Menu

Porovnávací test a recenze
nejlepších horských kol

Aktualizováno:
Červen 2021
Autor:
Daniel Černý, Kamila Lorenzová

V kategorii pánských horských kol doporučujeme

Superior XP 909 2021

30 000 Kč

Orientační cena

Jaké horské kolo vybrat dle srovnání

Top produkt

Pánská horská kola

Hodnocení 96,9 %
Superior XP 909 2021
Orientační cena 30 000 Kč
Top cena/výkon

Pánská horská kola

Hodnocení 85,8 %
Specialized Rockhopper Sport 2021
Orientační cena 17 000 Kč
Top produkt

Dámská horská kola

Hodnocení 93,3 %
Author Context Asl 2021
Orientační cena 35 000 Kč
Top cena/výkon

Dámská horská kola

Hodnocení 85,6 %
Author Rival ASL 2021
Orientační cena 14 000 Kč

Do našeho porovnání jsme tentokrát zařadili nejlepší produkty z oblasti horských kol vybraných na základě několika odlišných specifikací. Kola jsou rozdělena podle určení na dámská a pánská, což vám umožní zvolit vhodný typ v závislosti na pohlaví uživatele. V každé z těchto kategorií jsme pro vás vybrali tři bicykly v kategoriích TOP produkt, nejlepší kolo v poměru cena/výkon a nejlepší dostupný produkt. Stejné rozdělení jsme provedli také v oblasti trekingových kol.

Určení bicyklu pro jednotlivá pohlaví nebyl samozřejmě jediný parametr, na který jsme se zaměřili. Ve srovnání horských kol jsme vzali do úvahy mimo jiné také informace o rámu, vidlici, brzdách, hmotnosti, počtu převodů nebo pedálech.

Na této stránce tedy naleznete tabulku s vybranými horskými koly, každý z produktů má také svojí vlastní stručnou recenzi pod tabulkou parametrů.

Pokud si nejste výběrem jistí, nebo zařazená kola neodpovídají vašim představám, zcela jistě oceníte také našeho nákupního rádce Jak vybrat horské kolo, jenž se věnuje rozboru nejdůležitějších parametrů, které byste měli vzít při nákupním rozhodování v potaz.

Abyste získali podrobný přehled v obecném rozdělení jízdních kol a jejich vlastností, přečtěte si také návod Jak vybrat jízdní kolo.


Nejlepší horská kola dle srovnání

Pánská horská kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

96,9 %
Recenze Superior XP 909 2021
Superior XP 909 2021

Lehká konstrukce

Kvalitní zpracování

Novější model

Vysoká cena

Menší počet převodů

V základním vybavení chybí pedály

30 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,8 %
Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021

Kvalita za dobrou cenu

Hydraulické brzdy

Vnitřní vedení kabelů

Pedály nejsou v ceně

Nižší počet převodů

17 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

74,2 %
Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021

Nízká cena

Hydraulické brzdy

Odpružená vidlice

Viditelná lanka

Trojpřevodník

Vyšší hmotnost

13 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

91,6 %
Recenze Rock Machine Blizzard XCM 70 2021
Rock Machine Blizzard XCM 70 2021

Celoodpružené

Jednopřevodník

Kotoučové hydraulické brzdy

Vysoká cena

Vyšší hmotnost

65 000 Kč Zobrazit nabídky

Dámská horská kola

Varianta výběru Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

Top produkt

93,3 %
Recenze Author Context Asl 2021
Author Context Asl 2021

Nízká váha

Převody 1x12

Kvalitní zpracování

Vysoká cena

Malý výběr barev

35 000 Kč Zobrazit nabídky

Top cena/výkon

85,6 %
Recenze Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021

Nízká cena

Duralový rám

Novější model

Plastové pedály

Mechanické brzdy

Mírně vyšší hmotnost

14 000 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

72,8 %
Recenze Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021

Nízká cena

Odpružená vidlice

Pedály v základní výbavě

Ráfkové brzdy

Trojpřevodník

Plastové pedály

11 000 Kč Zobrazit nabídky

Další na zvážení

72,9 %
Recenze CTM Charisma 3.0 2021
CTM Charisma 3.0 2021

Kotoučové hydraulické brzdy

Odpružená vidlice

Hliníkový rám

Trojpřevodník

Trochu vyšší hmotnost

Viditelná lanka

13 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Superior XP 909 2021
Superior XP 909 2021
Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Specialized Rockhopper Sport 2021
Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Kross Hexagon 5.0 2021
Recenze Rock Machine Blizzard XCM 70 2021
Rock Machine Blizzard XCM 70 2021
Recenze Author Context Asl 2021
Author Context Asl 2021
Recenze Author Rival ASL 2021
Author Rival ASL 2021
Recenze Kellys Vanity 10 2021
Kellys Vanity 10 2021
Recenze CTM Charisma 3.0 2021
CTM Charisma 3.0 2021
Ocenění

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Další na zvážení

Top produkt

Top cena/výkon

Pro nenáročné

Další na zvážení

Kategorie

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Pánská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Dámská horská kola

Hodnocení 96,9 % 85,8 % 74,2 % 91,6 % 93,3 % 85,6 % 72,8 % 72,9 %
Orientační cena 30 000 Kč 17 000 Kč 13 000 Kč 65 000 Kč 35 000 Kč 14 000 Kč 11 000 Kč 13 000 Kč
Výrobce Superior Specialized Kross Rock Machine Author Author Kellys Rock Machine
Materiál rámu Hliník Hliník Hliník Hliník Hliník Dural Hliník Dural
Velikost rámu 15,5"; 17,5"; 19"; 21" (S, M, L, XL) XS, S, M S, M, L, XL M, L, XL 16"; 18" 14", 16", 18" XS, S S, M, L (15",17",19")
Počet převodů 1x11 2x9 3x8 1x12 1x12 3x8 3x7 3x8
Odpružení vidlice Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Odpružení rámu Ne Ne Ne Ano Ne Ne Ne Ne
Průměr kol (") 29 27,5 27,5; 29 29 29 27,5 26 29
Brzdy Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Hydraulické, kotoučové Mechanické, kotoučové Ráfkové Hydraulické, kotoučové
Materiál pedálů Žádné Žádné Plast Žádné Žádné Plast Plast Žádné
Hmotnost (kg) 12,6 14 15,1 14,1 12,2 14,8 13,6 14,3
Modelový rok 2021 2021 2021 2021 2021 2021 2021 2021

Recenze Superior XP 909 2021

Recenze Superior XP 909 2021
Top produkt Pánská horská kola
96,9 % Celkové hodnocení
  • Lehká konstrukce
  • Kvalitní zpracování
  • Novější model
  • Vysoká cena
  • Menší počet převodů
  • V základním vybavení chybí pedály

Horské kolo pro pány Superior XP 909 2021 spadá do novější modelové řady kol od společnosti Superior určené pro sezonu 2021. Předností tohoto kola je nízká hmotnost okolo 12 kg a kvalitní zpracování, což se ale projevuje také ve vyšší ceně. Rám je vytvořený ze speciální slitiny hliníku. Převodové ústrojí se skládá pouze z jednoho převodníku a kazety s jedenácti pastorky. Horské kolo je osazeno koly o průměru 29 palců a odpruženou vidlicí. Standardem jsou pak kotoučové brzdy, v tomto případě dokonce hydraulické, což je plus. V základním vybavení nedostanete pedály. U dražších modelů tomu tak bývá, výrobce počítá s tím, že si je každý pořídí podle vlastních představ.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Dobrý poměr ceny a výborného výkonu, to si na tomto modelu horského kola cení jeho uživatelé nejvíce. Velmi si libují v kvalitě provedení lehké konstrukce. Naopak problémem pro některé je to, že má kolo nižší počet převodů.

Hlavní klady a zápory

Jak jsme již naznačili, mezi hlavní pozitiva tohoto kola patří velmi kvalitní zpracování z lehkých materiálů. Celé kolo váží pod 13 kilogramů. Jedná se o nový model, což je také dobrá zpráva. Obecně se dá říct, že v rámci kategorie se jedná o dražší kus, zkrátka dají se pořídit i levnější a stále dobrá kola. Někomu nebude vyhovovat systém s jedním převodníkem – počet 11 převodů se zdá nízký, v současné době ovšem tento trend u horských kol nabírá na síle a sází se na jednopřevodníky kvůli lepší ovladatelnosti. Je nutné počítat s přikoupením vybraných pedálů

Závěr

Pánské horské kolo Superior XP 909 2021 patří do nové modelové řady. Má hliníkovou konstrukci, což napomáhá velmi nízká hmotnosti. Tento produkt je nabízený v poměrně velkém množství variant podle velikosti. Specifikem je pouze jeden převodník s 11 rychlostmi, ovšem mezi lepšími horskými koly se jedná o běžnou věc. Odpružení je pouze na vidlici, naopak rám je takzvaný hardtail. Samozřejmostí jsou kvalitní hydraulické kotoučové brzdy, které vás podrží i v deštivém počasí.

30 000 Kč Orientační cena

Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021

Recenze Specialized Rockhopper Sport 2021
Top cena/výkon Pánská horská kola
85,8 % Celkové hodnocení
  • Kvalita za dobrou cenu
  • Hydraulické brzdy
  • Vnitřní vedení kabelů
  • Pedály nejsou v ceně
  • Nižší počet převodů

Specialized Rockhopper Sport patří do střední cenové kategorie horských kol. Tělo tvoří pevný hliníkový rám, komfort při jízdě po těžším terénu zajistí odpružená vidlice. Tu lze v případě potřeby uzamknout. Kolo nemá odpružený rám, takže se úplně nehodí brát ho do těžkých terénů. Na druhou stranu tak alespoň celou sílu přenášíte do jízdy a budete s kolem rychlejší. Lanka jsou vedená vnitřkem rámu, což zajišťuje čistý a elegantní vzhled.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Model Rockhopper od značky Specialized patří mezi nejprodávanější pánská horská kola na trhu. Uživatelé si ho oblíbili zejména pro skvělý poměr ceny a výkonu. Mezi milovníky cyklistiky téměř nenarazíte na negativní recenze.

Hlavní výhody a nevýhody

Pánské kolo Specialized Rockhopper se vyrábí ve svou variantách – v klasické a námi vybrané Sport verzi. Ta má výhodu v přítomnosti hydraulických kotoučových brzd, které se pro horské kolo hodí. Jedná se navíc o poměrně univerzální model, který by měl provedením sednout téměř každému jezdci.

Závěr

Pokud hledáte opravdu kvalitní horské kolo na častější vyjížďky a nechcete za něj utrácet vysokou částku, můžeme vám tento model jen doporučit. Cenově se řadí do střední kategorie, komponenty a provedením se ovšem může rovnat i mnohem dražším jízdním kolům do terénu. Hodí se do lehčího i trochu těžšího terénu a problém vám nebude dělat ani jízda po zpevněných cestách, i tam dosáhnete dostatečného výkonu.

17 000 Kč Orientační cena

Recenze Kross Hexagon 5.0 2021

Recenze Kross Hexagon 5.0 2021
Pro nenáročné Pánská horská kola
74,2 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Viditelná lanka
  • Trojpřevodník
  • Vyšší hmotnost

Horské kolo Kross Hexagon 5.0 2021 je určené pro pány a vhodné především k rekreačnímu využití. Řadí se spíše do nižší cenové kategorie, čemuž do jisté míry odpovídá i jeho výbava a provedení. Nechybí mu ovšem odpružená vidlice, díky které s kolem můžete vyrazit i do terénu. Odpružení rámu chybí, nedoporučujeme ho tak do těžších terénů nebo pro náročnější sjezdy. Pro spolehlivost brždění osadili výrobci kolo hydraulickými kotoučovými brzdami, které poskytují vyšší brzdnou sílu než klasické čelisťové v-brzdy.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kolo si získalo oblibu hlavně u méně náročných zákazníků. Zkušení cyklisti a zapálení sportovci ho tolik neoceňují, ty zkrátka ničím nepřekvapí ani nenadchne. Pokud mezi ně patříte, raději si připlaťte za vyšší model.

Hlavní výhody a nevýhody

Příjemné překvapení představují primárně hydraulické kotoučové brzdy, ty bývají většinou doménou spíše dražších modelů. Co se týče nevýhod, tam musíme upozornit především na poměrně vysokou hmotnost kolem 15 kilogramů a nižší kvalitu jednotlivých komponentů. Vzhled navíc ruší viditelná lanka, ty jsou u dražších kol vedena vnitřkem rámu.

Závěr

Jednou z největších výhod tohoto kola je jeho nízká pořizovací cena. Od toho se bohužel odráží ale také mírně podprůměrné vybavení a kvalita jednotlivých komponentů. Pokud ovšem hledáte horské kolo v nižší cenové kategorii pro občasné ježdění, může pro vás být Kross Hexagon 5.0 2021 to pravé.

13 000 Kč Orientační cena

Recenze Rock Machine Blizzard XCM 70 2021

Recenze Rock Machine Blizzard XCM 70 2021
Další na zvážení Pánská horská kola
91,6 % Celkové hodnocení
  • Celoodpružené
  • Jednopřevodník
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Vysoká cena
  • Vyšší hmotnost

Rock Machine Blizzard XCM 70 ocení především náročnější cyklisté, kteří rádi vyrazí do těžšího terénu. V našem srovnání vyniká tím, že se jedná o celoodpružený model. To znamená, že má odpruženou nejen vidlici, což bývá u horských kol standardem, ale také celý rám. Hezky se při jízdě přizpůsobí terénu a můžete s ním vyrazit na traily, do přírody i do lesů. O brzdění se starají kvalitní hydraulické kotoučové brzdy. Lze vybírat ze tří dostupných velikostí rámu, kola mají jednu univerzální velikost 29 palců.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Model Blizzard XCM se s několika menšími obměnami vyrábí již několikátým rokem a těší se velké oblibě. K dispozici je v několika úrovních výbavy, pod označením 70 se skrývá ta nejvyšší a zároveň nejdražší řada. Při testování pod taktovkou milovníků horských kol se projevila především snadná ovladatelnost. Uživatelé si pochvalují především komfort při jízdě, kdy kolo zvládá v terénu i ostré zatáčky a skoky.

Hlavní výhody a nevýhody

Mezi hlavní výhody patří především využití kvalitních komponentů. Oceňujeme osazení hydraulickými kotoučovými brzdami, které považujeme při jízdě v těžším terénu za určitou nezbytnost. Dalším plusem je také převodovka v provedení 1×12, ta bývá v současné době u horských kol nejžádanější. Zajišťuje plynulý a rychlý přechod jednotlivých rychlostí.

Závěr

Celoodpružené kolo Model Blizzard XCM 70 doporučujeme všem, kdo rádi vyrážejí do těžších terénů a občas si na kole užijí i skoky a svižnou jízdu po trailových tratích. Musíte ovšem počítat s poměrně vysokou investicí, která by pro některé už mohla být překážkou. Kolo se také moc nehodí pro častější jízdu po silnici a zpevněných cestách, tam by mohlo být celoodpružení naopak spíše na škodu.

65 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Context Asl 2021

Recenze Author Context Asl 2021
Top produkt Dámská horská kola
93,3 % Celkové hodnocení
  • Nízká váha
  • Převody 1x12
  • Kvalitní zpracování
  • Vysoká cena
  • Malý výběr barev

Dámské horské kolo Author Context ASL si oblíbí i náročnější sportovkyně. Jde o novější model pro sezonu 2021. Můžete volit pouze mezi dvanácti převody, protože disponuje jen jedním převodníkem, což je ale u lepších horských kol stále častější. Snižuje se možnost technické závady při jízdě a ovládání je celkově mnohem pohodlnější a rychlejší. Rám je z hliníku a není odpružený, o tlumení vibrací se tak stará nastavitelná vidlice. Hmotnost kola dosahuje 12,2 kilogramů u menší velikosti rámu.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Modelová řada není na trhu příliš dlouho a lze ji označit za novinku od výrobce Author. Kolo je postaveno na zcela totožném rámu, jaký se nachází i u ještě mnohem dražších modelů. I přes jeho vyšší cenu si stále drží dobrý poměr ceny a výkonu a vyšší investice má své opodstatnění. Podle recenzí by na kole i rychlá jízda krajinou měla být pohodlná a příjemná.

Hlavní výhody a nevýhody

U tohoto kola oceňujeme především využití kvalitních komponentů. Jako velké plus vidíme také poměrně nízkou váhu 12,2 kilogramů, což zajistí lepší ovladatelnost kola a celkově pohodlnější jízdu. Výrobce model osadil přehazovačkou 1×12, což je v současné době u horských kol považováno za nejlepší možnou variantu provedení. Nevýhodou může být pro někoho už příliš vysoká pořizovací cena a malý výběr barevného provedení, což by především ženám nemuselo vyhovovat.

Závěr

Author Context ASL 2021 můžeme doporučit i trochu náročnějším milovníkům kol, kteří hledají kvalitní model pro ježdění v terénu a mimo zpevněné cesty. I když je investice v kontextu našeho srovnání trochu vyšší, stále se jedná o cenově poměrně dostupný cross-countryový hardtail. Užijete si s ním výlet po lesních i polních cestách a zbytečně vás při jízdě nezatíží svou váhou.

35 000 Kč Orientační cena

Recenze Author Rival ASL 2021

Recenze Author Rival ASL 2021
Top cena/výkon Dámská horská kola
85,6 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Duralový rám
  • Novější model
  • Plastové pedály
  • Mechanické brzdy
  • Mírně vyšší hmotnost

Jestliže si chcete pořídit dámské horské kolo, ale nechcete příliš utrácet, zkuste se podívat na model Author Rival ASL 2021. Pevný hardtail duralový rám je osazený převodovým ústrojím se třemi převodníky a osmi pastorky, kolo tak disponuje 24 převody. O pohlcení největších vibrací se postará odpružená vidlice. Negativem jsou méně kvalitní plastové pedály a také poměrně vysoká váha téměř 15 kg, která zejména drobnějším ženám může způsobovat problémy při manévrování. Výhodou jsou kotoučové brzdy, které jsou obecně považované za bezpečnější ve srovnání s čelisťovými. Jedná se ovšem o brzdy mechanické a ne hydraulické, vzhledem k nižší ceně to však není nic překvapivého.

14 000 Kč Orientační cena

Recenze Kellys Vanity 10 2021

Recenze Kellys Vanity 10 2021
Pro nenáročné Dámská horská kola
72,8 % Celkové hodnocení
  • Nízká cena
  • Odpružená vidlice
  • Pedály v základní výbavě
  • Ráfkové brzdy
  • Trojpřevodník
  • Plastové pedály

Horské kolo Kellys Vanity 10 pro rok 2021 se hodí primárně k rekreačnímu využití. Odpovídá tomu i přehazovačka s převody 3×7, taková varianta není vhodná pro závodění ani profesionální využití, tam se totiž využívají jednopřevodníky. Patří do nižší cenové kategorie, nelze tedy očekávat výraznou kvalitu jednotlivých komponentů a provedení. I tak potěší alespoň hliníkovým rámem a odpruženou vidlicí. Ke kolu dostanete rovnou i pedály, ty jsou ovšem plastové, což je naopak trochu škoda. Vzhledem k nízké pořizovací ceně se to dá kolu ovšem odpustit.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Kellys Vanity 10 si oblíbili především nenároční uživatelé. Pochvalují si ho také rodiče, kteří tento model koupili svým dospívajícím dětem jako první „dospělácké“ kolo do terénu. Co se týče zapálených milovníků kol, ti ho v diskuzích příliš neoceňují a doporučují si raději připlatit za kvalitnější model.

Hlavní výhody a nevýhody

Jak už jsme naznačili v úvodu této recenze, největší výhoda spočívá především v nízké pořizovací ceně. Ta se ovšem bohužel odrazila do méně kvalitních komponentů. Především musíme zmínit ráfkové v-brzdy, mnohem lepší u horských kol jsou kotoučové brzdy, kterými jsou osazeny dražší modely a jsou mnohem výkonnější. Někomu by také nemusely vyhovovat poměrně malá kola o rozměru 26″.

Závěr

Tento model doporučujeme pouze nižším ženám nebo mladším slečnám, prodává se totiž pouze ve velikosti XS a S. Pokud máte v plánu jezdit opravdu jen občas a rekreačně po lehčím terénu, nemá význam investovat desetitisíce do horského kola a s Kellys Vanity 10 si bohatě vystačíte. V opačném případě se raději poohlédněte po dražším modelu.

 

11 000 Kč Orientační cena

Recenze CTM Charisma 3.0 2021

Recenze CTM Charisma 3.0 2021
Další na zvážení Dámská horská kola
72,9 % Celkové hodnocení
  • Kotoučové hydraulické brzdy
  • Odpružená vidlice
  • Hliníkový rám
  • Trojpřevodník
  • Trochu vyšší hmotnost
  • Viditelná lanka

Model CTM Charisma pro rok 2021 ocení hlavně dámy, které rády jezdí v přírodě po nezpevněných cestách, v lehčím terénu a po cyklostezkách. Jako u většiny horských kol, i tady se dočkáte odpružené vidlice. Chybí ovšem odpružení rámu, ale to bývá spíše výjimkou. Výhodou jsou rozhodně hydraulické kotoučové brzdy. Oceňujeme především fakt, že je jimi kolo vybaveno i přes poměrně slušnou pořizovací cenu. Kolo dostanete bez pedálů, výrobci je k novějším a lepším modelům nedávají. Počítá se totiž s tím, že doma máte vlastní, nebo si je pořídíte přesně podle vaší cyklistické boty.

Hodnocení odborníků a ostatních uživatelů

Modelová řada CTM Charisma 3.0. se vyrábí již několikátým rokem v řadě a oblíbilo si ji značné množství uživatelů. Většina z nich si pochvaluje zejména dobrý poměr ceny a kvality zpracování a komponentů. Znalci kol ovšem přiznávají, že se jedná o kolo pouze k rekreačnímu a občasnému ježdění. Velmi zkušeným cyklistkám už by nemuselo stačit.

Hlavní klady a zápory

K bezpečnosti jízdy v terénu dopomůžou hydraulické kotoučové brzdy. Jejich přítomnost u tohoto kola oceňujeme proto, že bývají doménou spíše mnohem dražších modelů. Za negativum naopak považujeme převodník 3×8, od tohoto typu se totiž v současné době spíše upouští a u horských kol se doporučuje sázet raději na jedno- nebo dvoupřevodníky. Vzhled kola také do jisté míry ruší viditelná lanka.

Závěr

CTM Charisma 3.0 je dámské kolo určené pro rekreační jízdu. Vyrazit s ním můžete na cyklostezky i do terénu, o komfort při jízdě se postará odpružená vidlice. Má pár nedostatků, za poměrně nízkou pořizovací cenu mu to ovšem lze do jisté míry odpustit. Pokud hledáte kolo na občasné výlety a nemáte na něj přehnané nároky, pak vám ho můžeme jedině doporučit.

13 000 Kč Orientační cena


Jak vybrat horské kolo

Tento článek doplňuje náš test horských kol a klade si za úkol osvětlit všem zájemcům o jejich nákupu jednotlivá specifika těchto dopravních prostředků. Rozebíráme v něm různé aspekty od typologie, rámu, brzd až po řídítka a další.

Pokud si ale nejste jistí, že chcete konkrétně horské kolo, možná vám pomůže obecný článek o všech typech jízdních kol, který najdete zde.

Jak vybrat horské kolo stručně:

  • Zvolte si vhodný typ. Bude se odvíjet zejména od terénu, po kterém plánujete jezdit a bude mimo jiné ovlivňovat i rychlostní výkon. Pečlivě proto zvažte, jaké máte možnosti a které pro vás bude to nejlepší.
  • U rámu rozhoduje pevnost, odolnost a hmotnost. Podle toho volte i příslušný materiál, ze kterého je rám vyrobený. Na trhu se objevují rámy ocelové, hliníkové, karbonové a titanové.
  • Dbejte na pořádné a kvalitní odpružení. To je u horského kola opravdu důležité, protože s ním budete pravděpodobně sjíždět nerovné terény a při jízdě oceníte tlumení nárazů.
  • Pozor na správnou velikost. Vhodná velikost rámu se odvíjí od výšky vaší postavy. Velikost kol má pak vliv i na jízdní vlastnosti.
  • Nezapomínejte na důležité komponenty. Sami se rozhodněte, za co se vám vyplatí si připlatit. Zda oceníte kvalitní pedály, blatníky, pláště nebo třeba cyklistické boty.

Dělení horských kol

Pro další pochopení celé problematiky je na začátku nejdůležitější uvést jaké druhy horských kol jsou v současnosti na trhu k dispozici a každé specifické kategorii se alespoň krátce věnovat. Speciálním typem jsou ještě kola s elektrickým pohonem.

Cross-country

Je typ horských kol konstruovaný pro maximální rychlostní výkon. V zásadě se jedná o kola určená k závodnímu soutěžení, ale pokud preferujete rychlou horskou jízdu, určitě tímto druhem nepohrdnete. Pro běžného uživatele může být však problémem charakteristická „natažená“ pozice jezdce, kterou konstrukce kola vyžaduje.

Trail

Tento druh „horáků“ je stavěný pro pohodlnější jízdu. Odpovídá tomu vzpřímenější pozice jezdce a poměrně dobrá ovladatelnost kola. Do problému se však můžete dostat, pokud se pokusíte zdolávat těžší terén. V zásadě se dá říct, že trail je určený pro svižnou jízdu lehčím terénem. V současné době se díky svým vlastnostem stává pravděpodobně nejoblíbenějším druhem horských kol.

Enduro

I pro tento druh kola je charakteristická dobrá ovladatelnost a poměrně komfortní posed jezdce. Na rozdíl od trailu je však enduro konstruováno pro zdolávání těžkých terénů. Endura kladou velký důraz na stabilitu jezdce a jsou charakteristická úplným odpružením.

Downhill

Jak napovídá již samotný anglický název, tento druh kol je určený pro extrémní zátěžové podmínky běžné pro sjezdové tratě. Downhilly jsou konstruovány pro rychlý sjezd závodních tratí a různé skoky. Pro běžného člověka je však jejich využití na pováženou. Díky konstrukci vytvořené přímo pro sjezdové závodní podmínky by bylo velice obtížné kolo používat například pro vyjíždění kopců a podobně.

Dalšími, již však méně používanými druhy horských kol, jsou maraton (vzpřímená pozice jezdce), allmountain (určené pro jízdu těžším terénem) nebo například freeride, které je svými charakteristikami velmi podobné downhillům. Podle vašeho stylu jízdy a preferovaného terénu je tak samozřejmě nejdříve důležité vybrat správný typ kola, u kterého se budete dále zajímat o jednotlivé charakteristiky.

Rámy

Když tedy již chápeme základní rozdíly mezi charakteristikami jednotlivých druhů horských kol, můžeme se pustit do rozboru dalších specifik. Prvně se zaměříme na rámy kol, které samozřejmě tvoří základ jízdních vlastností a jsou tak klíčové pro váš výběr.

Rámy jsou vyrobené z různých materiálů, v současnosti se nejvíc používají hliníkové, karbonové a titanové rámy. Podle výběru se liší například jejich pevnost, odolnost i celková hmotnost kola, která je při jízdě velmi důležitá.

Ocelové rámy

Dnes na horských kolech nejsou již téměř používány z důvodu vysoké hmotnosti. Jsou sice tvrdé a těžko se tak poškodí, nicméně určitě byste měli zvážit investici do některého z dalších materiálů, který vám poskytne mnohem lepší jízdní vlastnosti.

Hliníkové rámy

Jsou druhou nejlevnější kategorií ze zmíněné čtveřice, jejich problémem ale může být nedostatečná tvrdost. Pro dosažení větší odolnosti se hliníkové rámy modifikují používáním různých slitin. I přes svoji nižší cenu nemusí být hliníkové rámy výsadou pouze levných kol, své uplatnění totiž najdou i u dražších modelů, které jsou konstruované pro závodní účely. Zde je hliník vhodný především díky své nižší hmotnosti, která výrazně snižuje celkovou váhu kola, což je pro závodníky důležitým atributem.

Karbonové rámy

Za velké výhody tohoto kompozitního materiálu může být považována především jeho nízká hmotnost a vysoká pevnost. Rám díky svým vlastnostem téměř nepodléhá opotřebení a má vynikající trvanlivost. Pokud jste ochotni připlatit si za jeho kvalitu, odměnou vám budou také jeho tlumivé vlastnosti, které dokáží eliminovat vibrace a různé nárazy. Nevýhodou je to, že karbonové rámy jsou poměrně silně ohroženy nárazy z bočních stran, což může mít v případě kolize fatální následky.

Titanové rámy

Jsou jednoznačně nejkvalitnější ze všech zmíněných materiálů. Pokud pro vás finance při výběru kola nehrají žádnou roli, měli byste pro rám svého kola zvolit tento materiál. Titanové rámy dosahují pevnosti oceli, ale na rozdíl od ní nabízí mnohonásobně lehčí variantu. Také výborně tlumí nárazy a vibrace a jsou odolné proti korozi. Nevýhodou je velmi vysoká pořizovací cena, která ale plně odpovídá jeho kvalitám.

Karbonové a titanové rámy bývají všeobecně většinou poněkud dražší záležitostí, nicméně pokud si chcete připlatit za kvality kola, investice do rámu se určitě vyplatí. Je však velice důležité u vybraného typu rámu analyzovat kvalitu karbonu případně titanu.

To, že je rám vytvořen z lepšího materiálu, nemusí nutně znamenat jeho vyšší kvalitu, protože i tyto kompozity se často v rámci úspory vyrábí z nedostatečně kvalitních slitin. Charakteristiky se tak liší doslova kus od kusu a materiál vašeho rámu je nejlepší prokonzultovat s pověřeným odborníkem.

Velikost rámu

Když už známe základní rozdělení rámů, je nutné uvést ještě podle čeho poznat ideální velikost rámu pro každého jezdce. Velikost rámu značí vzdálenosti mezi středovou osou a koncem sedlové trubky rámu. Správní velikost se samozřejmě odvíjí od vaší výšky.

Nejjednodušší metodou určení správné velikosti rámu je orientace podle horní trubky rámové konstrukce. Když cyklista stojí obkročmo nad kolem, měl by mít tuto trubku vzdálenou 4 až 5 centimetrů od rozkroku. Základní dělení pak umožňuje vybrat kola podle klasických konfekčních velikostí (XS, S, M, L, XL, XXL), jindy narazíte na velikost uvedenou v palcích.

Pro lepší představu se můžete podívat i do následující tabulky, která nabízí orientační velikost rámu horských kol pro různé výšky postavy.

Výška postavy (cm) Velikost rámu horského kola (palce)
155-160 15-16
160-165 16-17
165-170 17-18
170-175 18-19
175-180 19-20
180-185 20-21
185-190 21-22

Odpružení kola

U horských kol bývá odpružení velmi důležitou vlastností. Bude mít totiž velký vliv na komfort jízdy v náročnějších terénech. Čím více bude kolo odpružené, tím lépe budete snášet různé nerovnosti a nárazy.

Odpružení rámu

Rámy však lze posuzovat nejen podle materiálu výroby, ale také podle míry jejich odpružení. Existují horská kola s pevným rámem nebo celoodpružená. V základu většinou platí, že čím horší a drsnější terén plánujete projíždět, tím lépe by mělo být kolo odpružené, aby se vám na něm dobře jezdilo.

Kola s pevným rámem

Od těchto kol můžete očekávat vyšší dosažitelnou rychlost, nízkou hmotnost, ale nepříliš pohodlný posed jezdce a problémy při zdolávání náročnějších terénů. Kola s pevným rámem lze obvykle pořídit za nižší ceny než ty s odpružením, což může být při rozhodování důležitým aspektem. Další výhodou může být i fakt, že kola s pevným rámem nevyžadují díky jednoduchosti příliš námahy při údržbě.

Kola s odpruženým rámem

V současnosti jsou tato kola poměrně více v kurzu než ty s pevným rámem. Může za to především vyšší komfort v posedu jezdce, snazší ovládání v těžších terénech a s tím spojená bezpečnost. Za nevýhody odpružených rámů lze považovat poměrně vyšší cenu, hmotnost a nutnost intenzivnější údržby.

Odpružení vidlice

Správný výběr vidlice je skoro stejně důležitý jako správně zvolený rám. I zde je výběr poněkud složitější. Téměř všechna horská kola v současnosti již disponují odpruženou přední vidlicí, existuje však velká řada specifikací, která od sebe odlišuje jednotlivé druhy odpružení.

Dřívější řešení představovaly vidlice odpružené s elastometrem (kaučuková hmota se schopností vracet se do původního tvaru). Tento druh odpružení se dnes však už nepoužívá a na trhu na něj téměř nenarazíte. Vybírat můžete mezi pružinovým nebo vzduchovým odpružením.

Pružinové nebo vzduchové?

V dnešní době už výrobci sázejí na pokročilou variantu, kterou představují odpružené vidlice s tlumiči. Ty mohou být buď pružinové nebo vzduchové.

Za výhody vzduchových tlumičů bývá považováno, že mohou být poměrně snadno a více variabilně nastaveny podle požadavků jezdce, který tak může sám korigovat míru odpružení podle své aktuální váhy nebo terénu. Vidlice odpružené vzduchovým systémem jsou také lehčí a nabízí větší stabilitu. Pro většinu rekreačních cyklistů, kteří neplánují zdolávat příliš technické terény, je tak vzduchové řešení nejlepší volbou.

Rozměry kol

V současné době lze narazit na různorodou nabídku i podle velikosti kol. Donedávna se používala téměř výhradně jen 26palcová kola, dnes však již na trhu můžete narazit na tři další velikosti (27,5, 29 a 29,5+ palců).

Volba rozměru kol je velice problematická a náročná. Nelze správně určit, jaká kola budou jezdci sedět nejlépe, aniž by si jejich vlastnosti nejdříve vyzkoušel. Obecně lze konstatovat, že menší kola jsou vhodná pro menší jezdce, tento předpoklad však nefunguje zdaleka tak jednoduše a velice často výška jezdce není určující pro jeho pohodlnou jízdu.

Různé velikosti a jejich vlastnosti

Nejčastěji používaným rozměrem jsou kola 29″. Tato kola nabízejí jezdci lepší jízdní vlastnosti a snazší přejíždění nerovností, nicméně vyžadují poměrně specifický způsob manipulace a nejsou tolik obratná. Podobnými charakteristikami pak disponují i kola o rozměrech 27,5″.

Kola o velikosti 26“ jsou podstatně lépe ovladatelná a nabízejí lepší akceleraci. Kategorie 29,5+ palce je naopak dosti ovlivněna valivým odporem jejich šířky, který do značné míry ovlivňuje jízdní vlastnosti, na oplátku za to však jezdec může očekávat perfektní přilnavost, která umožňuje zdolávání náročných překážek.

Brzdy

Základní dělení brzd u horských kol lze generalizovat na dva druhy, ráfkové (čelisťové v-brzdy) a kotoučové. V současnosti jsou mnohem častěji využívány brzdy kotoučové, které nabízejí větší jistotu a kratší brzdnou dráhu. Kotoučové brzdy nemají problém téměř s žádným terénem a nevyžadují díky nízké míře opotřebení častý servis.

Pokud však patříte k méně náročným jezdcům a nemáte v plánu se na kole pohybovat v extrémních podmínkách, může vám stačit i méně nákladná varianta kvalitních ráfkových brzd, ty disponují alespoň jednou výhodou oproti klasickým kotoučovým brzdám – tou je jejich zpravidla nižší hmotnost.

Řídítka

Řídítka lze rozdělit na lomená a rovná. Lomená řídítka jsou běžnější variantou, nabízejí díky svému prohnutí pohodlnější usazení pro ruce jezdce, jsou komfortnější a víc pruží, proto jsou používány častěji především pro rekreační nebo nezávodní ježdění

Rovná řídítka svírají úhel v rozmezí 3 až 5 stupňů, bývají poněkud užší a jejich posazení je přizpůsobeno pro pokrčenou pozici jezdce, což umožňuje získat lepší aerodynamiku. Charakteristická je také jejich nižší hmotnost. Tento typ řídítek je určen především pro sportovní závodní ježdění.

S výběrem řídítek velmi úzce souvisí také takzvané gripy, což jsou návleky na jejich koncích zaručující kvalitnější a pevnější úchop jezdce. Gripy se na řídítka buď nasouvají (nasouvací) nebo se připevňují prostřednictvím aretačního šroubu (zamykací). Pro účely horských kol jsou vhodnější gripy zamykací, které lze bezpečně utáhnout, což zajistí jejich pevnost i během nepřízně počasí a případného deště.

Komponenty

Komponenty jako přehazovačky, převodníky, ráfky, sedlovky, přesmykače tvoří důležitý aspekt při výběru nového kola. Pro běžného uživatele je důležitá především hmotnost těchto součástí. V zásadě platí, že čím dražší komponenty, tím nižší je jejich hmotnost, kterou určitě není radno přehlížet, protože dohromady pak může vytvořit i několika kilogramový součet.

Pedály

I výběr pedálů je potřeba náležitě zvážit. Zde je možné volit v podstatě ze čtyř druhů. Nejzákladnějšími a dnes už nepříliš používanými jsou klasické pedály. Nevýhodou je samozřejmě u tohoto typu nízká přilnavost podrážky obuvi a v mokrém terénu také kluzkost a nebezpečí pádu. Za výhodu může být považována nízká cena, nicméně zde se určitě vyplatí zvážit investici do některých z dále zmíněných typů, které vám zajistí nejen větší pohodlí, ale především bezpečnost.

Platformové pedály

Jsou v podstatě rozšířenou formou základních pedálů. Poskytují větší šířku základny a bývají vybaveny výstupky, které zabezpečují nohu proti uklouznutí. Jsou vhodné pro zdolávání technicky náročných terénu, kde je potřeba občas sundat nohu z pedálu pro možnost balancování.

Nášlapné pedály

V současné době čím dál tím oblíbenější varianta pro horská kola. Tyto pedály umožňují pevné připojení boty díky speciální podrážce a povrchu pedálů se zámky. To umožňuje efektivnější využití šlapání (zabíráte i při pohybu nohou nahoru).

Těmto pedálům bývá často vytýkáno, že v případě nehody nebo kolize zůstává noha fixovaná ve šlapadle, což může zapříčinit nepříjemný úraz, nicméně současné technologie již disponují systémem, který nohu při pádu z pedálu automaticky uvolní, a tak je tento typ pravděpodobně nejvhodnější.

Magnetické pedály

Zajímavou, ale nepříliš rozšířenou, variantou s kombinací platformových a nášlapných pedálů jsou magnetické pedály. Konstrukce vypadá jako klasická platformová s tím, že uprostřed pedálu je umístěn magnet. Jeho protikus (magnetický kovový plíšek) se umístí na cyklistickou tretru do míst, kam se běžně montuje klasický nášlapný zámek. Noha není ke šlapátku upevněna tak silně, jako je tomu u nášlapných pedálů, zároveň ale cyklista může využít spojení boty a pedálů pro efektivnější šlapání.

Cyklistické boty

Na tomto místě je ještě potřeba zmínit důležitost správného výběru cyklistických bot neboli treter (věnovali jsme se jim na speciální stránce zde). Samozřejmě je důležité vybírat podle druhu pedálů, aby vybraná tretra seděla do jejich zámkového systému.

Důležitý je také materiál, měli byste trvat na botách z prodyšného materiálu, protože při dlouhých cestách nebo v jízdě ve vyšším tempu nabídnou nesrovnatelně vyšší komfort než klasické neprodyšné. Pokud plánujete zdolávat vodní překážky, měli byste také prověřit rychlost schnutí materiálu. V mokrých botách, které pomalu schnou, určitě nebude příjemně žádnému cyklistovi.

Sedla

Na první pohled se může zdát, že se jedná pouze o jeden z poměrně méně důležitých komplementů horského kola, opak je však pravdou. Sedla v podstatě vytváří posed cyklisty a jejich správný výběr vám může ušetřit spoustu zdravotních problémů, nebo také výrazně zvýšit efektivitu vašeho šlapání.

Šířka

Prvním velice důležitým atributem je šířka sedla. Správná šířka se určuje podle šířky vašich kostí v pánevní oblasti. Je velice vhodné si nechat šířku těchto sedacích kostí přeměřit ve specializované prodejně. Pokud již známe správnou šířku, dalším krokem bude určení vhodného typu sedla.

Typ

Pro horská kola se nejčastěji používají tak zvané MTB sedla, která jsou odolnější proti nárazům při najíždění na nerovnosti, zde opět platí, že je důležité určit, pro jaké účely vlastně budeme kolo používat. Pokud chceme v sedle kola strávit dlouhé hodiny pro rekreační projížďky, nemusí nás až tak trápit jeho váha a zaměříme se na maximální pohodlí. Pokud však očekáváme od kola maximální výkon například v soutěžních sjezdech, budeme muset volit méně pohodlné a lehčí sedla.

V současné době se v odvětví sedel dostává do popředí gelový materiál, který má za cíl snížit možné otoky z dlouhého sezení. Většina uživatelů se shoduje, že gelová sedla jsou skutečně příjemnější, je však určitě na místě tuto variantu před zakoupením prvně vyzkoušet, protože ne každému takové provedení vyhovuje.

Pláště

Pláště jsou nedílnou součástí vašeho kola. Jejich materiál a povrch bezprostředně ovlivňuje jízdní vlastnosti a je potřeba je vnímat ne pouze jako komponentu, ale jako základní součást důležitou pro váš výkon.

Šířka plášťů na horská kola se standardně pohybuje mezi 1,75 až 2,4 palce. Pro výběr pláště platí poměrně jednoduché pravidlo – čím náročnější terén plánujeme zdolávat, tím větší šířku by náš plášť měl mít. Pokud budeme jezdit v rovnějším terénu a náš výkon bude zaměřen především na plynulou rychlou jízdu, je vhodné volit užší pláště.

U úzkých plášťů je obvykle hladký vzorek, naproti tomu širší pláště disponují výstupky, které pomáhají kolu v těžkém terénu. Pokud plánujete jízdu v nějakém specifickém terénu, je vhodné vybrat pláště určené přímo k tomu (varianty do bláta, písku, na kameny a tak dále).

Blatníky

Spousta laiků se domnívá, že blatníky jsou jen jedním z méně důležitých komponentů horského kola, ale to není nic víc než mylná představa. Blatníky jsou důležitou částí vašeho kola a při výběru byste měli zohlednit i jejich vlastnosti. Dokáží vás totiž do značné míry ochránit od vlivů nepříznivého počasí, ale především jejich nesprávný výběr může velmi výrazně zhoršit jízdní vlastnosti.

V případě horských kol je vhodné vyhledávat pevný blatník, protože specifika horského terénu by v opačném případě mohla zapříčinit časté upadávání. Výhodou je také to, když je blatník z kola odmontovatelný, ať už za účelem pravidelné údržby vašeho kola nebo z jakéhokoliv jiného důvodu.

Doplňky

Doplňky obsažené v základní výbavě vašeho kola mohou být důležitým aspektem při rozhodování o výběru. Zde příliš neplatí žádné univerzální poučky aplikovatelné pro všechny cyklisty. Výhodou může být obsažení brašen, světel, stojánků nebo držáků na lahve přímo v ceně vašeho kola. Je však poměrně vhodné zvážit, jak moc ovlivní tyto doplňkové aspekty jízdní vlastnosti vašeho dopravního prostředku. Pokud je neplánujete využívat, snažte se jejich počet co nejvíce eliminovat, protože v terénu jde poznat každý dekagram navíc.

Cena

Samozřejmě jako u každého výrobku je základním determinantem pro výběr cena. V následující části vám tak nabídneme porovnání horských kol v rámci jednotlivých cenových kategorií a rozebereme, co od nich můžete očekávat.

Cena do 10 000 Kč

Nejlevnější horská kola se pohybují okolo částky 10 000 Kč, je však velice důležité zvážit, zda se nevyplatí poněkud nákladnější investice do kola, které vám nabídne alespoň základní komfort. Pokud se rozhodnete pro opravdu nejlevnější třídu na trhu, nemůžete očekávat, že v sedle kola v této cenové relaci budete schopni zdolávat nějaké delší túry nebo těžší terény.

Většinou platí, že pokud si vyberete kolo, které patří mezi nejlevnější, stejně se po určité době budete muset rozhlížet po lépe vybaveném modelu ve vyšší cenové relaci a vaše investice tak bude v konečném důsledku při nákupu dvou kol ještě vyšší.

Cena od 10 000 do 25 000 Kč

Cena, ve které se často pohybují již poměrně kvalitně provedená horská kola, je okolo 15 000 až 25 000 Kč. V této kategorii již můžete pořídit slušné kousky, které jsou buď částečně, nebo často i celoodpružené. Často se nabízí také rám v kvalitnějším materiálu (hliník/karbon) nebo kvalitní kotoučové brzdy.

Cena nad 25 000 Kč

Kola v této vyšší cenové kategorii už standardně splňují požadavky náročnějších jezdců. Pokud jste ochotni připlatit větší částku, může se vám dostat odměny ve formě špičkového rámu z titanu, kvalitních tlumičů vidlice a lehkých komponent, které zaručí vyšší efektivitu vydané energie při šlapání a zajistí solidní jízdní vlastnosti.

Samostatnou kategorií jsou pak závodní horská kola, jejichž cena se může vyšplhat až ke stovkám tisíc korun. Zde jsou vybírány špičkové součásti a komponenty kola přímo na míru jeho jezdci.

Závěrem je důležité říct, že správný výběr horského kola není jen procesem samotného nákupu. Pro to, abyste sami zjistili, které specifikace jsou pro vás nejvhodnější, je potřeba nejdříve jednotlivé druhy kol a jejich komponentů, popřípadě doplňků, vyzkoušet. Pak je již možné sestavovat další bicykly podle konkrétních představ a preferencí každého jezdce.

Často kladené dotazy k horským kolům

Jak a jaké horské kolo vybrat?

Obecně jízdních kol existuje hodně druhů, jedním z nich jsou horská kola vhodná do náročného terénu. I ty se ale děli na další druhy a u nich byste měli svůj výběr začít. Na výběr jsou downhillová kola, traily, cross-country, enduro a další, každý druh má svá specifika. Stejně jako u jiných kol, by výběr měl pokračovat správnou volbou velikosti rámu, který musí odpovídat tělesné konstituci jezdce. K tomu navíc jde volit i průměr kol. Rám musí být hodně odolný ale zároveň lehký, hmotnost je tedy taky zásadním faktorem výběru.

Specifikem horských kol je odpružení. U přední vidlice je to samozřejmost, ale často narazíte i na takzvaná celoodpružená kola, kde je tedy odpružený i rám. Dále si můžete vybírat mezi různými typy plášťů, pedály, sedlovkami, řídítky, počty převodů a podobně. Důležité jsou kvalitní brzdy, nejčastěji tedy kotoučové. Nejlepší horská kola najdete v našem srovnání.

Jaký typ horského kola si vybrat?

Typ kola vyberte podle vašich nejobvyklejších aktivit. Pokud vyhledáváte pohodlnější jízdu v lehčím terénu, bude pro vás ideální trailové kolo. Pokud se rádi vybičujete k co nejvyšší rychlosti, sáhněte po cross-country modelu. Jestliže vás láká náročný terén, zvolte model pro enduro jízdu. A jste-li nadšeným sjezdařem a nezaleknete se ani skoků, nejspíš dobře víte, že vaším favoritem je downhill varianta horského kola.

Jak vybrat správné sedlo?

Jedním z nejdůležitějších parametrů sedla je jeho šířka. Ta se odvíjí od vašich pánevních kostí, takže pokud máte možnost, určitě se nechte v obchodě změřit.

Další aspekty se týkají váhy sedla a pohodlnosti, které se jezdci dostane. Zde platí, že pro dlouhé pohodové jízdy pravděpodobně zvolíte měkčí (například gelové) a klidně i těžší sedlo, kdežto při závodní cyklistice obětujete své pohodlí za nižší hmotnost.

Důležité komponenty jsme probrali v této kapitole.

Proč jsou horská kola na silnici pomalá?

V momentě, kdy se na asfaltu potkáte s cyklistou na silničním kole, rychle si uvědomíte, že on se pro udržení rychlosti mnohem méně nadře. Důvodem je odlišná skladba vašich kol. Horské kolo je těžší, rámy jsou robustnější, pneumatiky širší a s členitějším pláštěm. Jezdec na horském kole také sedí vzpřímeněji, což neprospívá celkové aerodynamice.

Kamila Lorenzová má téma kol na starosti v naší redakci už více než rok. Kromě toho, že o nich má nasbíráno nespočet důležitých informací, produkty často také aktualizuje, a má tak přehled o nových trendech a modelech. Moc dobře ví, co ocení začínající cyklista a jaké nároky mají naopak zkušení sportovci. Sama se cyklistice také věnuje na rekreační úrovni. Vedle kol má pod palcem například cestovní témata a sportovní vybavení, jako jsou třeba snowboardy.

Použité a další zajímavé zdroje

https://www.spotrebitelov.cz/clanky/jak-vybrat-horske-kolo/

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý večer, jezdím tak napůl po asfaltu a napůl hory. Teď mám crossove kolo Leader Fox a uvažuji nad horským kolem Trek X-Caliber 9. Myslíte, že je to dobré rozhodnutí?

Martin Veškrna

Dobrý den, pro univerzální využití jsou nejvhodnější trekingová kola, která se nejlépe hodí pro jízdu na silnici i po nezpevněných cestách. Pokud ale raději jezdíte po náročnějším terénu, horské kolo může být dobrou volbou. V tomto případě doporučujeme volit lehčí model, který vás v případě jízdy na silnici nebude moc zatěžovat. Konkrétně kolo Trek X-Caliber 9 váží 13,3 kg, což je na horské kolo poměrně nízká váha, chybu s ním tedy určitě neuděláte.

Kamila Lorenzová, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.5 z 21 hlasů