Nejlevnější vs. nejdražší kečup: Dražší neznamená lepší, levnější není horší

Když jsem testoval 14 kečupů z běžné nabídky českých obchodů, kromě chuti mě zaujalo i něco jiného – extrémní cenové rozdíly. Zatímco nejlevnější kečup stál pod 70 korun za kilogram, ten nejdražší se vyšplhal téměř ke dvěma stovkám. To už je cenový rozptyl, kterého si zákazník všimne i bez tabulky. Ale dává to smysl i chuťově? Rozhodl jsem se porovnat dva extrémy – Gustonu a Heinz. Výsledek mě překvapil víc než samotná čísla.
- Napište nám v komentářích: Který kečup považujete za nejlepší vy?
Nejlevnější kečup: Gustona jemný
Gustona Kečup jemný je klasický zástupce privátní značky, kterou najdete v síti Albert. V testu mě zaujal především cenou – 65,80 Kč/kg ho řadí na úplný spodní okraj cenového spektra. A přesto v chuťovém testu, který probíhal naslepo během grilovačky, nedopadl vůbec špatně. Od čtyř hodnotitelů si odnesl průměrnou známku 2,75 z 5.
Chuťově je sladší, jemný, neurážející. Není nijak výrazný, ale zároveň nenabízí žádné podivné pachutě, umělé tóny ani „chemický ocas“. Konzistence je o něco řidší, ale pro běžné použití – párky, hranolky, těstoviny – naprosto dostačující. Vzhledem k ceně ho hodnotím jako slušný základní kečup pro každodenní použití.
Nejdražší kečup: Heinz jemný
Na opačné straně žebříčku stojí Heinz Kečup jemný, který asi není potřeba dlouze představovat. Značka známá z restaurací, fastfoodů i hotelových snídaní, která se často tváří jako etalon kečupové kvality. Jenže 189,77 Kč/kg už je cena, u které člověk očekává opravdu špičkový chuťový zážitek.
A jak dopadl v testu? 3,25 bodu z 5. O půl bodu víc než Gustona – což rozhodně není rozdíl, který by odpovídal skoro trojnásobné ceně. Chuť je vyvážená, lehce nakyslá, barva tmavší, konzistence výrazně hustší. Heinz zkrátka chutná jinak – ale ne nutně lépe, spíš „značkověji“. V kontextu testu šlo o spolehlivý průměr, nikoliv o prémiový zážitek.
Graf: Výsledky testů redakce Arecenze
Značka vs. realita: Je to v hlavě?
Heinz těží hlavně z toho, že ho známe. Má silnou značku, typický design obalu a spojení s americkým stylem. Je to produkt, který na nás působí prémiově, a tak máme tendenci vnímat ho pozitivněji. Ale test naslepo ukázal, že na chuťovém jazyku se marketing neschová. Když nevíte, co jíte, začnete vnímat to, co je skutečně v lahvi. A tam už Heinz tolik neboduje. Naopak Gustona ukázala, že i obyčejný kečup za pár korun může uspokojit. Nezazáří, ale svou funkci splní poctivě a bez přetvářky.
Přehledné srovnání | Gustona Kečup jemný | Heinz Kečup jemný |
Hodnocení chuti | 2,75 / 5 | 3,25 / 5 |
Rajčata (g/100 g) | 140 | 148 |
Cukry (g/100 g) | 21 | 22,8 |
Sůl (g/100 g) | 2,0 | 1,8 |
Energie (kcal) | 103 | 102 |
Cena za 1 kg | 65,80 Kč | 189,77 Kč |
Výrobce | FRUTA Bohemia / ČR | Heinz / Nizozemsko |
Nechte rozhodnout chuť a ne cenu
Test ukázal jednoduchou pravdu: u kečupu cena neříká všechno. Heinz není špatný – ale za trojnásobnou cenu oproti Gustoně nepřináší trojnásobný chuťový zážitek. A naopak Gustona, byť levná a nenápadná, nabídla chuťový výkon, který si zaslouží uznání.
Pokud kupujete kečup denně, neváhejte jít po levnějších značkách. Nemusíte utrácet za logo, když vám jde hlavně o chuť. A pokud máte oblíbený dražší kečup – zkuste si ho naslepo porovnat s obyčejným. Možná budete překvapeni stejně jako já.
Zdroje:
- Autorská tvorba redaktora portálu Arecenze
Gustona – Glukózo-fruktózový sirup GFS (Je levnější než cukr, což z něj činí atraktivní volbu pro potravinářský průmysl), modifikovaný kukuřičný škrob (zahušťovadlo), sorban draselný E202 (Sorban draselný je chemická sloučenina. Je považován za bezpečnou látku, ale u některých lidí se mohou objevit alergické reakce), aroma (jaké? Přírodní, syntetické?)
Heinz místo GFS používá dražší cukr, místo E202 dražší sůl, nezahušťuje škrobem, ale použije více rajčat. Hainz si vystačí i bez aromat jen s kořením a bylinami. Nepoužívá žádný chemický konzervant.
Hodnocení: pokud chcete levnou chemii, tak Gusto je pro vás dobrá volba. Pokud máte raději přírodní produkt bez látek, které do kečupu nepatří, tak jedině Hainz