Recenze 10 nejlepších kuchařek 2023 | Test & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Recenze a test 10 nejlepších kuchařek 2023

Aktualizováno:
Únor 2023
Autor:
Iva Koňaříková

V kategorii doporučujeme

Velká kuchařka Čech a Moravy

550 Kč

Orientační cena

Jakou kuchařku vybrat dle srovnání

Vítěz srovnání
Hodnocení Výborné
Orientační cena 550 Kč
Nejlepší poměr výkon/cena
Hodnocení Výborné
Orientační cena 480 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 370 Kč

Kuchařka je vděčným dárkem nejen pro zapáleného gurmána, maminku či babičku, ale může se vám hodit i do vlastní knihovny. Náročné hospodyňce doporučujeme pořídit kuchařku s názvem Velká kuchařka Čech a Moravy, pro zajímavost či jako povinnou výbavu každého gastronoma zvolte Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka. A jestliže chcete obdarovat potomka, který si cestu do kuchyně teprve hledá, pak sáhněte po kuchařce 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí.

Jak srovnáváme kuchařky?

K výběru kuchařek do našeho srovnání přistupujeme s ohledem na různé cílové skupiny – ať už jde o děti, seniory, osoby v dietě, nebo gurmány, které láká mezinárodní kuchyně. Bereme přitom ohled na uživatelské recenze i názory odborníků. Pro váš snazší výběr kuchařky srovnáváme na základě jen těch nejdůležitějších parametrů, na jejichž souhrn se můžete podívat do odrážek níže.

  • Tematické zaměření
  • Náročnost receptů
  • Odstupňování dle náročnosti
  • Dostupnost potřebných surovin
  • Grafické zpracování a formátování
  • Autorské a lifestyle fotografie
  • Návrhy servírování
  • Rok vydání díla

Jestliže vás některý z parametrů zaujal a chcete se dozvědět podrobnější informace, pokračujte ve čtení článkem Jak vybrat kuchařku. Napoví, z jakých tematických kuchařek můžete vybírat a v jakých cenových relacích se tyto knihy pohybují.


Nejlepší kuchařky dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Vítěz srovnání

Výborné
Recenze Velká kuchařka Čech a Moravy
Velká kuchařka Čech a Moravy
  • Tradiční kuchařka s fotografiemi
  • Pro začátečníky i profesionály
  • Pokrmy české a moravské kuchyně
  • Z dílny Pražského kulinářského institut
  • Více než 400 receptů
  • Není v elektronické podobě
  • Vyšší cena
550 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší poměr výkon/cena

Výborné
Recenze Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
  • Vhodné i pro úplné začátečníky
  • Naučí vás základní postupy
  • Spousta receptů
  • Přesné normy
  • Tradiční i moderní pokrmy
  • Průměrné uživatelské recenze
  • Není v elektronické podobě
  • Slabší grafické zpracování
480 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

Velmi dobré
Recenze 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
  • Od autorů známých na sociálních sítích
  • Celkem 95 receptů
  • Ze surovin, které máte doma
  • Levná a jednoduchá jídla
  • Recepty do 30 minut
  • Nic pro gurmány
  • Neobsahuje fotografie surovin
370 Kč Zobrazit nabídky

Ideální pro dospívající dívky

Výborné
Recenze Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
  • Jednoduše fungující recepty
  • Podrobně popsané postupy
  • Autorka známého foodblogu
  • Atraktivní a přehledné zpracování
  • Naučí vás lásce k vaření
  • Průměrný počet receptů
  • Zaměřené spíše na ženy a dívky
400 Kč Zobrazit nabídky

Od lektorů Pražského kulinářského institutu

Výborné
Recenze Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
  • Pro milovníky jednoduchých receptů
  • Tradiční atraktivní grafika
  • Od předních českých šéfkuchařů
  • Průvodce domácí kuchyní
  • Nejoblíbenějšími pokrmy světa
  • Menší počet stran
  • Průměrná pořizovací cena
  • Nedostupná v el. podobě
290 Kč Zobrazit nabídky

Pro milovníky japonské kuchyně

Výborné
Recenze Japonská kuchařka – Tim Anderson
Japonská kuchařka – Tim Anderson
  • Základní omáčky a marinády
  • Nejoblíbenější japonské pokrmy
  • Srozumitelně popsané recepty
  • Rozlišení dle obtížnosti
  • Doplněno praktickými fotografiemi
  • Nedostupná v el. podobě
  • Málo uživatelských hodnocení
400 Kč Zobrazit nabídky

Pro fanoušky MasterChef

Výborné
Recenze Nejlepší recepty z MasterChef Česko 2019
Nejlepší recepty z MasterChef Česko 2019
  • Nadčasová kuchařka
  • Recepty z MasterChef Česko 2019
  • Exotické i domácí pokrmy
  • Ukázky zajímavých kuchařských postupů
  • Vhodná do každé knihovny
  • Menší počet uživatelských recenzí
  • Průměrná cena
360 Kč Zobrazit nabídky

Výborné uživatelské recenze

Výborné
Recenze Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
  • Vynikající pokrmy ze základních surovin
  • Pro širokou cílovou skupinu
  • Žádné složité postupy
  • Atraktivní grafické zpracování
  • Kniha známé osobnosti
  • Průměrné množství receptů
  • Není dostupná v elektronické verzi
320 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Velká kuchařka Čech a Moravy
Velká kuchařka Čech a Moravy
Recenze Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
Recenze 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
Recenze Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
Recenze Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
Recenze Japonská kuchařka – Tim Anderson
Japonská kuchařka – Tim Anderson
Recenze Nejlepší recepty z MasterChef Česko 2019
Nejlepší recepty z MasterChef Česko 2019
Recenze Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr výkon/cena

Pro nenáročné

Ideální pro dospívající dívky

Od lektorů Pražského kulinářského institutu

Pro milovníky japonské kuchyně

Pro fanoušky MasterChef

Výborné uživatelské recenze

Hodnocení Výborné
Výborné
Velmi dobré
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Orientační cena 550 Kč 480 Kč 370 Kč 400 Kč 290 Kč 400 Kč 360 Kč 320 Kč
Autor Roman Vaněk, Jana Vaňková Jaroslav Runštuk Kolektiv autorů Jana Florentýna Zatloukalová Roman Vaněk, Jana Vaňková Tim Anderson Kolektiv autorů Zdeněk Pohlreich
Nakladatelství Pražský kulinářský institut R PLUS Jíme zdravě Mrs. Wolf Pražský kulinářský institut Esence Esence Sevruga
Zaměření Česká kuchyně Univerzální (začátečníci, studenti, profesionálové, do domácnosti) Jednoduché recepty / fitness Pro začátečníky, dospívající Domácí kuchyně Japonská kuchyně Recepty z TV show Jednoduché rychlé recepty
Počet stran 628 584 208 408 96 224 184 192
Rok vydání 2 016 2 019 2 022 2 015 2 022 2 019 2 019 2 020
Jazyk Český Český Český Český Český Český Český Český
Vazba Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná
Hmotnost (g) 2 902 1 324 665 1 120 782 995 764 2 000
Existuje také v elektronické verzi Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ne Ne
ISBN (International Standard Book Number) 978-80-87737-27-9 978-80-904093-4-7 978-80-88387-60-2 978-80-905806-1-9 978-80-87737-63-7 978-80-7617-448-1 978-80-7617-567-9 978-80-906893-9-8
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Tradiční kuchařka s fotografiemi
  • Pro začátečníky i profesionály
  • Pokrmy české a moravské kuchyně
  • Z dílny Pražského kulinářského institut
  • Více než 400 receptů
  • Není v elektronické podobě
  • Vyšší cena

Velká kuchařka Čech a Moravy je jednou z nejznámějších publikací zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, ke kterému se zde přidala i jeho žena Jana Vaňková. Dílo jednoho z nejznámějších českých kuchařů představuje oproti leckteré konkurenci skutečně rozsáhlou sbírku, která na bezmála 700 stranách čítá 430 klasických receptů.

Výhodou je, že se zaměřuje na různé chody od předkrmů přes polévky a hlavní jídla až po zákusky nebo různé drobnosti. Kuchařka potěší zejména milovníky české a moravské kuchyně, které jsou uvnitř detailně popsány. Leckterá díla zastíní i svým vizuálním zpracováním, kdy je rozdělena prakticky na dvě části – textovou a grafickou část. Bohužel ale patří mezi ty dražší kuchařky a je nedostupná v elektronické podobě.

550 Kč Orientační cena

Nejlepší poměr výkon/cena
Výborné Celkové hodnocení
  • Vhodné i pro úplné začátečníky
  • Naučí vás základní postupy
  • Spousta receptů
  • Přesné normy
  • Tradiční i moderní pokrmy
  • Průměrné uživatelské recenze
  • Není v elektronické podobě
  • Slabší grafické zpracování

Kuchařka zvaná Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk se rozhodně neztratí v žádné české domácnosti, ovšem s oblibou se používá i při studiích na odborných gastronomických školách. Obsahuje normy, podle kterých se vařilo i v dobách před revolucí v době 1989, tudíž nadchne absencí umělých dochucovadel a zvýrazňovačů chuti.

Jde o výborného pomocníka při přípravě tradičních českých pokrmů, ale neočekávejte zde žádné autorské fotografie nebo obrázky surovin. Nevýhodou je pak také vyšší hmotnost knihy a fakt, že není dostupná v elektronické podobě.

480 Kč Orientační cena

Pro nenáročné
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Od autorů známých na sociálních sítích
  • Celkem 95 receptů
  • Ze surovin, které máte doma
  • Levná a jednoduchá jídla
  • Recepty do 30 minut
  • Nic pro gurmány
  • Neobsahuje fotografie surovin

Kuchařka 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí cílí především na nenáročné strávníky, kteří nemají čas vařit. Najdete v ní celkem 95 receptů na snadná, levná, a přitom dokonale chutnající jídla, což sice nabízí mnohá konkurence, ovšem tato kniha se odlišuje tím, že při jejich vaření nestrávíte v kuchyni déle než 30 minut. Kuchařka je proto současně skvělou volbou pro kuchtíky, kteří si ještě nestihli osvojit náročné kuchařské techniky a manévry, ale přesto si chtějí pochutnat na dobrém jídle.

Výhodou této knihy jsou bezesporu převládající příznivá uživatelská hodnocení, jejichž průměr na oficiálním webu knížky dosahuje krásných 4,8 z 5 hvězdiček. Oproti konkurenčním kuchařkám si tato kniha navíc zakládá na své jednoduchosti a faktu, že suroviny k receptům seženete v každém obchodě – žádná exotika vás tady nečeká. Za nevýhodu lze považovat horší ilustrační zpracování, které zmiňují někteří uživatelé v recenzích, a také to, že kniha není příliš vhodným dárkem pro ostřílené gurmány.

370 Kč Orientační cena

Ideální pro dospívající dívky
Výborné Celkové hodnocení
  • Jednoduše fungující recepty
  • Podrobně popsané postupy
  • Autorka známého foodblogu
  • Atraktivní a přehledné zpracování
  • Naučí vás lásce k vaření
  • Průměrný počet receptů
  • Zaměřené spíše na ženy a dívky

Kuchařka pro dceru je dílem autorky Jany Florentýny Zatloukalové, která stojí také za úspěšným stejnojmenným foodblogem. Je ideálním dárkem pro všechny dospívající dívky a ženy, které při čtení a listování recepty ocení také povídání autorky o svých začátcích, kdy v kuchyni úplně tápala, protože ji maminka nenaučila vařit.

Kniha skrývá odpovědi na základní otázky o vaření, a navíc čtenáři přináší i možnost se zasmát, takže je kuchařka vhodná i pro čtení před spaním. Jde o poměrnou univerzální knihu do života, která obsahuje recepty pro každou příležitost a jež se budoucím hospodyňkám budou vždy hodit – ať už jde o návod, jak spotřebovat větší množství surovin, nakrmit malé batole nebo hladového muže či jak upéct narozeninový dort.

400 Kč Orientační cena

Od lektorů Pražského kulinářského institutu
Výborné Celkové hodnocení
  • Pro milovníky jednoduchých receptů
  • Tradiční atraktivní grafika
  • Od předních českých šéfkuchařů
  • Průvodce domácí kuchyní
  • Nejoblíbenějšími pokrmy světa
  • Menší počet stran
  • Průměrná pořizovací cena
  • Nedostupná v el. podobě

Kuchařku Legendy světové kuchyně od Romana Vaňka můžeme doporučit jako vhodný dárek pro každého milovníka vaření, u kterého si vydobí právoplatné místo v jeho knihovně. Jde o publikaci, ve které najdete tipy na tradiční domácí recepty, a to z české i zahraniční kuchyně. Oproti řadě konkurenčních kuchařek obsahuje podrobně psané recepty, podle kterých uvaříte i s méně kuchařskými zkušenostmi, a kromě toho také jejich legendární příběhy. Kniha vás tudíž obohatí hned dvojmo. Nevýhodou je ale menší počet stran a nedostupnost v elektronické podobě.

290 Kč Orientační cena

Pro milovníky japonské kuchyně
Výborné Celkové hodnocení
  • Základní omáčky a marinády
  • Nejoblíbenější japonské pokrmy
  • Srozumitelně popsané recepty
  • Rozlišení dle obtížnosti
  • Doplněno praktickými fotografiemi
  • Nedostupná v el. podobě
  • Málo uživatelských hodnocení

Japonská kuchařka od autora Tima Andersona je v našem srovnání zástupcem kuchařek tematicky zaměřených na asijskou kuchyni. Hodí se pro ty, kteří rádi vaří a mají chuť proniknout hlouběji do tajů japonské kuchyně. Milovníky asijských jídel jistě potěší, že nejde o strohou kuchařku napodobující jídla z fastfoodu. Najdete v ní totiž ty nejoblíbenější japonské pokrmy, a to včetně základních omáček a marinád, které dělají japonskou kuchyni nezaměnitelnou.

Předností této kuchařky je názor autora, který tvrdí, že skvostný japonský pokrm lze připravit ze sedmi surovin, které jsou běžně dostupné v každém supermarketu. Ostřílenější kuchaře pak jistě potěší vystupňovaná náročnost pokrmů, například až si budete chtít vyzkoušet tradiční recept yakitori, ramen či tempuru.

400 Kč Orientační cena

Jak vybrat kuchařku

Následující článek vás provede výběrem kuchařky krok za krokem. V odrážkách níže najdete jeho stručný souhrn.

  • Proč koupit kvalitní kuchařku – je zárukou ověřených receptů a leckdy se naučíte i nové kulinářské metody. Kvalitní kuchařka obsahuje fotografie jídel nebo i celých postupů, bývá dílem známého autora nebo vás naučí používat sezónní suroviny.
  • Nevýhody kuchařek – některé levnější kuchařky neobsahují žádné fotografie ani ilustrace, a tak nejsou tolik atraktivní a zejména začínající kuchaři se v postupu mohou ztratit. Leckdy kuchařka neobsahuje ani základní recepty nebo alternativy.
  • Výběr kuchařky podle určení nebo jako dárek – vždy zohledněte preference toho, pro koho je kniha určená. Na výběr jsou obecné kuchařky, fitness kuchařky, tituly známých osobností, kuchařky mezinárodní kuchyně a mnohé další.
  • Druhy kuchařek podle zpracování – knihy v současné době procházejí vývojem, a proto kromě klasických papírových titulů dnes na trhu najdete také kuchařky v elektronické podobě. K dostání jsou také audio kuchařky.
  • Nejdůležitější parametry kuchařek – zaměřte se zejména na obsah, aby byly recepty přehledné a doplněné fotografiemi, které vám pomohou si udělat představu o hotovém jídle. Zohledněte také formát či vazbu knihy a její rozsah.
  • Doplňky a příslušenství ke kuchařkám – vyplatí se pořídit při nákupu, a to nejen pokud kuchařku kupujete někomu jinému jako dárek. Hodit se bude obal proti poškození kuchařky nebo záložka, která vám pomůže založit oblíbený recept.
  • Oblíbení autoři kuchařek – jde zejména o známé šéfkuchaře, foodblogery nebo osobnosti proslavené v TV show, které vydali i vlastní publikaci. Vsadit můžete na kuchařky od Z. Pohlreicha, R. Vaňka, K. Kokešové nebo J. Olivera.
  • Ceny kuchařek – ty nejlevnější kuchařky dnes pořídíte i pod částkou 100 Kč, kdy půjde povětšinou o knihy bez fotografií nebo s méně přehledným formátováním. Kuchařky okolo 300 Kč již nabídnou originální recepty i autorské fotografie.

Proč koupit kvalitní kuchařku

Nejdříve si přečtěte, proč je dobré investovat do kvalitní kuchařky a jaké výhody díky tomu získáte.

  • Ověřené recepty – zakoupíte-li kvalitní kuchařku, pak je velmi pravděpodobné, že jsou obsažené recepty ověřené a již sklidili úspěch. Stejně tak můžete úspěch sklidit i vy, pokud doma nějaký recept z kvalitní kuchařky uvaříte.
  • Naučí vás něco nového – existuje nesčetně publikací, ve kterých se opakují recepty a nedozvíte se z nich nic nového. Při investici do kvalitní kuchařky se však můžete naučit nové exotické recepty nebo vyzkoušet obtížnější kulinářské techniky.
  • Lokální a sezónní suroviny – záměrem kvalitní kuchařky, a především pak jejího autora, je využití sezónních a lokálních surovin (olomoucké tvarůžky, sezónní zelenina či ovoce apod.), čímž kniha současně podporuje místní trh a farmáře.
  • Známý autor – kuchařku od svého oblíbené autora si dnes můžete pořídit, ať už jste skalním fanouškem některého z gastro influencerů či foodblogerů, preferujete michelinské kuchaře, nebo známé šéfkuchaře z televizních pořadů.
  • Náhrada cukru alternativami – že je cukr nezdravý už je dnes poměrně rozšířené dogma. V kvalitních kuchařkách proto autoři cukr nahrazují zdravějšími alternativami (med, stévie, sladkost ovoce atd.) nebo vedou k jeho střídmějšímu používání.
  • Běžně dostupné suroviny – v moderních kuchařkách se využívají dnes již celkem běžně dostupné suroviny. To samozřejmě platí v případě, pokud zrovna nekupujete exotickou kuchařku.
  • Omezíte plýtvání – ne jedna kuchařka se dnes zaměřuje na plné využití surovin, které máte doma. Nejde však o to použít celou surovinu do jednoho pokrmu, nýbrž se naučit ji využívat tak, že zbytky použijete třeba do polévky nebo dezertu.
  • Přehledné zpracování – kuchařka by měla být atraktivní, abyste při pohledu do ní ihned dostali chuť na daný recept. Kromě toho by kvalitní kuchařka měla nabídnout přehledné zpracování, ideálně je, pokud jsou suroviny včetně množství vypsané do odrážek.

Nevýhody kuchařek

Nyní se budeme věnovat nevýhodám kuchařek, na které můžete často při koupi narazit. Některé nevýhody souvisí přímo s vlastnostmi dané knihy, jiné zápory ale mohl autor ovlivnit záměrně.

  • Obsah až na konci – jestliže si rádi nejprve prohlížíte obsah knížky, pak dejte pozor na to, že některé kuchařky mají obsah až na konci. Někteří čtenáři preferují jeho umístění na začátku, aby mohli poté snadno nalistovat recept, který je právě zajímá.
  • Chybí obrázek hotového jídla – některé kuchařky jsou ilustrované, jiné obsahují fotografie, ale najdete i ty, ve kterých je čistě text. Ty můžeme doporučit zejména ostříleným kuchařům. V začátcích naopak oceníte, pokud kniha obsahuje fotku hotového pokrmu.
  • Chybějící základní recepty – nevýhodou některých kuchařek je, že se často zmiňují pojmy, jako je ghí, domácí smetanový sýr nebo třeba sníh z bílků, aniž by kniha tyto základní recepty obsahovala. Pro méně zkušené kuchaře to tak může znamenat další dohledávání informací.
  • Absence na bezmasé alternativy – kuchařku o masitých jídlech si pravděpodobně nebudou kupovat vegetariáni. Při pohoštění většího množství osob se ale u stolu může objevit někdo, kdo maso nejí, pak se hodí mít v kuchařce i bezmasou alternativu.
  • Neporadí, čím nahradit danou surovinu – kuchařka obsahující jednoduché recepty by měla současně nabízet také tipy, čím nahradit konkrétní suroviny v případě, že je zrovna nemáte doma. Tato vlastnost je ovšem doménou kvalitních kuchařek.

Výběr kuchařky podle určení nebo jako dárek

Vybíráte-li kuchařku jako dárek, zamyslete se nad tím, koho vlastně chcete obdarovat a co by nejvíce ocenil. Své vlastní preference berte v potaz jen v případě, že kupujete kuchařku pro sebe.

  • Kuchařky pro milovníky poctivé domácí kuchyně – obsahují nejznámější recepty, které se připravují doma. Naučí vás tedy různé úpravy masa, jak upéct domácí kváskové pečivo nebo třeba to, jak do jídelníčku zařadit luštěniny.
  • České a regionální kuchařky – zaměřují se na klasické české dobroty. Zahrnují tradiční recepty na pokrmy, jako je svíčková či guláš, ale naučíte se díky nim také upéct buchty či koláče. Některé české kuchařky se specializují i na konkrétní region.
  • Mezinárodní kuchařky – mezi nejoblíbenější u nás patří recepty italské, francouzské či mexické kuchyně, ale k dostání jsou samozřejmě mnohé další. Pomohou vám rozšířit si obzory nebo se inspirovat v zahraničí.
  • Kuchařky pro začínající kuchaře – obsahují jednoduché recepty bez složitých technologických postupů, které je dobré si v začátcích vaření osvojit. Naučíte se při nich základní techniky, které pak lze dále rozvíjet.
  • Kuchařky pro teenagery – kuchařky určené pro dospívající děti se společně s recepty snaží předat také lásku k jídlu a společnému sdílení různých zážitků, které současnou mládež jednoduše baví. Většinou jde o jednoduché recepty, které ocení i začátečníci.
  • Fitness kuchařky – pomohou vám hlídat si kalorie skrze vyvážený jídelníček, který si díky nim můžete sestavit sami doma. Naučíte se z nich o základních živinách i o tom, v jakém množství a v jakých potravinách je přijímat. Některé jsou vhodné pro muže nabírající svaly, jiné zase pro ženy, které si chtějí udržet figuru nebo zhubnout.
  • Dietní kuchařky – jsou určené pro osoby s dietním omezením a napoví například, co vařit pro diabetiky, jak na bezlepkovou dietu či DNU, jak si hlídat nízký obsah tuků nebo sacharidů v jídle nebo jak na kašovitou stravu.
  • Kuchařky známých osobností – mají zpravidla slavného autora (z TV show, známý šéfkuchař apod.). Jsou jistou volbou, pokud máte svého oblíbence. Na trhu přitom najdete kuchařky nejen od českých známých osobností (Zdeněk Pohlreich), ale i zahraničních (Gordon Ramsay).
  • Kuchařky pro děti – rozlišují se dva druhy. Jedním z nich jsou kuchařky, podle kterých se děti naučí vařit zábavným způsobem a mohou si tak tyto schopnosti osvojit již v útlém věku. Druhým typem jsou kuchařky s recepty na jídla pro děti.
  • Tematické kuchařky – zaměřují se například na konkrétní kuchyni či daný styl vaření, typ jídla, využití surovin dle ročního období, na počet lidí které hostíte, věk strávníků a podobně. Může jít také o speciální kuchařk do přírody nebo tituly inspirované filmy či jinými knihami.

Druhy kuchařek podle zpracování

Segment knih prochází v posledních letech významným vývojem a k dostání jsou tak na trhu i jiná zpracování kuchařek než v klasické papírové vazbě. Některé tituly existují také v elektronické podobě nebo jako audioknihy.

  • Papírové kuchařky – na trhu mají největší zastoupení a patří k nejoblíbenějším. Jsou vhodné jako dárek, a pokud mají navíc hezký obal, mohou být současně i doplňkem v interiéru. Jejich nevýhodou je ale vyšší hmotnost oproti dalším typům a pro někoho také fakt, že zabírají fyzické místo.
  • Elektronické kuchařky – na rozdíl od klasických knih nezabírají místo, takže můžete současně čerpat z více kuchařek najednou, aniž by vám na lince překážely. Lze je stáhnout a zobrazit v mobilu, tabletu či na PC a výhodou je, že umožňují přizpůsobit velikost písma potřebám čtenáře. Nevýhodou je užší výběr.
  • Audiokuchařky – ztvárňují konkrétní recepty nebo příběhy či povídky z kuchyně formou audio nahrávky (mluvené slovo). Kuchařku tak můžete poslouchat jak při samotném vaření, tak i při jízdě v MHD či při jiných činnostech.

Zpracování kuchařky by vás mělo zajímat především tehdy, pokud při vaření rádi využíváte technologie nebo už třeba nemáte dostatek místa na nové knihy v knihovně. Na trhu samozřejmě stále převládají klasické papírové kuchařky, které mají své kouzlo.

Některé tituly dnes ale existují také v elektronické podobě, kdy si můžete kuchařku zobrazit například v chytrém telefonu, na tabletu, na PC či jiném zobrazovacím zařízení. Výhodou elektronické varianty je také fakt, že knihy nezabírají fyzické místo ve vaší domácnosti, a pokud si je nahrajete například na cloud, můžete mít všechny knihy a kuchařky prakticky kdykoliv s sebou a při ruce.

Třetí variantou jsou audiokuchařky, které obsahují mluvenou nahrávku kuchařky s konkrétními recepty nebo například příběhy či povídky z kuchyňského prostředí. Audioknihy lze stejně jako elektronické knihy stáhnout do mobilu, tabletu, PC či MP3 přehrávače a k poslechu vám budou k dispozici kdekoliv i bez dosahu internetu. Takových kuchařek je ale na trhu nejméně.

Typ zpracování Výhody Nevýhody
Papírové kuchařky Poskytují fyzický zážitek ze čtení

Mají největší zastoupení

Moohu být doplňkem v interiéru

Jsou těžké (oproti jinýjm typům)

Zabírají fyzické místo = náročnější skladování

Mohou se poničit při nešetrném zacházení

Elektronické kuchařky Nezabírají fyzciky místo

Můžete čerpat z vícero kuchařek současně

Velikost textu lze přizpůsobit

Můžete do nich psát poznámky

Ke čtení je potřeba zobrazovací zařízení

Čtení je závislé na baterii zobrazovaného zařízení

Menší výběr

Audiokuchařky Nezatěžují oči

Lze poslouchat při jiných činnostech

Recepty či příběhy z kuchyně

Vyžadují plnou soustředěnost

Jen velmi málo titulů

K poslechu je potřeba MP3 přehrávač, mobil, tablet apod.

 

Nejdůležitější parametry kuchařek

V této kapitole se zaměříme na ty nejdůležitější parametry kuchařek, které byste měli vzít při výběru v potaz.

  • Fotografie jídel – měly by být samozřejmostí, zejména pokud pořizujete exotickou kuchařku nebo knihu začínajícímu kuchaři. Díky fotografiím ihned víte, jak má hotový pokrm vypadat, navíc ve vás fotografie vzbudí chuť.
  • Reportáže z vaření – podrobnější fotografie z průběhu vaření pokrmu najdete především v rozsáhlejších kuchařkách. Hodí se jak pro začátečníky, tak i v případě složitější kuchařské techniky. Takové kuchařky jsou ale obvykle dražší.
  • Přehledné formátování – při vaření se potřebujete v knize rychle orientovat, což vám usnadní přehledné formátování ingrediencí či jednotlivých kroků do odrážek. Praktické také je, když jsou v kuchařce graficky rozlišené tipy a triky, které využijete pro rychlejší orientaci v textu při dalším vaření.
  • Formát knihy – kuchařka by měla být při vaření při ruce, proto se zaměřte i na její formát. Některým vyhovuje spíše kapesní zpracování, které na kuchyňské lince nebude zabírat tolik místa, ovšem nemusí nabídnout fotografie jídel. Naopak starší lidé nejspíše ocení, když bude kuchařka větší a nebude obsahovat drobné písmo.
  • Vazba – nejde jen o to, zda má kniha pevnou či měkkou vazbu, ale také o to, zda se pohodlně rozevírá doplna. Pravděpodobně si budete chtít nalistovat konkrétní recept tak, že kniha na dané straně zůstane rozevřená, což může být problém zejména u rozsáhlejších titulů.
  • ISBN – tato zkratka označuje International Standard Book Number neboli jednoznačné identifikační číslo knihy, které by měla mít každá kniha určená pro veřejnost. Některé zahraniční knihy se mohou názvem částečně shodovat s tuzemskými, právě ISBN číslo vám pomůže dané tituly rozlišit.

Doplňky a příslušenství ke kuchařkám

Ať už kuchařku pořizujete někomu jinému jako dárek, nebo pro sebe jako další kousek do vlastní knihovny, podívejte se, jaké doplňky a příslušenství by se vám k ní mohly hodit.

  • Obal na kuchařku – pomůže vám ochránit knihu před poškozením, které na vás v kuchyni číhá na kuchyňské lince. Obal zajistí, aby se kuchařka nepromočila nebo se na ni nenalepily zbytky surovin, které by mohly stránky umastit.
  • Záložka – pokud vás zaujal některý z receptů a nechcete na něj zapomenout nebo čtete kuchařku postupně, pak se vám bude hodit záložka do knihy. Do kuchyňského prostředí doporučujeme zvolit magnetickou záložku, která jen tak nevypadne.
  • Karta na úpravu receptů – při každém vaření dle receptu z kuchařky můžete vychytávat drobné nedostatky či odlišnosti, například vám jinak peče trouba nebo máte raději daný pokrm více sladký/slaný/atd. Všechny poznámky si můžete psát na danou kartu k úpravě receptu, aby každý další pokud byl o něco lepší a vychytanější.

Oblíbení autoři kuchařek

Chcete-li se při výběru kuchařky inspirovat, pak se podívejte na nejznámější autory, jejichž kuchařky patří mezi nejoblíbenější.

  • Zdeněk Pohlreich – je český šéfkuchař, gastronom, moderátor TV pořadů a autor mnoha kuchařek. Má vlastní nakladatelství Sevruga, pod kterým vydává kuchařky plné poutavých receptů. Zaměřuje se na grilování, lehkou domácí kuchyni, fresh recepty, zahraniční recepty a mnohé další.
  • Roman Vaněk – působí jako odborný gastronomický poradce a je zakladatelem Pražského kulinářského institutu. Můžete jej znát z pořadu Peklo na talíři. Stojí za mnoha gastro publikacemi, které se vyznačují svou přidanou hodnotou, vynikajícím grafickým zpracováním a dosahem k široké veřejnosti.
  • Jiří Babica – je profesionální kuchař, který získal praxi v prestižních hotelích, jako je Alcron, Palace nebo hotel Ambassador. Je též známý jako videotvůrce a spatřit jste jej mohli též v TV pořadu Babica vs Sapík. Tvoří originální recepty z dostupných surovin, takzvaně co dům dal a lednice vydala. Stojí za kuchařkou Babicovy dobroty.
  • Veronika Kokešová (Koko) – známou foodblogerku proslavil zejména její pořad o vaření MENU domů na internetové televizi, ve kterém vaří jídla z luxusních restaurací v domácím prostředí. Soustředí se na lokální a sezónní suroviny a v její kuchařce vždy najdete i QR kód k videopostupu, tudíž můžete vařit společně s Koko.
  • Jamie Oliver – je jedním z nejznámějších zahraničních kuchařů nejen u nás, ale i ve světě. Pochází z Anglie a je autorem mnoha kuchařských knih i vlastní TV show. Jeho recepty se vyznačují jednoduchostí a vyváženou chutí a zastává názor, že by vaření doma mělo být jednoduché a zábavné.
  • Gordon Ramsay – další zahraniční (britský) šéfkuchař, který se ve svých publikacích věnoval zejména sbírkám rychlých a zdravých receptů. Proslavily jej bezpochyby známé pořady, získal celkem 22 Michelinských hvězd a stojí také za vznikem kulinářské show MasterChef.

Možná jste zaregistrovali jméno známého zahraničního kuchaře Jamieho Olivera nebo k vám do domácnosti zavítal velký šéf Zdeněk Pohlreich či gastronomický amatér Jiří Babica. Velkých jmen na poli gastronomie dnes existuje opravdu spousta a všechny osobnosti zde pochopitelně zmínit nemůžeme. Pro více inspirace však doporučujeme prohlédnout si naše srovnání kuchařek, v němž najdete tipy na konkrétní publikace.

Ceny kuchařek

Závěrem vám přinášíme vhled do cenových relací, v nichž můžete kuchařky zakoupit. Připravili jsme několik cenových kategorií a prozradíme, co v dané relaci můžete od publikace očekávat.

  • Cena do 100 Kč – mezi nejlevnějšími kuchařkami najdete především tituly v měkké vazbě, které obsahují zpravidla jen pár ilustrovaných receptů, případně recepty bez obrázků. Často se objevují publikace méně známých autorů či kuchařky se základními recepty na svačiny či pomazánky nebo zaměřené na konkrétní suroviny.
  • Cena od 100 Kč do 500 Kč – střední cenová relace nabídne největší výběr. Najdete zde kuchařky od známých kuchařů a foodblogerů nebo rozsáhlé tituly s více než stovkami receptů. Běžně v této relaci zakoupíte knihu s českými i exotickými recepty, dietní a fitness publikace nebo kuchařky pro vegany či vegetariány.
  • Cena nad 500 Kč – nejvyšší cenová relace obvykle nabízí kuchařky plné autorských fotografií a ilustrací, a to leckdy i celých postupů. Za těmito tituly stojí často velká jména nebo se jedná o rozsáhlé kuchařky zaměřené na konkrétní kuchyni. Typickým příkladem je například Velká kuchařka Čech a Moravy zaměřená na klasické recepty české a moravské kuchyně.
Cenová relace Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí
Cena do 100 Kč Základní kuchařky

Méně známé tituly

Obvykle měkká vazba

Kuchařky s autorskými fotografiemi

Rozsáhlé publikace

Pevná vazba jen zřídka

Cena od 100 Kč do 500 Kč Obrovský výběr

Specificky zaměřené kuchařky

Recepty i metody zpracování potravin

Rozsáhlé kuchařky

Velkoformátové kuchařky

Cena nad 500 Kč Kuchařky s autorskými fotografiemi

Kultovní a tradiční kuchařky

Tituly známých osobností

Měkká i pevná vazba

Tato cenová relace obvykle nabízí vše

 

Často kladené dotazy ke kuchařkám

Jak a jakou kuchařku vybrat?

Než-li se pustíte do nakupování, měli byste se seznámit s preferencemi obdarovaného. Podle toho můžete vybírat kuchařky rozlišené podle tématu, druhu pokrmů, náročnosti nebo třeba kuchařky od různých známých osobností. Zaměřte se především na grafické zpracování a fotografie, které vám prozradí vzhled výsledného pokrmu nebo pomohou při jeho servírování. Zohlednit můžete také zpracování, kdy lze sehnat kuchařky v klasické papírové vazbě, nebo v elektronické podobě pro zobrazení na mobilu, tabletu atp.)

Existují speciální kuchařky pro vaření v pomalém elektrickém hrnci?

Ano, na trhu najdete také praktické kuchařky, podle kterých uvaříte v pomalém či jiném elektrickém hrnci. Nejčastěji jde o díla známých foodblogerek určená pro začátečníky i pokročilé, kteří chtějí proniknout hlouběji do tajů tohoto kuchyňského pomocníka. Stejně tak naleznete kuchařky o vaření v tlakovém hrnci, parním hrnci nebo třeba v remosce.

Víte, která kuchařka je nejznámější?

Jednou z nejznámějších kuchařek je takzvaná Domácí kuchařka s podtitulem Pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky České a Moravské, za kterou stojí známá autorka Magdalena Dobromila Rettigová. Tato kniha pochází z roku 1826 a je tak současně jednou z nejstarších kuchařek vůbec (vznikla za dob Rakouského císařství). Obsahuje vyhlášené recepty, které ovšem sklízí také řadu kritiky – je třeba si ovšem uvědomit, že jde o téměř 200 let starou publikaci.

Iva Koňaříková má coby redaktorka již řadu zkušeností s výběrem a srovnáváním produktů, přičemž bere ohled nejen na řadu parametrů, ale také uživatelské i odborné recenze. Díky tomu si dokáže udělat dobrý přehled o nabídce kuchařek a poradí, které tituly vybrat pro vaše blízké či do vlastní sbírky.
redaktorka

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, doporučíte mi prosím vhodnou kuchařku pro tchýni, která ráda vaří i peče? Něco originálního? Klidně může být kuchařky více dílů. Děkuji.

Eva Pilátová

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Dle uvedených informací Vám mohu doporučit například vydavatelství Apetit, které provozuje nejen kulinářský web, ale vydává také gastronomický časopis a obsáhlou edici kuchařských knih Apetit – jednou z obecněji zaměřených je například kuchařka Jíme dobře od rána do večera, celý rok Edice Apetit. Titulů ovšem existuje mnohem více, určitě stojí za zvážení také edice Apetit Koláče nebo Cukroví. Přeji úspěšný výběr.

Iva Koňaříková, redaktor

Dobrý den, existuje prosím nějaká hezká ilustrovaná kniha s recepty pro děti? Pro vnučku, 8 let. Díky.

Hlavičková I.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 8 hlasů