Menu

Nejlepší kuchařky 2024: Srovnáváme podle recenzí a testů

Aktualizováno:
Autor:
Iva Koňaříková

V kategorii doporučujeme

Velká kuchařka Čech a Moravy

650 Kč

Orientační cena

Jakou kuchařku vybrat dle srovnání

Kuchařka je vděčným dárkem nejen pro zapáleného gurmána, maminku či babičku, ale může se vám hodit i do vlastní knihovny. Náročné hospodyňce doporučujeme pořídit kuchařku s názvem Velká kuchařka Čech a Moravy, pro zajímavost či jako povinnou výbavu každého gastronoma zvolte Receptury teplých pokrmů od Jaroslava Runštuka. A jestliže chcete obdarovat potomka, který si cestu do kuchyně teprve hledá, pak sáhněte po kuchařce 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí.

Jak srovnáváme kuchařky?

K výběru kuchařek do našeho srovnání přistupujeme s ohledem na různé cílové skupiny – ať už jde o děti, seniory, osoby v dietě, nebo gurmány, které láká mezinárodní kuchyně. Bereme přitom ohled na uživatelské recenze i názory odborníků. Pro váš snazší výběr kuchařky srovnáváme na základě jen těch nejdůležitějších parametrů, na jejichž souhrn se můžete podívat do odrážek níže.

  • Tematické zaměření
  • Náročnost receptů
  • Odstupňování dle náročnosti
  • Dostupnost potřebných surovin
  • Grafické zpracování a formátování
  • Autorské a lifestyle fotografie
  • Návrhy servírování
  • Rok vydání díla

Jestliže vás některý z parametrů zaujal a chcete se dozvědět podrobnější informace, pokračujte ve čtení článkem Jak vybrat kuchařku. Napoví, z jakých tematických kuchařek můžete vybírat a v jakých cenových relacích se tyto knihy pohybují.


Nejlepší kuchařky dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Pro začátečníky/pokročilé
  • Tradiční kuchařka
  • Česká/moravská kuchyně
  • Obsahuje fotografie
  • Více než 400 receptů
  • Vyšší cena
650 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší poměr výkon/cena
  • I pro úplné začátečníky
  • Naučí základní postupy
  • Spousta receptů
  • Přesné normy
  • Tradiční pokrmy
  • Průměrné recenze
  • Nedostupná jako e-book
  • Slabší grafické zpracování
550 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Autoři ze sociálních sítí
  • Celkem 95 receptů
  • Recepty z běžných surovin
  • Levná a jednoduchá jídla
  • Recepty do 30 minut
  • Nic pro gurmány
  • Bez fotografií surovin
370 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Výborné
Pro milovníky japonské kuchyně
  • Základní omáčky
  • Japonské pokrmy
  • Srozumitelé recepty
  • Rozlišení dle obtížnosti
  • Doplněno fotografiemi
  • Nedostupná jako e-book
  • Málo hodnocení
450 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Výborné
Od lektorů Pražského kulinářského institutu
  • Jednoduché recepty
  • Tradiční atraktivní grafika
  • Od českých šéfkuchařů
  • Průvodce domácí kuchyní
  • Oblíbené pokrmy světa
  • Menší počet stran
  • Nedostupná jako e-book
330 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
Velmi dobré
Ideální pro dospívající dívky
  • Jednoduché recepty
  • Podrobné postupy
  • Od autorky foodblogu
  • Přehledné zpracování
  • Naučí vás lásce k vaření
  • Průměrný počet receptů
  • Spíše pro ženy a dívky
450 Kč Zobrazit nabídky
Top 7
Velmi dobré
Výborné uživatelské recenze
  • Pokrmy z běžných surovin
  • Široká cílová skupina
  • Žádné složité postupy
  • Grafické zpracování
  • Kniha známé osobnosti
  • Méně receptů
  • Nedostupná jako e-book
400 Kč Zobrazit nabídky
Top 8
Velmi dobré
Sladké recepty
  • Oblíbená autorka
  • Poutavé provedení
  • Obrázkové zpracování
  • Vynikající recenze
  • Pevná vazba
  • Vyšší cena
  • Nedostupná jako e-book
450 Kč Zobrazit nabídky
Top 9
Dobré
Průvodce přerušovaným půstem
  • Šestitýdenní program
  • Podrobný návod
  • Režim půstu 16:8
  • Pro snížení váhy
  • Kladné recenze
  • Pouze pro ženy
  • Méně receptů
  • Měkká vazba
380 Kč Zobrazit nabídky
Top 10
Dobré
Kuchařka známé cukrářky
  • Kuchařka Ivety Fabešové
  • Pestrý výběr dezertů
  • Příběhy ze života
  • Kladné recenze
  • Méně receptů
  • Menší počet stran
450 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Velká kuchařka Čech a Moravy
Velká kuchařka Čech a Moravy
Recenze Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk
Recenze 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí
Recenze Japonská kuchařka – Tim Anderson
Japonská kuchařka – Tim Anderson
Recenze Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
Legendy světové kuchyně – Roman Vaněk
Recenze Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
Kuchařka pro dceru – Jana Florentýna Zatloukalová
Recenze Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
Super jednoduše – Zdeněk Pohlreich
Recenze Famózní! Od babičky
Famózní! Od babičky
Recenze Přerušovaný půst pro ženy – Thurlowová Cynthia
Přerušovaný půst pro ženy – Thurlowová Cynthia
Recenze Vše sladké – Iveta Fabešová
Vše sladké – Iveta Fabešová
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší poměr výkon/cena Pro nenáročné Pro milovníky japonské kuchyně Od lektorů Pražského kulinářského institutu Ideální pro dospívající dívky Výborné uživatelské recenze Sladké recepty Průvodce přerušovaným půstem Kuchařka známé cukrářky
Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Výborné
Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Velmi dobré
Dobré
Dobré
Orientační cena 650 Kč 550 Kč 370 Kč 450 Kč 330 Kč 450 Kč 400 Kč 450 Kč 380 Kč 450 Kč
Autor Roman Vaněk, Jana Vaňková Jaroslav Runštuk Kolektiv autorů Tim Anderson Roman Vaněk, Jana Vaňková Jana Florentýna Zatloukalová Zdeněk Pohlreich Mirka van Gils Slavíková Cynthia Thurlow Iveta Fabešová
Nakladatelství Pražský kulinářský institut R PLUS Jíme zdravě Esence Pražský kulinářský institut Mrs. Wolf Sevruga 103 media IFP Publishing Sevruga
Zaměření Česká kuchyně Univerzální (začátečníci, studenti, profesionálové, do domácnosti) Jednoduché recepty / fitness Japonská kuchyně Domácí kuchyně Pro začátečníky, dospívající Jednoduché rychlé recepty Pečení, cukrářství Přerušovaný půst, dieta Cukrářské výrobky
Počet stran 628 584 208 224 96 408 192 196 336 216
Rok vydání r. 2016 r. 2019 r. 2022 r. 2019 r. 2022 r. 2015 r. 2020 r. 2022 r. 2022 r. 2020
Jazyk Český Český Český Český Český Český Český Český Český Český
Vazba Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Pevná Měkká Pevná
Hmotnost (g) 2 902 1 324 665 995 782 1 120 2 000 1 012 608 1 300
Existuje také v elektronické verzi Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ne Ne Ne Ne
ISBN (International Standard Book Number) 978-80-87737-27-9 978-80-904093-4-7 978-80-88387-60-2 978-80-7617-448-1 978-80-87737-63-7 978-80-905806-1-9 978-80-906893-9-8 978-80-907878-2-7 978-80-88472-01-8 978-80-906893-8-1

Recenze nejlepších kuchařek

Top 1
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Pro začátečníky/pokročilé
  • Tradiční kuchařka
  • Česká/moravská kuchyně
  • Obsahuje fotografie
  • Více než 400 receptů
  • Vyšší cena

Velká kuchařka Čech a Moravy je jednou z nejznámějších publikací zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, ke kterému se zde přidala i jeho žena Jana Vaňková. Dílo jednoho z nejznámějších českých kuchařů představuje oproti leckteré konkurenci skutečně rozsáhlou sbírku, která na bezmála 700 stranách čítá 430 klasických receptů.

Výhodou je, že se zaměřuje na různé chody od předkrmů přes polévky a hlavní jídla až po zákusky nebo různé drobnosti. Kuchařka potěší zejména milovníky české a moravské kuchyně, které jsou uvnitř detailně popsány. Leckterá díla zastíní i svým vizuálním zpracováním, kdy je rozdělena prakticky na dvě části – textovou a grafickou část. Bohužel ale patří mezi ty dražší kuchařky a je nedostupná v elektronické podobě.

650 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší poměr výkon/cena
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • I pro úplné začátečníky
  • Naučí základní postupy
  • Spousta receptů
  • Přesné normy
  • Tradiční pokrmy
  • Průměrné recenze
  • Nedostupná jako e-book
  • Slabší grafické zpracování

Kuchařka zvaná Receptury teplých pokrmů – Jaroslav a kolektiv Runštuk se rozhodně neztratí v žádné české domácnosti, ovšem s oblibou se používá i při studiích na odborných gastronomických školách. Obsahuje normy, podle kterých se vařilo i v dobách před revolucí v době 1989, tudíž nadchne absencí umělých dochucovadel a zvýrazňovačů chuti.

Jde o výborného pomocníka při přípravě tradičních českých pokrmů, ale neočekávejte zde žádné autorské fotografie nebo obrázky surovin. Nevýhodou je pak také vyšší hmotnost knihy a fakt, že není dostupná v elektronické podobě.

550 Kč Orientační cena

Top 3
Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Autoři ze sociálních sítí
  • Celkem 95 receptů
  • Recepty z běžných surovin
  • Levná a jednoduchá jídla
  • Recepty do 30 minut
  • Nic pro gurmány
  • Bez fotografií surovin

Kuchařka 30 minut v kuchyni – Rychle, jednoduše a bez nádobí cílí především na nenáročné strávníky, kteří nemají čas vařit. Najdete v ní celkem 95 receptů na snadná, levná, a přitom dokonale chutnající jídla, což sice nabízí mnohá konkurence, ovšem tato kniha se odlišuje tím, že při jejich vaření nestrávíte v kuchyni déle než 30 minut. Kuchařka je proto současně skvělou volbou pro kuchtíky, kteří si ještě nestihli osvojit náročné kuchařské techniky a manévry, ale přesto si chtějí pochutnat na dobrém jídle.

Výhodou této knihy jsou bezesporu převládající příznivá uživatelská hodnocení, jejichž průměr na oficiálním webu knížky dosahuje krásných 4,8 z 5 hvězdiček. Oproti konkurenčním kuchařkám si tato kniha navíc zakládá na své jednoduchosti a faktu, že suroviny k receptům seženete v každém obchodě – žádná exotika vás tady nečeká. Za nevýhodu lze považovat horší ilustrační zpracování, které zmiňují někteří uživatelé v recenzích, a také to, že kniha není příliš vhodným dárkem pro ostřílené gurmány.

370 Kč Orientační cena

Top 4
Pro milovníky japonské kuchyně
Výborné Celkové hodnocení
  • Základní omáčky
  • Japonské pokrmy
  • Srozumitelé recepty
  • Rozlišení dle obtížnosti
  • Doplněno fotografiemi
  • Nedostupná jako e-book
  • Málo hodnocení

Japonská kuchařka od autora Tima Andersona je v našem srovnání zástupcem kuchařek tematicky zaměřených na asijskou kuchyni. Hodí se pro ty, kteří rádi vaří a mají chuť proniknout hlouběji do tajů japonské kuchyně. Milovníky asijských jídel jistě potěší, že nejde o strohou kuchařku napodobující jídla z fastfoodu. Najdete v ní totiž ty nejoblíbenější japonské pokrmy, a to včetně základních omáček a marinád, které dělají japonskou kuchyni nezaměnitelnou.

Předností této kuchařky je názor autora, který tvrdí, že skvostný japonský pokrm lze připravit ze sedmi surovin, které jsou běžně dostupné v každém supermarketu. Ostřílenější kuchaře pak jistě potěší vystupňovaná náročnost pokrmů, například až si budete chtít vyzkoušet tradiční recept yakitori, ramen či tempuru.

450 Kč Orientační cena

Top 5
Od lektorů Pražského kulinářského institutu
Výborné Celkové hodnocení
  • Jednoduché recepty
  • Tradiční atraktivní grafika
  • Od českých šéfkuchařů
  • Průvodce domácí kuchyní
  • Oblíbené pokrmy světa
  • Menší počet stran
  • Nedostupná jako e-book

Kuchařku Legendy světové kuchyně od Romana Vaňka můžeme doporučit jako vhodný dárek pro každého milovníka vaření, u kterého si vydobí právoplatné místo v jeho knihovně. Jde o publikaci, ve které najdete tipy na tradiční domácí recepty, a to z české i zahraniční kuchyně. Oproti řadě konkurenčních kuchařek obsahuje podrobně psané recepty, podle kterých uvaříte i s méně kuchařskými zkušenostmi, a kromě toho také jejich legendární příběhy. Kniha vás tudíž obohatí hned dvojmo. Nevýhodou je ale menší počet stran a nedostupnost v elektronické podobě.

330 Kč Orientační cena

Top 6
Ideální pro dospívající dívky
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Jednoduché recepty
  • Podrobné postupy
  • Od autorky foodblogu
  • Přehledné zpracování
  • Naučí vás lásce k vaření
  • Průměrný počet receptů
  • Spíše pro ženy a dívky

Kuchařka pro dceru je dílem autorky Jany Florentýny Zatloukalové, která stojí také za úspěšným stejnojmenným foodblogem. Je ideálním dárkem pro všechny dospívající dívky a ženy, které při čtení a listování recepty ocení také povídání autorky o svých začátcích, kdy v kuchyni úplně tápala, protože ji maminka nenaučila vařit.

Kniha skrývá odpovědi na základní otázky o vaření, a navíc čtenáři přináší i možnost se zasmát, takže je kuchařka vhodná i pro čtení před spaním. Jde o poměrnou univerzální knihu do života, která obsahuje recepty pro každou příležitost a jež se budoucím hospodyňkám budou vždy hodit – ať už jde o návod, jak spotřebovat větší množství surovin, nakrmit malé batole nebo hladového muže či jak upéct narozeninový dort.

450 Kč Orientační cena

Jak vybrat kuchařku

Následující článek vás provede výběrem kuchařky krok za krokem. V odrážkách níže najdete jeho stručný souhrn.

  • Proč koupit kvalitní kuchařku – je zárukou ověřených receptů a leckdy se naučíte i nové kulinářské metody. Kvalitní kuchařka obsahuje fotografie jídel nebo i celých postupů, bývá dílem známého autora nebo vás naučí používat sezónní suroviny.
  • Nevýhody kuchařek – některé levnější kuchařky neobsahují žádné fotografie ani ilustrace, a tak nejsou tolik atraktivní a zejména začínající kuchaři se v postupu mohou ztratit. Leckdy kuchařka neobsahuje ani základní recepty nebo alternativy.
  • Výběr kuchařky podle určení – vždy zohledněte preference toho, pro koho je kniha určená. Na výběr jsou obecné kuchařky, fitness kuchařky, tituly známých osobností, kuchařky mezinárodní kuchyně a mnohé další.
  • Druhy kuchařek podle receptů – zamyslete se, zda hledáte kuchařku se slanými nebo sladkými recepty, případně s recepty zaměřenými na konkrétní suroviny nebo roční období.
  • Druhy kuchařek podle zpracování – knihy v současné době procházejí vývojem, a proto kromě klasických papírových titulů dnes na trhu najdete také kuchařky v elektronické podobě. K dostání jsou také audio kuchařky.
  • Důležité parametry – zaměřte se zejména na obsah, aby byly recepty přehledné a doplněné fotografiemi, které vám pomohou si udělat představu o hotovém jídle. Zohledněte také formát či vazbu knihy a její rozsah.
  • Doplňky a příslušenství – vyplatí se pořídit při nákupu, a to nejen pokud kuchařku kupujete někomu jinému jako dárek. Hodit se bude obal proti poškození kuchařky nebo záložka, která vám pomůže založit oblíbený recept.
  • Oblíbení autoři – jde zejména o známé šéfkuchaře, foodblogery nebo osobnosti proslavené v TV show, které vydali i vlastní publikaci. Vsadit můžete na kuchařky od Z. Pohlreicha, R. Vaňka, K. Kokešové nebo J. Olivera.
  • Ceny – ty nejlevnější kuchařky dnes pořídíte i pod částkou 100 Kč, kdy půjde povětšinou o knihy bez fotografií nebo s méně přehledným formátováním. Kuchařky okolo 300 Kč již nabídnou originální recepty i autorské fotografie.

Proč koupit kvalitní kuchařku

Nejdříve si přečtěte, proč je dobré investovat do kvalitní kuchařky a jaké výhody díky tomu získáte.

  • Ověřené recepty – zakoupíte-li kvalitní kuchařku, pak je velmi pravděpodobné, že jsou obsažené recepty ověřené a již sklidili úspěch. Stejně tak můžete úspěch sklidit i vy, pokud doma nějaký recept z kvalitní kuchařky uvaříte.
  • Naučí vás něco nového – existuje nesčetně publikací, ve kterých se opakují recepty a nedozvíte se z nich nic nového. Při investici do kvalitní kuchařky se však můžete naučit nové exotické recepty nebo vyzkoušet obtížnější kulinářské techniky.
  • Lokální a sezónní suroviny – záměrem kvalitní kuchařky, a především pak jejího autora, je využití sezónních a lokálních surovin (olomoucké tvarůžky, sezónní zelenina či ovoce apod.), čímž kniha současně podporuje místní trh a farmáře.
  • Známý autor – kuchařku od svého oblíbené autora si dnes můžete pořídit, ať už jste skalním fanouškem některého z gastro influencerů či foodblogerů, preferujete michelinské kuchaře, nebo známé šéfkuchaře z televizních pořadů.
  • Náhrada cukru alternativami – že je cukr nezdravý už je dnes poměrně rozšířené dogma. V kvalitních kuchařkách proto autoři cukr nahrazují zdravějšími alternativami (med, stévie, sladkost ovoce atd.) nebo vedou k jeho střídmějšímu používání.
  • Běžně dostupné suroviny – v moderních kuchařkách se využívají dnes již celkem běžně dostupné suroviny. To samozřejmě platí v případě, pokud zrovna nekupujete exotickou kuchařku.
  • Omezíte plýtvání – ne jedna kuchařka se dnes zaměřuje na plné využití surovin, které máte doma. Nejde však o to použít celou surovinu do jednoho pokrmu, nýbrž se naučit ji využívat tak, že zbytky použijete třeba do polévky nebo dezertu.
  • Přehledné zpracování – kuchařka by měla být atraktivní, abyste při pohledu do ní ihned dostali chuť na daný recept. Kromě toho by kvalitní kuchařka měla nabídnout přehledné zpracování, ideálně je, pokud jsou suroviny včetně množství vypsané do odrážek.

Nevýhody kuchařek

Nyní se budeme věnovat nevýhodám kuchařek, na které můžete často při koupi narazit. Některé nevýhody souvisí přímo s vlastnostmi dané knihy, jiné zápory ale mohl autor ovlivnit záměrně.

  • Obsah až na konci – jestliže si rádi nejprve prohlížíte obsah knížky, pak dejte pozor na to, že některé kuchařky mají obsah až na konci. Někteří čtenáři preferují jeho umístění na začátku, aby mohli poté snadno nalistovat recept, který je právě zajímá.
  • Chybí obrázek hotového jídla – některé kuchařky jsou ilustrované, jiné obsahují fotografie, ale najdete i ty, ve kterých je čistě text. Ty můžeme doporučit zejména ostříleným kuchařům. V začátcích naopak oceníte, pokud kniha obsahuje fotku hotového pokrmu.
  • Chybějící základní recepty – nevýhodou některých kuchařek je, že se často zmiňují pojmy, jako je ghí, domácí smetanový sýr nebo třeba sníh z bílků, aniž by kniha tyto základní recepty obsahovala. Pro méně zkušené kuchaře to tak může znamenat další dohledávání informací.
  • Absence na bezmasé alternativy – kuchařku o masitých jídlech si pravděpodobně nebudou kupovat vegetariáni. Při pohoštění většího množství osob se ale u stolu může objevit někdo, kdo maso nejí, pak se hodí mít v kuchařce i bezmasou alternativu.
  • Neporadí, čím nahradit danou surovinu – kuchařka obsahující jednoduché recepty by měla současně nabízet také tipy, čím nahradit konkrétní suroviny v případě, že je zrovna nemáte doma. Tato vlastnost je ovšem doménou kvalitních kuchařek.

Výběr kuchařky podle určení

Vybíráte-li kuchařku pro sebe nebo jako dárek, zamyslete se nad tím, koho vlastně chcete obdarovat a co by nejvíce ocenil. Své vlastní preference berte v potaz jen v případě, že kupujete kuchařku pro sebe.

  • Kuchařky pro milovníky poctivé domácí kuchyně – obsahují nejznámější recepty, které se připravují doma. Naučí vás tedy různé úpravy masa, jak upéct domácí kváskové pečivo nebo třeba to, jak do jídelníčku zařadit luštěniny.
  • České a regionální kuchařky – zaměřují se na klasické české dobroty. Zahrnují tradiční recepty na pokrmy, jako je svíčková či guláš, ale naučíte se díky nim také upéct buchty či koláče. Některé české kuchařky se specializují i na konkrétní region.
  • Mezinárodní kuchařky – mezi nejoblíbenější u nás patří recepty italské, francouzské či mexické kuchyně, ale k dostání jsou samozřejmě mnohé další. Pomohou vám rozšířit si obzory nebo se inspirovat v zahraničí.
  • Kuchařky pro začínající kuchaře – obsahují jednoduché recepty bez složitých technologických postupů, které je dobré si v začátcích vaření osvojit. Naučíte se při nich základní techniky, které pak lze dále rozvíjet.
  • Kuchařky pro teenagery – kuchařky určené pro dospívající děti se společně s recepty snaží předat také lásku k jídlu a společnému sdílení různých zážitků, které současnou mládež jednoduše baví. Většinou jde o jednoduché recepty, které ocení i začátečníci.
  • Fitness kuchařky – pomohou vám hlídat si kalorie skrze vyvážený jídelníček, který si díky nim můžete sestavit sami doma. Naučíte se z nich o základních živinách i o tom, v jakém množství a v jakých potravinách je přijímat. Některé jsou vhodné pro muže nabírající svaly, jiné zase pro ženy, které si chtějí udržet figuru nebo zhubnout.
  • Dietní kuchařky – jsou určené pro osoby s dietním omezením a napoví například, co vařit pro diabetiky, jak na bezlepkovou dietu či DNU, jak si hlídat nízký obsah tuků nebo sacharidů v jídle nebo jak na kašovitou stravu.
  • Kuchařky známých osobností – mají zpravidla slavného autora (z TV show, známý šéfkuchař apod.). Jsou jistou volbou, pokud máte svého oblíbence. Na trhu přitom najdete kuchařky nejen od českých známých osobností (Zdeněk Pohlreich), ale i zahraničních (Gordon Ramsay). Může jít také o tituly inspirované filmy či jinými knihami.
  • Kuchařky pro děti – rozlišují se dva druhy. Jedním z nich jsou kuchařky, podle kterých se děti naučí vařit zábavným způsobem a mohou si tak tyto schopnosti osvojit již v útlém věku. Druhým typem jsou kuchařky s recepty na jídla pro děti.

Druhy kuchařek podle receptů

Kuchařku samozřejmě můžete vybírat i podle toho, zda hledáte sladké nebo slané recepty, případně recepty zaměřené na konkrétní suroviny nebo roční období.

  • Slané recepty – kuchařky se slanými recepty mohou obsahovat inspiraci na svačinky, přílohy, hlavní jídla, saláty či snídaně, obědy a večeře. Zahrnují výhradně slaná jídla připravená různými metodami (vaření, pečení, dušení a podobně).
  • Sladké recepty – kuchařky se sladkými recepty naproti tomu zahrnují inspiraci na dezerty a moučníky. Často se jedná o kuchařky s návody na pečení nebo na výrobu cukrářských výrobků.
  • Tematické kuchařky – zaměřují se například na konkrétní kuchyni či daný styl vaření, typ jídla, využití surovin dle ročního období, na počet lidí které hostíte, věk strávníků a podobně.

Slané recepty

Kuchařky se slanými recepty na trhu stále převládají, máte tudíž skutečně nepřeberný výběr. Můžete si vybrat kuchařku, která vám nabídne recepty hlavních pokrmů či dalších chodů nebo tematicky zaměřené kuchařky na určité druhy surovin. Jejich výhodou je, že v nich nenajdete žádné sladké recepty, což ocení převážně ti, kteří nejsou na sladké.

Sladké recepty

Pokud toužíte po kuchařce, která vás zasvětí do tajů pečení nebo cukrařiny, pak vybírejte mezi kuchařkami se sladkými recepty. Takové kuchařky mohou obsahovat návody či celé reportáže z pečení nebo výroby dezertů ze studené kuchyně. Samozřejmě naleznete i konkrétně zaměřené kuchařky na výrobu těsta, čokoládových dezertů nebo oblíbených makronek, jejichž příprava je opravdu věda. V těchto knihách pochopitelně nenajdete slané recepty.

Tematické kuchařky

Mezi tematické patří například kuchařky věnující se konkrétní kuchyni, například japonské, americké, italské a podobně. Stejně tak můžete nalézt kuchařku zaměřující se na konkrétní věk strávníků nebo styl vaření či jinou metodu přípravy pokrmů. Oblíbené jsou také kuchařky, ve kterých najdete sezónní recepty, díky nimž předejdete tomu, že nějakou surovinu v době přípravy jídla nebudete moci sehnat.

Druhy kuchařek podle zpracování

Segment knih prochází v posledních letech významným vývojem a k dostání jsou tak na trhu i jiná zpracování kuchařek než v klasické papírové vazbě. Některé tituly existují také v elektronické podobě nebo jako audioknihy.

  • Papírové kuchařky – na trhu mají největší zastoupení a patří k nejoblíbenějším. Jsou vhodné jako dárek, a pokud mají navíc hezký obal, mohou být současně i doplňkem v interiéru. Jejich nevýhodou je ale vyšší hmotnost oproti dalším typům a pro někoho také fakt, že zabírají fyzické místo.
  • Elektronické kuchařky – na rozdíl od klasických knih nezabírají místo, takže můžete současně čerpat z více kuchařek najednou, aniž by vám na lince překážely. Lze je stáhnout a zobrazit v mobilu, tabletu či na PC a výhodou je, že umožňují přizpůsobit velikost písma potřebám čtenáře. Nevýhodou je užší výběr.
  • Audiokuchařky – ztvárňují konkrétní recepty nebo příběhy či povídky z kuchyně formou audio nahrávky (mluvené slovo). Kuchařku tak můžete poslouchat jak při samotném vaření, tak i při jízdě v MHD či při jiných činnostech.

Zpracování kuchařky by vás mělo zajímat především tehdy, pokud při vaření rádi využíváte technologie nebo už třeba nemáte dostatek místa na nové knihy v knihovně. Na trhu samozřejmě stále převládají klasické papírové kuchařky, které mají své kouzlo.

Některé tituly dnes ale existují také v elektronické podobě, kdy si můžete kuchařku zobrazit například v chytrém telefonu, na tabletu, na PC či jiném zobrazovacím zařízení. Výhodou elektronické varianty je také fakt, že knihy nezabírají fyzické místo ve vaší domácnosti, a pokud si je nahrajete například na cloud, můžete mít všechny knihy a kuchařky prakticky kdykoliv s sebou a při ruce.

Třetí variantou jsou audiokuchařky, které obsahují mluvenou nahrávku kuchařky s konkrétními recepty nebo například příběhy či povídky z kuchyňského prostředí. Audioknihy lze stejně jako elektronické knihy stáhnout do mobilu, tabletu, PC či MP3 přehrávače a k poslechu vám budou k dispozici kdekoliv i bez dosahu internetu. Takových kuchařek je ale na trhu nejméně.

Typ zpracování Výhody Nevýhody
Papírové kuchařky Poskytují fyzický zážitek ze čtení

Mají největší zastoupení

Moohu být doplňkem v interiéru

Jsou těžké (oproti jinýjm typům)

Zabírají fyzické místo = náročnější skladování

Mohou se poničit při nešetrném zacházení

Elektronické kuchařky Nezabírají fyzciky místo

Můžete čerpat z vícero kuchařek současně

Velikost textu lze přizpůsobit

Můžete do nich psát poznámky

Ke čtení je potřeba zobrazovací zařízení

Čtení je závislé na baterii zobrazovaného zařízení

Menší výběr

Audiokuchařky Nezatěžují oči

Lze poslouchat při jiných činnostech

Recepty či příběhy z kuchyně

Vyžadují plnou soustředěnost

Jen velmi málo titulů

K poslechu je potřeba MP3 přehrávač, mobil, tablet apod.

Důležité parametry

V této kapitole se zaměříme na ty nejdůležitější parametry kuchařek, které byste měli vzít při výběru v potaz.

  • Počet stran – existují kuchařské lexikony s více než 500 stránkami, ale i menší brožury, kterými snadno prolistujete a najdete vhodný recept.
  • Fotografie jídel – měly by být samozřejmostí, zejména pokud pořizujete exotickou kuchařku nebo knihu začínajícímu kuchaři. Díky fotografiím ihned víte, jak má hotový pokrm vypadat, navíc ve vás fotografie vzbudí chuť.
  • Reportáže z vaření – podrobnější fotografie z průběhu vaření pokrmu najdete především v rozsáhlejších kuchařkách. Hodí se jak pro začátečníky, tak i v případě složitější kuchařské techniky. Takové kuchařky jsou ale obvykle dražší.
  • Přehledné formátování – při vaření se potřebujete v knize rychle orientovat, což vám usnadní přehledné formátování ingrediencí či jednotlivých kroků do odrážek. Praktické také je, když jsou v kuchařce graficky rozlišené tipy a triky, které využijete pro rychlejší orientaci v textu při dalším vaření.
  • Formát knihy – kuchařka by měla být při vaření při ruce, proto se zaměřte i na její formát. Některým vyhovuje spíše kapesní zpracování, které na kuchyňské lince nebude zabírat tolik místa, ovšem nemusí nabídnout fotografie jídel. Naopak starší lidé nejspíše ocení, když bude kuchařka větší a nebude obsahovat drobné písmo.
  • Vazba – nejde jen o to, zda má kniha pevnou či měkkou vazbu, ale také o to, zda se pohodlně rozevírá doplna. Pravděpodobně si budete chtít nalistovat konkrétní recept tak, že kniha na dané straně zůstane rozevřená, což může být problém zejména u rozsáhlejších titulů.
  • ISBN – tato zkratka označuje International Standard Book Number neboli jednoznačné identifikační číslo knihy, které by měla mít každá kniha určená pro veřejnost. Některé zahraniční knihy se mohou názvem částečně shodovat s tuzemskými, právě ISBN číslo vám pomůže dané tituly rozlišit.

Doplňky a příslušenství

Ať už kuchařku pořizujete někomu jinému jako dárek, nebo pro sebe jako další kousek do vlastní knihovny, podívejte se, jaké doplňky a příslušenství by se vám k ní mohly hodit.

  • Obal na kuchařku – pomůže vám ochránit knihu před poškozením, které na vás v kuchyni číhá na kuchyňské lince. Obal zajistí, aby se kuchařka nepromočila nebo se na ni nenalepily zbytky surovin, které by mohly stránky umastit.
  • Záložka – pokud vás zaujal některý z receptů a nechcete na něj zapomenout nebo čtete kuchařku postupně, pak se vám bude hodit záložka do knihy. Do kuchyňského prostředí doporučujeme zvolit magnetickou záložku, která jen tak nevypadne.
  • Karta na úpravu receptů – při každém vaření dle receptu z kuchařky můžete vychytávat drobné nedostatky či odlišnosti, například vám jinak peče trouba nebo máte raději daný pokrm více sladký/slaný/atd. Všechny poznámky si můžete psát na danou kartu k úpravě receptu, aby každý další pokud byl o něco lepší a vychytanější.

Oblíbení autoři

Chcete-li se při výběru kuchařky inspirovat, pak se podívejte na nejznámější autory, jejichž kuchařky patří mezi nejoblíbenější.

  • Zdeněk Pohlreich – je český šéfkuchař, gastronom, moderátor TV pořadů a autor mnoha kuchařek. Má vlastní nakladatelství Sevruga, pod kterým vydává kuchařky plné poutavých receptů. Zaměřuje se na grilování, lehkou domácí kuchyni, fresh recepty, zahraniční recepty a mnohé další.
  • Roman Vaněk – působí jako odborný gastronomický poradce a je zakladatelem Pražského kulinářského institutu. Můžete jej znát z pořadu Peklo na talíři. Stojí za mnoha gastro publikacemi, které se vyznačují svou přidanou hodnotou, vynikajícím grafickým zpracováním a dosahem k široké veřejnosti.
  • Jiří Babica – je profesionální kuchař, který získal praxi v prestižních hotelích, jako je Alcron, Palace nebo hotel Ambassador. Je též známý jako videotvůrce a spatřit jste jej mohli též v TV pořadu Babica vs Sapík. Tvoří originální recepty z dostupných surovin, takzvaně co dům dal a lednice vydala. Stojí za kuchařkou Babicovy dobroty.
  • Veronika Kokešová (Koko) – známou foodblogerku proslavil zejména její pořad o vaření MENU domů na internetové televizi, ve kterém vaří jídla z luxusních restaurací v domácím prostředí. Soustředí se na lokální a sezónní suroviny a v její kuchařce vždy najdete i QR kód k videopostupu, tudíž můžete vařit společně s Koko.
  • Jamie Oliver – je jedním z nejznámějších zahraničních kuchařů nejen u nás, ale i ve světě. Pochází z Anglie a je autorem mnoha kuchařských knih i vlastní TV show. Jeho recepty se vyznačují jednoduchostí a vyváženou chutí a zastává názor, že by vaření doma mělo být jednoduché a zábavné.
  • Gordon Ramsay – další zahraniční (britský) šéfkuchař, který se ve svých publikacích věnoval zejména sbírkám rychlých a zdravých receptů. Proslavily jej bezpochyby známé pořady, získal celkem 22 Michelinských hvězd a stojí také za vznikem kulinářské show MasterChef.

Možná jste zaregistrovali jméno známého zahraničního kuchaře Jamieho Olivera nebo k vám do domácnosti zavítal velký šéf Zdeněk Pohlreich či gastronomický amatér Jiří Babica. Velkých jmen na poli gastronomie dnes existuje opravdu spousta a všechny osobnosti zde pochopitelně zmínit nemůžeme. Pro více inspirace však doporučujeme prohlédnout si naše srovnání kuchařek, v němž najdete tipy na konkrétní publikace.

Ceny

Závěrem vám přinášíme vhled do cenových relací, v nichž můžete kuchařky zakoupit. Připravili jsme několik cenových kategorií a prozradíme, co v dané relaci můžete od publikace očekávat.

  • Cena do 100 Kč – mezi nejlevnějšími kuchařkami najdete především tituly v měkké vazbě, které obsahují zpravidla jen pár ilustrovaných receptů, případně recepty bez obrázků. Často se objevují publikace méně známých autorů či kuchařky se základními recepty na svačiny či pomazánky nebo zaměřené na konkrétní suroviny.
  • Cena od 100 do 500 Kč – střední cenová relace nabídne největší výběr. Najdete zde kuchařky od známých kuchařů a foodblogerů nebo rozsáhlé tituly s více než stovkami receptů. Běžně v této relaci zakoupíte knihu s českými i exotickými recepty, dietní a fitness publikace nebo kuchařky pro vegany či vegetariány.
  • Cena nad 500 Kč – nejvyšší cenová relace obvykle nabízí kuchařky plné autorských fotografií a ilustrací, a to leckdy i celých postupů. Za těmito tituly stojí často velká jména nebo se jedná o rozsáhlé kuchařky zaměřené na konkrétní kuchyni. Typickým příkladem je například Velká kuchařka Čech a Moravy zaměřená na klasické recepty české a moravské kuchyně.
Cenová relace Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí
Cena do 100 Kč Základní kuchařky

Méně známé tituly

Obvykle měkká vazba

Kuchařky s autorskými fotografiemi

Rozsáhlé publikace

Pevná vazba jen zřídka

Cena od 100 do 500 Kč Obrovský výběr

Specificky zaměřené kuchařky

Recepty i metody zpracování potravin

Rozsáhlé kuchařky

Velkoformátové kuchařky

Cena nad 500 Kč Kuchařky s autorskými fotografiemi

Kultovní a tradiční kuchařky

Tituly známých osobností

Měkká i pevná vazba

Tato cenová relace obvykle nabízí vše

 

Často kladené dotazy ke kuchařkám

Iva Koňaříková
Redaktorka
Iva má coby redaktorka již řadu zkušeností s výběrem a srovnáváním produktů, přičemž bere ohled nejen na řadu parametrů, ale také uživatelské i odborné recenze. Díky tomu si dokáže udělat dobrý přehled o nabídce kuchařek a poradí, které tituly vybrat pro vaše blízké či do vlastní sbírky.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, doporučíte mi prosím vhodnou kuchařku pro tchýni, která ráda vaří i peče? Něco originálního? Klidně může být kuchařky více dílů. Děkuji.

Eva Pilátová

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Dle uvedených informací Vám mohu doporučit například vydavatelství Apetit, které provozuje nejen kulinářský web, ale vydává také gastronomický časopis a obsáhlou edici kuchařských knih Apetit – jednou z obecněji zaměřených je například kuchařka Jíme dobře od rána do večera, celý rok Edice Apetit. Titulů ovšem existuje mnohem více, určitě stojí za zvážení také edice Apetit Koláče nebo Cukroví. Přeji úspěšný výběr.

Iva Koňaříková, redaktor

Dobrý den, existuje prosím nějaká hezká ilustrovaná kniha s recepty pro děti? Pro vnučku, 8 let. Díky.

Hlavičková I.

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 8 hlasů

Další oblíbené testy a recenze