Menu

Nejlevnější vs. nejdražší čokoláda na vaření (Test 2025): Rozdíl v ceně je velký, výsledek se moc neliší

Nejlevnější vs. nejdražší čokoláda na vaření (Test 2025): Rozdíl v ceně je velký, výsledek se moc nelišíFoto: Lucie Sobotová, ilustrace: Arecenze
Porovnala jsem nejlevnější a nejdražší čokoládu z redakčního testu. Přestože je cenový rozdíl výrazný, v praxi při vaření obstojí obě.

V redakčním testu sedmi čokolád na vaření a jedné polevy se vedle celkových vítězů jasně vyprofilovaly i cenové extrémy. Nejlevnější a nejdražší čokoláda z testu se od sebe liší nejen cenou, ale i složením, chutí a chováním při pečení. Překvapivé ale je, že rozdíl ve výsledku není tak dramatický, jak by cenovka mohla naznačovat.

  • Celý redakční test čokolád na vaření si můžete přečíst zde.

Nejlevnější čokoláda z testu: Milly (Albert)

  • Cena: 26,90 Kč / 100 g
  • Obsah kakaa: 50 %, bez rostlinných tuků
  • Pořadí v testu: 4. místo

Hořká čokoláda Milly byla nejlevnější skutečnou čokoládou v testu. Nabídla 50% obsah kakaové sušiny, neobsahuje rostlinné tuky a v praktickém testu obstála lépe, než by její cena napovídala. Chuť je poctivá, lehce hořká, bez výrazného tukového ocásku. Při rozpouštění i práci s hmotou funguje spolehlivě.

Jde o velmi dobrou volbu pro běžné domácí pečení – do těst, krémů i jednoduchých polev, kde čokoláda nemá být hlavní hvězdou receptu.

Nejdražší čokoláda z testu: Lindt Cooking Dark Intense

  • Cena: 129,90 Kč / 200 g
  • Obsah kakaa: 70 %, bez rostlinných tuků
  • Pořadí v testu: 1. místo

Lindt byla suverénně nejdražší čokoládou testu, ale zároveň i jeho celkovým vítězem. Se 70 % kakaové sušiny nabízí výrazně intenzivnější chuť, hlubší kakaové aroma a velmi kvalitní práci s čokoládovou hmotou. Rozpouští se pomaleji, ale výsledná konzistence je hladká a plastická.

Nejlépe se hodí do dezertů, kde má čokoláda hrát hlavní roli – například do ganache, krémů nebo výrazných polev. Pro běžné pečení ale její potenciál často zůstane nevyužitý.

Vyplatí se připlatit?

Foto: Lucie Sobotová

Testované čokolády (7 kusů)  a jedna poleva na vaření (produkty jsou náhodně označeny čísly pro účely testování)

Rozdíl mezi oběma čokoládami je patrný především v intenzitě chuti a celkovém dojmu. Lindt nabízí špičkovou kvalitu, ale za výrazně vyšší cenu. Milly naopak ukazuje, že i levná čokoláda může v kuchyni fungovat velmi dobře.

Pro každodenní pečení dává větší smysl levnější varianta, zatímco prémiová čokoláda se vyplatí tehdy, když má být chuť čokolády skutečně dominantní.

Celkové pořadí čokolád z původního testu:

Pořadí Produkt Obsah kakaa Cena balení Cena za 100 g
1. Lindt Cooking Dark Intense 70 % 129,90 Kč / 200 g 65 Kč
2. Backen (Norma) 56 % 69,90 Kč / 200 g 35 Kč
3. Fin Carré (Lidl) 52 % 69,90 Kč / 200 g 35 Kč
4. Milly (Albert) 50 % 26,90 Kč / 100 g 27 Kč
5. Millano (Lidl) 50 % 26,90 Kč / 100 g 27 Kč
6. Figaro 36 % 39,90 Kč / 90 g 44,30 Kč
7. Orion 35 % 49,90 Kč / 90 g 55 Kč
Mimo pořadí Kakaová poleva 12 % 29,90 Kč / 90 g 33 Kč

Zdroje:

  • Autorský test redaktorky portálu Arecenze
  • Údaje z obalů testovaných výrobků

Reklama



Pozor, pozor: Právě pořádáme soutěž o Samsung Galaxy A26 v hodnotě 7 000 Kč: Stačí odebírat náš newsletter.


Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.