Recenze 10 nejlepších ventilátorů na kamna 2022 | Test & Jak vybrat
Menu

Recenze a test 10 nejlepších ventilátorů na kamna 2022

Aktualizováno:
Listopad 2022
Autor:
Petr Šindelář

V kategorii doporučujeme

Kaminer 9596 YL-504

1 100 Kč

Orientační cena

Jaký ventilátor na kamna vybrat dle srovnání

Nejlepší produkt
Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 100 Kč
Nejoblíbenější u uživatelů
Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 500 Kč
Nejlepší ventilátor na kouřovod
Hodnocení Výborné
Orientační cena 2 300 Kč

Ventilátory na kamna jsou zařízení, která svou cenou v naprosté většině případů nepřesahují 3 000 Kč, přesto vám mohou pomoci ušetřit za topení. Rychle a efektivně totiž rozhánějí teplý vzduch z kamen po místnosti. Za top produkt jsme označili Kaminer 9596 YL-504, jež snoubí výtečné vlastnosti s příznivou cenou. Neoblíbenější u uživatelů je ale HS Flamingo HSF17-267 a nejlepší produktem na kouřovod jsme vyhlásili Lienbacher 21.00.382.2.

Jak srovnáváme ventilátory na kamna?

Při výběru nejlepších ventilátorů na kamna jsme zohlednili názory samotných uživatelů. Samozřejmě jsme kladli důraz na všechny podstatné parametry, které se tohoto sortimentu týkají. Mezi ventilátory na kamna je ostatně velkou výhodou, že při jejich pořizování není potřeba srovnávat velké množství cifer a dat. Opravdu podstatných je totiž jen několika parametrů. Podle čeho jsme tedy dané produkty konkrétně srovnávali?

  • Typ umístění
  • Startovací a maximální teplota
  • Počet lopatek
  • Přítomnost ochrany proti vysokým teplotám
  • Hlučnost provozu
  • Pořizovací cena

Ačkoli podstatných parametrů není mnoho a na českém trhu ani nenajdete stovky produktů, připravili jsme si pro vás také návod, jak vybrat ventilátor na kamna, který vám může značně usnadnit samotný výběr. Dočtete se v něm o výhodách a nevýhodách těchto zařízení a o jednotlivých typech, které se mohou mj. lišit tím, pro jak velké místnosti jsou určeny. Některé tedy kupříkladu představují optimální řešení i pro menší chaty.


Nejlepší ventilátory na kamna dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Nejlepší produkt

Výborné
Recenze Kaminer 9596 YL-504
Kaminer 9596 YL-504
  • Efektivně zahřeje i větší místnosti
  • Teplo rozvádí i do okolních místností
  • Absolutně tichý provoz
  • Příznivá cena
  • Poněkud vyšší startovací teplota
  • Neobsahuje bezpečnostní pásek
1 100 Kč Zobrazit nabídky

Nejoblíbenější u uživatelů

Výborné
Recenze HS Flamingo HSF17-267
HS Flamingo HSF17-267
  • Zahřeje i větší místnost
  • Kvalitní zpracování
  • Spolehlivá ochrana proti poškození
  • Při vyšších otáčkách hlučný
  • Nižší výkon
1 500 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší ventilátor na kouřovod

Výborné
Recenze Lienbacher 21.00.382.2
Lienbacher 21.00.382.2
  • Efektivně zahřeje i větší místnost
  • Mimo dosah menších dětí
  • Zajímavý design
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nemá ochranu proti vyšší teplotám
2 300 Kč Zobrazit nabídky

Pro náročné

Výborné
Recenze Jotul SF 334
Jotul SF 334
  • Vysoký výkon a rychlý efekt
  • Kompaktní rozměry
  • Spolehlivá ochrana proti poškození
  • Tichý provoz
  • Vysoká pořizovací cena
  • Vyhřeje jen jednu místnost
3 200 Kč Zobrazit nabídky

Zaujalo nás

Velmi dobré
Recenze HS Flamingo HSF17-270
HS Flamingo HSF17-270
  • Dva ventilátory v jednom
  • Rychlé spuštění
  • Ochrana proti vysokým teplotám
  • Efektivně zahřeje větší místnost
  • Vyšší pořizovací cena
  • Na šest lopatek nižší účinnost
2 300 Kč Zobrazit nabídky

Optimální pro menší místnosti

Velmi dobré
Recenze Ekovent Blower 2
Ekovent Blower 2
  • Efektivní v menších mísnostech
  • Nízká pořizovací cena
  • Velice nehlučný
  • Poněkud vyšší startovací teplota
  • Celkově nižší efektivita
1 100 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Kaminer 9596 YL-504
Kaminer 9596 YL-504
Recenze HS Flamingo HSF17-267
HS Flamingo HSF17-267
Recenze Lienbacher 21.00.382.2
Lienbacher 21.00.382.2
Recenze Jotul SF 334
Jotul SF 334
Recenze HS Flamingo HSF17-270
HS Flamingo HSF17-270
Recenze Ekovent Blower 2
Ekovent Blower 2
Ocenění

Nejlepší produkt

Nejoblíbenější u uživatelů

Nejlepší ventilátor na kouřovod

Pro náročné

Zaujalo nás

Optimální pro menší místnosti

Hodnocení Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Orientační cena 1 100 Kč 1 500 Kč 2 300 Kč 3 200 Kč 2 300 Kč 1 100 Kč
Umístění Na hordní desku kamen Na hordní desku kamen Na kouřovod Na horní desku kamen Na horní desku kamen Na horní desku kamen
Startovací teplota (°C) 60 50 50 50 50 60
Maximální teplota (°C) 345 Neuvedeno 350 Neuvedeno Neuvedeno 350
Počet lopatek 5 4 4 4 6 2
Bimetalový pásek Ne Ano Ne Ano Ano Ano
Nejlepší produkt
Výborné Celkové hodnocení
  • Efektivně zahřeje i větší místnosti
  • Teplo rozvádí i do okolních místností
  • Absolutně tichý provoz
  • Příznivá cena
  • Poněkud vyšší startovací teplota
  • Neobsahuje bezpečnostní pásek

Kaminer 9596 YL-504 je volně stojící ventilátor, který se umisťuje na horní desku kamen. Nepotřebuje tedy žádnou, byť sebemenší montáž. Opatřen je přitom pěti lopatkami, takže se hodí i do větších místností a teplo dokonce může rychle rozvádět i do dalších místností.

Tento ventilátor na kamna je stejně jako další podobná zařízení poháněn pouze teplem z kamen, takže nevyžaduje žádný dodatečný zdroj energie. Jeho vlastní termoelektrický článek totiž vyrábí energii pro provoz. Funguje přitom od 60 °C, přičemž v tomto ohledu nepatří k nejlepším produktům na trhu. U mnoha ventilátorů na kamna, které si aktuálně můžete pořídit, je startovací teplota nižší, neboť se obvykle pohybuje mezi 45 a 50 °C.

Kaminer 9596 YL-504 pracuje do maximální teploty 345 °C, což je u těchto zařízení standardem (často jde o 350 °C). Zařízení je možné umístit v libovolném směru, výrobce jej nicméně doporučuje postavit na zadní okraj kamen v blízkosti vyústění komína. Doplňme, že je opatřeno praktickou rukojetí, jež umožňuje i bezpečné přemístění za tepla. Navíc se jedná o jeden z nejlevnějších ventilátorů na kamna, který si aktuálně můžete pořídit.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Ventilátor na kamna Kaminer 9596 YL-504 patří mezi naprostou špičku v tomto sortimentu produktů. Uživatelé kvitují především jeho funkčnost, neboť se teplý vzduch dostává nejen do dané místnosti, ale jeho působení je dle některých názorů znát i v dalších místnostech. Kladně hodnocena je i jeho cena, pevnost a stabilita, stejně jako kompaktní rozměry. V neposlední řadě bývá vyzdvihován i absolutně tichý chod, takže ho není vůbec slyšet.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Kaminer 9596 YL-504 zaujme už pořizovací cenou, neboť patří k nejlevnějším ventilátorům na kamna na trhu. Přesto se jedná o kvalitní zařízení, které spolehlivě vytopí danou místnost a jeho působení může být znát i v dalších místnostech. Kromě toho je opravdu velmi tichý, takže o jeho přítomnosti a působení nebudete z hlediska hluku vůbec vědět. Za zápor je možné považovat vyšší startovací teplotu (60 °C), což však není zásadní problém.

Porovnání s alternativami

Tento ventilátor na kamna je specifický tím, že je opravdu kvalitní a zároveň ho seženete za velmi příznivou cenu. Pokud byste hledali další podobná zařízení, doporučit vám kupříkladu můžeme Ekovent Flower 5, které má rovněž pět lopatek a je pouze o několik set korun dražší. Za obdobnou cenu si můžete pořídit i Ekovent Standard 2, jenž dokonce nestojí ani tisícovku, na druhou stranu má pouze dvě vrtule, takže se hodí pro menší místnosti.

Závěrečné shrnutí

Ventilátor na kamna Kaminer 9596 YL-504 můžeme aktuálně s klidným svědomím označit na českém trhu za Top produkt. Jedná se totiž o vysoce kvalitní zařízení, které je velmi efektivní a tiché, přesto budete obecně shánět levnější produkt jen velmi těžko. Nejenže vám tedy pomůže ušetřit za vytápění domácnosti, což aktuálně rozhodně není na škodu, ale ani počáteční investice nebude nejvyšší. Právě naopak.

1 100 Kč Orientační cena

Nejoblíbenější u uživatelů
Výborné Celkové hodnocení
  • Zahřeje i větší místnost
  • Kvalitní zpracování
  • Spolehlivá ochrana proti poškození
  • Při vyšších otáčkách hlučný
  • Nižší výkon

Ventilátor na kamna HS Flamingo HSF17-267 může rovnoměrně rozhánět vzduch i po větší místnosti, a to díky přítomnosti čtyř lopatek. Jeho výkon na druhou stranu není z nejvyšších, takže pokud chcete vytopit více místností, budete se asi muset poohlédnout jinde.

HS Flamingo HSF17-267 má termostatický modul, takže nepotřebuje žádné napájení, což je standard u těchto zařízení. V každém případě se sám rozeběhne už při teplotě 50 °C. To je velmi dobrá vlastnost. Jeho účinnost ovšem narůstá s přibývající teplotou. Výrobce přitom doporučuje umístit tento ventilátor na horní desku kamen, a to ideálně na plotnu. Naopak není doporučováno jej opírat o kouřovod, neboť by mohlo dojít k jeho poškození.

Některé ventilátory na kamna navíc mohou poškodit i příliš vysoké teploty (obvykle nad 350 °C), další jsou ovšem proti takovému nebezpečí chráněny. To platí i pro HS Flamingo HSF17-267. V jeho spodní části je totiž umístěn bimetalový pásek, který při dosažení maximálně povolené teploty ventilátor nadzvedne, a ten se ochladí. Poslední výhodou je tichý chod, jak se ale dočtete níže, v tomto ohledu „není všechno zlato, co se třpytí“.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

HS Flamingo HSF17-267 aktuálně patří k nejoblíbenějším ventilátorům na kamna mezi tuzemskými uživateli. Ti pozitivně hodnotí kvalitní zpracování, pěkné provedení a poměrně efektivní vytopení jedné místnosti, ačkoli je jako určité negativum bráno nemožnost vytopení dalších místností. Kvitován je rovněž tichý chod, nicméně někteří uživatelé uvádějí, že při vyšších otáčkách zařízení vibruje a je hlučné, a to kvůli nízké hmotnosti a malému podstavci.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tento ventilátor na kamna od českého výrobce HS Flamingo představuje velmi dobré řešení pro vytopení jedné (klidně i větší) místnosti. Navíc vypadá velmi dobře, je odolný a proti příliš vysokým teplotám chráněný bimetalovým páskem. Za klad je možné považovat i tichý chod, což je ovšem relativní, neboť dle všeho může být při vyšších otáčkách poměrně hlučný. Navíc není nejvýkonnější, takže jen těžko vytopí další místnosti.

Porovnání s alternativami

Aktuálně seženete na českém trhu (vyjma ventilátorů Ekovent) nejvíce produktů právě od tuzemské značky HS Flamingo. Doporučit vám tedy můžeme rovněž HSF17-269, který má pět lopatek, případně HSF17-270, což je dokonce dvouvětrák se šesti lopatkami. Mezi nejlepší větráky na kouřovod zase patří HSF17-262. Musíme ovšem doplnit, že všechna tato alternativní zařízení jsou dražší než recenzovaný produkt.

Závěrečné shrnutí

HS Flamingo HSF17-267 je ventilátor na kamna, který zajišťuje cirkulaci vzduchu v místnosti a zvyšuje účinnost krbových kamen. Jedná se o kvalitně zpracované zařízení, které má bimetalový pásek jako ochranu proti poškození vysokými teplotami. Navíc může vyhřát i větší místnost a funguje dosti tiše. Musíte ovšem počítat s tím, že nemá příliš vysoký výkon a navíc může být při vyšších otáčkách poměrně hlučné.

1 500 Kč Orientační cena

Nejlepší ventilátor na kouřovod
Výborné Celkové hodnocení
  • Efektivně zahřeje i větší místnost
  • Mimo dosah menších dětí
  • Zajímavý design
  • Vyšší pořizovací cena
  • Nemá ochranu proti vyšší teplotám

Ventilátory na kouřovod představují zajímavou alternativu pro volně stojící ventilátory. Lienbacher 21.00.382.2 sice potřebuje montáž, ale nejedná se vůbec o nic složitého. Mezi výhodami je hned na úvod nutné zmínit, že se nemůže převrhnout a navíc je i více mimo dosah dětí, což je bezpečnější.

Mezi nejlepší ventilátory na kouřovod aktuálně patří Lienbacher 21.00.382.2, který lze na odvod spalin z kamen připevnit buď za pomoci integrovaného magnetu, anebo kovové objímky. Montáž tedy probíhá opravdu snadno a zvládne ji každý. Startovací teplota přitom činí 50 °C, což je standard, který splňuje i většina dalších ventilátorů na kamna. S přibývající teplotou pak narůstá účinnost, což je další standardní vlastnost.

Ventilátor na kouřovod Lienbacher 21.00.382.2 může bez problémů pracovat až do teploty 350 °C, vyšší teploty už ovšem mohou být problematické a někdy vedou k jeho poškození. Zařízení má čtyři lopatky, takže se hodí i pro vytopení větší místnosti s vyšším stropem a nějaké teplo může dodat i okolním místnostem. Kromě toho má zajímavý design, neboť stříbrná vrtule je kontrastní k černé barvě, kterou byl opatřen zbytek zařízení.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Pokud hledáte opravdu kvalitní ventilátor na kouřovod, Lienbacher 21.00.382.2 patří k nejoblíbenějším produktům i mezi uživateli. Kvitováno je především rychlé a efektivní vytopení celé místnosti, což zajišťuje úsporu paliva v samotných kamnech. Navíc nejsou vyzdvihovány pouze praktické vlastnosti, ale také zajímavý design. Za zápor je naopak považována vyšší cena, což je ovšem u ventilátorů na kouřovod poměrně běžné.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Ventilátor na kamna Lienbacher 21.00.382.2 se umisťuje na kouřovod, takže je více mimo dosah dětí. Předně ale zaujme rychlým a efektivním vytopením i větší místnosti s vysokým stropem, což zajišťují čtyři lopatky. Mezi hlavní klady je možné počítat i pěkný design. Za zápor lze naopak považovat vyšší cenu, stejně jako ochranu proti poškození. Ventilátory na kouřovod totiž obecně nemohou disponovat bimetalovým páskem.

Porovnání s alternativami

Ventilátory na kouřovod jsou výrazně méně běžnou variantou než zařízení, která se umísťují na horní desku kamen. K dispozici každopádně máte např. ventilátor Lienbacher 21.00.384.2, jež se od recenzovaného produktu liší pouze designem (má černou vrtuli). Doporučit vám ovšem můžeme i český výrobek HS Flamingo HSF17-262, který se naopak recenzovanému produktu velmi podobá a má v podstatě i dosti obdobné vlastnosti.

Závěrečné shrnutí

Lienbacher 21.00.382.2 je ventilátor, který se hodí pro kouřovody o průměru 120 až 150 mm. Pokud tedy vaše (krbová) kamna takovým kouřovodem disponují, jedná se o velmi vhodné zařízení k tomu, abyste ušetřili za efektivnější vytápění dané místnosti. Jistě, počáteční cena není nejnižší, na druhou stranu se vám takové zařízení v konečném vyúčtování vyplatí. A navíc dobře vypadá a bude více mimo dosah dětí.

2 300 Kč Orientační cena

Nejprodávanější ventilátory na kamna dle Heureky

Pořadí Vzhled Název Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
1.
Recenze Kaminer 9596 YL-504
Kaminer 9596 YL-504 96 %
Počet recenzí: 21
1 200 Kč Zobrazit nabídky
2.
Recenze HS Flamingo HSF17-267
HS Flamingo HSF17-267 83 %
Počet recenzí: 24
1 800 Kč Zobrazit nabídky
3.
Recenze Ekovent Standart 5
Ekovent Standart 5 96 %
Počet recenzí: 4
1 800 Kč Zobrazit nabídky
4.
Recenze Ekovent Standart 6
Ekovent Standart 6 88 %
Počet recenzí: 4
1 900 Kč Zobrazit nabídky
5.
Recenze HS Flamingo HSF17-260
HS Flamingo HSF17-260 98 %
Počet recenzí: 3
1 500 Kč Zobrazit nabídky
6.
Recenze Ekovent Glow 7
Ekovent Glow 7 100 %
Počet recenzí: 2
1 500 Kč Zobrazit nabídky
7.
Recenze HS Flamingo HSF17-269
HS Flamingo HSF17-269 Zatím nehodnoceno 1 600 Kč Zobrazit nabídky
8.
Recenze Turbo Fan 614S Basic
Turbo Fan 614S Basic 100 %
Počet recenzí: 1
1 300 Kč Zobrazit nabídky
9.
Recenze Lienbacher 21.00.384.2
Lienbacher 21.00.384.2 Zatím nehodnoceno 2 800 Kč Zobrazit nabídky
10.
Recenze Ekovent Stove 2
Ekovent Stove 2 95 %
Počet recenzí: 2
1 000 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat ventilátor na kamna

Ventilátor na kamna je zařízení, které automaticky rozhání teplý vzduchu po místnosti. Zaručuje tedy rovnoměrné vytápění a navíc snižuje náklady. Co se dočtete v našem článku?

  • Proč koupit kvalitní ventilátor na kamna – zařízení zajišťuje rovnoměrné a rychlé vytápění, snížení nákladů, zcela automatický provoz a příjemné prostředí.
  • Nevýhody ventilátorů na kamna – méně kvalitní zařízení může poškodit vyšší teplota a navíc existuje určité riziko poranění dětí. 
  • Druhy ventilátorů na kamna podle umístění – k dispozici máte zařízení vhodná k umístění na horní desku kamen, ale také typy, jež se montují na kouřovod.
  • Jak vybírat podle počtu lopatek – řídit byste se měli jednoduchým pravidlem – čím větší místnost, tím větší počet lopatek.
  • Důležité parametry – při výběru ventilátoru na kamna se zaměřte i na teplotní rozsah, startovací teplotu a ochranu před vysokými teplotami.
  • Značky – aktuálně si v českých obchodech můžete pořídit kvalitní větráky na kamna, které jsou levnější (Ekovent), za střední cenu (HS Flamingo) i dražší (Lienbacher).
  • Cena – ventilátory na kamna vám mohou pomoci ušetřit při vytápění, samy navíc nejsou nijak drahé. Nejlevnější stojí kolem tisícovky, nejdražší kolem 3 000 Kč.

Proč koupit kvalitní ventilátor na kamna

Kvalitní ventilátory na kamna mohou za málo peněz přinést do domácnosti hodně „muziky“. Jaká jsou konkrétní pozitiva těchto domácích spotřebičů?

  • Rovnoměrné a rychlé vytápění – ventilátor rozhání rovnoměrně a rychle teplý vzduch po místnosti a nakonec může příjemně vytopit celý objekt.
  • Snížení nákladů – ventilátor na kamna nejenže zajišťuje efektivnější a rychlejší vytápění, ale zároveň není drahý a k fungování nepotřebuje elektrickou energii.
  • Zcela automatický provoz – ventilátor se sám zapne, následně přizpůsobí otáčky teplotě a nakonec se také sám vypne. Nepotřebuje tedy vaši asistenci.
  • Příjemné prostředí – toto zařízení vytopí domácnost, zlepšuje cirkulaci vzduchu, který je navíc bez znečištění. Zároveň není nijak hlasité.

Rovnoměrné a rychlé vytápění

Lopatky ventilátoru na kamna rozhánějí teplý vzduch, který jinak přirozeně stoupá vzhůru, takže se prostor v dané místnosti vytopí rovnoměrnější a rychleji. Navíc se stoupající teplotou narůstají otáčky ventilátoru, takže nakonec můžete s jeho pomocí příjemně vytopit celý objekt. Některá kvalitní zařízení jsou schopny zvládnout tři až pět místností, existují ovšem i modely, jež vytopí až sedm místností!

Snížení nákladů

Jistě, ventilátor na kamna něco stojí, na druhou stranu se nejedná o enormně drahé zařízení. Právě naopak. O tom se ostatně dočtete v závěru našeho článku. Navíc musíme okamžitě doplnit, že jde pouze o počáteční investici, neboť tento ventilátor nepotřebuje elektrický proud. Obsahuje totiž termostatický modul, jenž díky teplu napájí motorek. Na efektivnější vytápění tedy nemusíte počítat s žádnými dalšími náklady.

Zcela automatický provoz

Jak už jsme naznačili v předešlém odstavci, ventilátory na kamna jsou opatřeny termostatickým modulem, který činí jejich chod zcela automatickým. Sám se totiž spustí při určité teplotě, následně otáčky reagují na stoupající teplotu a nakonec se zařízení samo vypne, pokud teplota klesne pod určitou hranici (obvykle se jedná o 50 °C). Do jeho chodu tedy nemusíte vůbec nijak zasahovat a navíc si vyrábí sám i vlastní elektřinu.

Příjemné prostředí

Nejenže vám ventilátor na kamna v interiéru zajistí výhodně vyšší teploty, ale na příjemném prostředí se podílí i díky dalším vlastnostem. Zlepšuje totiž cirkulaci vzduchu v domácnosti (některá zařízení vymění vzduch v místnosti 2× až 3× za hodinu) a přiváděný vzduchu je bez výparů, mastnot, prachu a dalších znečištění. Zároveň se nejedná o akusticky nepříjemné zařízení, neboť hlučnost motorku se pohybuje kolem 30 db, což odpovídá šepotu.

Nevýhody ventilátorů na kamna

Z předešlých řádků je patrné, že ventilátory na kamna jsou velmi praktická zařízení, a to v mnoha ohledech. Pro úplnost však zmiňme i některé nevýhody, byť jich není mnoho.

  • Méně kvalitní zařízení může poškodit vyšší teplota – některé (především levnější) ventilátory mohou být náchylné k poškození vysokými teplotami. Chcete-li mít jistotu, že se to nestane, doporučujeme si pořídit variantu s bimetalovým páskem (viz níže).
  • Existuje riziko poranění dětí – lopatky ventilátoru na kamna mohou způsobit úraz dětem, které do nich strčí prsty. Případně do něj mohou dát předmět, který je silou rotace odmrštěn a rovněž způsobit úraz. Rodiče by tedy měli být obezřetní.

Druhy ventilátorů na kamna podle umístění

Ventilátory na kamna si v současné době můžete pořídit ve dvou základních provedeních, která se liší umístěním. Jaké varianty máte konkrétně k dispozici?

  • Ventilátory na horní desku kamen – typ nepotřebující žádnou montáž, navíc jej můžete dát kdykoli pryč a vyčistit. Jisté riziko však může představovat pro děti.
  • Ventilátory na kouřovod – zařízení, které se jednoduše instalují na potrubí pro odvod spalin. Mívají přitom různé vychytávky, na druhou stranu bývají dražší.

Ventilátory na horní desku kamen

Jedná se vlastně o volně stojící zařízení, která částečně připomínají stolní ventilátory. Tato varianta má tu výhodu, že nevyžaduje žádnou instalaci. Prostě ji položíte na rovnou horní desku kamen a pak už je necháte pracovat. Pokud ji naopak nebudete potřebovat, můžete ji dát kdykoli pryč. Ventilátory na horní desku kamen mají i tu výhodu, že se snadno čistí. Na druhou stranu mohou být poněkud nebezpečné pro děti (viz výše).

Ventilátory na kouřovod

Ventilátory na kouřovod sice už jakousi montáž potřebují, opět se však nejedná o nic složitého. Stačí je za pomoci magnetu umístit na potrubí starající se o odvod spalin. Pro umístění na kouřovod se ovšem používá také objímka. Tyto ventilátory obvykle mají termostat i ochranu proti přehřátí. Navíc bývají výše, a tedy mimo dosah menších dětí. Obecně jsou však dražší než předchozí varianta.

Druh  Výhody Nevýhody Cenová hladina Pro koho se hodí 
Ventilátory na horní desku kamen Není potřeba žádná montáž, lze jej dát kdykoli pryč a snadno vyčistit Určité riziko může představovat pro děti Spíše střední a nižší Pro jedince, kteří hledají finančně dostupné ventilátory
Ventilátory na kouřovod Jednoduchá montáž, umístění mimo dosah menších dětí O něco vyšší cena Spíše střední a vyšší Pro rodiny s menšími dětmi

 

Mohlo by vás zajímat: existují také ventilátory do obezdívky, které se ovšem nepoužívají u kamen, ale u krbových vložek. Tato zařízení rozhánějí teplý vzduch do rozvodů. Ačkoli mají pozitiva jako ventilátory na kamna, bývají dražší (cena se obvykle pohybuje od 3 000 Kč do 5 000 Kč) a nevýhodou je i náročnější montáž.

Jak vybírat podle počtu lopatek

Ventilátory na kamna se liší podle počtu lopatek. Některé mají pouze dvě, další jich mohou mít i sedm. Platí přitom jednoduché pravidlo – čím větší místnost, tím je vhodnější vícero lopatek.

  • 2 lopatky – nejmenší modely. Vhodné jsou do menších místností. Představují tedy vhodné řešení pro menší byty, ale třeba také chaty.
  • 3 lopatky – vhodné pro běžně velké místnosti. V současné době se jedná o velmi populární ventilátory na kamna, ač nebývají vždy dostupné.
  • 4 lopatky – ideální řešení do větších místností, a to i v interiérech s vysokými stropy. Další velice oblíbená varianta.
  • 5 a více lopatek – tyto ventilátory jsou neustále běžnější. Vhodné jsou i do velkých místností s vysokými stropy, přičemž mohou snáze vyhřát i další místnosti.

Důležité parametry

Při výběru ventilátoru na kamna je možné zohlednit i další podstatné parametry, mezi které patří především teplotní rozsah, startovací teplota a ochrana před vysokými teplotami.

  • Teplotní rozsah a startovací teplota – ventilátory na kamna obvykle fungují při teplotách od 50 do 350 °C. Důležitější je startovní teplota, při které se lopatky „rozjedou“.
  • Ochrana před vysokými teplotami – přílišné teplo může ventilátor poškodit. Proto je vhodná kvalitní ochrana proti přehřátí motorku, případně bimetalový pásek, s nímž se zařízení v případě potřeby bezpečně ochladí.

Teplotní rozsah a startovací teplota

Teplotní rozsah je parametr, který určuje teplotu vzduchu, při které bude ventilátor na kamna bez problémů fungovat. Obvykle se přitom pohybuje mezi 50 až 350 °C. Důležitější je startovací teplota, která určuje, při jakém zahřátí se lopatky větráku díky přítomnosti termostatu „rozjedou“. Některá zařízení se zapnou již při teplotě mezi 45 a 50 °C. Obecně přitom platí, že se vyplatí zařízení, které pracuje i při nízké teplotě.

Ochrana před vysokými teplotami

Materiály jsou obvykle odolné proti teplotám do 350 °C, vyšší teploty už ale mohou mít na jednotlivá zařízení negativní vliv. Některé ventilátory na kamna mají ochranu proti přehřátí motorku. Další jsou opatřeny tzv. bimetalovým páskem, který se nachází na spodní části základny. Při dosažení hraniční teploty se zařízení nadzvedne a postupně se ochladí. Jedná se tedy o bezpečnou variantu, kterou vám určitě můžeme doporučit.

Značky

Ventilátory na kamna nepatří mezi nejrozšířenější produkty na českém trhu. Přesto můžete vybírat z mnoha desítek zařízení. Jaké značky patří k nejoblíbenějším?

  • Ekovent – švédská společnost vyvíjející mj. i větráky na kamna. Aktuálně si v ČR můžete pořídit nejvíce produktů právě s touto značkou, přičemž zaujmou především poměrem kvalita/cena.
  • HS Flamingo – česká značka krbových kamen a vložek, ale také větráků na kamna. Za poměrně zajímavé ceny si lze pořídit produkty na horní desku kamen i na kouřovod.
  • Lienbacher – německá společnost, která nabízí především kvalitní větráky na kouřovody. Při jejich nákupu ovšem budete muset počítat s poněkud vyšší cenou.

Ekovent

Jedna z předních švédských společností, která již 50 let vyrábí a prodává produkty z oblasti ventilace a požární ochrany. Jednotlivé výrobky jsou navíc vyvíjeny s ohledem na životní prostředí. V současné době můžete na českém trhu narazit na jednoznačně nejvíce větráků na kamna právě s touto značkou. K dispozici přitom máte jak zařízení na horní desku kamen, tak na kouřovod. Nabízené produkty navíc zaujmou i pořizovací cenou.

HS Flamingo

V tomto případě se jedná o českého výrobce. Ten se přitom soustředí především na výrobu kvalitních krbových kamen a krbových vložek. Ačkoli jde o ryze českou společnost, své aktivity už před časem rozšířila i do dalších evropských zemí. Co se týče samotných ventilátorů na kamna, opět nabízí variabilní produkty (na horní desku kamen i na kouřovod), které sice nejsou nejlevnější, na druhou stranu nepatří ani k nejdražším na trhu.

Lienbacher

Rakouská společnost Lienbacher patří již více než čtvrt století mezi vyhledávané výrobce širokého sortimentu produktů od dveřního kování a skleněných dveří přes zahradní doplňky až po krbové příbory a větráky na kamna. V této oblasti naleznete v nabídce jednotlivých obchodů především vysoce kvalitní zařízení na kouřovod. Při jejich nákupu ovšem musíte počítat s vyšší cenou, neboť obvykle stojí přes 2 000 Kč.

Značka Specifikace Cenová kategorie Které druhy nabízí Komu značku doporučujeme
Ekovent Švédský výrobce produktů z oblasti ventilace a požární ochrany Spíše nižší Ventilátory na horní desku kamen i na kouřovod Jedincům, kteří chtějí mít pestrý výběr a nemají zájem utratit horentní sumy peněz
HS Flamingo Česká značka krbových kamen a krbových vložek Střední Ventilátory na horní desku kamen i na kouřovod Jedincům, jež chtějí podpořit českého výrobce a zároveň hledají kvalitu, jež není nejdražší
Lienbacher Německá společnost, která vyvíjí rozmanité produkty Spíše vyšší Zejména ventilátory na kouřovod Jedincům, kteří hledají především ventilátor na kouřovod a mohou si dovolit utratit více peněz

Cena

Krbové ventilátory jsou praktická zařízení, která vám mohou pomoci ušetřit při vytápění domácnosti. Navíc sama nejsou nijak drahá, takže se nestanou výrazným zásahem do rodinného rozpočtu. Nejdražší produkty na trhu jsou navíc ve většině případů jen třikrát dražší než produkty nejlevnější. V každém případě jsme je rozdělili do tří cenových kategorií.

Cena do 1 250 Kč

Nejlevnější ventilátory na kamna si pořídíte už kolem 1 000 Kč, takže vás skutečně nezruinují. Navíc se nejedná o druhořadé výrobky. I v cenové kategorii do 1 250 Kč seženete kvalitní řešení se čtyřmi lopatkami, které se hodí i do větších místností. Jedná se vesměs o zařízení vhodná na horní desku kamen. Mezi nejlevnější větráky patří i kvalitní produkty se značkou Ekovent.

Cena od 1 250 Kč do 2 000 Kč

Tuto cenovou kategorii lze označit za střední. Narůstající cena může znamenat kvalitnější materiály a provedení, případně se projeví i ve větším množství lopatek (čtyři a více). Za tuto finanční částku přitom seženete už i ventilátory na kouřovod, která mají některé výhody (viz výše). K dispozici konkrétně máte kupříkladu produkty s českou značkou HS Flamingo.

Cena nad 2 000 Kč

Ani ventilátory v nejvyšší cenové kategorie nejsou v žádném případně finančně nedostupné. Nejdražší produkty si ostatně můžete pořídit za něco málo přes 3 000 Kč. V této cenové hladině seženete větráky na horní desku kamen i na kouřovod. Mezi těmito produkty naleznete kupříkladu ventilátory od rakouské společnosti Lienbacher. Doplňme, že některá z těchto zařízení přitom mohou mít i dva větráky, čímž se značně zvyšuje jejich účinnost.

Často kladené dotazy k ventilátorům na kamna

Jak a jaký vybrat ventilátoru na kamna?

Při výběru ventilátoru na kamna zohledněte, zda se jedná o zařízení určené na horní desku kamen, anebo k montáži na kouřovod. Podstatný je rovněž počet lopatek, kterých by mělo být tím více, čím větší místnost chcete vytápět. Mezi další důležité parametry patří teplotní rozsah, startovací teplota či přítomnost ochrany před vysokými teplotami. Orientovat se ale můžete i podle značky, případně dle pořizovací ceny.

Jaká je ochrana ventilátoru na kamna proti vysokým teplotám?

U některých zařízení musíte sami zajistit, aby maximální teplota nepřekročila určitou hranici (obvykle se jedná o 350 °C). Kvalitní ventilátory na kamna jsou nicméně opatřeny bimetalovým páskem, který je chrání zcela automaticky. Jak to funguje? Tento bezpečnostní pásek se nachází na spodní části základny. Při dosažení hraniční teploty se zařízení nadzvedne a postupně se ochladí. Nemůže tedy dojít k poškození vysokou teplotou.

Jaká počet lopatek je optimální?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Pro někoho může mít dostatečný výkon ventilátor se dvěma lopatkami, někomu jinému nemusí stačit ani čtyři lopatky. Obecně se dá konstatovat, že čím větší místnost, tím je vhodnější více lopatek. Záleží tedy na tom, zda chcete za pomoci ventilátoru vytápět menší místnost (např. na chatě), anebo vám jde o větší místnost s vysokým stropem, pro kterou je vhodné zařízení s minimálně čtyřmi lopatkami.

Petr Šindelář je redaktor, který se psaním živí už více než 13 let, během nichž se zaměřoval na nejrůznější oblasti lidské činnosti. V současné době se i vzhledem k situaci zajímá o to, jak ušetřit za vytápění domácnosti. Proto věnoval pozornost i ventilátorům na kamna, které zaručují zajímavou úsporu při topení. Při výběru těch nejlepších zařízení přitom zohlednil všechny faktory, které ho při výběru nejvíce zajímaly i osobně.
Redaktor

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Sháněl jsem na chatu plynový kotel, ale vzhledem k současné situaci už spíše uvažuji o krbových kamnech, na které bych výhledově chtěl pořídit i ventilátor. Zajímalo by mě tedy nějaké zařízení do menší místnosti, které navíc nebude drahé.

Patrik Novotný

Dobrý den, pro menší místnosti vám postačí ventilátor na kamna se dvěma lopatkami, ačkoli pro větší výkonnost bychom vám klidně doporučili i zařízení s ještě jednou lopatkou navíc. Bohatě vám ovšem postačí Ekovent Blower 2, který navíc seženete okolo tisícovky. Musíme ovšem doplnit, že tato zařízení nejsou obecně drahá. Za podobnou cenu si tedy můžete pořídit i ventilátor se čtyřmi lopatkami jako např. Kaminer 9596 YL-504.

Petr Šindelář, redaktor

Doma uvažujeme o pořízení ventilátoru na kamna, ale chtěli bychom ho používat i v noci a máme s partnerkou malou holčičku. Skutečně jsou tyto výrobky tak nehlučné, jak píšete?

Jirka

Dobrý den, ano, naprostá většina ventilátorů na kamna hlukem nepřesahuje 30 dB, což odpovídá šepotu. O naprosté bezhlučnosti se koneckonců často zmiňují i samotní uživatelé. U některých zařízení však může nastat problém. Tak například u HS Flamingo HSF17-267 se stává, že při vyšších otáčkách vibruje a může být dosti hlučné, a to kvůli nízké hmotnosti a malému podstavci. O každém produktu si tedy raději zjistěte co nejvíce informací.

Petr Šindelář, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.7 z 6 hlasů