Test 3 jednorázových grilů: Zvítězila nejlevnější varianta z papíru, nejdražší gril PE-PO zklamal

Přichází doba letních grilovaček a kempování. Na příležitostné použití na cestách nebo na chalupě se skvěle hodí jednorázový gril. Je skladný, nestojí mnoho a přesto na něm opečete maso pro celou rodinu nebo partičku přátel. A co je nejlepší – nemusíte jej čistit. Abych vám mohla poskytnout tip na funkční produkt, otestovala jsem tři jednorázové grily, lišící se zpracováním i typem paliva.
- Doporučení: Jednorázový gril pokládejte pouze na nehořlavý rovný povrch. Grilujte v otevřeném a dobře větraném prostoru. Pro bezpečné a pohodlné zažehnutí používejte dlouhý zapalovač nebo krbové sirky.
Tři jednorázové grily, každý jiný

Testované grily (náhodné pořadí)
Do testu jsem zařadila tři jednorázové grily v cenovém rozpětí 90 – 150 Kč:
- SOLO Picknick Jednorázový gril (běžně k dostání v několika českých e-shopech)
- PE-PO jednorázový gril (běžně k dostání v několika českých e-shopech)
- Ekologický jednorázový gril Meateor (německá značka, zakoupen z Allegra)
Všechny spojuje kompaktní provedení s rozměry roštu 30 x 23 cm. Na takovou plochu se vejde až 10 průměrných buřtů. Detailní parametry shrnuje tabulka:
Název produktu | Orientační cena | Hmotnost bez obalu | Rozměr mřížky | Materiál misky | Typ paliva | Typ roštu |
Ekologický jednorázový gril Meateor | 85 Kč | 1 000 g | 30 x 23 cm | Lepenka s izolační vložkou z lávového kamene | Bambusové brikety | Kulaté bambusové špejle |
SOLO Picknick Jednorázový gril | 105 Kč | 400 g | 30 x 23 cm | Hliník | Dřevěné uhlí | Plochá kovová mřížka |
PE-PO jednorázový gril | 150 Kč | 800 g | 30 x 23 cm | Hliník | Brikety z dřevěného uhlí | Kulatý kovový rošť |
Testovala jsem dobu hoření i chuť upečených buřtů
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Jednorázové grily jsem testovala ve stejných podmínkách a hodnotila:
- Pohodlnost a rychlost roztápění
- Dobu opékání buřtů, rovnoměrnost opékání
- Chuť, vzhled a vůni upečených buřtů
- Celkovou dobu sálání pro plnohodnotné grilování
- Provedení konstrukce grilu (stabilita, kvalita roštu…)

Průběh opékání (SOLO)
Následující tabulka přehledně porovnává dobu opékání běžného buřtu, celkovou dobu grilování a chuť buřtu:
Název produktu | Celkové hodnocení | Doba trvání rozpálení (min) | Trvání upečení buřta (min) | Výdrž žáru na plnohodnotné grilování (min) | Hodnocení chuti buřtu |
Ekologický jednorázový gril Meateor (z Allegra) | 90 % | 10 | 20 | 60 | Velmi chutný, nenačichlý kouřem |
SOLO Picknick Jednorázový gril | 75 % | 20 | 17 | 40 | Výborný s vůní dřeva („jako z ohně“) |
PE-PO jednorázový gril | 50 % | 45 | 25 | 100 | Načichlý nepříjemným zápachem briket |

Porovnání konstrukce
Ekologický jednorázový gril Meateor
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Klady
- Nízká cena
- Rychle se roztápí
- Nekouří při roztápění
- Opéká rovnoměrně, ne prudce
- Hoření neovlivňuje vítr
- Stabilní stojánek
- Maso se k roštu nepřipéká
Zápory
- Vyšší hmotnost
- Složitější sestavení
- Při roztápění trochu zapáchá
Přes rozporuplný první dojem z papírového zpracování na mě ekologická varianta zapůsobila nejlépe. Stojánek je překvapivě stabilní. Roztápění je nejrychlejší ze všech testovaných variant. Brikety, dokud na ně neukápne tuk, vůbec nekouří a sálají rovnoměrně. Buřty se na bambusovém roštu nepřipékají, jsou chutné, ale ne tak výrazné jako ze grilu SOLO s dřevěným uhlím.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
SOLO Picknick Jednorázový gril
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Klady
- Cenová dostupnost
- Snadné sestavení
- Rychlé roztápění
- Výborná chuť i vůně buřtů (“jako z ohně”)
- Nízká hmotnost
- Stabilní stojánek
Zápory
- Maso se více připéká
- Kratší doba pro grilování
- Prudší a méně rovnoměrné opékání
Velmi dobrý dojem na mě udělal také SOLO Picknick Jednorázový gril – a to především díky výrazné chuti buřtů a nízké hmotnosti. Balení vážící jen 400 g je skvělou volbou do batohu na pěší výlety. Vytknout mu můžu kratší dobu pro opékání a méně pevnou plochou mřížku, která se pod větším množstvím buřtů prohýbá a maso se k ní více připéká.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
PE-PO jednorázový gril
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Klady
- Dlouhá doba sálání
- Stabilní stojánek
- Maso se tolik nepřipéká
Zápory
- Pomalé a nerovnoměrné roztápění (bylo nutné proděravět vaničku)
- Hodně kouří, kouř zapáchá
- Buřty mají nepříjemnou pachuť
PE-PO jednorázový gril ukázal ze všech testovaných produktů nejdelší dobu pro grilování, která se blíží dvěma hodinám. Roztopit jej byl ale problém a pomohlo až proděravění spodní části vaničky na několika místech (SOLO má tyto otvory z výroby). Kouř má nepříjemný chemický zápach, který se přenesl i do chuti upečených buřtů. Oceňuji ale pevnou, zakulacenou mřížku, ke které se maso tolik nepřipékalo.
Fotogalerie: Lucie Sobotová
Závěr
Jednorázové grily jsou praktickým řešením pro příležitostné grilování na cestách, v kempu nebo na chalupě. Test ukázal, že rozdíly mezi jednotlivými modely nejsou pouze v ceně, ale především v komfortu používání, době roztápění i výsledné chuti jídla.
Nejvíce mě zaujal ekologický gril Meateor, který i přes netradiční papírové provedení podal nejlepší výkon – rychle se rozžhavil, opékal rovnoměrně a snadno se obsluhoval. SOLO Picknick nabídnul výbornou chuť a nízkou hmotnost, ideální pro pěší výlety. Naopak PE-PO gril zklamal obtížným roztápěním a zápachem kouře.
Zdroje: Autorská tvorba redaktorky portálu Arecenze
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.