Chyby při čištění grilu můžou zhoršit chuť jídla i poškodit gril: Toto jsou 4 nejčastější

Čištění grilu je důležité nejen kvůli hygieně, ale také kvůli lepší chuti jídla a pro prodloužení životnosti grilu. I snaha o údržbu může ale vést k chybám. Abyste se jich vyvarovali připravili jsme přehled těch nejčastějších a doporučení ke správné péči.
- Tip: Nepřehlédněte naše srovnání nejlepších grilů v roce 2025.
1. chyba: Používání nevhodných čistících prostředků a pomůcek
Při čištění grilu je třeba používat vhodné čistící pomůcky a čistící chemické prostředky. Zbytky chemie mohou zůstat na povrchu a dostat se do jídla. Doporučujeme používat pouze k tomu čistící prostředky na grily a trouby, případně neškodné domácí látky jako sodu či ocet, a po dočištění chemii v souladu s doporučením výrobce setřít mokrám hadrem či opláchnout.
Agresivní čištění grilu může vést ke seškrábání ochranné vrstvy a riziku koroze. Zejména smaltované a keramické rošty je vhodné čistit měkčími kartáči nebo speciálními čističi.
- Tip: Náš test 8 čističů grilů najdete zde.

Čističe grilů z našeho testu, který vyhrál Cif (seřazeno abecedně)
2. chyba: Nevypalování grilu (zejména u plynových)
Tuk zůstává po grilování na roštech, připéká se a kouří. Na jeho konci každého grilování (případně před zahájením následujícího) je vhodné vypálit z grilu zbytky jídla. K tomu stačí nechat gril běžet ještě cca 10 – 15 min na plný výkon. Zbytky jídla se spálí na popel, který jde snadno odstranit nerezovým kartáčem.
3. chyba: Čistění horkého grilu krátce po dohoření
Pokud čistíte gril krátce po dohoření, dokud je velmi horký, riskujete popálení nebo deformaci čistících nástrojů. Před čištěním proto nechávejte gril zcela vychladnout.
4. chyba: Vynechání důležitých míst
Uživatelé často zapomínají čistit některé části grilu. Jedná se o víka či kryty. Pokud tyto části nejsou dobře vyčištěny, odpařuje se z nich tuk, kondenzuje a kape zpět do jídla. U plynových grilů to bývá vanička, ve které se hromadění tuk, což zvyšuje riziko vznícení. U plynových grilů je důležité také pravidelně kontrolovat a čistit hořáky a jejich zapalování.

Čištění grilu
5. chyba: Zanedbání pravidelné hlubší údržby
Usazené saze, tuky a nepečené zbytky jídla mohou poškodit vnitřní části grilu. Je proto vhodné jednou za čas gril rozebrat a důkladně vyčistit. Výrobci zpravidla doporučují provést “hlubší” údržbu 1 – 2 za sezónu podle intenzity používání.
Závěr
Pravidelná a správná údržba zlepšuje chuť jídla, činí jídlo zdravějším a prodlužuje životnost grilu. Doporučujeme držet se návodu výrobce a investovat do vhodných čisticích prostředků. Nezapomínejte minimálně jednou za rok provést důkladné čištění všech částí a po každém použití vypálit zbytky jídla.
Zdroje:
- Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
- Odborné články výrobců grilů (Weber, Broil King) a magazíny (BBQ Guys, The Spruce Eats)
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.