Odvápnění kávovaru Delonghi –⁠ jak na to? | Arecenze.cz
Arecenze
Menu

Odvápnění kávovaru Delonghi –⁠ jak na to?

Na obrázku je průběh odvápňování, roztok protékající do nastavené misky.

Ať už vám doma stojí pákový, automatický nebo kapslový kávovar, dříve či později bude v rámci pravidelné údržby vyžadovat také odvápnění. Tato činnost se netěší velké oblibě, zejména začátečníci se jí dokonce někdy obávají, přitom na ní vlastně není vůbec nic obtížného.

V tomto článku se zaměříme na odvápnění kávovarů značky De’Longhi. Dozvíte se vše potřebné –⁠ kdy, čím, ale hlavně jak odvápnit. Pokud se na odvápnění chystáte poprvé a zajímají vás i obecné informace, naleznete je na konci článku.

 

Shrnutí článku:

  • Frekvenci odvápnění ovlivňuje tvrdost vody, přítomnost vodního filtru i “zátěž” přístroje.
  • De’Longhi patří k výrobcům, kteří doporučují používání pouze vlastního odvápňovacího prostředku. Někteří uživatelé však z finančních důvodů upřednostňují domácí alternativy.
  • Jednoduché kávovary bez  automatického programu se odvápňují velmi snadno, po odvápnění byste je měli dvakrát propláchnout čistou vodou.
  • U přístrojů s funkcí automatického odvápňování se postup liší přístroj od přístroje, přesné informace naleznete v návodu.
  • Pokud při odvápňování narazíte na problémy a jste si jistí, že jste se neodchýlili od návodu, kontaktujte výrobce nebo servisní středisko.

Pokud kávovar teprve vybíráte a informace o odvápňování hledáte s předstihem, možná vás zaujme naše srovnání oblíbených modelů na českém trhu. Protože pákové, automatické a kapslové kávovary se od sebe výrazně liší, každá kategorie má svou vlastní stránku se srovnáním, recenzemi jednotlivých přístrojů a článkem, který uživateli poradí s výběrem.

Jak se odvápňují kávovary De’Longhi?

Značka De’Longhi si obecně dává záležet na vybavení kávovarů mnoha funkcemi, některé z nich slouží právě k usnadnění odvápňování. Nenajdete je u úplně nejlevnějších přístrojů, zhruba od hranice 5 000 Kč se však můžete těšit na následující vychytávky.

  • Upozornění na potřebu odvápnění – kávovar sám pozná, že potřebuje odvápnit. Orientuje se podle doby, která uplynula od posledního odvápnění, a tvrdosti vody. Vám to sdělí blikáním konkrétního tlačítka nebo nápisem na displeji. Ačkoliv někdy jde kávovar dál používat, rozhodně doporučujeme nic neprotahovat a odvápnit jej co nejdříve.
  • Možnost zadání tvrdosti vody – když do přístroje zadáte tvrdost vody ve vaší lokalitě, bude podle toho časovat potřebu odvápnění. Z výroby jsou přístroje nastavené na nejtvrdší stupeň. Pokud používáte vodní filtr, můžete nastavit tvrdost vody o 1–2 stupně měkčí, než je skutečná tvrdost vody.
  • Testovací proužek v balení – jde o lakmusový papírek, který vám prozradí tvrdost vody. Pokud jej výrobce nepřibalil, můžete jej dokoupit zvlášť nebo si tvrdost vody zjistit na obecním úřadě či u vodárenských společností.
  • Automatický odvápňovací program – u levnějších kávovarů jde jen o program, který dávkuje protékání roztoku přístrojem a potřebné pauzy. U pokročilých modelů s displejem vás kávovar provede celým odvápňovacím procesem krok po kroku, takže nebudete muset kontrolovat postup v návodu.
  • Odvápňovač v balení – k některým přístrojům výrobce přibaluje porci přípravku pro jedno odvápnění.

Jak často odvápňovat?

Pokud vás kávovar neupozorní, budete muset frekvenci odvápňování hlídat sami. Nápovědu naleznete v manuálu, De’Longhi zpravidla doporučuje odvápňovat zhruba po 200 připravených kávách.

Frekvence odvápňování však záleží na více faktorech. V potaz vezměte tvrdost vody nebo přítomnost filtru na její změkčení. Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, klidně odvápňujte o něco dřív, pokud naopak používáte vodu měkkou nebo nějaký z doplňků De’Longhi – kuličky proti vodnímu kameni, filtr – nemusíte tak spěchat. Před vodním kamenem vás mohou ochránit také filtrační konvice. Toto řešení má výhodu v tom, že jednu konvici používáte jak na filtraci vody pro kávovar, tak i mimo něj. Problematice filtračních konvic jsme věnovali samostatnou stránku.

Dále byste měli kávovar odvápnit vždy, když zpozorujete příznaky zanesení. Sem patří typicky zhoršení chutě kávy, usazeniny v šálku nebo problémy s provozem přístroje, například prodloužení doby nahřívání.

Čím odvápňovat kávovar De’Longhi? Doporučené přípravky vs. alternativní domácí prostředky

Většina výrobců kávovarů prodává a doporučuje používat výhradně své vlastní odvápňovací prostředky a De’Longhi není výjimkou. Tyto “speciální” produkty však často nebývají nic jiného než roztok kyseliny mléčné nebo citronové. A protože jsou dražší než domácí alternativy, mnozí kávomilové nakonec skončí u levnějších variant. Konečné rozhodnutí je na vás, jen myslete na to, že pokud kávovar poškodíte něčím, co je v rozporu s návodem, může vám být zamítnuta následná reklamace.

De’Longhi Eco Decalk

Jde o přípravek vyráběný a oficiálně doporučovaný výrobcem. Jeho použití je tedy bezpečné. Hlavní účinnou složku představuje kyselina mléčná. Balení pro jedno odvápnění seženete zhruba za 130-150 Kč (v březnu 2022), pětinásobné balení pořídíte za částku mezi 250-280 Kč a vydrží vám zhruba rok.

Kyselina citronová

Roztok kyseliny citronové patří k nejoblíbenějším domácím odvápňovačům. Není divu, je levná, ale účinná, navíc za sebou nezanechává nepříjemnou vůni ani chuť. Seženete ji skoro všude a  namíchat si její roztok není nijak těžké. Stačí vhodit 1-2 polévkové lžíce (záleží na tvrdosti vaší vody) do vody a nechat ji rozpustit. Následně můžeme odvápňovat.

Někteří místo práškové kyseliny citronové používají citronovou šťávu. Toto řešení však není až tak účinné, protože šťáva není tak koncentrovaná jako kyselina citronová. Navíc je třeba dát pozor na případný obsah dužiny.

Ocet

Také ocet patří mezi nejčastěji používané domácí odvápňovací prostředky. S cenou je na tom ještě lépe než kyselina citronová, pořídíte jej v každém supermarketu či večerce. Oproti ostatním variantám však za sebou nechává typický octový zápach, kterého se zbavíte jen několikanásobným proplachováním přístroje. Navíc je poměrně agresivní a může poškodit hliníkové díly (například bojler) nebo gumové těsnění.

Toto riziko částečně snížíte rozředěním octa vodou zhruba v poměru 3 díly vody na 1 díl octa. Přesto však nedoporučujeme používat ocet jako jediný odvápňovač a spíš jej střídat s šetrnějšími alternativami.

Kyselina mléčná

Jak už jsme zmínili, kyselina mléčná je účinnou složkou v oficiálním odvápňovači De’Longhi. Podobně jako kyselina citronová je bez zápachu a není příliš agresivní. Narozdíl od kyseliny citronové však po ní budete možná muset v obchodech trochu zapátrat. Je také o něco dražší. Na druhou stranu se prodává v koncentrovanější formě, než jakou je vhodné použít, a po rozředění vydrží poměrně dlouho.

Univerzální odvápňovače

Na trhu najdete také mnoho odvápňovačů, které jsou dle jejich výrobců vhodné pro odvápňování všech kávovarů. Pokud se pro ně rozhodnete jakožto pro kompromis mezi dražším značkovým přípravkem a domácími alternativami, nejprve zapátrejte ve složení. Obecně se snažte hledat spíš jemnější složky jako kyselinu citronovou nebo mléčnou, vyhněte se naopak agresivní kyselině octové nebo chlorovodíkové.

Postup odvápnění

Princip odvápnění je velmi jednoduchý. Nejprve necháte protéct odvápňovací roztok, následně kávovar několikrát propláchnete čistou vodou, čímž se zbavíte zbytků usazenin i odvápňovače. Během odvápňování je vhodné udělat několikrát pauzu, aby roztok mohl v klidu působit. Postup se liší dle konkrétního modelu přístroje, ty můžeme rozdělit na dvě skupiny podle toho, zda nabízejí automatické vychytávky zmíněné na začátku článku.

Manuální odvápnění levnějšího přístroje

Největším oříškem bude rozpoznání, že kávovar potřebuje odvápnit. Pokud vás sám neupozorní, doporučujeme počítat čas mezi odvápňovacími cykly a doporučených 200 připravených káv vydělit počtem porcí, které vypijete za den. Získaný počet dní do dalšího odvápnění radíme obratem zapsat jako upomínku do mobilu nebo do kalendáře, zkrátka tam, kde si jí určitě všimnete.

Můžete také čekat na projevy nutnosti odvápnění typu zhoršené chuti kávy, protože tahle změna ale bude postupná, je možné, že se pak k odvápnění dostanete pozdě.

Postup se u tohoto typu kávovarů nijak zvlášť neliší. V bodech:

  1. Namíchejte odvápňovací roztok dle pokynů na odvápňovači a naplňte jím zásobník na vodu.
  2. Kávovar zapněte a počkejte, dokud se nenahřeje.
  3. Pokud máte nasazenou páku se sítkem, sundejte ji. Pod hlavu kávovaru umístěte větší misku, do které zároveň nasměrujete také parní trysku.
  4. Když stisknete tlačítko/otočíte spínač pro výdej kávy, roztok začne protékat hlavou kávovaru. Abyste odvápnili také trysku, je vhodné čas od času otočit knoflíkem pro výdej páry. Takto nechte protéct zhruba ¼ obsahu zásobníku.
  5. Nyní odvápňování zastavte a počkejte 5 minut. Během této doby můžete vylít obsah misky.
  6. Pokračujte stejným způsobem. Opět nechte protéct ¼ roztoku a dejte kávovaru 5minutovou pauzu. Celé opakujte ještě dvakrát.
  7. Nyní je čas vylít případné zbytky roztoku z nádržky na vodu a důkladně ji omýt. Následně ji celou naplňte čistou vodou.
  8. Opět zahajte “výdej kávy” a nechte protéct celou nádržku najednou. Teď už nepotřebujete dělat pauzy, pouze pokud je nutné vylít či vyměnit misku, do které voda teče. Propláchněte také trysku.
  9. Celý proplach ještě jednou zopakujte.

Odvápnění s automatickými vychytávkami

Pokud jste vlastníky automatického či dražšího pákového kávovaru, pravděpodobně vám přístroj odvápňování dost usnadní. V první řadě vám oznámí, že potřebuje odvápnit, takže nemusíte nic hlídat nebo počítat.

Způsob oznámení se bude lišit podle konkrétního modelu kávovaru, pokud si nejste jistí, co se vám přístroj snaží sdělit, zapátrejte v manuálu. Tam také najdete přesný postup odvápnění. Pokud jste váš návod ztratili či vyhodili, najdete jej přímo na stránkách výrobce.

Přestože princip odvápnění zůstává stejný, způsob, jakým kávovaru zadáte, že má tento proces provést, se model od modelu poměrně dost liší. Proto nemá cenu snažit se sepsat jeden univerzální postup. Co však platí pro všechny:

  1. Pokud má kávovar displej, pravděpodobně vás celým procesem odvápnění provede krok po kroku pomocí krátkých jasných pokynů.
  2. Pokud používáte filtr pro změkčení vody, před odvápňováním jej vyjměte.
  3. Automatický program sám dávkuje odvápňování roztokem a pauzy, ve kterých nechává roztok působit. Stále však bude potřebovat vaši pomoc s plněním nádržky na vodu a vyléváním misky s proteklým roztokem. Pokud jste tedy doufali, že se kávovar odvápní úplně sám (někteří výrobci to v zavádějících popiscích takto uvádějí), třeba až nebudete doma, budete bohužel zklamaní.
  4. Některé (spíš levnější) přístroje budou také potřebovat vaši pomoc s přepínáním mezi odvápňování trysky a hlavy. V takovém případě se už celý proces příliš neliší od odvápňování manuálního.
  5. Po odvápnění bude také následovat dvojité propláchnutí. Pokud používáte filtr na změkčení vody, vraťte jej do nádržky před druhým proplachem.

Možné problémy s odvápňováním

Bohužel se někdy může stát, že odvápnění neproběhne dle představ. Mezi nejčastějšími problémy, které uživatelé kávovarů De’Longhi zmiňují, se objevujeje například opakovaně vyžadované odvápňování nebo proplach, i když kávovar byl už propláchnut mnohokrát.

Pokud jste si naprosto jistí, že jste postupovali v souladu s návodem, zkuste kávovar svěřit autorizovanému servisu De’Longhi, mapu středisek naleznete na stránkách výrobce. Pro jednodušší dotazy můžete využít kontaktní formulář nebo nejdřív pročíst seznam často kladených otázek. Obojí naleznete na této stránce.

O odvápňování obecně

Ačkoliv se občas na e-shopech dočtete, že nějaký přístroj je prakticky bezúdržbový, úplně se pravidelnému odvápňování s žádným kávovarem nevyhnete. A to ať už dle popisku výrobce disponuje automatickým odvápňovacím programem, vodním filtrem, nebo jde o úplně základní model. Důvodem k odvápnění totiž není nějaká specifická potřeba toho či onoho přístroje, ale vodní kámen.

Vodní kámen umí potrápit vícero domácích spotřebičů, problém s ním může mít vaše rychlovarná konvice, myčka nádobí i pračka. Vápenité a hořečnaté soli, ze kterých vzniká, jsou ve vodě obsažené podle její tvrdosti  – čím tvrdší je voda, kterou používáte, tím bude zanesení přístroje rychlejší a ničivější.

A proč je nutné proti vodnímu kameni bojovat?

  • Prodlužujete tím životnost kávovaru. Pokud se totiž vodní kámen nahromadí v úzkých trubičkách, může je i ucpat.
  • Finančně se to vyplatí. Obaleným topným spirálám zabere delší čas, než vodu ohřejí, čímž se zvyšuje spotřeba energie. Alternativně se kávovaru nemusí podařit vodu dostatečně ohřát, takže výsledná káva bude studená.
  • Je to hygienické. Uvolněné usazeniny se mohou dostat i do vašeho šálku kávy. A s nimi i zárodky bakterií, kterým se na zavápněných površích moc hezky daří.
  • Káva bude mít stále dobrou chuť. Asi je vám jasné, že uvolněné usazeniny nechutnají moc dobře. Pokud má navíc kávovar problém s ohříváním vody, je možné, že se zrnka nestačí správně vyextrahovat a výsledek tak bude slabší a kyselejší.
Autor: Redakce | Naposledy aktualizováno 31.3.2022