Recenze 10 nejlepších kol Author 2023 | Test & Jak vybrat | Arecenze.cz
Menu

Recenze a test 10 nejlepších kol Author 2023

Aktualizováno:
Leden 2023
Autor:
Petr Šindelář

V kategorii doporučujeme

Author Traction 2023

29 000 Kč

Orientační cena

Jaké Author kolo vybrat dle srovnání

Top produkt
Hodnocení Výborné
Orientační cena 29 000 Kč
Optimální pro méně náročné cyklisty
Hodnocení Výborné
Orientační cena 19 500 Kč
Pro profi cyklisty
Hodnocení Výborné
Orientační cena 150 000 Kč

První kola Author byla vyrobena už v roce 1993, cyklisté na nich tedy jezdí již tři desítky let. V nabídce obchodů aktuálně naleznete různé typy bicyklů, nejvíce se ovšem tento český výrobce zaměřuje na horská kola. Proto jsme se na ně zaměřili i my. Za top produkt jsme zvolili Author Traction 2023, jež mohou ocenit i zkušenější cyklisté. Pro méně náročné jezdce je vhodné kolo Author Solution 2023, a naopak pro profi cyklisty Author A-Ray Team 2023.

Jak srovnáváme kola Author? 

Kola Author se mohou v mnoha ohledech lišit. Existují totiž velmi rozmanité modelové řady. Pří výběru těch nejlepších bicyklů jsme proto zohlednili co nejvíce relevantních parametrů. Pozornost jsme věnovali typu, určení a komponentům, ale opomenout jsme nemohli ani design. Zaměřit jsme se museli i na finanční stránku, neboť některé kola Author stojí pár tisíc korun, zatímco další seženete jen za šestimístnou částku. Co jsme zohlednili konkrétně?

  • Typ bicyklu
  • Určení dle věku a pohlaví
  • Materiál rámu
  • Počet rychlostí
  • Druh vidlice
  • Velikost kol
  • Kvalita brzd
  • Hmotnost
  • Pořizovací cena
  • Vizuální stránka

Bicykly se značkou Author můžete nalézt v nabídce jednotlivých obchodů v různých provedeních. Každému cyklistovi bude vyhovovat něco jiného, může se tedy jednoduše stát, že si mezi námi zvolenými koly nevyberete to nejvhodnější. Proto jsme si zároveň připravili návod, jak vybrat kolo Author. V něm se dočtete obecné rady k výběru bicyklu, ale dozvíte se i o specifikách produktů s touto značkou, stejně jako o jednotlivých modelových řadách.


Nejlepší kola Author dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

Výborné
Recenze Author Traction 2023
Author Traction 2023
  • Velmi kvalitní rám
  • Jenoduché přehazování
  • Vzduchová vidlice
  • Snadná ovladatelnost
  • Existuje i varianta pro ženy
  • Pro začátečníky drahé
  • U 29" verze možný problém s blatníky
29 000 Kč Zobrazit nabídky

Optimální pro méně náročné cyklisty

Výborné
Recenze Author Solution 2023
Author Solution 2023
  • Zvládne stoupání i sjezdy
  • Dobrá ovladatelnost
  • Velmi pěkný design
  • K dispozici i varianta pro ženy
  • Pro někoho vyšší hmotnost
  • Méně vhodné pro náročné cyklisty
19 500 Kč Zobrazit nabídky

Pro profi cyklisty

Výborné
Recenze Author A-Ray Team 2023
Author A-Ray Team 2023
  • Velmi lehké kolo
  • Ideální i pro nároční stoupání a klesání
  • Komfort při jízdě
  • Velice dobrá ovladatelnost
  • Vhodné i pro závody
  • Vysoká přizovací cena
  • Nehodí se pro méně zkušené cyklisty
150 000 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší elektrokolo

Výborné
Recenze Author Elevation 2022
Author Elevation 2022
  • Lehký duralový rám
  • Prvotřídní motor
  • Vysokokapacitní baterie
  • Existuje i varianta pro ženy
  • Vysoká cena
  • Vysoká hmotnost
94 000 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší gravel kolo

Výborné
Recenze Author Aura 50 XR6 2023
Author Aura 50 XR6 2023
  • Univerální využití
  • Velmi nízká hmotnost
  • Kvalitní zapletená kola
  • Vysoká cena
  • Méně vhodné pro nenáročné cyklisty
55 000 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší silniční kolo

Výborné
Recenze Author Charisma 77 2020
Author Charisma 77 2020
  • Vynikající vlastnosti na asfaltu
  • Velice nízká hmotnost
  • Vhodné i pro profi cyklisty
  • Vysoce kvalitní zapletená kola
  • Vysoká pořizovací cena
  • Nevhodné pro méně zkušené cyklisty
110 000 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší trekingové kolo

Velmi dobré
Recenze Author Grand 2023
Author Grand 2023
  • Poměr kvalita/cena
  • Vhodné na silnici i do terénu
  • Kvalitní duralový rám
  • Lze si pořídit i model pro ženy
  • Pro někoho vyšší hmotnost
  • Spíše pro méně náročné cyklisty
21 500 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší městské kolo

Velmi dobré
Recenze Author Simplex 2023
Author Simplex 2023
  • Kvalitní a lehké kolo do města
  • Jednoduše složitelné
  • Velmi skladné
  • Nutné dobře utáhnout
  • Nevhodné mimo městské prostředí
15 600 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší dětské kolo

Velmi dobré
Recenze Author Record 2023
Author Record 2023
  • Poměr kvalita/cena
  • Relativně nízká hmotnost
  • Ideální pro úplné začátečníky
  • Není možné zvýšení řidítek
  • Méně vhodné pro zkušenější děti
9 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Author Traction 2023
Author Traction 2023
Recenze Author Solution 2023
Author Solution 2023
Recenze Author A-Ray Team 2023
Author A-Ray Team 2023
Recenze Author Elevation 2022
Author Elevation 2022
Recenze Author Aura 50 XR6 2023
Author Aura 50 XR6 2023
Recenze Author Charisma 77 2020
Author Charisma 77 2020
Recenze Author Grand 2023
Author Grand 2023
Recenze Author Simplex 2023
Author Simplex 2023
Recenze Author Record 2023
Author Record 2023
Ocenění

Top produkt

Optimální pro méně náročné cyklisty

Pro profi cyklisty

Nejlepší elektrokolo

Nejlepší gravel kolo

Nejlepší silniční kolo

Nejlepší trekingové kolo

Nejlepší městské kolo

Nejlepší dětské kolo

Hodnocení Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Velmi dobré
Orientační cena 29 000 Kč 19 500 Kč 150 000 Kč 94 000 Kč 55 000 Kč 110 000 Kč 21 500 Kč 15 600 Kč 9 000 Kč
Typ Horské Horské Horské Elektrokolo Gravel Silniční Trekingové Městské Dětské
Materiál rámu Dural Dural Karbon Dural Dural a karbon Karbon Dural Dural Dural
Velikost rámu 15", 17", 19" a 21" 15", 17", 19" a 21" 17,5", 19" a 21" 17", 19" a 21" 500, 520, 540, 560 a 580 mm 520, 540, 560, 580, 600 a 620 mm 16", 18", 20" a 22" M 10"
Počet převodů 20 27 12 11 22 22 27 8 7
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ano Neuvedeno Ne Ano Ne Ne
Průměr kol 27,5" a 29" 27,5" a 29" 29" 29" Neuvedeno Neuvedeno 29" 20" 20"
Brzdy Kotoučové hydraulické Kotoučové hydraulické Kotoučové hydraulické Kotoučové hydraulické Kotoučové hydraulické Kotoučové Kotoučové hydraulické Kotoučové Kotoučové
Hmotnost (kg) 13,3 14,9 Neuvedeno 22 9,8 7,1 14,7 12,6 8,6
Top produkt
Výborné Celkové hodnocení
  • Velmi kvalitní rám
  • Jenoduché přehazování
  • Vzduchová vidlice
  • Snadná ovladatelnost
  • Existuje i varianta pro ženy
  • Pro začátečníky drahé
  • U 29" verze možný problém s blatníky

Author Traction 2023 je horské kolo, které velice dobře snoubí poměr kvalita/cena. Ačkoli není nejlevnější, jeho nákupem rozhodně nezruinujete rodinný rozpočet. Přesto se hodí pro jízdu v kopcovitém terénu a jedná se o vhodné řešení i pro náročnější cyklisty.

Tento bicykl má kola o velikost 27,5“ a 29“, což jsou optimální parametry právě pro horské kolo. Zároveň je konstruován na duralovém rámu s dvakrát zeslabovanými trubkami, což má mj. kladný vliv na hmotnost, která činí 13,3 kg. To sice není ani málo, na druhou stranu určitě ani moc. Rám je tvarovaný moderní hydroformní technologií, která dovoluje dosáhnutí ideálních vlastností (nejen) duralu. Původně s ní přišly značky Merida a Giant.

Author Traction 2023 každopádně disponuje i vzduchovou vidlicí RST Aerial 29 TNL, který vyrovnává nárazy při jízdě v nerovném terénu a výrazně se tak podílí na komfortu jezdce. Potěší rovněž kvalitní komponenty Shimano Deore, 20 rychlostí a dálkové zamykání. Zmínit navíc musíme i kotoučové hydraulické brzdy Tektro, jež jsou velmi kvalitní, takže se zásadně podílejí na bezpečnosti jízdy. A za zmínku stojí rovněž pěkný design.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Horské kolo Author Traction 2023 je hodnocen převážně velmi pozitivně. Kvitována je kvalita rámu, jednoduché přehazování a velmi dobrá ovladatelnost. Cyklisty bývá vyzdvihována i relativně nízká hmotnost a možnost zdolat v podstatě každý kopec. Celkově je dobře hodnocen poměr kvalita/cena, ačkoli některým začínajícím jezdcům připadá cena vysoká. Jistě, tento bicykl není nejlevnější, na druhou stranu existují i mnohonásobně dražší kola.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Toto kolo do terénu si můžete pořídit ve variantě pro muže a pro ženy (viz níže). Předně má ale velmi kvalitní rám, jakož i jednoduché přehazování a celkové ovládání. Na komfortu jezdce se podílí i vzduchová vidlice a na bezpečnosti jízdy i kvalitní brzdy. Ačkoli má tento bicykl velmi dobrý poměr cena/kvalita, pro začínající cyklisty bude přeci jen poněkud drahý. U varianty s 29“ koly je navíc u vidlic velmi málo místa na upnutí blatníků.

Porovnání s alternativami

Author Traction 2023 si je možné pořídit hned ve čtyřech variantách. K dispozici máte pánské modely s 27,5“ a 29“ koly, což platí i pro dámskou verzi Author Traction ASL 2023, která má rám snížený rám tak, aby plně vyhovoval právě ženám. Zakoupit si nicméně lze i mnoho dalších horských kol s touto značkou, které velmi dobře snoubí poměr kvalita/cena. Za všechny uveďme alespoň Author Instinct 2023, jež rovněž seženete v různých variantách.

Závěrečné shrnutí

Horské kolo Author Traction 2023 je vhodné i pro náročnější jezdce do terénu, který může být dosti kopcovitý, neboť jednotlivá převýšení je na něm poměrně snadné zdolat. Proto se jedná o ideální dopravní prostředek pro vyjížďky v přírodě mimo zpevněné cesty. Jde o velmi vhodný model z hlediska poměru kvalita/cena, na druhou stranu pro závodění či náročné sjezdy jsou určeny jiné bicykly se značkou Author.

29 000 Kč Orientační cena

Optimální pro méně náročné cyklisty
Výborné Celkové hodnocení
  • Zvládne stoupání i sjezdy
  • Dobrá ovladatelnost
  • Velmi pěkný design
  • K dispozici i varianta pro ženy
  • Pro někoho vyšší hmotnost
  • Méně vhodné pro náročné cyklisty

Horské kolo Author Solution 2023 představuje ideální dopravní prostředek do přírody pro cyklisty, kteří sice hledají kvalitu, nemají ale na daný bicykl „přehnané“ profi nároky. Tomu ostatně odpovídá i pořizovací cena, neboť si jeho nejnovější model pořídíte pod 20 000 Kč.

Tento bicykl vhodný mimo zpevněné cesty zaujme na první pohled moderní geometrií, na které se podílí především kvalitní duralový rám. Author Solution 2023 je vhodný pro celou rodinu. Pořídit si jej lze v pánské i dámské variantě (viz níže) a navíc se dvěma velikostmi kol, a to 27,5“ a 29“. První varianta je přitom vhodná i pro jezdce juniorské věku, tedy pro dospívající děti. Jedná se zkrátka o univerzální řešení.

Author Solution 2023 má odpruženou a uzamykatelnou vidlici RST Blaze 29 ML, která se podílí na tlumení nárazu v náročnějším terénu. Za zmínku nepochybně stojí i kvalitní komponenty Shimano Alivo, přítomnost 27 rychlostí, ale především kotoučové hydraulické brzdy Tektro, které jsou podstatné pro bezpečnou jízdu. V neposlední řadě je nutné zmínit i estetickou stránku, neboť toto horské kolo se obecně líbí.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Zaměříme-li si na hodnocení jednotlivých uživatelů, u kola Author Solution 2023 je kvitována jak kvalita, tak cena, ale také velmi pěkný design. Mnoho cyklistů totiž uvádí, že bicykl naprosto splnil všechna jejich očekávání. Konkrétně je pozitivně hodnocena jeho ovladatelnost, velmi dobré zdolávání nerovností i menší námaha při zdolávání kopců. Pro některé jezdce je ovšem určitým negativem hmotnost, jež však není až příliš vysoká.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Horské kolo Author Solution 2023 snoubí kvalitu s nízkou cenou a zároveň na první pohled zaujme i svým designem. Jedná se o bicykl vhodný pro různé členy rodiny (muže, ženy i dospívající děti), neboť velmi dobře zvládá stoupání i méně náročné sjezdy, a to při velmi dobrém ovládání. Za zápor lze označit vyšší hmotnost, jež se pohybuje kolem 15 kg, ale také skutečnost, že se nejedná o příliš vhodné kolo pro náročnější cyklisty.

Porovnání s alternativami

Toto kolo do terénu existuje v několika variantách. Pořídit si jej tak můžete s velikostí kol 27,5“ a 29“, přičemž stejné možnosti máte i u ženského modelu, který se nazývá Author Solution ASL 2023, V dané modelové řadě si je tedy skutečně možné vybrat vhodný bicykl pro mnoho členů rodiny. Velmi podobné vlastnosti i možnosti uplatnění mají i další kola s touto značkou, z nichž můžeme jmenovat např. Author Impulse 2023.

Závěrečné shrnutí

Author Solution 2023 je horské kolo, které se hodí pro stoupání i méně náročné sjezdy mimo zpevněné cesty. Jedná se tedy o velmi vhodné řešení do terénu, a to optimálně pro méně náročné cyklisty (a cyklistky), jež však nemusí mít nutně nízké nároky na kvalitu. Na druhou stranu nároční jezdci se asi budou muset poohlédnout jinde a především si připravit poněkud vyšší částku než necelých 20 000 Kč, za kterou si tento model lze pořídit.

19 500 Kč Orientační cena

Pro profi cyklisty
Výborné Celkové hodnocení
  • Velmi lehké kolo
  • Ideální i pro nároční stoupání a klesání
  • Komfort při jízdě
  • Velice dobrá ovladatelnost
  • Vhodné i pro závody
  • Vysoká přizovací cena
  • Nehodí se pro méně zkušené cyklisty

Pokud hledáte špičkové horské kolo, které je vhodné pro velmi náročné cyklisty, a to včetně profíků, mezi produkty se značkou Author představuje ideální řešení model A-Ray Team 2023. Musíte ovšem počítat s opravdu vysokou cenou, jež výrazně přesahuje 100 000 Kč.

Author A-Ray Team 2023 je velmi lehké kolo určené především pro cross-country a trail, takže zvládne i jízdu v poměrně náročném terénu, neboť umožňuje zdolávat stoupání a zvládat prudké sjezdy. Vhodné je tedy i pro celodenní vysokohorské dobrodružství, ale hodí se i pro závody. Nízká hmotnost je docílena konstrukcí, jíž tvoří lehký karbonový rám Toray monocoque. Karbon je považován nejen za lehký, ale také za pružný a pevný materiál.

Tento bicykl do náročného terénu disponuje i velmi lehkou závodní vidlicí Fox 32 Float, která zajišťuje komfort při jízdě, protože absorbuje nerovnosti terénu. Author A-Ray Team 2023 má 12 rychlostí, což není mnoho, ale jde o množství plně dostačující. Potěší i kvalitní komponenty Shimano XT, a to včetně špičkových kotoučových hydraulických brzd. Toto horské kolo je tedy bezpečné a navíc vypadá velmi dobře.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Author A-Ray Team 2023 patří mezi velmi kladně hodnocená kola s touto značkou. Jak by také ne, když se jedná o jedno z nejlepších. Cyklisté kvitují jeho rychlost, stabilitu, dobrou ovladatelnost i kvalitní materiály a geometrii, tedy vlastnosti, které jsou důležité u horských kol pro náročné. Negativně je naopak hodnocena pořizovací cena, která se blíží 150 000 Kč. Jenže špičkové bicykly do terénu zkrátka a dobře něco stojí.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Horské kolo Author A-Ray Team 2023 je vhodné do terénu, neboť s ním zvládnete výšlapy i sjezdy. Jedná se o velmi lehký bicykl, který má vysoce kvalitní karbonový rám. Komfort při jízdě zajišťuje i lehká závodní vidlice a na její bezpečnosti se zase podílejí především špičkové brzdy. Musíme ovšem doplnit, že se kvůli ceně v žádném případě nejedná o vhodné kolo pro méně náročné cyklisty, kteří by utratili zbytečně moc.

Porovnání s alternativami

A-Ray Team 2023 aktuálně patří k jednoznačně nejdražším horským kolům se značkou Author. Přes 100 000 Kč už stojí pouze Magnum 2023, které je recenzovanému produktu v mnoha ohledech podobné, jen si jej lze pořídit o několik desítek tisíc korun levněji. Jinak lze na prvotřídní kola, jejichž vlastnostem odpovídá i cena, narazit v dalších kategoriích. Jedná se např. o elektrokolo Elite 2022, které je ovšem rovněž vhodné do náročného terénu.

Závěrečné shrnutí

Horské kolo Author A-Ray Team 2023 rozhodně není určeno pro méně zkušené cyklisty, které odradí především pořizovací cenou. Na druhou stranu se jedná o vysoce kvalitní bicykl vhodný mimo zpevněný terén, který může poměrně snadno zdolávat překážky i prudké terénní nerovnosti. Pro náročné jezdce se tedy jedná o velmi dobré řešení, ačkoli i ti musí počítat s částkou, za kterou si je možné pořídit pět kvalitních horských kol.

150 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat kolo Author

Author je český výrobce, který existuje už tři desítky let a zaměřuje se na kola pro ženy, muže i děti, a to především do terénu. K dispozici ale máte rozličné bicykly. Co se (nejen) o nich dočtete na následujících řádcích?

  • Podle čeho vybrat kvalitní kolo – při výběru bicyklu se zaměřte na vhodný typ, velikost, rám, odpružení, brzdy či převody, ale také na další komponenty a příslušenství.
  • Pro koho jsou kola Author určena – vyberou si zájemci nezávisle na věku, pohlaví i zkušenostech, a to i když hledají dobrý poměr kvalita/cena. Větší výběr ovšem mají cyklisté preferující terén.
  • Nevýhody kol Author – řada kol je bez odpružení, nejedná se navíc o bicykly vhodné pro nejmenší děti a až na výjimky pro jízdu na pevném povrchu (hlavně ve městě) a určitá kola mohou mít i drobné nedostatky.
  • Specifikace produktů značky Author – za těmito koly stojí česká značka s mnohaletou tradicí, která nabízí kola vhodná především do terénu, a to v příznivém poměru kvalita/cena.
  • Modelové řady kol Author – v současné době si lze pořídit nesčetné množství modelů bicyklů s touto značkou, my se ovšem zaměříme na 12 z nejzajímavějších.
  • Cena kol Author – dětské bicykly seženete ve většině případů do 10 000 Kč, k dispozici ovšem máte i výrazně dražší kola Author, a to i za šestimístné částky.

Podle čeho vybrat kvalitní kolo

Pořídit si nový bicykl nemusí být zase tak jednoduché. Nabídka jednotlivých výrobců je dnes opravdu široká, což je na jednu stranu dobře, na stranou druhou to ovšem může výběr poněkud znesnadňovat. Na co se tedy konkrétně zaměřit?

  • Typ jízdního kola – vybírejte podle toho, kam budete nejčastěji vyrážet. Horská kola se hodí do náročnějšího terénu, silniční na silnici a trekingová jsou považována za univerzální.
  • Velikost – jednotlivé bicykly se mohou lišit velikostí rámu i obou kol. V tomto ohledu hraje roli výška cyklisty, ale také terén, do kterého je kolo určeno.
  • Rám – na nejlevnějších kolech bývají rámy ocelové, kvalitnější jsou ovšem hliníkové rámy a spíše ještě hořčíkové, karbonové či titanové varianty, ty ovšem bývají dražší a méně běžné.
  • Odpružení – kola bez odpružení se hodí spíše na silnici. Mají-li ovšem odpruženou přední vidlici, nebo jsou celoodpružená, vhodná jsou i do (náročnějšího) terénu.
  • Brzdy – čelisťové brzdy byly používány především v dřívějších dobách, stále ale bývají součástí levnějších kol. Zaměřit byste se ale spíše měli na brzdy kotoučové, a to buď mechanické či hydraulické.
  • Převody – počet převodů se u jednotlivých jízdních kol může značně lišit. Zatímco bicykly pro nejmenší děti mívají jeden, některá kola jich mohou mít i 30.
  • Další komponenty – pozornost byste měli věnovat rovněž řidítkům a gripům, pedálům a klikám, duším a plášťům, ale také šířce sedla, která se liší dle pohlaví.
  • Příslušenství – zaměřit se lze na odrazky, cyklistické helmy, zámky, nářadí, blatníky, brašny, držáky na lahve, vhodný cyklistický oděv, boty nebo stojany.

Typ jízdního kola

Ačkoli existují i unisex bicykly, předně musíte zvolit, zda sáhnout po kole pro muže či pro ženy, případně pro děti. Dále se je nutné zaměřit na skutečnost, kam na něm budete nejčastěji vyrážet. Na delší cesty v náročnějším terénu se hodí horská kola, na silnici zase kola silniční. K dispozici ale máte rovněž trekingová kola vhodná pro jízdu na asfaltu, po zpevněných cestách i lehkým terénem. Variant však existuje daleko více (např. elektrokola).

Velikost

Při výběru kola hraje roli výška jezdce, ale velikost se liší také dle určení. Na výšce postavy závisí velikost rámu, když např. pro cyklisty s výškou 175 až 185 cm by měl rám měřit 19“ až 20“, výška konstrukce bývá do 52 cm a může být značena i písmenkem „L“. Co se týče velikosti kol, ta se liší dle uplatnění. Pro bicykly do terénu se např. hodí kola o velikosti 26″, 27,5″ a 29″. Pokud vás zajímají podrobnosti, přečtěte si náš článek, jak vybrat jízdní kolo.

Rám

Rámy existují v několika druzích. Nejobvyklejší jsou ocelové (u nejlevnějších kol, bývají těžké) a hliníkové rámy, které jsou lehčí. K dispozici ovšem máte i další varianty. Tak například hořčíkové a karbonové rámy jsou pružné, pevné a lehké, byť kola, která jimi disponují, mohou být poněkud drahá. Některé bicykly jsou opatřeny i titanovými rámy, jež mívají prvotřídní vlastnosti. Netřeba ale asi dodávat, že bývají součástí dosti drahých kol.

Odpružení

Jízdní kola mohou mít tři typy odpružení, které mají konkrétní vliv na jízdní vlastnosti. Některé bicykly toto zařízení, jež snižuje otřesy, postrádají. To mívá negativní dopad na komfort. Kola s přední odpruženou vidlicí umožňují pohodlnější přejezd nerovností. Pro jízdu v náročnějším terénu jsou nicméně doporučovány spíše celoodpružené bicykly. Jak už asi správně tušíte, ty mají odpruženou jak přední, tak zadní vidlici, takže jsou velmi komfortní.

Brzdy

Kvalitní brzdy jsou samozřejmě nezbytným vybavením z hlediska bezpečnosti. Aktuálně se lze setkat se dvěma základními typy. Za méně kvalitní lze považovat čelisťové brzdy (brzdy ráfkové či v-brzdy), které bývají součástí levnější kol. Za bezpečnější jsou obecně považovány brzdy kotoučové, které se dále dělí na mechanické a hydraulické. Především druhé řešení je možné považovat za vysoce kvalitní, čemuž ovšem často odpovídá i cena.

Převody

Převody neboli rychlosti jsou dalším důležitým prvkem při výběru jízdního kola. Bicykly pro nejmenší děti či BMX sice mívají pouze jeden převod, další typy kol jich ovšem obvykle mají daleko více. Horská a trekingová kola tak disponují 24 až 30 převody, silniční kola 18 až 30 převody a kola vhodná pro sjezd 9 až 27 převody. To ovšem neplatí ani zdaleka pokaždé. Obecně platí, že čím více převodů daný bicykl má, tím lépe, ale nemusí to být pravidlo.

Další komponenty

Při výběru kola se lze zaměřit na řidítka, jež se mohou lišit zakončením, stejně jako na gripy (úchyty pro ruce), které jsou nejčastěji vyrobeny z gumy. Zohlednit je možné rovněž pedály a kliky, jež přenášejí energii cyklisty, kterou vyvíjí do pedálů. Pozornost můžete věnovat i duši a plášťům, z nichž některé se hodí na silnici, další do terénu, ale existují i univerzální řešení. Opomenout byste neměli ani sedlo (vhodná šířka pro muže je 143 mm a pro ženy 155 mm).

Příslušenství

Příslušenství asi budou věnovat pozornost spíše zkušenější cyklisté, nicméně některé by neměli opomenout ani méně zkušení jezdce. Jedná se především o bezpečnostní prvky jako odrazky a cyklistické helmy. K dispozici ovšem máte i zámky, jež slouží jako prevence krádeže, ale také nářadí vhodné při případných opravách. Zaměřit se lze rovněž na blatníky, brašny, držáky na lahve, vhodný cyklistický oděv, boty nebo stojany.

Pro koho jsou vhodná kola Author

Kola Author jsou u nás oblíbená mnoho let, a to i z toho důvodu, že značka podporuje různé závodní týmy. Nabízí se ale otázka, pro koho jsou tyto bicykly vlastně určeny.

  • Pro všechny generace i pohlaví – společnost Author vyrábí kola pro všechny generace a vybrat si mohou muži i ženy, a to včetně unisex kol.
  • Pro amatéry i profesionály – některé kola Author jsou určena spíše pro amatérské jezdce, další ovšem používají cyklisté i v rámci profesionálních závodů.
  • Pro cyklisty milující jízdu v terénu – Author vyrábí především horská kola, k dispozici ovšem máte také rozličná kola trekingová či gravelová neboli tzv. „štěrkolety“.
  • Pro jezdce hledající dobrý poměr kvalita/cena – kola Author jsou vyráběna ve spolupráci se závodními jezdci, zároveň ale nebývají ani zdaleka nejdražší na trhu.

Pro všechny generace i pohlaví

Kola Author jsou určena v podstatě pro všechny. Naleznete mezi nimi pánské, dámské a dětské bicykly, a to zhruba ve stejném poměru zastoupení. Pořídit si navíc lze i některá unisex kola, mezi které patří např. gravel bicykl Author Aura Xr6 2022. Kola pro děti jsou určena chlapcům a děvčatům už s nějakými zkušenostmi, neboť nebyla opatřena pomocnými kolečky, čímž se liší např. od některých produktů slovenské značky CTM.

Pro amatéry i profesionály

V České republice jsou kola Author všeobecně velmi oblíbená, a to pochopitelně i díky skutečnosti, že má společnost na našem území velké množství servisních míst. Proto si dané bicykly pořizují jak amatérští jezdci, tak zkušené profesionální cyklisté. Ostatně kola s touto značkou pravidelně vyhrávají velké množství závodů, což samozřejmě zvyšuje zájem o ně. Ba co víc, společnost sama pořádá některé soutěžní podniky jako ČT Author Cup.

Pro cyklisty milující jízdu v terénu

Značka Author se zaměřuje především na bicykly vhodné do náročnějšího terénu, tzn. na horská kola. K dispozici ovšem máte i další varianty. Trekingová či krosová kola se hodí pro jízdu na asfaltu, po zpevněných cestách i lehkým terénem. Oblíbená jsou rovněž gravel kolo Author. Jedná se o tzv. „štěrkolety“. Vhodné jsou tedy především na štěrkové cesty. Další typy bicyklů (silniční nebo městské) jsou od tohoto výrobce spíše výjimkou.

Pro jezdce hledající dobrý poměr kvalita/cena

Jízdní kola Author jsou v České republice dosti oblíbená, což platí i pro některé další evropské státy. Velmi populární jsou kupříkladu také na Slovensku. To je způsobeno nejen tuzemskou značkou, velkým množstvím servisních míst, ale také kvalitou. Výrobce totiž spolupracuje přímo se závodními jezdci. Přesto jednotlivé bicykly s touto značkou nepatří mezi nejdražší na trhu. Lze je tedy označit za vhodné z hlediska kvalita/cena.

Nevýhody kol Author

Každý výrobce kol je pochopitelně spojen i s určitými nevýhodami, které však v případě značky Author nejsou nijak zásadní. Na druhou stranu někoho od nákupu odradit mohou.

  • Řada kol je bez odpružení – u mnoha kola Author je přední vidlice pevná. To má sice kladný vliv na nižší cenu a hmotnost, nicméně u mnohých kol to může mít poněkud negativní vliv na jízdní komfort.
  • Nejedná se o kola pro nejmenší – děti se obvykle učí jezdit na kolech s pomocnými kolečky, která ovšem u bicyklů od tohoto výrobce neseženete.
  • Některé typy kol existují v minimu variant – pokud sháníte ryze silniční či městský bicykl, s touto značkou jich existuje minimum. Na druhou stranu se Author specializuje na jiný typ kol (především na horská, trekingová a gravel kola).
  • Určitá kola mají drobné nedostatky – někteří cyklisté uvádějí, že některé bicykly Author mají příliš malý držák na láhve, případně tvrdší sedlo. Jedná se ovšem spíše o kosmetické vady, které lze navíc vyřešit nákupem náhradních dílů.

Specifikace produktů značky Author

Jízdní kola značky Author a samotného výrobce lze specifikovat poměrně snadno. Mnohé z těchto informací jsme totiž uvedli už na předešlých řádcích. Pojďme si je tedy shrnout.

  • Česká značka s mnohaletou tradicí – první (horské) kolo Author bylo vyrobeno v roce 1993, aktuálně máte k dispozici mnoho modelových řad (viz níže).
  • Kola vhodná především do terénu – značka Author se soustředí především na horská kola, ačkoli si lze pořídit i poměrně hodně trekingových či gravel kol.
  • Kola v dobrém poměru kvalita/cena – mnoho kol Author nestojí ani 15 000 Kč. Ačkoli jsou některé bicykly s touto značkou (výrazně) dražší, obecně jde o kvalitní produkty za poměrně příznivou cenu.

Česká značka s mnohaletou tradicí

Jak už jsme zmínili výše, značka Author existuje už tři desítky let. Prodej horských kol od tohoto výrobce byl zahájen již v roce 1993. Ostatně jen o rok později vznikl profesionální MTB team AUTHOR Bike. Sortiment bicyklů se v průběhu let rozšiřoval (v roce 2014 do něj např. přibyla první elektrokola) a zároveň se rozšiřovalo i pole působnosti. V současné době je tedy společnost aktivní na mnoha evropských i některých mimoevropských trzích.

Kola vhodná především do terénu

Zaměříte-li se na aktuální nabídku kol značky Author, zjistíte, že mnoho desítek modelů je vhodných do náročnějšího terénu. Jedná se tedy o horská kola. V nabídce této společnosti se nicméně objevují rovněž trekingová a gravel kola, která jsou vhodná do méně náročného terénu a hodit se mohou i pro jízdu na silnici. K dispozici máte rovněž elekotrokola, zatímco ryze silničních a městských bicyklů naleznete v nabídce pouze několik.

Kola v dobrém poměru kvalita/cena

O konkrétních cenových kategoriích se ještě blíže rozepíšeme níže, už nyní však můžeme konstatovat, že si desítky bicyklů se značkou Author můžete pořídit za cenu pod 15 000 Kč. K dispozici máte na druhou stranu i kola za vyšší desítky tisíc a pořídit si lze i produkty, za které je nutné utratit šestimístnou částku. Obecně se však dá konstatovat, že jízdní kola Author velmi dobře splňují onen vyhledávaný poměr kvalita/cena.

Modelové řady kol Author

V současné době si je možné pořídit široký sortiment kol Author v mnoha modelových řadách. V našem výčtu se proto zaměříme pouze na ty nejoblíbenější modely.

  • Solution – modely horských kol mající kvalitní duralový rám i brzdy, přesto nejsou drahé. Musíte se ovšem smířit s tím, že nemají žádné odpružení.
  • ARay Team – horské kolo pro náročné jezdce, které je vhodné pro cross-country a trail. Při jeho pořízení ovšem budete muset počítat s šestimístnou sumou.
  • Traction ASL – horské kolo určené svým designem i konstrukcí především pro cyklistky. Jedná se o kvalitní bicykl za stále ještě příznivou cenu.
  • Grand – modelová řada trekingových kol, jež velmi dobře snoubí poměr kvalita/cena. Jedná se tedy o řešení na pomezí méně náročných a náročných uživatelů.
  • Synergy – trekingová kola s kvalitním karbonovým rámem vhodná pro náročnější cyklisty, u nichž ovšem musíte počítat s vyšší cenou (kolem 50 000 Kč).
  • Elevation – elektrokolo s kvalitním motorem, vysokokapacitní baterií a nízkou hmotností. Neseženete jej ovšem za hubičku, právě naopak.
  • Elite – špičkové modely celoodpružených elektrokol, která dávají možnost zvládnout jakýkoli trail či překážku. Hodí se tedy i do náročnějšího terénu.
  • Aura – pestrá modelová řada gravelových kol, se kterými se lze vydat prakticky kamkoli. Jednotlivé modely se mohou dosti lišit pořizovací cenou.
  • Charisma – silniční závodní speciál pro profesionální jezdce, který je špičkový, na druhou stranu vysoké kvalitě odpovídá i finanční stránka.
  • Simplex – skládací městské kolo. Jde o velmi zajímavý bicykl s kvalitní konstrukcí a dalšími prvky, který ovšem může být na „skládačku“ pro někoho poněkud drahé.
  • Record – tato modelová řada je určena pro děti různého věku. Jednotlivé bicykly zaujmou nízkou hmotností, kvalitními brzdami i ergonomickým ovládáním řazení.
  • Cosmic – další modely vhodné pro děti (ideálně od 6 do 9 let). Nejenže jsou kvalitní a nestojí horentní sumy peněz, ale zároveň lze vybírat ze čtyř barevných provedení.

Solution

Solution je modelová řada horských kol Author, které zaujmou jak svými vlastnostmi, tak pořizovací cenou. Splňují totiž přesně onen poměr, o němž jsme se již několikrát zmínili výše. Tento bicykl má kvalitní duralový rám a hydraulické kotoučové brzdy Tektro, přesto jednotlivé modely seženete za zhruba 15 000 až 20 000 Kč. Na druhou stranu mají pevnou vidlici, tudíž se nehodí pro náročnější sjezdy, což ale ani není jejich účelem.

A-Ray Team

Modely pro cyklisty hledající skutečně špičková horská kola pro cross-country a trail, takže na nich lze absolvovat maratonskou trať či celodenní výjezd do hor. Tyto velmi lehké bicykly mají karbonový rám Author Toray monocoque, komponenty Shimano XT, 12 rychlostí a hydraulické kotoučové brzdy SHIMANO XT. Jedná se tedy o ideální řešení pro náročné jezdce. Na druhou stranu se aktuálně jedná o (zdaleka) nejdražší bicykl s touto značkou.

Traction ASL

Traction ASL je další modelovou řadou horských kol, tato je ovšem svým designem i vlastnostmi určena primárně pro cyklistky. Jednotlivé bicykly zaujmou hydroforním dvakrát zeslabovaným duralovým rámem ASL, komponenty Shimano Deore nebo 20 rychlostmi. Zmínit musíme rovněž vzduchovou vidlici RST Aerial 29 TRL či 100mm zdvih. Co se týče ceny, nejedná se o nejlevnější kolo, na druhou stranu nepatří ani zdaleka k nejdražším.

Grand

Grand představuje modelovou řadu trekingových kol, která jsou velmi populární pro jejich poměr kvalita/cena. Nejnovější modely totiž seženete za částku kolem 20 000 Kč, přesto se jedná o spolehlivý bicykl na jízdu po silnici i v méně náročném terénu. Jednotlivé bicykly disponují duralovým rámem, vidlicí RST Vita TNL a hydraulickými kotoučovými brzdami Tektro, které zaručují bezpečnou jízdu, neboť umožňují zastavit tzv. „na pětníku“.

Synergy

Author Synergy je trekingové kolo, které je vhodné pro náročnější cyklisty, čemuž ostatně odpovídá i pořizovací cena. Ta se u jednotlivých modelů pohybuje kolem 50 000 Kč. Za své peníze na druhou stranu dostanete kolo pro jízdu na asfaltu, po zpevněných cestách i lehkým terénem, které má vysoce kvalitní karbonový rám, díky čemuž je navíc velmi lehké. Také vzhledem ke komponentům Shimano XT tedy nejde o přemrštěnou cenu.

Elevation

Modely Elevation jsou elektrokola, která si lze pořídit s velikostí kol 27,5“ a 29“, což je předurčuje i do náročnějšího terénu. Jedná se tedy o horská kola s elektrickým pohonem, která disponují špičkovým motorem Shimano Steps a vysokokapacitní baterií Shimano E8035, jež umožňuje dojezd kolem 130 km. Potěší rovněž dvakrát zeslabovaný duralový rám, který má kladný vliv na celkovou hmotnost. Musíte ovšem počítat s vyšší cenou.

Elite

Author Elite jsou prvotřídní modely horských elektrokol, která tvoří nejen lehký odpružený hydroformně tvarovaný rám, ale také motor a baterie nejvyšší řady Shimano EP800. Zajišťuje také vysoce kvalitní výkon, tichý chod a velkou silu, jež se projeví i v náročném terénu. Umožňuje tudíž zvládnout jakýkoli trail či překážku. Musíme ovšem doplnit, že jde o jeden z nejdražších bicyklů se značkou Author, takže skutečně není vhodný pro všechny.

Aura

Modelová řada Aura pojímá tzv. gravel kola, kterým se říká rovněž „štěrkolety“. Zřejmě tedy nepřekvapí, že se jedná o bicykly vhodné do štěrkovitého terénu. Můžete s nimi tedy vyrazit i mimo silnice a vydat se na nich polem, po lesní pěšině či terénem, tedy prakticky kamkoli. Jednotlivé modely, které se mohou cenově dosti lišit, mají hydroformní třikrát zeslabovaný duralový rám s celokarbonovou či duralovou vidlicí, což má pozitivní vliv na jízdní vlastnosti.

Charisma

Charisma je jediná modelová řada produktů se značkou Author, které lze označit za ryze silniční kola. Aktuálně se sice nové modely nevyrábí, ty stávající je nicméně možné označit za vysoce kvalitní, čemuž ale odpovídá i pořizovací cena, jež se může přehoupnout i přes 100 000 Kč. Za tuto částku však dostanete závodní speciál, jenž je určen profesionálním jezdcům. Má karbonový rám, je velmi lehký a tvoří jej i komponenty Shimano Dura Ace.

Simplex

Městská kola jsou od tohoto výrobce spíše výjimkou. Aktuálně si je můžete pořídit pouze ve třech modelových řadách. Nejoblíbenější z nich jsou s největší pravděpodobností modely Simplex, což jsou skládací kola neboli „skládačky“. Tyto bicykly byly oblíbené především v dřívějších dobách, Simpex s duralovým rámem, sklápěcími pedály a Shimano komponenty ovšem dokazuje, že se může i dnes jednat o vysoce kvalitní kolo. Jen je poněkud drahé.

Record

Modelová řada Record zahrnuje zřejmě nejoblíbenější kola Author pro děti. Jedná se o poměrně lehké bicykly, neboť mají lehký duralový rám a vidlice, skládací pláště Kenda, duralový představec a sedlovku. Za zmínku pak jistě stojí i kvalitní komponenty Shimano, kvalitní brzdy Tektro či ergonomické ovládání řazení. Bicykly Record si je možné pořídit s koly o velikosti 16“ (vhodné pro děti s výškou 100 až 125 cm) a 20“ (105 až 135 cm).

Cosmic

Další bicykly Author vhodné pro děti. Vzhledem k velikosti kol 20“ se hodí pro chlapce a děvčata od 6 do 9 let. Modely Cosmic jsou velmi oblíbené mezi rodiči, neboť snoubí kvalitu, zajímavý design a poměrně příznivou cenu. Tato kola mají lehký duralový rám a sedlovku, šest rychlostí, komponenty Shimano, kvalitní brzdy Tektro a dobře tvarované pláště Author Speed Master. Navíc lze vybírat ze čtyř barevných kombinací.

Produktová řada Příklad produktu Určení Cenové rozmezí (Kč)
Solution Author Solution 2023 Spíše pro méně náročné cyklisty, jež hledají kolo do terénu 15 000 až 20 000
A-Ray Team Author A-Ray 29 Team 2023 Horská kola pro náročné jezdce pro cross-country a trail 100 000 až 150 000
Traction ASL Author Traction 29 ASL 2023 Horská kola určená především pro ženy 20 000 až 30 000
Grand Author Grand 2023 Trekingová kola pro jezdce na pomezí méně náročných a náročných uživatelů 16 000 až 22 000
Synergy Author Synergy 2023 Trekingová kola pro náročnější cyklisty 45 000 až 54 000
Elevation Author Elevation 29 2021–22 Vysoce kvalitní elektrokola vhodná i do náročnějšího terénu 50 000 až 90 000
Elite Author Elite 27,5 2021–22 Prvotřídní elektrokola, která umožňují jízdu i ve vysoce náročném terénu 90 až 130 000
Aura Author Aura XR6 2023 Gravelová kola vhodná pro rozmanité terény 25 000 až 55 000
Charisma Author Charisma 77 2020–21 Silniční závodní speciály pro profesionální jezdce 50 000 až 130 000
Simplex Author Simplex 2023 Kvalitní skládací kola do městského prostředí 13 000 až 18 000
Record  Author 20 Record 2023 Kola pro děti různých věkových kategorií 7 500 až 11 000
Cosmic Author 20 Cosmic 2023 Bicykly pro děti od 6 do 9 let 7 500 až 9 000

Ceny kol Author

Jak je patrné z předchozích řádků, kola Author si můžete pořídit v různých cenových kategoriích. My jsme je pro lepší orientaci z hlediska financí rozdělili do čtyř skupin.

  • Cena do 10 000 Kč – v této cenové kategorii se nacházejí téměř výhradně dětská kola, a to pro běžné ježdění, ale také horské a trekingové modely.
  • Cena od 10 000 Kč do 25 000 Kč – v tomto finančním rozmezí si můžete pořídit kvalitní kola pro (větší) děti, stejně jako mnoho bicyklů pro méně náročné dospělé cyklisty.
  • Cena od 25 000 Kč do 50 000 Kč – za tyto částky si můžete zakoupit horská a trekingová kola pro náročnější jezdce, ale také většinu gravelových kol Author.
  • Cena nad 50 000 Kč – v nejvyšší cenové kategorii si je možné pořídit horská i gravel kola pro opravdu náročné cyklisty a profesionální jezdce.

Cena do 10 000 Kč

V nejnižší cenové kategorii naleznete především dětská kola Author. Nejlevnější z nich dokonce seženete za méně než 5 000 Kč. K dispozici přitom nemáte pouze bicykly pro (menší) děti na běžné každodenní ježdění, ale také speciální horská a trekingová kola. Pod 10 000 Kč si je možné zakoupit i některá kola pro dospělé (např. modely Voyage či Thema), jedná se ale spíše o výjimku, protože většina takových produktů je dražších.

Cena od 10 000 Kč do 25 000 Kč

Pokud už zaplatíte o něco více, budete si moci pořídit nejen kvalitnější dětská kola pro větší chlapce a děvčata, ale také bicykly pro méně náročné dospělé cyklisty. Naleznete mezi nimi kola do městského prostředí, ale také horská či trekingová kola, a to pro muže i pro ženy. Pokud tedy hledáte bicykl na silnici i do terénu a nemáte na něj žádné větší nároky, můžete se poohlédnout právě v této cenové kategorii.

Cena od 25 000 Kč do 50 000 Kč

Za tyto částky už se asi rozhodnou pořídit kolo především nadšenci do cyklistky, protože to rozhodně není za pakatel. Zakoupit si je možné horská či trekingová kola pro náročnější jezdce, přičemž v této cenové kategorii naleznete i většinu gravelových kol. Tyto tzv. „štěrkolety“ mohou být vhodné pro rozmanité terény. V rozmezí 25 a 50 tisíc korun máte na výběr desítky modelů z různých modelových řad.

Cena nad 50 000 Kč

V nejvyšší cenové kategorii už jsou k dispozici vysoce kvalitní kola Author pro opravdu náročné cyklisty a pro profesionální jezdce. Ti mají k dispozici především špičkové horské a gravel bicykly. Některé z nich přitom stojí i přes 100 000 Kč, takže při nákupu musíte počítat s šestimístnou částkou. Mezi nejdražší kola Author přitom patří i model Charisma, což je silniční závodní speciál pro profesionální jezdce.

Cenová kategorie Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí Produktové řady  Pro koho se hodí 
Cena do 10 000 Kč
  • Dětská kola
  • Kola pro dospělé
  • Record
  • Cosmic
  •  Matrix
  • Smart
  • Ultima
Především pro menší děti
Cena od 10 000 Kč do 25 000 Kč
  • Kvalitní dětská kola
  • Městská kola
  • Základní horská a trekingová kola
  • Kola pro náročnější cyklisty
  • Solution
  • Simplex
  • Grand
  • Spirit
  • Horizon
Pro větší děti i méně náročné dospělé cyklisty
Cena od 25 000 Kč do 50 000 Kč
  • Horská a trekingová kola pro náročnější cyklisty
  • Gravelová kola
  • Dětská kola
  • Kola pro méně náročné cyklisty
  • Synergy
  • Auru
  • Traction
  • Airline
  • Instinct
Pro náročnější cyklisty hledající horské, trekingové či gravelové kolo
Cena nad 50 000 Kč
  • Horská a gravelová kola
  • Silniční kola
  • Kola pro děti a méně náročné cyklisty
  • Charisma
  • Elevation
  • A-Ray Team
  • Guru
  • Elite
Pro náročné jezdce i profesionální cyklisty

Často kladené dotazy ke kolám Author

Jak a jaké vybrat kolo Author?

V prvé řadě se zaměřte na typ kola, přičemž se značkou Author si lze pořídit především bicykly vhodné do terénu. Zohlednit byste měli rovněž velikost rámu i obou kol, pozornost je ale nutné věnovat též materiál rámu, případně typu odpružení (optimální jsou celoodpružená kola). Soustředit se je nicméně vhodné rovněž na kvalitu brzd, počet převodů, stejně jako na jednotlivé komponenty, případně na nabízené příslušenství.

Pro koho jsou kola Author určena?

Prakticky pro všechny. K dispozici máte dámská, pánská i dětská kola Author, a to zhruba ve stejném poměru. Pořídit si tedy lze bicykly pro celou rodinu. Mnoho modelových řad existuje ve variantě pro muže i pro ženy, které mají obvykle přídomek ASL. K dispozici navíc máte i některá unisex kola, která jsou konstruována pro obě pohlaví. Zároveň si lze pořídit i rozličné bicykly pro děti, ovšem bez pomocných koleček, takže nikoli pro úplně začínající cyklisty.

Kolik za kolo Author utratit peněz?

Záleží pouze na vás. V nabídce produktů s touto značkou naleznete jak kola v cenové kategorii do 10 000 Kč, tak i více než desetkrát dražší bicykly. V podstatě se dá konstatovat, že začátečníkům a méně náročným cyklistům stačí kolo do 20 000 Kč. Pokud to však s cyklistikou myslíte vážně a máte už s touto aktivitou letité zkušenosti, doporučujeme vám raději utratit více, protože dražší kola už jsou opravdu vysoce kvalitní.

Petr Šindelář je dlouholetý redaktor, který hodiny strávené u počítače následně rád kompenzuje různými fyzickými aktivitami, mezi něž patří i jízda na kole. V této oblasti má proto bohaté zkušenosti, jež zahrnují několik desítek let. Za tuto dobu přicházel do styku se stále novými a novými technologiemi. Proto si je velmi dobře vědom, na jaké parametry se při výběru nejlepšího bicyklu zaměřit, a které jsou naopak méně důležité.
Redaktor

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Zdravím, s koly Author už mám nějaké zkušenosti, v současnosti však sháním kolo, které by bylo ideální do kopcovitého terénu, protože bydlím na horách. Mělo by tedy dobře zvládat prudší stoupání i klesání. Dovedli byste mi poradit?

David Jirásek

Dobrý den, z toho, co píšete, by pro vás zřejmě bylo ideální horské kolo, kterému se dnes říká downcountry. Tyto bicykly snoubí rychlost cross-country kol s ovladatelností kol trailových, Z toho vyplývá, že jsou vhodné jak pro zdolávání kopců, tak pro prudší sjezdy, což se v kopcovitém terénu bude hodit. Konkrétně vám můžeme doporučit úplně nové downcountry kolo Author Versus 29 2.0 2023, které představuje velmi zajímavé řešení.

Petr Šindelář, redaktor

Dobrý den, chtěla bych si koupit elektrokolo. Na různých internetových stránkách se objevují informace, že právě značka Author má v tomto ohledu co nabídnout. Nevím ale, na jaké kolo se vlastně zaměřit.

Darina Š.

Dobrý den, ano, existují různá elektrokola se značkou Author. Dají se poznat už tak, že jejich název začíná na písmeno „E“. Pokud byste o jejich nákup skutečně stála, vězte, že nejlevnější z nich stojí přes 50 000 Kč, ale některá jsou i více než dvakrát dražší. S tím tedy musíte počítat. Za zlatou střední cestu je možné považovat např. bicykl s elektrickým pohonem Author Eleve ASL 2021, který byl mimochodem vyrobený právě pro ženy.

Petr Šindelář, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.9 z 7 hlasů