
Kompletní balení údržby EcoDecalk
Ať už vám doma stojí pákový, automatický nebo kapslový kávovar, dříve či později bude v rámci pravidelné údržby vyžadovat také odvápnění. Tato činnost se netěší velké oblibě, zejména začátečníci se jí dokonce někdy obávají, přitom na ní vlastně není vůbec nic obtížného.
V tomto článku se zaměříme na odvápnění kávovarů značky De’Longhi. Dozvíte se vše potřebné – kdy, čím, ale hlavně jak odvápnit. Pokud se na odvápnění chystáte poprvé a zajímají vás i obecné informace, naleznete je na konci článku.
Shrnutí článku:
Pokud kávovar teprve vybíráte a informace o odvápňování hledáte s předstihem, možná vás zaujme naše srovnání oblíbených modelů na českém trhu. Protože pákové, automatické a kapslové kávovary se od sebe výrazně liší, každá kategorie má svou vlastní stránku se srovnáním, recenzemi jednotlivých přístrojů a článkem, který uživateli poradí s výběrem.
Značka De’Longhi si obecně dává záležet na vybavení kávovarů mnoha funkcemi, některé z nich slouží právě k usnadnění odvápňování. Nenajdete je u úplně nejlevnějších přístrojů, zhruba od hranice 5 000 Kč se však můžete těšit na následující vychytávky.
Kompletní balení údržby EcoDecalk
Velký odvapňovač EcoDecalk
Malý odvapňovač EcoDecalk
Pokud vás kávovar neupozorní, budete muset frekvenci odvápňování hlídat sami. Nápovědu naleznete v manuálu, De’Longhi zpravidla doporučuje odvápňovat zhruba po 200 připravených kávách.
Frekvence odvápňování však záleží na více faktorech. V potaz vezměte tvrdost vody nebo přítomnost filtru na její změkčení. Pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou, klidně odvápňujte o něco dřív, pokud naopak používáte vodu měkkou nebo nějaký z doplňků De’Longhi – kuličky proti vodnímu kameni, filtr – nemusíte tak spěchat. Před vodním kamenem vás mohou ochránit také filtrační konvice. Toto řešení má výhodu v tom, že jednu konvici používáte jak na filtraci vody pro kávovar, tak i mimo něj. Problematice filtračních konvic jsme věnovali samostatnou stránku.
Filtr DeLonghi
Kuličky proti vodnímu kameni DeLonghi
Filtrační konvice
Většina výrobců kávovarů prodává a doporučuje používat výhradně své vlastní odvápňovací prostředky a De’Longhi není výjimkou. Tyto “speciální” produkty však často nebývají nic jiného než roztok kyseliny mléčné nebo citronové. A protože jsou dražší než domácí alternativy, mnozí kávomilové nakonec skončí u levnějších variant. Konečné rozhodnutí je na vás, jen myslete na to, že pokud kávovar poškodíte něčím, co je v rozporu s návodem, může vám být zamítnuta následná reklamace.
Jde o přípravek vyráběný a oficiálně doporučovaný výrobcem. Jeho použití je tedy bezpečné. Hlavní účinnou složku představuje kyselina mléčná. Balení pro jedno odvápnění seženete zhruba za 130-150 Kč (v březnu 2022), pětinásobné balení pořídíte za částku mezi 250-280 Kč a vydrží vám zhruba rok.
Velký odvapňovač EcoDecalk
Roztok kyseliny citronové patří k nejoblíbenějším domácím odvápňovačům. Není divu, je levná, ale účinná, navíc za sebou nezanechává nepříjemnou vůni ani chuť. Seženete ji skoro všude a namíchat si její roztok není nijak těžké. Stačí vhodit 1-2 polévkové lžíce (záleží na tvrdosti vaší vody) do vody a nechat ji rozpustit. Následně můžeme odvápňovat.
Někteří místo práškové kyseliny citronové používají citronovou šťávu. Toto řešení však není až tak účinné, protože šťáva není tak koncentrovaná jako kyselina citronová. Navíc je třeba dát pozor na případný obsah dužiny.
Také ocet patří mezi nejčastěji používané domácí odvápňovací prostředky. S cenou je na tom ještě lépe než kyselina citronová, pořídíte jej v každém supermarketu či večerce. Oproti ostatním variantám však za sebou nechává typický octový zápach, kterého se zbavíte jen několikanásobným proplachováním přístroje. Navíc je poměrně agresivní a může poškodit hliníkové díly (například bojler) nebo gumové těsnění.
Toto riziko částečně snížíte rozředěním octa vodou zhruba v poměru 3 díly vody na 1 díl octa. Přesto však nedoporučujeme používat ocet jako jediný odvápňovač a spíš jej střídat s šetrnějšími alternativami.
Jak už jsme zmínili, kyselina mléčná je účinnou složkou v oficiálním odvápňovači De’Longhi. Podobně jako kyselina citronová je bez zápachu a není příliš agresivní. Narozdíl od kyseliny citronové však po ní budete možná muset v obchodech trochu zapátrat. Je také o něco dražší. Na druhou stranu se prodává v koncentrovanější formě, než jakou je vhodné použít, a po rozředění vydrží poměrně dlouho.
Na trhu najdete také mnoho odvápňovačů, které jsou dle jejich výrobců vhodné pro odvápňování všech kávovarů. Pokud se pro ně rozhodnete jakožto pro kompromis mezi dražším značkovým přípravkem a domácími alternativami, nejprve zapátrejte ve složení. Obecně se snažte hledat spíš jemnější složky jako kyselinu citronovou nebo mléčnou, vyhněte se naopak agresivní kyselině octové nebo chlorovodíkové.
Princip odvápnění je velmi jednoduchý. Nejprve necháte protéct odvápňovací roztok, následně kávovar několikrát propláchnete čistou vodou, čímž se zbavíte zbytků usazenin i odvápňovače. Během odvápňování je vhodné udělat několikrát pauzu, aby roztok mohl v klidu působit. Postup se liší dle konkrétního modelu přístroje, ty můžeme rozdělit na dvě skupiny podle toho, zda nabízejí automatické vychytávky zmíněné na začátku článku.
Největším oříškem bude rozpoznání, že kávovar potřebuje odvápnit. Pokud vás sám neupozorní, doporučujeme počítat čas mezi odvápňovacími cykly a doporučených 200 připravených káv vydělit počtem porcí, které vypijete za den. Získaný počet dní do dalšího odvápnění radíme obratem zapsat jako upomínku do mobilu nebo do kalendáře, zkrátka tam, kde si jí určitě všimnete.
Můžete také čekat na projevy nutnosti odvápnění typu zhoršené chuti kávy, protože tahle změna ale bude postupná, je možné, že se pak k odvápnění dostanete pozdě.
Postup se u tohoto typu kávovarů nijak zvlášť neliší. V bodech:
Pokud jste vlastníky automatického či dražšího pákového kávovaru, pravděpodobně vám přístroj odvápňování dost usnadní. V první řadě vám oznámí, že potřebuje odvápnit, takže nemusíte nic hlídat nebo počítat.
Způsob oznámení se bude lišit podle konkrétního modelu kávovaru, pokud si nejste jistí, co se vám přístroj snaží sdělit, zapátrejte v manuálu. Tam také najdete přesný postup odvápnění. Pokud jste váš návod ztratili či vyhodili, najdete jej přímo na stránkách výrobce.
Přestože princip odvápnění zůstává stejný, způsob, jakým kávovaru zadáte, že má tento proces provést, se model od modelu poměrně dost liší. Proto nemá cenu snažit se sepsat jeden univerzální postup. Co však platí pro všechny:
Bohužel se někdy může stát, že odvápnění neproběhne dle představ. Mezi nejčastějšími problémy, které uživatelé kávovarů De’Longhi zmiňují, se objevujeje například opakovaně vyžadované odvápňování nebo proplach, i když kávovar byl už propláchnut mnohokrát.
Pokud jste si naprosto jistí, že jste postupovali v souladu s návodem, zkuste kávovar svěřit autorizovanému servisu De’Longhi, mapu středisek naleznete na stránkách výrobce. Pro jednodušší dotazy můžete využít kontaktní formulář nebo nejdřív pročíst seznam často kladených otázek. Obojí naleznete na této stránce.
Ačkoliv se občas na e-shopech dočtete, že nějaký přístroj je prakticky bezúdržbový, úplně se pravidelnému odvápňování s žádným kávovarem nevyhnete. A to ať už dle popisku výrobce disponuje automatickým odvápňovacím programem, vodním filtrem, nebo jde o úplně základní model. Důvodem k odvápnění totiž není nějaká specifická potřeba toho či onoho přístroje, ale vodní kámen.
Vodní kámen umí potrápit vícero domácích spotřebičů, problém s ním může mít vaše rychlovarná konvice, myčka nádobí i pračka. Vápenité a hořečnaté soli, ze kterých vzniká, jsou ve vodě obsažené podle její tvrdosti – čím tvrdší je voda, kterou používáte, tím bude zanesení přístroje rychlejší a ničivější.
A proč je nutné proti vodnímu kameni bojovat?