky použití oleje a bohatým možnostem dochucování.

Plotýnka je navíc potažena teflonem, takže na ní popcorn neulpívá a nepřipaluje se. Objektivně se dá říct, že má skutečně jen málo nevýhod. Jednou z nich je trochu těžší konstrukce, protože 1,8 kg je v porovnání s konkurenčními produkty docela dost (většina váží kolem 1 kg).

1 800 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr cena/výkon
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Zdravější popcorn
  • Snadné použití
  • Rychlost
  • Výhodná cena
  • Zrníčka vylétávají při pukání
  • Méně skladný

Horkovzdušný popcornovač Guzzanti GZ 134 představuje zařízení, které vám dokáže vyrobit zdravý popcorn bez jediné kapky oleje. K ohřátí a pukání kukuřičných zrn využívá pouze horký vzduch. Tento popcornovač zaujme na první pohled unikátním designem. Výroba popcornu probíhá ve středové části. Hotový popcorn padá do nádoby lemující boky přístroje. Nádoba pak může posloužit jako servírovací miska.

Kapacita popcornovače činí 80 gramů kukuřice, což je zlatá střední cesta (pokud nevíte, jestli chcete malý nebo spíše velký popcornovač). Zároveň je dosti výkonný – za 2,5 minuty vyprodukuje přibližně 60 gramů popcornu. Je ale potřeba se smířit s příkonem 1 200 W, který je trochu vyšší. Kromě přístroje a misky obdržíte praktickou odměrku a návod k použití.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Většinu uživatel, kteří si tento popcornovač zakoupili, zaujal svým neobvyklým designem a možností přípravy bez použití oleje. Udávají, že příprava popcornu je velice rychlá a svým způsobem i zábavná. Někteří se ovšem shodují na tom, že na úkor designu pokulhává funkčnost. Zrníčka totiž během pukání vylétají ven z popcornovače.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Horkovzdušný popcornovač Guzzanti vyniká výkonností, kapacitou, rychlostí, s jakou popcorn připraví, i krásným designem. To vše v tomto spotřebiči získáte za velice slušnou cenu. Samotná konstrukce je kvůli kulovitému tvaru méně skladná. Podle uživatelských recenzí navíc hrozí vylétávání kukuřice do okolí přístroje.

Závěrečné shrnutí

Tento model bude vhodný pro zákazníky, kteří oželí doplňkové funkce a vychytávky. Ovšem z hlediska poměru ceny a výkonu se jeví pořízení tohoto modelu jako nejvýhodnější. Pokud si navíc chcete připravovat zdravý popcorn bez oleje, bude naprosto ideální. Dochutit ho pak můžete přímo v misce.

1 000 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Mobilní konstrukce
  • Vypínač On/Off
  • Neuvedena kapacita
  • Bez servírovací misky
  • Nemá funkce navíc

Horkovzdušný popcornovač Clatronic je z hlediska ovládání velice jednoduchý přístroj. Zapnutí či vypnutí se v tomto případě provádí stisknutím jednoho knoflíku. Vrchní část je opatřena víkem, skrze které můžete pukání zrn sledovat. Ve víku se nachází otvor, kterým propadá hotový popcorn ven do přistavené misky.

Výrobce sice neuvádí kapacitu, ale můžeme očekávat, že se bude pohybovat kolem 50 gramů kukuřice. Díky příkonu 1 200 W pracuje poměrně rychle. Hotovou porci získáte během dvou až tří minut. Kromě samotného přístroje naleznete v balení odměrný pohárek na kukuřici a manuál k použití.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Popcornovač Clatronic si pořizují spíše méně nároční zákazníci, kteří hledí hlavně na výši investice. S přístrojem je většina z nich spokojena, pochvalují si jeho jednoduché ovládání a právě nízkou pořizovací cenu. Někteří uživatelé kupují tento popcornovač jako dárek pro děti, protože lze jeho obsluhu zvládnout i bez asistence dospělého.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Na tomto modelu je potřeba ocenit jednoduchost, slušný výkon a rychlost přípravy popcornu. Dalším pozitivním bodem je velice nízká cena. Navíc má i vcelku praktické rozměry a s hmotností 1 kilogram se dá velice snadno přenášet. Za hlavní nedostatek lze označit absenci servírovací misky v balení.

Závěrečné shrnutí

Horkovzdušný popcornovač Clatronic PM 3635 lze doporučit opravdu jen nenáročným uživatelům a těm, kteří připravují popcorn jednou za čas. Pokud máte na popcornovač vyšší nároky a požadujete lepší výbavu, zvažte o něco dražší model GZ 134 od značky Guzzanti. Součástí balení je praktická nádoba, kterou lze využít jako misku na servírování.

650 Kč Orientační cena

Tradiční příprava
Dobré Celkové hodnocení
  • Chutnější popcorn
  • Vysoká kapacita
  • Efektivní míchání
  • Stylový design
  • Náročnější příprava
  • Vyžaduje olej
  • Bez misky či funkcí navíc

Whirley-Pop Original Silver reprezentuje skupinu tradičních popcornovačů, které převažovaly v minulosti. Jde totiž pouze o hrnec s držadlem, do kterého nasypete kukuřici. Pak stačí popcornovač umístit na sporák a počkat. Bude se hodit tedy v případě, že nemáte dost blízko elektrickou zásuvku, ale zase musíte mít po ruce sporák.

Někomu může tento způsob přípravy popcornu vyhovovat i proto, že máte naprostou kontrolu nad přípravou popcornu a jeho chuť bude díky oleji lepší. Navíc se v něm nachází míchadlo, což ocení uživatelé, kteří nemají rádi připálený popcorn. Na druhou stranu zabere příprava trochu více vaší pozornosti a vyžaduje i určitou zkušenost. Logicky u tohoto typu popcornovače nenajdete žádné modernější vychytávky.

1 000 Kč Orientační cena

V retro stylu
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Popcorn bez tuku
  • Víko slouží jako odměrka
  • Skladný
  • Nenáročný na údržbu
  • Menší kapacita
  • Popcorn není tak chutný
  • Během pukání vylétává

Guzzanti GZ 130A je popcornovač zpracovaný do nápadného retro stylu, cenově jde o nižší až střední cenovou třídu. Jelikož se jedná o přístroj s horkovzdušnou přípravou popcornu, ocení ho uživatelé, kteří si chtějí popcorn dopřát bez výčitek i při dietě.

S kapacitou na 50 g kukuřice se ale řadí mezi menší popcornovače, takže ho asi nevyužijete na přípravu popcornu pro více osob. Také je nutné počítat s tím, že popcorn připravený bez tuku nebude až tak chutný. Podle recenzí uživatelů má navíc tendenci vylétávat během pukaní, takže bude kolem trochu nepořádek.

900 Kč Orientační cena

Jedinečný design
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Výhodná cena
  • Zajímavé provedení
  • Miska v balení
  • Zdravější popcorn
  • Menší kapacita
  • Žádné funkce
  • Chybí recenze

Adler AD 4479 spadá do nižší cenové kategorie. Mezi ostatními popcornovači vyniká svým unikátním vzhledem, který se bude určitě zamlouvat fotbalovým fanouškům – vypadá totiž jako fotbalový míč. Konstrukce není povedená jen po vzhledové stránce, ale je i praktická, protože se vrchní část „míče” dá použít jako servírovací miska na popcorn.

Jako většina moderních popcornovačů sází tento model na přípravu horkým vzduchem, takže je hotový popcorn dietní. To určitě ocení uživatelé, kteří si hlídají linii. S kapacitou na 50 g kukuřice už se řadí mezi slabší průměr a nemá ani nijak vysokou efektivitu. Další nevýhodou je absence jakýchkoliv funkcí či doplňků, což je docela škoda – i levnější produkty mají často míchadlo nebo alespoň odměrku.

750 Kč Orientační cena

Jak vybrat popcornovač

Chcete-li si čas od času pochutnat na domácím popcornu nebo pohostit přátele na oslavě, mohl by vás zaujmout popcornovač. Toto zařízení na přípravu popcornu možná znáte v komerční verzi z prostředí kina. Dnešní trh ale nabízí i zařízení pro domácí účely. Vyznačují se menší kapacitou a skladnými rozměry. Snadno si tak připravíte domácí popcorn, u kterého máte kontrolu nad použitými surovinami a dochucovadly.

S výběrem popcornovače vám pomůže přečtení následujících kapitol. Měli byste mít jasno v tom, zda chcete při přípravě použít olej. Podle toho pak můžete zvolit vhodný typ. Jednotlivé druhy popcornovačů se kromě principu fungování liší i svým designem, rozměry a kapacitou. Neopomeňte věnovat pozornost použitému materiálu. Vyplatí se sledovat i výši příkonu, protože přímo ovlivňuje rychlost pukání zrn.

Zmíníme i některé doplňky, které by se vám při používání popcornovače mohly hodit. Díky vytvoření cenových hladin produktů zjistíte, že pořízení samotného přístroje na přípravu popcornu rodinný rozpočet výrazně nezatíží. Je ale potřeba investovat i do kvalitních surovin. Jestli vás zajímají i další nástroje určené k přípravě potravin, můžeme vám doporučit také naše srovnání hotdogovačů.

Jak vybrat popcornovač stručně:

  • Zaměřte se na výběr vhodného typu popcornovače. Horkovzdušný typ vám umožní připravit menší množství popcornu bez oleje, plotýnkové a hrncové popcornovače vyžadují olej a mívají větší kapacitu. Volte podle toho, jak velké množství popcornu chcete připravovat a zda je vám milejší pochoutka s olejem či bez oleje.
  • Prověřte kvalitu použitého materiálu. Čím odolnější, tím déle vám popcornovač vydrží sloužit. Výrobci často kombinují několik materiálů najednou.
  • Zohledněte rozměry a hmotnost přístroje. Většina popcornovačů není prostorově náročná a najde si své místečko i v menší kuchyni.
  • Kapacitu nádoby uzpůsobte počtu a apetitu strávníků. Většinou se vyplatí volit nádobu s trochu větší rezervou, abyste ji nemuseli tak často doplňovat.
  • Zkontrolujte výši příkonu. Čím vyšší, tím je popcorn připraven rychleji.
  • Zvažte doplňky a funkce. Hodí se například bezpečnostní pojistka, různé odměrky a míchadla.
  • Vyberte vhodnou cenovou hladinu. Nenároční uživatelé seženou funkční popcornovač již za pár stovek korun. Když si trochu připlatíte, lze zakoupit modely kolem 2 000 korun.

Princip přípravy popcornu

Popcornovač využívá přirozených vlastností kukuřičného zrna (Zdroj: Wikipedia). Kukuřičné zrno se skládá z primárně z vody a ze škrobu, který tvoří slupku. Zahřívání zrna způsobí, že tlak vody vzrůstá a struktura škrobu získává pěnovitý charakter. Nakonec dojde k pověstnému puknutí, kdy slupka ustoupí bobtnající škrobu a je otočena naruby. Díky tomu získá popcorn svůj typický tvar, přirovnávaný k bílému květu.

Moderní popcornovače umožňují páře, která se v průběhu pukání zrn uvolňuje, unikat ven. Díky tomu není hotový popcorn navlhlý.

Komerční vs. domácí popcorn

Ačkoliv se v tomto článku zaměříme více na domácí typy popcornovačů, je potřeba se alespoň zmínit o modelech pro komerční využití. Profesionální popcornovače jsou určeny k velkokapacitní výrobě popcornu. Setkáte se s nimi například v kinech, v bufetech nebo ve stáncích s rychlým občerstvením. Oproti domácím modelům jsou prostorově náročné, těžké a většinou hrncového typu.

Kukuřice se v nich představuje za použití velkého množství oleje. Výrobci samozřejmě neopomíjejí ani chutnost popcornu, tudíž ho vydatně solí či sladí. Takto připravený popcorn sice uspokojí chuťové pohárky, ale zároveň představuje kalorickou bombu a nedá se označit za zdravou pochoutku. Nekvalitní popcorny mohou obsahovat umělé aromatické látky, které působí negativně na lidské zdraví.

Podomácku vyrobený popcorn je vždy lepší volbou z mnoha důvodu. Máte naprostou kontrolu nad tím, co vlastně obsahuje. Můžete si ho připravit vždy čerstvý a vybrat, čím ho dochutíte. Například karamelem, čokoládou, kořením, sýrem nebo jenom solí. A pokud chcete, aby byl dietní, nemusíte ho vůbec připravovat na oleji. Stačí vybrat horkovzdušný model. Takový popcorn lze označit za zdravou svačinu, protože je plný vlákniny a minerálů.

Způsob ohřevu zrn

Popcornovače využívají dva způsoby ohřevu zrn:

  • Příprava bez oleje
  • Příprava s olejem

Popcorn připravený bez použití oleje je velice oblíbený mezi příznivci zdravé výživy. Připravuje se pouze za použití horkého vzduchu. Mezi většinou uživatelů ovšem vede klasika v podobě popcornu pečeného s olejem, který se vyznačuje výraznější a lepší chutí.

Dělení popcornovačů

Podle designu a způsobu přípravy lze popcornovače přehledně rozčlenit do tří hlavních sekcí:

  • Horkovzdušné popcornovače
  • Plotýnkové popcornovače
  • Hrncové popcornovače

Výhody a nevýhody jednotlivých typů jsou shrnuty v přehledné tabulce.

Druh popcornovače Výhody Nevýhody
Horkovzdušný + Bez použití oleje

+ Zdravý popcorn

+ Praktické rozměry

+ Cenová dostupnost

– Hlučnost

– Menší kapacita

– Nelze přidávat dochucovadla

Plotýnkový + Lepší chuť díky oleji

+ Možnosti dochucování

+ Větší kapacita

+ Snadná příprava

– Zabírá více místa
Hrncový + Nejefektivnější příprava

+ Nízká spotřeba energie

+ Může být dlouho v chodu

+ Vhodný na oslavy a večírky

– Náročnější na skladování

– Vyšší cena

Horkovzdušné popcornovače

Základem horkovzdušného popcornovače je topné těleso, které zajišťuje ohřev vzduchu na velmi vysokou teplotu. Ve spolupráci s ventilátorem, který směřuje horký vzduch přímo na kukuřici, dochází k efektivnímu pukání kukuřičných zrn. Kvalitnější modely jsou navíc vybaveny míchadlem, které kukuřici promíchává a zajistí tak její rovnoměrné propečení.

Hotový popcorn je na závěr hnán proudem vzduchu skrze výdejní otvor, pod kterým je umístěna servírovací miska. K přípravě popcornu se v tomto případě nepoužívá žádný olej, sůl ani jiné přísady – jinak by totiž mohlo dojít k poškození zařízení. Výhodou takto připraveného popcornu je nízký obsah kalorií. Případně si ho můžete dochutit přímo v misce.

Horkovzdušné popcornovače mají praktické rozměry a jsou vhodné k přípravě menší porce popcornu. Nevyužijete je tudíž na párty pro přátele. Za hlavní nevýhodu tohoto typu bývá považována velká hlučnost, kterou způsobuje chod ventilátoru.

Plotýnkové popcornovače

Hlavní částí tohoto typu popcornovače je plotýnka (nebo spíše kovová pánvička), na kterou se nalije trochu oleje. Následně se přidává kukuřice. Ohřev kukuřice poté zajišťuje topné těleso. To, že se popcorn nepřipálí a bude ohřán rovnoměrně, by mělo zajistit míchadlo. Bohužel není standardem u všech modelů na trhu. Plotýnku zakrývá plastový kryt tvaru polokoule, který zajistí, že pukající popcorn neunikne ven.

Po dokončení celého procesu stačí popcornovač otočit dnem vzhůru a plotýnku odšroubovat. Hotový popcorn můžete podávat přímo ve víku. Plotýnkové popcornovače se vyznačují vyšší kapacitou, uplatníte je tudíž i na menších oslavách. Možnost sledovat pukání popcornu skrz průhlednou kouli může být navíc skvělá zábava pro hosty.

Jeho slabou stránku představuje neforemná konstrukce, která sice umožňuje efektivní pukání kukuřice, ale není skladná. Je proto nutné si předem rozmyslet, kam takový popcornovač na kuchyňské lince usadíte. V menší kuchyni bude zabírat úložný prostor ve skříňkách.

Hrncové popcornovače

Hrncové popcornovače zahrnují jak profesionální modely, které znáte například z kina, tak i menší zařízení do domácnosti. Základ tvoří konstrukce opatřená průhlednými stěnami. Nejčastěji jsou vyrobeny z plexiskla. Uvnitř zařízení se nachází hrnec propojený s topným tělesem. Dále zde najdete kabel, který propojuje varný hrnec se základnou popcornovače, a otočný kloub, díky kterému můžete hrnec převrátit a vysypat z něj hotový popcorn.

Hrncový popcornovač mívá největší kapacitu ze všech tří typů zařízení. I přes nízkou spotřebu energie dokáže rychle vyprodukovat poměrně velké množství popcornu (cca 1 litr za minutu), vyznačuje se tudíž nejlepší efektivitou. Navíc může být i po delší dobu v chodu, proto v něm můžete zpracovávat jednu porci kukuřice za druhou. Takto výkonný stroj využijete na velké oslavě, ale bude zbytečný pro jednotlivce.

Nevýhodou tohoto typu zařízení jsou nepraktické rozměry. Hrncový popcornovač není určen k častému přenášení, je těžší a může být dost vysoký.

Hmotnost a rozměry

Popcornovač nepatří mezi kuchyňské spotřebiče určené k dennímu použití, měl by být proto co nejskladnější, aby zbytečně nepřekážel na lince.

Hmotnost

Hmotnost popcornovače by vás měla zajímat hlavně v souvislosti s častým přenášením. Domácí modely ale obvykle neváží více než 2,5 kilogramu, tudíž si s nimi dokáží bez problémů poradit i ženy a děti.

Rozměry

Za nejskladnější bývá považován horkovzdušný typ popcornovače. Výška těchto spotřebičů se pohybuje kolem 30 centimetrů a průměr nepřesahuje 14 centimetrů. Snadno se tak vejdou i kuchyňských skříněk, aniž byste pro ně tvořili speciální velké místo.

Plotýnkové jsou podstatně větší. Zde se pohybujeme kolem 35 centimetrů, co se týče výšky i průměru zařízení.

Nejnáročnější na prostor jsou hrncové popcornovače, zejména profesionální zařízení. Půdorys těchto modelů může dosáhnout rozměrů 30 x 30 centimetrů. Na výšku pak měří až 50 centimetrů.

Kapacita (dávka kukuřice)

Jedná se o klíčový parametr, který vás informuje o tom, jaké přibližné množství popcornu dokáže přístroj vyprodukovat. Kapacitu volte podle toho, pro jaký počet lidí budete popcorn nejčastěji připravovat. Udává se v gramech ještě tepelně nezpracované kukuřice.

Menší popcornovače, jako jsou ty horkovzdušné, mají kapacitu kolem 50 gramů kukuřice. Toto množství je dostatečné pro jednotlivce a páry, pokud nepatříte mezi velké jedlíky. Kapacita větších domácích přístrojů se pak pohybuje mezi 50 až 100 gramy kukuřice. Takové modely už jsou vhodné pro velké rodiny a oslavy.

Materiál

Popcornovač patří mezi zařízení, které musí odolat extrémním podmínkám. Zahřívání na vysokou teplotu a prskající horký olej vyžadují kvalitní materiál, který nepodléhá teplotní deformaci. 

U popcornovačů se můžete setkat nejčastěji s těmito materiály:

  • Teplotně odolný plast – hlavní výhoda tohoto materiálu spočívá v jeho nízké hmotnosti. Objevuje se zejména u levnějších modelů. Má ale logicky kratší životnost. Někteří výrobci bohužel používají v rámci šetření naprosto nevhodné druhy plastů, které se teplem deformují.
  • Nerezová ocel – jedná se o vysoce kvalitní materiál s výbornou výdrží. Nerez bývá upřednostňována u kuchyňských spotřebičů i proto, že dobře vede teplo a snadno se čistí. Setkáte se s ní u větších a dražších popcornovačů, zejména u hrncových modelů.
  • Hliník – hledáte-li lehký model k častému přenášení, volte hliník. Hliník se vyznačuje velmi nízkou hmotností. V porovnání s nerezovou ocelí vede teplo o něco lépe.
  • Plexisklo – některé části popcornovačů, jako jsou stěny u hrncového typu, se vyrábí z průhledného plexiskla. Přípravu kukuřice tak můžete neustále sledovat.

Příkon

Obecně se pod pojmem příkon skrývá množství energie, které spotřebič odebere ze sítě za jednotku času. Udává se ve wattech (W). Při výběru toho pravého popcornovače se obecně vyplatí sáhnout po modelu s vyšším příkonem, pokud chcete, aby pracoval velmi rychle. Čím vyšší má popcornovač příkon, tím rychleji kukuřičná zrna pukají.

U horkovzdušných a plotýnkových modelů se průměrný příkon pohybuje v rozmezí 800 až 1 000 W. Nižší hodnota není na škodu, pokud víte, že budete v popcornovači připravovat jen malé porce. Hrncový typ hospodaří s energií efektivněji a jeho příkon se pohybuje přibližně kolem 300 W. Příkon žádným způsobem neovlivňuje chuť ani kvalitu popcornu.

Rychlost přípravy

Na rychlost přípravy popcornu má vliv více faktorů – příkon, kapacita zařízení, vodivost materiálu a parametry přístroje. Obecně se dá ale říci, že popcornovače pracují poměrně rychle a mezi jednotlivými druhy nejsou velké rozdíly. Většina modelů připraví celou porci popcornu během tří až pěti minut. Horkovzdušné popcornovače dokáží pracovat ještě o něco rychleji, protože u nich odpadá nutnost ohřevu oleje. Kukuřici dokáží zpracovat během dvou až tří minut.

Funkce a doplňky

Popcornovače sice nepatří mezi složité přístroje, ale existuje několik vychytávek a doplňků, které vám umožní přípravu popcornu provádět efektivněji a bezpečněji.

  • Bezpečnostní pojistka – pojistka proti přehřátí patří mezi výsady horkovzdušných popcornovačů. V případě přehřátí zajistí vypnutí přístroje. Po vychladnutí se popcornovač opět sám zapne.
  • Možnost tání másla – některé horkovzdušné modely nabízí možnost ohřátí másla, čokolády či jiných dochucovadel prostřednictvím horkého vzduchu.
  • Míchadlo – otočné míchadlo promíchává popcorn během přípravy. Zajistí, že se propeče rovnoměrně. Navíc nehrozí připálení zrn na dně.
  • Odměrky – k některým popcornovačům výrobci dodávají i sadu odměrek, ve kterých si odměříte doporučené množství kukuřice i oleje.
  • Servírovací miska – součástí plotýnkových popcornovačů je kryt tvaru polokoule, ve kterém pak můžete popcorn servírovat. Servírovací misky najdete i u hrncových modelů. Miska se v tomto případě nachází ve spodní části, do které padá hotový popcorn.

Cena

Popcornovače patří mezi kuchyňská zařízení, na která běžně nenarazíte v každé domácnosti. V současné době zatím neexistuje žádný výrobce, který by se specializoval vyloženě na výrobu popcornovačů, ale řada značek je do svého sortimentu zařadila. Z renomovaných značek lze doporučit Guzzanti, Klarstein, Concept, Princess, Beper, Unold nebo Severin.

V závislosti na parametrech, výbavě a značce se mohou ceny jednotlivých popcornovačů mírně lišit. Dobrá zpráva ovšem je, že pořízení vysoce kvalitního domácího popcornovače vás nemusí stát více než 1 000 korun.

Od 500 do 1 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie nabízí velmi pestrý výběr popcornovačů. Vyberou si uživatelé preferující přípravu s olejem, i lidé, kteří si hlídají váhu a chtějí popcorn bez přidaného tuku. Dominantní část sortimentu tvoří plotýnkové modely. Když se budete přibližovat k hranici 1 000 korun, narazíte už i na horkovzdušné popcornovače.

Výrobky z této kategorie jsou dostatečně kvalitní pro běžné uživatele. Ačkoliv mívají poměrně vysoký příkon, nepracují vždy efektivně a celková příprava popcornu se může mírně protáhnout.

Od 1 000 do 2 000 Kč

Střední třída nabízí již vysoce kvalitní modely, které uspokojí náročné zákazníky. Poslouží i početnějším rodinám nebo je můžete vytáhnout na domácí párty. Převážně zde najdete plotýnkové modely, které se vyznačují výbornými parametry. I přes nižší příkon pracují velice rychle. Výrobci u nich dávají přednost kovovým materiálům před plastem, vypadají proto poměrně stylově a bytelně.

Nad 2 000 Kč

Do nejvyšší cenové kategorie spadají ty nejkvalitnější modely na domácí použití a profesionální popcornovače. V této hladině si zaručeně vyberete, pokud patříte mezi vášnivé konzumenty popcornu a často pořádáte filmové večery s přáteli.

Výhradně se jedná o hrncové modely. Vyznačují se velkou kapacitou, snadno se čistí a díky kvalitnímu zpracování vydrží sloužit řadu let. Výrobci se u nich soustředí i na design, takže můžete narazit na nejrůznější zajímavé retro kousky, které dokáží ozvláštnit interiér.

Vlastnosti kukuřičných zrn

Chcete-li připravit skutečně kvalitní a lahodně chutnající popcorn, musíte na jeho přípravu použít vhodná kukuřičná zrna. Možná vás to překvapí, ale ne každá kukuřice se na výrobu popcornu hodí. Na popcorn se proto používá výhradně speciální odrůda, tzv. pukancová kukuřice. Vyskytuje se v těchto dvou formách:

  • Zea mays conv. everta var. leucornis
  • Zea mays conv. everta var. oryzoides

Velikost, strukturu i chuť kukuřičných jader pak ovlivňuje i jejich barva:

  • Žlutá kukuřice – cenově nejvýhodnější a nejčastěji používaná varianta. Vyznačuje se jemnou oříškovou chutí.
  • Bílá kukuřice – čistá neutrální chuť. Ideální zrna pro přidávání různých dochucovadel.
  • Červená kukuřice – drobnější zrnka než u ostatních variant. Výsledný popcorn je velice nadýchaný, jemný a chutná po oříšcích.
  • Modrá kukuřice – vločky popcornu jsou velice lehké a jemné. Oříšky v nich ucítíte silněji.

Terminologie spojená s popcornem

Při nákupu kukuřice na popcorn můžete narazit na specifické termíny, které vás mohou zaskočit, pokud jste o nich nikdy neslyšeli. Pojďme si je vysvětlit, abyste věděli, jak kukuřici vybrat.

Míra rozpínání (rychlost expanze)

Informuje o počtu porcí hotového popcornu, které lze získat z určitého množství nevypukaných zrn. Pokud se rychlost expanze rovná 36, získáte z jednoho šálku nevypukaných zrn 36 šálků popcornu. Čím vyšší tedy míra rozpínání je, tím více popcornu z kukuřice připravíte. Za dostatečně kvalitní jsou považována zrna s expanzí 35 až 40.

Obsah vlhkosti

Aby mohla kukuřice plně využít svůj “potenciál k pukání”, musí obsahovat dostatek vody. Ideální jsou zrna obsahující 13 až 14,5 % vody. Pokud budou obsahovat vody méně, nebudou dobře pukat. Pokud bude obsah vody naopak ještě vyšší, výsledný produkt nebude dostatečně křupavý a chutný. Navíc může klesnout rychlost expanze.

Velikost zrn

Velikost kukuřičného zrna se měří v počtu jednotlivých zrn na 10 gramů kukuřice. Jinými slovy, stačí odvážit 10 gramů kukuřice a spočítat, kolik obsahuje zrn. Platí, že čím jich obsahuje více, tím jsou zrna menší. Velikost zrna má vliv na výslednou velikost kousků popcornu. Žádným způsobem ale nemění jeho chuť nebo schopnost expanze.

Jaké další suroviny použít

Při přípravě popcornu je nejdůležitějším prvkem kukuřice. Pokud ale chcete vytvořit mimořádně chutný popcorn, bez použití oleje, soli a jiných dochucovadel se zkrátka neobejdete.

Olej

Volba vhodného oleje je velice důležitá. Ideální je použít takový olej, který se nepřepaluje (tzn. s vysokou hodnotou kouřového bodu). Nejvyšším kouřovým bodem se vyznačují rafinované oleje. Díky této úpravě se nepřepalují ani při extrémních teplotách. Dále musíte vzít v potaz chuť – některé oleje dokáží chuť popcornu výrazně ovlivnit, jiné jsou chuťově neutrální.

Kvalitní panenské oleje, jako jsou kokosový či avokádový, navíc dodají popcornu zdravé tuky, antioxidanty a vitamíny.

Druh oleje Kouřový bod
Kokosový (rafinovaný) 232 °C
Kokosový (panenský) 176 °C
Řepkový (rafinovaný) 246 °C
Řepkový (nerafinovaný) 205 °C
Slunečnicový (rafinovaný) 232 °C
Slunečnicový (nerafinovaný) 107 °C
Avokádový (rafinovaný) 271 °C
Avokádový (panenský) 204 °C

Dochucovadla

Pro většinu lidí je popcorn neoddělitelně spojen se solí a máslem. V tomto případě ovšem platí heslo “všeho s mírou”. Extrémní solení není z dlouhodobého hlediska zdraví přínosné.

Pokud máte rádi slaný popcorn, můžete místo soli zkusit ještě jiné možnosti:

  • Jemně nastrouhaný parmazán
  • Prolisovaný česnek
  • Najemno nasekanou pažitku či petrželku
  • Indické koření (kombinace kari, pálivé papriky a římského kmínu)
  • Sušenou cibuli
  • Kopr

 

Milovníci sladké verze pak mohou vyzkoušet:

  • Třtinový cukr a skořici
  • Vanilkový extrakt
  • Med a mandlové lupínky
  • Roztavenou čokoládu
  • Domácí karamel

Rozdíl mezi popcornem ze sáčku a z popcornovače

Možná si říkáte, že pořízení popcornovače je zbytečná investice a vystačíte si s instantním popcornem z mikrovlnky. Pokud ale konzumujete popcorn často, měli byste se zamyslet nad zdravotními aspekty této oblíbené pochoutky. Kukuřičná zrna jsou sice sama o sobě zdravá a výživná, ale jejich upravená komerční verze již nikoliv.

Instantní popcorn v sáčku sám o sobě obsahuje celou řadu dochucovadel, vysoký podíl soli a umělé aromatické látky. Za zmínku stojí diacetyl, který vystupuje jako náhražka másla. Dlouhodobá nadměrná konzumace diacetylu ovšem může způsobit vážné onemocnění plic. Nemluvě o sodíku obsaženém v soli, který podporuje zadržování vody v těle a zvýšení krevního tlaku.

Kontroverzním tématem jsou i samotné plastové obaly, se kterými se popcorn vkládá do mikrovlnky. Sáček je z vnitřní strany opatřen nátěrem, který se následkem působení vysoké teploty rozkládá a uvolňuje do popcornu toxické látky (Zdroj: FDA). Konkrétně se jedná o perfluorooktanovou kyselinu (PFOA), která je považována za potenciální karcinogen. Pokud chcete předejít zdravotním problémům, je lepší se sáčkovému popcornu raději vyhnout.

Často kladené dotazy k popcornovačům

Jak a jaký popcornovač vybrat?

Výběr popcornovače uzpůsobte jeho využití – pro kolik lidí a jak často budete popcorn připravovat. Podle toho zvolte vhodný typ, kapacitu a příkon. Vyplatí se investovat do kvalitního materiálu. Dále si rozmyslete, jak bude pasovat do vaší kuchyně. Pro zvýšení komfortu při přípravě se můžete zaměřit i na určitá vylepšení, jako je míchadlo či možnost tání másla.

Jak zajistit, aby byl popcorn dokonale křupavý?

Důležitou roli hraje skladování kukuřice a obsah vody v kukuřičném zrnu. Kukuřice by měla být co nejčerstvější, zrna totiž postupem času ztrácí na vlhkosti a popcorn pak není příliš chutný. Dodržujte základní pravidla skladování, abyste tento problém minimalizovali. Neuchovávejte kukuřici v chladu, vlhku ani v mrazu. Ideální je pokojová teplota kolem 20 °C. Správně skladovaná kukuřice vám vydrží ve spíži až 18 měsíců.

Je popcorn vhodný při dietě?

Jedině pokud se rozhodnete pro verzi připravovanou bez tuku. Popcorn připravený v horkovzdušném popcornovači je ideální svačinou, která vám pomůže zahnat hlad a uspokojí potřebu něco zobat. Kukuřice patří mezi celozrnné obilniny a neobsahuje lepek, proto si ji mohou dopřát i lidé s bezlepkovou dietou. Navíc je plná vlákniny, minerálů a vitamínů. A pokud chcete chuť suchého popcornu zlepšit, můžete přidat bylinky nebo koření.

Dana Široká
Redaktorka
Dana ráda sleduje nejrůznější vychytávky a technologické novinky, které se na trhu s kuchyňskými potřebami objevují. S nadšením zkoumá rozdíly mezi fakty a reklamními triky. Ráda proto vysvětlí, na jaké parametry se při výběru popcornovače zaměřit a zda zvolit ohřev s olejem či nikoliv. Kromě popcornovačů se věnuje i dalším pomocníkům do kuchyně, jako jsou šunkovary nebo hotdogovače.

Použité a další zajímavé zdroje

HUELSEN, W. A. a W. P. BEMIS. Changes in popcorn kernels and cobs while maturing. Urbana: University of Illinois, 1958.

https://www.healthline.com/health/microwave-popcorn-cancer

KUBÍČEK, Josef. Geneticky modifikovaná kukuřice v ČR, důvody pro pěstování a možnosti jejího využití. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2008, 99 s., 12 s. příloh. Dostupné také z: http://hdl.handle.net/10563/7011. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická, Ústav potravinářského inženýrství. Vedoucí práce Říha, Karel.

https://budejovice.rozhlas.cz/seminka-amarantu-se-daji-opekat-i-dusit-na-panvi-pukaji-jako-popcorn-7039373


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.9 z 10 hlasů