Jak dopadl redakční test másla? Cena nemusí vždy reflektovat kvalitu
 Foto: Lucie Sobotová
Foto: Lucie SobotováAčkoliv některé parametry másla jsou legislativně dány, existují mezi jednotlivými výrobky podstatné rozdíly. V redakci jsme podrobili testování 10 másel, u nichž jsme hodnotili chuť a texturu. Jak si jednotlivé značky vedly a na co si dávat při výběru kvalitního másla pozor?
Jak se testovalo
Másla byla před testováním chlazena v lednici na 5°C a hodnocení probíhalo ihned po vyjmutí z lednice a také po 20 minutách při pokojové teplotě. Náhodně očíslované vzorky byly naslepo senzoricky hodnoceny na čerstvém chlebu. K hodnoceným parametrům patřila:
- Struktura a konzistence (jak se krájí a jak se maže na chleba)
- Chuť a vůně (výrazná, smetanová, tuková, mdlá)
- Barva (bledá, světle žlutá, výrazně žlutá)
Dále jsme hodnotili obsah tuku, cenu nebo třeba dostupnost produktu.
Výsledky testování
Senzoricky bylo nejlépe hodnoceno Milko Bio Máslo 82 % (366 Kč/kg), Tatra Farmářské máslo 84 % (317 Kč/kg) a dobře si vedlo také Authentic Farmářské čerstvé máslo 82 % (479 Kč/kg). Všechna tato másla měla lahodnou chuť a výborně se roztírala i za studena.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Naopak nejhorší hodnocení sklidilo italské máslo Parmareggio Burro Máslo 83 % (474,5 Kč/kg), které hodnotitelům připadalo „bez chuti“ a vadila také jeho sýrová vůně. Zklamalo také Madeta Jihočeské 82 % (299,6 Kč/kg) a Milkpol 82 % (239,6 Kč/kg). Tato másla se díky tužší konzistenci mnohem hůř roztírala. Kompletní podrobné výsledky najdete zde.
Zákonem dané složení
Pokud se kromě senzorických vlastností chceme zaměřit také na další parametry, můžeme sledovat třeba obsah tuku. Podle nařízení EU č. 1308/2013 musí jít u másla pouze o mléčný tuk, kterého musí být v produktu minimálně 80 %. Určen je také maximální obsah vody na 16 % a maximální obsah odtučněné mléčné sušiny na 2 %. Žádné rostlinné tuky by v másle být rozhodně neměly. Všechny tyto parametry testované másla splňovaly.
Pokud tedy budete hlídat název „máslo“ měla by být zaručená přítomnost čistě mléčného tuku. Pozor dejte na jiné názvy levnějších alternativ, u kterých ve složení většinou naleznete rostlinné tuky.
Jedno máslo, více dodavatelů
Myslíte si, že másla konkrétní značky jsou vždy vyráběna ve stejném podniku? Privátní značky obchodních řetězců jsou často vyráběny u několika dodavatelů, aby byla zajištěna dostupnost zboží v různých regionech a snížena závislost na jednom výrobci. Na otázku, zda je v takovém případě možné zachovat totožnou kvalitu produktu určitě nebude jednoduchá odpověď.
Zdroje:
Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/LSU/?uri=oj:JOL_2013_347_R_0671_01
https://www.ferpotravina.cz/clanky/co-je-a-neni-maslo
 
									



 
                 
                                     
                                     
                                     
     
     
     
     
                
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz