Menu

Nejlepší hra na světe v roce 2022

Nejlepší hra na světe v roce 2022

Obliba ke krácení chvil hraním her není synonymem moderní doby 21. století, jak se mnozí mylně domnívají. První dochovaná desková hra se datuje až do roku 4 600 před naším letopočtem. Je pravdou, že se herní průmysl za posledních 60 let pohnul mílovými kroku kupředu. Ať už jsou pro vás ta nejlepší hra kuličky, které střílíte a řadíte do řádků na displeji vašeho telefonu, nebo cílíte na propracované RPG tituly s otevřeným světem, téměř každý z nás má s hraním her nějaké zkušenosti.

V článku se společně podíváme na nejlepší hry roku 2022, očekávané novinky a na závěr si řekneme i něco o historii. Hned do úvodu ale můžeme pochválit tvůrce ze studia From Software, kteří přišli na trh s dlouho očekávaným titulem Elden Ring. Hra boduje ve všech hodnoceních kritiků a získává nejvyšší známky.

Shrnutí článku

  • Hra roku 2022 – Nejlepší hrou roku 2022 se stal dlouho očekávaný Elden Ring. Těšit se můžete na krásnou akční RPG hru ve fantasy světě plném barev, slabých i silnějších nepřátel, skrytých lokalit a hodnotných pokladů.
  • Hra na kterou se vyplatí počkat – Na podzim nám chystají vývojáři ze studia Bethesda nový titul Starfield, který má být takovým Skyrimem ve vesmíru. Očekávání jsou vysoká, otevřený svět a krásná grafika nás jistě neminou. Studio stojí například za Doomem či Falloutem.
  • Historie herního průmyslu – Člověk je tvorem hravým, což ostatně dokazuje i archeologický nález téměř 7 000 let staré hry Royal Game of Ur. První videohra spatřila světlo světa v roce 1958 a jednalo se o primitivní formu tenisu.
  • Nejhranější hry – Největší přízni se těší titul Pubg: Battlegrounds, který už někdy hrála více než miliarda hráčů. V řádech stovek milionů se ale pohybuje také Candy Crush Saga a Microsoft Solitaire.
  • Aktuálně nejlepší hry najdete v našem srovnání pokud se zajímáte výhradně o online tituly, mohl by vám pomoci samostatný web online o hrách.

Hra roku 2022

Herní studia nás každoročně zásobují celou řadou nových titulů, ne vždy je ale o co stát. Letošní rok je z pohledu herního průmyslu trochu méně výrazný. I přes to se ale najde hned několik titulů, které za koupi a vyzkoušení rozhodně stojí. Tím nejočekávanějším byl nyní čerstvě vydaný Elden Ring.

Elden Ring (From Software)

Ať už znáte japonské herní studio From Software pro jeho nejznámější titul Dark Souls, nebo jste se setkali s některým z jeho méně známých počinů, jako je Bloodborne, nebo Sekiro, jistě očekáváte pořádnou dávku fantasy. Elden Ring byl oznámen už v roce 2019 a dlouho se o něm moc nevědělo. Před vydáním se ale začaly objevovat trailery a první ukázky ze hry a hned bylo jasno. Bude se na co těšit.

Když v únoru 2022 tým vývojářů hru vydal, dostala se okamžitě pod drobnohled kritiků. A musíme říci, že naprostá většina z nich označuje hru za výjimečnou. Hodnocení Metacritics dosahuje dokonce 96 bodů ze 100, což hru řadí historicky do TOP 30 titulů. Elden RIng sází na otevřený svět, klasický RPG rozvoj postavy ve smyslu vylepšování vybavení, hledání pokladů a lovu příšer. Jak už mají japonská studia ve zvyku, hra nabídne fantasy v té nejčistší formě, na realističnost nesází.

Pohyb je velice dynamický, svět je v jednu chvíli ponurý, v druhou prozářený všemi barvami a staví vás před nejednu výzvu. Pokud budete postupovat lokalitami logicky, obtížnost se bude stupňovat s vašimi možnostmi. Nic vám ale nebrání se rozhodnout prostě proběhnout celou mapu hned od začátku. Počítejte však, že budete muset čelit nepřátelům, na které nemusíte být připraveni. Elden Ring hráče moc neomezuje, přeskočením zdi si leckdy můžete cestu zkrátit, nebo se i dostat do míst, která jsou zamčenými vraty běžně nepřístupná.

Hra, na kterou se vyplatí počkat

Vydáno bylo nebo bude hned několik dalších her, které s sebou přináší velká očekávání. Zajímavé je, že každá jediná z nich je postavena na otevřeném světě. V minulosti tomu tak nebylo, hlavní příběhová linka vedla hráče místy, které mu tvůrci předurčili. Začátkem roku se už dostal z herních konzolí poprvé na PC například oblíbený God of War. Příznivce konzolí potěší pokračování Horizon: Forbidden west.

Starfield (Bethesda)

Mezi vůbec nejznámější hry historie patří RPG s názvem The Elder Scrolls V: Skyrim. Studio Bethesda, které za tímto titulem stojí je tvůrcem také například reinkarnace Doom: Ethernals a mimo jiné také sérií Fallout a Wolfenstein.

Podle prvních informací a ukázek bude Starfield takovým Skyrimem ve vesmíru. Očekává se otevřený svět, krásná a propracovaná grafika a silná propojení hráče s postavou. Na Starfield si ale budeme muset počkat do 11. listopadu.

Historie herního průmyslu

Člověk je tvor hravý po celou svou historii. Hravost vidíme také u ostatních savců, i když jejich hry jsou svou podstatou mnohem jednodušší. Jedná se tedy o něco, co máme od přírody zakotveno v genech. Níže se podíváme na několik historických milníků herního průmyslu.

Nejstarší dochovaná desková hra

The Royal Game of Ur, nebo také v překladu Královská hra z Ur, leží v muzeu v Londýně. Vznik tohoto jedinečného kousku se odhaduje na rok 4 600 před naším letopočtem v Mezopotámii. Pravidla hry byla dešifrována z hliněné destičky popsané klínovým písmem v roce 177 před našim letopočtem. Hra je určena pro dva hráče, cílem je přejít z jedné strany plánu na druhou dříve než protihráč. Její reinkarnaci lze běžně zakoupit, z dnešního pohledu se ale už nejedná o nic moc zábavného. I když je Královská hra z Ur nejstarším dochovaným kouskem, dá se předpokládat, že ji předcházely i starší formy stolní zábavy.

Obrázek znázorňuje nejstarší dochovanou hru Královská hra z Ur z roku 4 600 před našim letopočtem

Královská hra z Ur (Zdroj: Wikipedia)

Nejstarší videohra

Za první vlaštovku mezi elektronickými hrami zobrazovanými na displeji se považuje Tennis For Two. Videohru vytvořil v roce 1958 americký fyzik William Higinbotham ve státní laboratoři v americkém Brookhavenu (Brookhaven National Laboratory). Na kulatém displeji dvojice hráčů na primitivním joysticku odpalovala míček přes síť. Tennis For Two, neboli Tenis Pro Dva, vznikl spíše pro vědecké účely, než zábavu jako takovou. Položil ale základy pro budoucí rozvoj videoher.

Nejstarší počítačová hra

V osmdesátých letech minulého století se začínaly počítače postupně dostávat do běžných domácností. Vzhledem k tomu, že běžní uživatelé počítač nepotřebovali k žádným vědeckým účelům, trh se začal otevírat pro vývojáře. První počítačovou hrou byl titul Pong z roku 1973. Jedná se o primitivní sportovní titul zaměřený na 2D ping-pong.

Nejstarší 3D hra pro více hráčů

Znalejším čtenářům hned při přečtení nadpisu zaútočí na mozkové závity legendární hra Doom. Jednalo se o vůbec první masově dostupný herní titul v 3D prostoru. Hra byla zajímavá nejen svým 3D provedením, ale také násilností, jež je její podstatou a doprovází ji až dodnes. Hra se stala natolik populární, že herní studia vydávají dodnes nové díly. A to je úctyhodný výkon, když vezmeme v potaz rok 1993, kdy Doom 1 vyšel.

Nejhranější hry

Pokud se podíváme na statistiky nejhranějších her současnosti, překvapí hned několik čísel a názvů. Během pandemie koronaviru přesáhl herní průmysl v roce 2020 objemem financí, který se v něm pohybuje, filmový i hudební průmysl dohromady.

Nejhranější hra všech dob – Pubg

> 1,2 miliardy hráčů

Tím nejhranějším titulem v historii se stalo Pubg: Battlegrounds. Celkem 25 týmů po čtyřech hráčích se utkává o vítězství na poměrně rozsáhlé herní mapě. Cílem je, aby váš tým přežil až do samého závěru. Aby byly týmy donuceny k interakci a vzájemným bojům, arénu obklopuje kruh. Ten se v časových úsecích postupně smršťuje a herní prostor omezuje. Stěnou kruhu lze projít, ale hráči začínají ubývat životy, směr je tedy zřejmý. Týmy míří postupně do středu arény, sbírají zbraně a vybavení a snaží se své protivníky po cestě eliminovat.

Nejhranější mobilní hra – Candy Crush

> 500 milionů hráčů

I když se to nemůže zdát reálné, přiznejme si – kdo z nás někdy nehrál Candy Crush? Jedná se o herní titul pro mobilní zařízení, který spočívá v seřazování bonbonů stejné barvy do řad po 3 a více. Princip je podobný, jako v případě legendárního Tetrisu. Tato jednoduchá forma krácení času se najde na telefonech více než 500 000 000 uživatelů.

Nejhranější hra v práci – Microsoft Solitaire

> 400 milionů hráčů

V zaměstnání by se mělo vykonávat činnost spojenou s plněním cílů zaměstnavatele. Ale co když čekáte na e-mail, bez kterého nemůžete v práci pokračovat? Počítač má navíc v korporátní společnosti blokovanou instalaci her a přístup na internet je kontrolovaný. Zbývá vám tedy využít hry pevně zakotvené v instalaci operačního systému Windows. Stálicí mezi nimi byl vždy Microsoft Solitaire, karetní kasínová hra. Podle odhadů si hraním Solitairu krátí čas více než 400 milionů uživatelů systému Windows. Traduje se také, že je tato forma krácení času oblíbená na úřadech. To nemůžeme potvrdit, ani vyvrátit.

Rubriky

#Arecenze

Pro nejnovější informace sledujte také naše sociální sítě

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv, co vás zajímá, a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Můžete také poradit ostatním, nebo se podělit o svoji zkušenost.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.