Menu

Nejlepší čokolády na vaření z testu (2025): Vítězí ta nejdražší, ale běžné pečení vyjde levněji

Nejlepší čokolády na vaření z testu (2025): Vítězí ta nejdražší, ale běžné pečení vyjde levnějiFoto: Lucie Sobotová, ilustrace: Arecenze
Jako nejlepší se v testu ukázaly čokolády s nejvyšším podílem kakaa.

V redakčním testu sedmi čokolád na vaření a jedné polevy se jasně ukázalo, že o kvalitě nerozhoduje značka ani tradice, ale především obsah kakaa a složení. Nejlépe hodnocené čokolády nabídly poctivou kakaovou chuť, dobré chování při rozpouštění a univerzální využití při pečení. Překvapivě se mezi vítězi objevily nejen prémiové, ale i levné řetězcové produkty.

  • Celý redakční test čokolád na vaření si můžete přečíst zde.

1. místo: Lindt Cooking Dark Intense

  • Cena: 129,90 Kč / 200 g
  • Obsah kakaa: 70 %, bez rostlinných tuků

Celkovým vítězem testu se stala čokoláda Lindt s 70% obsahem kakaové sušiny. Nabídla nejintenzivnější chuť, výrazné kakaové aroma a velmi kvalitní práci s čokoládovou hmotou. Po rozpuštění je hladká, plastická a ideální pro dezerty, kde má čokoláda hrát hlavní roli.

Nevýhodou je jednoznačně vyšší cena, která se při běžném pečení nemusí vždy vyplatit. Pro náročnější recepty a výrazné čokoládové dezerty ale jde o špičku testu.

2. místo: Backen – hořká čokoláda na vaření (Norma)

  • Cena: 69,90 Kč / 200 g
  • Obsah kakaa: 56 %, bez rostlinných tuků

Druhé místo obsadila čokoláda Backen z Normy, která v testu překvapila velmi vyváženým poměrem ceny a kvality. Se 56 % kakaa nabídla výraznou hořkou chuť, dobré rozpouštění a výbornou práci s hmotou. V praxi se chovala podobně jako dražší Lindt, ale za podstatně nižší cenu. Jde o jednu z nejlepších voleb pro každodenní pečení – do polev, krémů i těst.

3. místo: Fin Carré – čokoláda na vaření (Lidl)

  • Cena: 69,90 Kč / 200 g
  • Obsah kakaa: 52 %, bez rostlinných tuků

Těsně za Normou skončila čokoláda Fin Carré z Lidlu. Chuťově i chováním při práci je velmi podobná druhému místu – poctivá kakaová chuť, plastická konzistence po rozpuštění a dobrá univerzálnost. Rozdíly mezi těmito dvěma produkty byly minimální a v běžné kuchyni prakticky zanedbatelné. Fin Carré je spolehlivá a dostupná alternativa ke dražším značkám.

Závěr

Foto: Lucie Sobotová

Testované čokolády (7 kusů)  a jedna poleva na vaření (produkty jsou náhodně označeny čísly pro účely testování)

Test potvrdil, že nejlepší čokoláda na vaření nemusí být nutně nejdražší. Lindt zvítězil chutí i kvalitou práce, ale pro většinu domácích receptů dávají větší smysl levnější řetězcové čokolády s vysokým obsahem kakaa. Pokud vybíráte podle složení a ne podle značky, můžete péct kvalitně i výrazně levněji.

Celkové pořadí čokolád z původního testu:

Pořadí Produkt Obsah kakaa Cena balení Cena za 100 g
1. Lindt Cooking Dark Intense 70 % 129,90 Kč / 200 g 65 Kč
2. Backen (Norma) 56 % 69,90 Kč / 200 g 35 Kč
3. Fin Carré (Lidl) 52 % 69,90 Kč / 200 g 35 Kč
4. Milly (Albert) 50 % 26,90 Kč / 100 g 27 Kč
5. Millano (Lidl) 50 % 26,90 Kč / 100 g 27 Kč
6. Figaro 36 % 39,90 Kč / 90 g 44,30 Kč
7. Orion 35 % 49,90 Kč / 90 g 55 Kč
Mimo pořadí Kakaová poleva 12 % 29,90 Kč / 90 g 33 Kč

Zdroje:

  • Autorský test redaktorky portálu Arecenze
  • Údaje z obalů testovaných výrobků

Reklama



Pozor, pozor: Právě pořádáme soutěž o Samsung Galaxy A26 v hodnotě 7 000 Kč: Stačí odebírat náš newsletter.


Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.