Menu
Přečíst článek

Diskuze: Do Česka míří fotomobil roku: na Vivo X300 Ultra nebude stačit Samsung, Apple, ani Xiaomi

V polovině dubna dorazí na český trh dlouho očekávaný vlajkový model Vivo. Model X300 Ultra se zaměřuje především na mobilní fotografii, velký důraz ale klade i na natáčení videí na velmi vysoké úrovni. Tomu není přizpůsoben jen použitý hardware, ale i dodávané příslušenství.

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.

MP
Michal Pytela
3. 4. 2026

možná jsem to přehlédl, ale nikde nevidím velikost čipu fotoaparátu.

T
TomasP
3. 4. 2026

žádné info o software výbavě..

PK
Petr Karas
4. 4. 2026

Nebude lepší než Xiaomi, protože to má na hlavním 1″ senzor. Na velikosti záleží. Za další se bude asi hodně lidí divit co má znamenat těch 35 mm. Tedy až to fyzicky zjistí, protože 35 mm většině asi nic moc neříká. Já bych si ten mobil už jen kvůli tomu nekoupil. Ne nadarmo je 24 mm považováno za ideální univerzální ohnisko.

P
Petr
6. 4. 2026

A odkud to mas, ze 35mm neni idealni ohnisko? To sirsi ohnisko okolo 24mm je akorat pro amatery. Kazdy profi fotograf ti rekne ze se absolutně pletes. A 1″ senzor vs 1.12 nebo kolik to ma neni zaden vazny problem. Zalezi hlavne na typu senzoru. A mam pocit ze xiaomi 17 ultra ma totozny senzor. 😉

RH
Radim Hnidopich
9. 4. 2026

Je to spíš o preferencích, než o tom co je správně. Ale z logiky věci, zkus si na 35mm udělat selfie🤭 Nebo fotku skupiny kamarádů, když stojíš kousek od nich. Takže 24mm jako základ má určitá opodstatnění.

RH
Radim Hnidopich
9. 4. 2026

Zaráží mě kolik publicistů píšících o technice nechápe slovo zoom. Jedná se totiž rozsah (v původním významu plynulého optického) přiblížení mezi nejnižší a nejvyšší možnou ohniskovou vzdáleností. To by v případě telefonu(pokud pominu, že plynulost je dosažena softwarem) bylo 14mm a 400mm, což by dalo 28x zoom. Samozřejmě můžete opáčit, že to vztahuje k hlavnímu snímači, ale 400/35 také nedá dohromady 16x, výsledkem bude nějakých 11,5x. 16x mi v poměru ke 400mm vychází na 24mm, což je asi bráno jako standartí základní ohnisko u mobilních telefonů (kterým ale telefon nedisponuje), ale to už se pak nebavíme o zoomu ale o zvětšení (anglicky:magnification). A nemluvě o tom že zvětšení se stadnartně vztahuje k 50mm, tedy správně by mělo být 8x (takto se například uvádí u dalekohledů). Každopádně je v tomto případě na místě používat spíše pojem zvětšení.