Menu

Komunistické retro sušenky: Víme, které se pořád vyrábí a vyzkoušeli jsme recept na sušenky Lucie

Komunistické retro sušenky: Víme, které se pořád vyrábí a vyzkoušeli jsme recept na sušenky Lucie
Foto: Kristýna Hašková. Ilustrace: Arecenze

Patřily k nezbytnému pohoštění i potěšení při kávě – na komunistické retro sušenky si proto spousta lidí ráda vzpomene. Zapátrali jsme proto po těch nejoblíbenějších a zjistili, které se pořád vyrábí a na které si musíme nechat zajít chuť, nepřipravíte-li si je sami. Na konci článku jsme pro vás nachystali fotorecept na slavné sušenky Lucie.

Fotogalerie: Kristýna Hašková

Mají současné sušenky s těmi ze socialismu společného víc, než jen jméno?

Přestože v obchodech pořád zaujímají místo tradiční sušenky, pamětníci mají k jejich chuti velké výhrady. Ve většině případů se shodují, že původní laskominy měly lepší chuť. Jako v diskuzi pod příspěvkem na Facebookové stránce Retro CZ/SK lidé kromě hodnocení chuti litují, že se změnily. Například Jana Zemčíková napsala: „Dobrůtky… škoda, že se už takové nevyrábějí.“

Všimli jsme si ale i názorů, že pochutiny za minulého režimu nebyly dobré. Třeba v diskuzi na Facebookové stránce Vzpomínky na socialismus napsal Bedřich Toth: „No, když to vidím, tak většina byla pěkný přeslazený blivajz.“ Za změnou chuti stojí nejen snahy výrobců ušetřit, kteří často hledají cenově dostupnější suroviny, ale i poptávka samotných uživatelů po menším obsahu cukrů a soli (Zdroj: E15).

Tabulka nejoblíbenějších retro sušenek

Pořád se vyrábí Už se nevyrábí
Esíčka

Kokosky

Derby

Spekulky

Polomáčené sušenky

Věnečky

Lucie

Albertky

Kreolky

Meteor

Fotogalerie: Oficiální foto distributora (se svolením)

Nezapomínáme ani na retro oplatky: Fidorka, Mila či Karlovarské trojhránky

Stejně jako v případě sušenek, i nyní najdete v obchodech retro oplatky. Jejich chuť se podle lidí v online diskuzních fórech také změnila. Nejvíc jim vadí používání palmového oleje a využívání většího množství sladidel. Přitom původní náplň Fidorek tvořila ze 40 % lísková jádra, karamel a jako pojivo sloužilo kakaové máslo (Zdroj: Český rozhlas).

Výrazně zastoupený palmový tuk dnes najdeme i v dalších tradičních oplatkách, jako jsou Karlovarské oplatky či trojhránky, Mila nebo Tatranky. Těm od Opavie ubyla náplň a ve složení dostaly větší podíl oleje, hlavně palmový a řepkový, stejně jako se zvýšil podíl vody a cukru (Zdroj: Wikipedia).

  • Tip: Některé ze sladkostí se už nevyrábí, jak jsme pro vás zmapovali v tomto článku.
Fotogalerie: Oficiální foto distributora (se svolením)

Sušenky Lucie: Upečte si hit socialistického pohoštění

Protože sušenky Lucie hospodyňky za socialismu považovaly za luxusní pochoutku, mívaly jí v zásobě pro návštěvy. Dnes už se oblíbené sušenky nevyrábí, ale snadno si je upečete doma. Na pečení budete potřebovat:

  • 125 g změklého másla
  • 40 g cukru moučka
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 20 g (½ sáčku) vanilkového pudingu
  • špetku soli
  • vanilku
  • citronovou kůru
  • červenou marmeládu

Fotogalerie: Kristýna Hašková

Zdroje:

Autorská tvorba redaktorky Arecenze

https://www.e15.cz/clanek/byznys/prumysl-a-energetika/sladkosti-bez-cukru-potravinarske-firmy-se-snazi-privadet-na-trh-zdravejsi-vyrobky-1329994

https://www.poradte.cz/volna-diskuze/2405-kdo-byl-drive-tatranka-nebo-fidorka.html

https://olomouc.rozhlas.cz/fidorky-se-zacaly-vyrabet-v-obdobi-prvni-republiky-odrezky-se-prodavaly-za-7420501

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

Retro CZ/SK Facebook

Vzpomínky na socialismus Facebook

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

#arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Jooo, to když se ještě dělaly Tatranky v čokoládovnách v Lomnici nad Popelkou, to byly TATRANKY, a vůbec jejich výrobky, TO BYLA ÚPLNĚ JINÁ CHUŤ a KVALITA!

P. Blažek

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.