Vyrobte s námi domácí máslo, které je lepší než z obchodu: Návod má jen 4 kroky
Věděli jste, že máslo si můžete doma snadno vyrobit sami? Naše redaktorka pro vás vyzkoušela postup výroby a přináší dojmy a zkušenosti.
Co budete potřebovat
K výrobě domácího másla si nachystejte:
- 2 kelímky smetany s tučností kolem 30 až 40 %
- velkou zavařovací sklenici
- vidličku
- nádobu na máslo
- nádobu na podmáslí
Práci vám výrazně usnadní také ruční mixér nebo jiný šlehač.
Postup výroby
- Smetanu promíchejte a jednoduše nalijete do sklenice. Smetana by měla zaplnit maximálně polovinu zavařovací sklenice, pokud je jí více, vyberte jinou sklenici nebo použijte smetany méně.
- Smetanu vyšlehejte šlehačem nebo mixérem. Pokud šlehač nemáte, přejděte rovnou k dalšímu kroku.
- Pevně uzavřete víčko sklenice a ručně třepejte. Třepání by mělo být rychlé a silné, takže ideálně využijte třeba další členy rodiny a střídejte se. V jednu chvíli ucítíte, jak se vytvořily hrudky másla.
4. Po vytvoření hrudek másla ještě chvíli třepejte a poté slijte podmáslí. Z másla vidličkou nebo plátýnkem vymačkejte přebytečnou tekutinu a máte hotovo.
Moje zkušenost
Výroba másla byla opravdu jednoduchá, na pár menších úskalí jsem při ní ale narazila. Při výrobě jsem zvolila nedostatečně velkou sklenici a vyšlehaná smetana neměla při třepání ve sklenici prostor na pohyb. Máslo se tedy nemohlo utlouct a musela jsem část smetany odebrat a třepat na dvakrát.
Tlučení másla si vyzkoušely i děti, bylo ale mnohem fyzicky náročnější, než jsem čekala. Zachránil mne zdatnější manžel a pokud nemáte k dispozici silného pomocníka, zkuste smetanu šlehat šlehačem co nejdéle.
Vyrobené máslo chutnalo skvěle nejen mně, ale také všem pomocníkům. Stejně tak lahodné podmáslí rychle zmizelo.
Vyplatí se?
Pokud čekáte, že výrobou domácího másla ušetříte, budete zklamaní. Na výrobu jsme použili dvě čtyřicetiprocentní smetany o obsahu 200g. Jedna stojí bez akce kolem 40 Kč. Z těchto dvou kelímků smetany jsme vyrobili přibližně 160 g másla.
Ceny másla v obchodech se sice v poslední době výrazně mění, za 250 g másla ale zaplatíte přibilžně 70 Kč, v akci pak ještě výrazně méně.
Proč vyrábět máslo doma?
Výrobou másla pravděpodobně neušetříte, má ale jiné výhody. Tou hlavní je zkrátka domácí produkt, u kterého přesně znáte složení. Můžete do něj přidat třeba různé bylinky a experimentovat s chutí. Domácí bylinkové máslo bude také skvělou ingrediencí při přípravě pohoštění pro návštěvu. Do másla se hodí:
- petrželka
- česnek
- bazalka
- pažitka
- tymián
- medvědí česnek
Další benefit výroby másla ocení především rodiče menších dětí. Těm totiž můžete názorně ukázat, z čeho a jak se máslo vyrábí. Děti se dozví a naučí něco nového, navíc budou pravděpodobně mít na chleba s máslem mnohem větší chuť. Do přípravy másla se mohou aktivně zapojit a půjde o další zajímavou domácí aktivitu do upršených dní.
Zdroje: Autorský text, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/6278-vyroba-domaci-maslo
Rubriky
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.