Menu

Nejhůř hodnocené paštiky dle testu: Propadly i známé značky, problém je s obsahem masa

Nejhůř hodnocené paštiky dle testu: Propadly i známé značky, problém je s obsahem masaFoto: Foto: Freepik.com
Kupte si paštiku s vysokým obsahem masa nebo si ji připravte sami doma. Jinak hrozí, že si moc nepochutnáte.

Kupujete-li si paštiku, vždy si nejprve přečtěte etiketu. Sledujte obsah masa, jater i přídatných látek. Nekupujte produkty se zahušťovadly, glutamáty a velkým množstvím soli. Pokud si troufáte, připravte si paštiku sami doma.

Definice paštiky

Paštika je tepelně zpracovaný uzenářský výrobek vyrobený z rozmělněného masa, jater a dalších přísad. Nejoblíbenější je asi paštika játrová, která podle vyhlášky musí obsahovat nejméně 25 % masa, 26 % vepřových jater a nejvýše 40 % tuku. Produkty označené jako vepřový krém, játrovka apod. tyto povinné normy splňovat nemusí. Často v nich najdete méně jater a masa, vyskytuje se v nich vepřové sádlo nebo kůže, případně různá zahušťovadla.

Paštik existuje nepřeberné množství. Vyzkoušet tak můžete paštiku vepřovou, kachní, jelení, králičí, kančí, krůtí, srnčí nebo poněkud netradiční paštiku kapří. Martin Plachý, spolumajitel Farmy Poříčí, která kapří paštiku vyrábí, pro idnes.cz uvedl:

„Lidé dnes bohužel preferují spíše maso mořských ryb, především lososa, který je téměř bez kostí. Hledali jsme proto způsob, jak kapry zpracovat, aby si k této kvalitní surovině našlo cestu co nejvíce lidí.“

Nejhůře hodnocené paštiky v testu

Svět potravin v roce 2024 provedl test paštik. Hodnotil celkem 12 produktů a zaměřil se na senzorické vlastnosti paštik, nutriční a jakostní parametry a také na to, zda složení výrobku odpovídá tomu, co je uvedeno na obalu. U paštik byl také proveden mikrobiální rozbor. V následující tabulce najdete čtyři produkty, které skončily s nejhorším celkovým hodnocením.

Produkt Známka za senzorické hodnocení Známka za celkové hodnocení Popis
Farmářské uzeniny Selská paštika 1,9 2,9 Na obale neuveden obsah masa ani jater
HAMÉ Májka jemná paštika 2,7 2,7 Málo masa, zahušťovadla, přidaná bílkovina, nazelenalý povrch
SCHNEIDER Paštika francouzská 2,0 2,7 Zahušťovadlo, barviva, přidaná bílkovina, málo masa
SANPAREIL Bruselská paštika se špekem 1,9 2,7 Zahušťovadlo a přidaná bílkovina, z testovaných má nejvyšší obsah soli

Provedený test ukázal, že část hodnotitelů preferuje paštiky jemné bez kousků jater, masa a koření, část hodnotitelů zase paštiky hrubozrnné. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Testem bylo také zjištěno, že řada výrobců do výrobků přidává nejrůznější přídatné látky včetně glutamátu, barviv a zahušťovadel. Přidávány byly také bílkoviny.

Není určitě náhodou, že produkty, které se v testu umístily na posledních pozicích, obsahují zahušťovadla (a tudíž méně masa). Selská paštika z Farmářských uzenin, která se umístila na úplně posledním místě, dokonce vůbec nemá na obale uvedeno, kolik obsahuje masa a jater.

Foto: pexels.com

Játrová paštika musí obsahovat nejméně 25 % masa, 26 % vepřových jater a nejvýše 40 % tuku.

Recept na domácí paštiku

Chcete-li si koupit kvalitní paštiku, dívejte se v obchodech po produktech s co nejjednodušším složením a nekupujte nejrůznější játrové krémy apod.

Úplně nejlépe děláte, pokud si paštiku vyrobíte sami doma. Jak na to? Budete potřebovat 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, dvě velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla.

Maso i játra opepřete a rozložte do pekáčku spolu s cibulí pokrájenou na osminky a polovinou sádla. Vše upečte. Nezapomeňte občas maso a játra podlít vodou. Až budete mít upečeno, vše (včetně výpeku a kousků cibule) nahrubo umelte. Přidejte zbytek sádla, sůl, koření, pepř a promíchejte. Máte hotovo.

Vyzkoušet můžete i játrovou paštiku Romana Pauluse. Na recept se můžete podívat zde:

Video: Youtube.com, Játrová paštika, Kuchyně Lidlu

Zdroje:

  • https://svet-potravin.cz/testovali-jsme-pastiky-prehlidka-glutamatu-barviv-a-zahustovadel
  • https://www.testypotravin.cz/testy/test-pastik-k-jejichz-vyrobe-byly-jako-zakladni-suroviny-pouzity-veprova-jatra-a-veprove-maso
  • https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pastiky-pastika-majka-spotreba-trvanlivost.A180721_160135_ekonomika_jumi
  • https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-69
  • https://www.idnes.cz/hobby/domov/recept-na-domaci-pastiku-bez-konzervantu-a-dalsich-ecek.A110107_131213_hobby-domov_mce
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15247-jak-se-zmenilo-slozeni-jatrovych-pastik-za-poslednich-40-let-ceska-klasika-si-v-necem-pohorsila

Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Minutový manžel: Jak vyčistit napečenou troubu? Přesný postup ve videu

Rubriky

Diskuze Diskuze (15)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Májka, matěj a další okradené šmakulády. Koupil jsem si je na týdení vandr. Kopec náhražek a opravdu nechutné. Vše jsem hodil kachnám a koupil si obyč neznačkové paštiky které aspoň měli chu´t. Hamé už nikdy – vyhozené peníze

tomáš brhel

Pokud budou normy takové jaké jsou,tak budeme jíst tyto šmakulády furt.Já už si od určité boby dělám tyto produkty doma, kromě sardinek. Dobrou chuť a naschle.😋

Milan

chudáci kachny

Zbyňo Slávik

Když sežereš HAMÉ vysereš to samé.

Martin

Starší generace, která zažila minulý režim to má blbé, protože může srovnávat jak dříve chutnaly uzeniny, sýry ,pečivo, cukrovinky… a jak ty samé výrobky chutnají a vypadají dnes. Nároky na kvalitu potravin se mění k horšímu, to co se nyní běžně konzumuje, by dříve vyvolalo zvracení.

Zdeněk Mundl

přesně tak, zlatí komunisti

Ignác Centryfuga

Neví, co měli předevčírem k obědu ale za to ví naprosto přesně, jak chutnala paštika v osmdesátém třetím. Tak určitě. Chutě se mění celej život. A navíc teď si můžu vybrat mezi paštikama z celého světa.

dlouhé bidlo

Hlavně platiky ČSN na potraviny, takže paštika měla všude stejnou chuť. Zrušit se musely, aby sem mohli němci vyvázet ty jejich šmakulády, který by přes ČSN neprošly.

ja

Hamé? Jedině snad vepřové maso v konzervě a hodně ohlídat procenta masa, jinak paštiku od nich jsem neměl ani nepamatuju. Je to hnus. Ale nedělám si iluze, že by jiné paštiky za 15 Kč byly kvalitnější.. V této cenové je to holt horší, než žrádlo pro psy.

Tomeeno

Souhlas. Paštiky, který jsou běžně v prodeji už nežeru asi 20 let, protože je to čímdál větší hnuj. Ale ještě najdu ňákou dobrou v prodejně třeba frmářskej.

Martin

Ať se to jmenuje jak chce, je to hnus hnusný!

Karel

Jako kluk pamatuji maďarskou paštiku Májkrém – byla vynikající. U nás se začala vyrábět Májka, nebylo to ono, ale docela se to dalo jíst. To, co se dnes prodává jako Májka, je hnus…

Pavel Junek

Ono obecně, to co se teď prodává jako tradiční značky nemá s těma původníma nic společného. Třeba Kofola nemá s tou co měla na víčku kávové zrno, vůbeč nic společného.

ja

Májku jsem si koupil nedávno. Ten jeden chleba jsem sice nakonec snědl, ale paštika putovala do koše. Podivná rosolovitá, olejnatá hmota, chuť otřesná. Bych to vlastníka Hamé nechal žrát od rána do večera. Já bych se za podobný produkt musel stydět.

Máte co jste chtěly,tak co brečíte

Ladislav Jaroš

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.