Menu

Jak dopadl redakční test másla? Cena nemusí vždy reflektovat kvalitu

Jak dopadl redakční test másla? Cena nemusí vždy reflektovat kvalituFoto: Lucie Sobotová
V redakci jsme senzoricky hodnotili 10 vzorků másel od těch nejlevnějších, po ty nejdražší

Ačkoliv některé parametry másla jsou legislativně dány, existují mezi jednotlivými výrobky podstatné rozdíly. V redakci jsme podrobili testování 10 másel, u nichž jsme hodnotili chuť a texturu. Jak si jednotlivé značky vedly a na co si dávat při výběru kvalitního másla pozor?

Jak se testovalo

Másla byla před testováním chlazena v lednici na 5°C a hodnocení probíhalo ihned po vyjmutí z lednice a také po 20 minutách při pokojové teplotě. Náhodně očíslované vzorky byly naslepo senzoricky hodnoceny na čerstvém chlebu. K hodnoceným parametrům patřila:

  • Struktura a konzistence (jak se krájí a jak se maže na chleba)
  • Chuť a vůně (výrazná, smetanová, tuková, mdlá)
  • Barva (bledá, světle žlutá, výrazně žlutá)

Dále jsme hodnotili obsah tuku, cenu nebo třeba dostupnost produktu.

Výsledky testování

Senzoricky bylo nejlépe hodnoceno Milko Bio Máslo 82 % (366 Kč/kg), Tatra Farmářské máslo 84 % (317 Kč/kg) a dobře si vedlo také Authentic Farmářské čerstvé máslo 82 % (479 Kč/kg). Všechna tato másla měla lahodnou chuť a výborně se roztírala i za studena.

Fotogalerie: Lucie Sobotová

Naopak nejhorší hodnocení sklidilo italské máslo Parmareggio Burro Máslo 83 % (474,5 Kč/kg), které hodnotitelům připadalo „bez chuti“ a vadila také jeho sýrová vůně. Zklamalo také Madeta Jihočeské 82 % (299,6 Kč/kg) a Milkpol 82 % (239,6 Kč/kg). Tato másla se díky tužší konzistenci mnohem hůř roztírala. Kompletní podrobné výsledky najdete zde.

Zákonem dané složení

Pokud se kromě senzorických vlastností chceme zaměřit také na další parametry, můžeme sledovat třeba obsah tuku. Podle nařízení EU č. 1308/2013 musí jít u másla pouze o mléčný tuk, kterého musí být v produktu minimálně 80 %. Určen je také maximální obsah vody na 16 % a  maximální obsah odtučněné mléčné sušiny na 2 %. Žádné rostlinné tuky by v másle být rozhodně neměly. Všechny tyto parametry testované másla splňovaly.

Pokud tedy budete hlídat název „máslo“ měla by být zaručená přítomnost čistě mléčného tuku. Pozor dejte na jiné názvy levnějších alternativ, u kterých ve složení většinou naleznete rostlinné tuky.

Jedno máslo, více dodavatelů

Myslíte si, že másla konkrétní značky jsou vždy vyráběna ve stejném podniku? Privátní značky obchodních řetězců jsou často vyráběny u několika dodavatelů, aby byla zajištěna dostupnost zboží v různých regionech a snížena závislost na jednom výrobci. Na otázku, zda je v takovém případě možné zachovat totožnou kvalitu produktu určitě nebude jednoduchá odpověď.

Zdroje:

Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/LSU/?uri=oj:JOL_2013_347_R_0671_01

https://www.ferpotravina.cz/clanky/co-je-a-neni-maslo


Pozor, pozor: Právě probíhá soutěž o hodnotný balíček produktů Xiaomi – Chytré hodinky, sluchátka a náramek.

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.


Vybíráme spotřebitelské video týdne:

Minutový manžel: Jak vyčistit napečenou troubu? Přesný postup ve videu

Rubriky

Diskuze Diskuze
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.