Nejhůř hodnocené paštiky dle testu: Propadly i známé značky, problém je s obsahem masa
Foto: Foto: Freepik.comKupujete-li si paštiku, vždy si nejprve přečtěte etiketu. Sledujte obsah masa, jater i přídatných látek. Nekupujte produkty se zahušťovadly, glutamáty a velkým množstvím soli. Pokud si troufáte, připravte si paštiku sami doma.
Definice paštiky
Paštika je tepelně zpracovaný uzenářský výrobek vyrobený z rozmělněného masa, jater a dalších přísad. Nejoblíbenější je asi paštika játrová, která podle vyhlášky musí obsahovat nejméně 25 % masa, 26 % vepřových jater a nejvýše 40 % tuku. Produkty označené jako vepřový krém, játrovka apod. tyto povinné normy splňovat nemusí. Často v nich najdete méně jater a masa, vyskytuje se v nich vepřové sádlo nebo kůže, případně různá zahušťovadla.
Paštik existuje nepřeberné množství. Vyzkoušet tak můžete paštiku vepřovou, kachní, jelení, králičí, kančí, krůtí, srnčí nebo poněkud netradiční paštiku kapří. Martin Plachý, spolumajitel Farmy Poříčí, která kapří paštiku vyrábí, pro idnes.cz uvedl:
„Lidé dnes bohužel preferují spíše maso mořských ryb, především lososa, který je téměř bez kostí. Hledali jsme proto způsob, jak kapry zpracovat, aby si k této kvalitní surovině našlo cestu co nejvíce lidí.“
Nejhůře hodnocené paštiky v testu
Svět potravin v roce 2024 provedl test paštik. Hodnotil celkem 12 produktů a zaměřil se na senzorické vlastnosti paštik, nutriční a jakostní parametry a také na to, zda složení výrobku odpovídá tomu, co je uvedeno na obalu. U paštik byl také proveden mikrobiální rozbor. V následující tabulce najdete čtyři produkty, které skončily s nejhorším celkovým hodnocením.
| Produkt | Známka za senzorické hodnocení | Známka za celkové hodnocení | Popis |
| Farmářské uzeniny Selská paštika | 1,9 | 2,9 | Na obale neuveden obsah masa ani jater |
| HAMÉ Májka jemná paštika | 2,7 | 2,7 | Málo masa, zahušťovadla, přidaná bílkovina, nazelenalý povrch |
| SCHNEIDER Paštika francouzská | 2,0 | 2,7 | Zahušťovadlo, barviva, přidaná bílkovina, málo masa |
| SANPAREIL Bruselská paštika se špekem | 1,9 | 2,7 | Zahušťovadlo a přidaná bílkovina, z testovaných má nejvyšší obsah soli |
Provedený test ukázal, že část hodnotitelů preferuje paštiky jemné bez kousků jater, masa a koření, část hodnotitelů zase paštiky hrubozrnné. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Testem bylo také zjištěno, že řada výrobců do výrobků přidává nejrůznější přídatné látky včetně glutamátu, barviv a zahušťovadel. Přidávány byly také bílkoviny.
Není určitě náhodou, že produkty, které se v testu umístily na posledních pozicích, obsahují zahušťovadla (a tudíž méně masa). Selská paštika z Farmářských uzenin, která se umístila na úplně posledním místě, dokonce vůbec nemá na obale uvedeno, kolik obsahuje masa a jater.
Foto: pexels.comJátrová paštika musí obsahovat nejméně 25 % masa, 26 % vepřových jater a nejvýše 40 % tuku.
Recept na domácí paštiku
Chcete-li si koupit kvalitní paštiku, dívejte se v obchodech po produktech s co nejjednodušším složením a nekupujte nejrůznější játrové krémy apod.
Úplně nejlépe děláte, pokud si paštiku vyrobíte sami doma. Jak na to? Budete potřebovat 400 g vepřového bůčku, 600 g jater, mletý černý pepř, dvě velké cibule, paštikové koření, sůl podle chuti a 200 g sádla.
Maso i játra opepřete a rozložte do pekáčku spolu s cibulí pokrájenou na osminky a polovinou sádla. Vše upečte. Nezapomeňte občas maso a játra podlít vodou. Až budete mít upečeno, vše (včetně výpeku a kousků cibule) nahrubo umelte. Přidejte zbytek sádla, sůl, koření, pepř a promíchejte. Máte hotovo.
Vyzkoušet můžete i játrovou paštiku Romana Pauluse. Na recept se můžete podívat zde:
Video: Youtube.com, Játrová paštika, Kuchyně Lidlu
Zdroje:
- https://svet-potravin.cz/testovali-jsme-pastiky-prehlidka-glutamatu-barviv-a-zahustovadel
- https://www.testypotravin.cz/testy/test-pastik-k-jejichz-vyrobe-byly-jako-zakladni-suroviny-pouzity-veprova-jatra-a-veprove-maso
- https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/pastiky-pastika-majka-spotreba-trvanlivost.A180721_160135_ekonomika_jumi
- https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-69
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/recept-na-domaci-pastiku-bez-konzervantu-a-dalsich-ecek.A110107_131213_hobby-domov_mce
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/15247-jak-se-zmenilo-slozeni-jatrovych-pastik-za-poslednich-40-let-ceska-klasika-si-v-necem-pohorsila
Májka, matěj a další okradené šmakulády. Koupil jsem si je na týdení vandr. Kopec náhražek a opravdu nechutné. Vše jsem hodil kachnám a koupil si obyč neznačkové paštiky které aspoň měli chu´t. Hamé už nikdy – vyhozené peníze