Menu

Nejlepší sportovní kočárky 2024: Recenze, testy a srovnání

Aktualizováno:
Autor:
Kateřina Klodnerová, Eliška Srncová

V kategorii doporučujeme

Cybex Eezy S+2

10 000 Kč

Orientační cena

Jaký sportovní kočárek vybrat dle srovnání

Sportovní kočárky jsou vhodné pro samostatně sedící děti a k jejich výhodám patří oproti standardní hluboké korbě skladnost, menší rozměry a příjemný výhled pro dítě. Nejlépe si vedl model Cybex Eezy S+2 který má extrémně dlouhou stříšku a umožňuje polohu vleže. Dobrý poměr cena/výkon má Hauck Runner 2, se kterým zvládnete projet i horší terén. Pro nenáročné uživatele bude vhodný lehký Kinderkraft Grande Plus.

Jak srovnáváme sportovní kočárky?

Důležitá je především bezpečnost a dobrá ovladatelnost takového kočárku. Jedním z hlavních kritérií byl pětibodový bezpečnostní pás a brzda. Neméně záleží na provedení kol, jejichž velikost a materiál mají vliv na správnou funkci. Zaměřili jsme také na polohování opěrek nohou a zad nebo třeba možnost nastavení výšky madla. K hodnoceným parametrům tedy patřili:

  • Bezpečnostní prvky
  • Provedení kol
  • Nosnost
  • Skladnost
  • Provedení stříšky
  • Polohování opěrek
  • Doplňky

Sportovní kočárky se obecně prodávají bez větší výbavy a příslušenství, to je však možno dokoupit samostatně.

Sepsali jsme také článek Jak vybrat sportovní kočárek, ve kterém se dozvíte více informací o tomto dětském dopravním prostředku. Pokud vám sportovní varianta kočárku úplně nevyhovuje, zkuste se podívat do našeho rádce Jak vybrat kočárek na další typy těchto produktů. Najdete tam také popis dvojkombinací a trojkombinací, pro které jsme vytvořili speciální srovnání.


Nejlepší sportovní kočárky dle srovnání

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Vítěz srovnání
  • Dlouhá stříška
  • Poloha úplného lehu
  • Složení jednou rukou
  • Sedačka jen po směru jízdy
  • Nenastavitelná výška madla
10 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší cena/výkon
  • Opravdu velká kola
  • Stojí po složení
  • Nosnost 22 kg
  • Podnožník není polohovatelný
  • Nelze složit jednou rukou
  • Vyšší hmotnost
5 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Dobré
Pro nenáročné
  • Cena
  • Odpružení všech kol
  • Spíš na rovné povrchy
  • Bez příslušenství
3 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 4
Velmi dobré
Pro aktivní rodiče
  • Ruční brzda
  • Nosnost 22 kg
  • Terénní kola
  • Vysoká cena
  • Podnožník bez možnosti polohování
17 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 5
Velmi dobré
Cestovní
  • Stylový design
  • Popruh k přenášení
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká cena
  • Opěrka nohou není nastavitelná
  • Nemá bezpečnostní madlo
13 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 6
Dobré
Také nás zaujalo
  • Ideální na běhání
  • Skládání jednou rukou
  • Ruční brzda
  • Nemá nastavitelnou výšku rukojeti
  • Nemá bezpečnostní madlo
14 000 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Cybex Eezy S+2
Cybex Eezy S+2
Recenze Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenze Kinderkraft Grande Plus
Kinderkraft Grande Plus
Recenze Thule Urban Glide 2
Thule Urban Glide 2
Recenze Cybex Coya
Cybex Coya
Recenze Baby Jogger Sport Summit X3
Baby Jogger Sport Summit X3
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro aktivní rodiče Cestovní Také nás zaujalo
Kategorie

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Velmi dobré
Velmi dobré
Dobré
Orientační cena 10 000 Kč 5 000 Kč 3 300 Kč 17 000 Kč 13 000 Kč 14 000 Kč
Výrobce Cybex Hauck Kinderkraft Thule Cybex Baby Jogger
Nosnost podvozku (kg) 22 22 22 22 22 22
Kola Gumová Nafukovací Pěnová Terénní Gumová Nafukovací
Zatáčení předních kol Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Aretace předních kol Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Odpružení Ano Ano Všechna kola Ano Ano Ano
Brzda Nožní Nožní Nožní Ruční, nožní Nožní Ruční, nožní
Poloha vleže Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Nastavitelná opěrka zad Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Nastavitelný podnožník Ano Ne Ano Ne Ne Neuvedeno
Nastavitelná výška rukojeti Ne Ano Neuvedeno Ano Ne Ne
Bezpečnostní pás Pětibodový Pětibodový Pětibodový Pětibodový Pětibodový Pětibodový
Bezpečnostní madlo Ano Ano Ano Ne Ne Ne

Recenze Cybex Eezy S+2
Cybex Eezy S+2
Recenze Hauck Runner 2
Hauck Runner 2
Recenze Kinderkraft Grande Plus
Kinderkraft Grande Plus
Recenze Thule Urban Glide 2
Thule Urban Glide 2
Recenze Cybex Coya
Cybex Coya
Recenze Baby Jogger Sport Summit X3
Baby Jogger Sport Summit X3
Ocenění Vítěz srovnání Nejlepší cena/výkon Pro nenáročné Pro aktivní rodiče Cestovní Také nás zaujalo
Kategorie

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Dobré
Velmi dobré
Velmi dobré
Dobré
Orientační cena 10 000 Kč 5 000 Kč 3 300 Kč 17 000 Kč 13 000 Kč 14 000 Kč
Průzor ve stříšce Ne Ne Ano Ano Ano Ano
Nákupní košík Ano Ano Ano Ano Ano Ano
Taška na rukojeť Ne Ne Ne Ne Ne Ne
Nánožník Ne Neuvedeno Ne Ne Ne Ne
Pláštěnka Nutno dokoupit Ne Ne Ne Ne Ne
Moskytiéra Nutno dokoupit Ne Ne Ne Ne Ne
Rozměry složeného kočárku (š/d/v-cm) 45/33/60 59/47/87 62/83/27 69/87/34 44/18/52 Neuvedeno
Rozměry rozloženého kočárku (š/d/v-cm) 45/82/105 59/126/110 57/95/106 69/105/102 44/79/105 Neuvedeno
Hmotnost (kg) 7,5 11 9,8 11,5 6,6 12,8

Recenze nejlepších sportovních kočárků

Top 1
Vítěz srovnání
Výborné Celkové hodnocení
  • Dlouhá stříška
  • Poloha úplného lehu
  • Složení jednou rukou
  • Sedačka jen po směru jízdy
  • Nenastavitelná výška madla

Kočárek Cybex Eezy S+2 patří k univerzálním sporťákům. Je totiž lehký, skladný a zároveň díky středně velkým kolečkům zvládne i mírný terén. K jeho hlavním benefitům patří možnost nastavení zádové opěrky do úplného lehu, což se hodí u nejmenších dětí a na spaní v kočárku. Dále zaujme extrémně velkou stříškou, která perfektně skryje dítě před sluncem i poryvy větru.

Nevýhodou může být fixní poloha držadla a nemožnost otočit sedačku kočárku proti směru jízdy. U skladných modelů jsou tyto vlastnosti běžné. Uživatelé si v recenzích kočárek velmi chválí a lehce vyšší cena jim přijde za daný model adekvátní. Přečíst celou recenzi

10 000 Kč Orientační cena

Top 2
Nejlepší cena/výkon
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Opravdu velká kola
  • Stojí po složení
  • Nosnost 22 kg
  • Podnožník není polohovatelný
  • Nelze složit jednou rukou
  • Vyšší hmotnost

Tříkolka Hauck Runner představuje ideální variantu pro aktivní rodiny. Díky opravdu velkým kolům a dobrému odpružení se hodí i do náročnějšího terénu a na sport. Nosnost 22 kg je nadstandardní a potěší pojistka proti rozložení. Slabinou je lehce vyšší hmotnost a podnožník, který není polohovatelný. Přečíst celou recenzi

5 000 Kč Orientační cena

Top 3
Pro nenáročné
Dobré Celkové hodnocení
  • Cena
  • Odpružení všech kol
  • Spíš na rovné povrchy
  • Bez příslušenství

Kočárek Kinderkraft Grande Plus je skvělou variantou pro nenáročné uživatele, které potěší velmi nízká cena. Nečekejte ale, že s ním projedete náročnější terén. Jeho pěnová kolečka poslouží spíše na rovném povrchu. Na rozdíl od mnoha jiných kočárků v nejnižší cenové kategorii si tento model vedl poměrně slušně v hodnocení dTestu. Pokud si trochu připlatíte, můžete pořídit Hauck Runner 2 vhodný i do terénu. Přečíst celou recenzi

3 300 Kč Orientační cena

Top 4
Pro aktivní rodiče
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Ruční brzda
  • Nosnost 22 kg
  • Terénní kola
  • Vysoká cena
  • Podnožník bez možnosti polohování

Nosnost 22 kg, aerodynamická konstrukce, terénní kola a ruční brzda, to jsou prvky, které dělají z kočárku Thule Urban Glide 2 vynikající model pro sportovně založené rodiče. Podle zkušeností uživatelů se s tímto modelem skvěle manipuluje a pochvaly se dočkal i prostorný nákupní košík. Nevýhodou ovšem může být chybějící bezpečnostní madlo, podnožka, která se nedá polohovat, a pochopitelně i poměrně vysoká cena.

17 000 Kč Orientační cena

Top 5
Cestovní
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Stylový design
  • Popruh k přenášení
  • Nízká hmotnost
  • Vysoká cena
  • Opěrka nohou není nastavitelná
  • Nemá bezpečnostní madlo

Kočárek Cybex Coya představuje elegantní cestovní variantu pro uživatele, kteří si potrpí na stylový design. Jeho výhodou je nízká hmotnost, malé rozměry po složení a popruh na rameno k přenášení. Pomocí adaptérů navíc můžete na kočárek připevnit i autosedačku. Oproti konkurenci ale postrádá bezpečnostní madlo a nemá nastavitelný podnožník. Jeho nevýhodou je také vyšší cena.

13 000 Kč Orientační cena

Top 6
Také nás zaujalo
Dobré Celkové hodnocení
  • Ideální na běhání
  • Skládání jednou rukou
  • Ruční brzda
  • Nemá nastavitelnou výšku rukojeti
  • Nemá bezpečnostní madlo

Kočárek Baby Jogger Sport Summit X3 bude skvělou variantou pro velmi aktivní rodiče. S kvalitně konstruovanou tříkolkou se vám bude výborně manipulovat i při běhu, nafukovací kola s odpružením jsou vhodná i do náročnějšího terénu a o bezpečnost se postará pětibodový pás a rychlá ruční brzda. Kočárek má navíc unikátní dálkovou aretaci předního kola.

Nevýhodou je absence bezpečnostního madla, se kterou se ale u tohoto typu kočárku setkáváme častěji, a nemožnost nastavit výšku rukojeti. Problémem může být také poměrně vysoká cena.

14 000 Kč Orientační cena

Jak vybrat sportovní kočárek

Sportovní kočárek je užitečný pomocník pro sedící děti. Můžete jej pořídit zvlášť, nebo jako součást dvojkombinace či trojkombinace. V tomto článku se dozvíte:

  • Proč koupit sportovní kočárek – usnadní vám jakékoliv přemisťování s dítětem, které ještě plně nechodí. Dítěti poskytne komfort a výhled, který jej při cestě zabaví.
  • Nevýhody sportovních kočárků – nelze v nich vozit miminka, která ještě neumí sedět. Některé mají malá kolečka a nehodí se do náročnějšího terénu.
  • Výběr podle zamýšleného použití – do terénu budou třeba velká terénní kola, na nákup zase oceníte modely s velkým úložným prostorem. V letadle vám povolí extrémně skladné a lehké modely.
  • Druhy podle provedení koleček – nafukovací kola zvládnou náročnější terén, ale hrozí jejich defekt. Pěnová kolečka budou dobře sloužit na rovném městském povrchu.
  • Druhy podle velikosti koleček – modely s velkými koly zvládnou třeba lesní cestu, naopak nejmenší kolečka pochodí leda na letišti a rovných městských chodnících.
  • Důležité parametry – zkontrolujte rozměry složeného kočárku kvůli převozu v autě. Zádová opěrka by měla ideálně mít několik poloh včetně úplného lehu.
  • Příslušenství – nejvíce využijete pláštěnku, v zimě se neobejdete bez fusaku. Hodit se může i moskytiéra.
  • Oblíbené značky sportovních kočárků – německý Cybex patří mezi špičku také v kategorii autosedaček. Švédské Thule proslavily především nosiče na auta, jejich terénní kočárky však také patří mezi nejpopulárnější modely.
  • Ceny sportovních kočárků – úplný základ seženete do 5 000 Kč. Do 10 000 Kč pořídíte kvalitní modely se spoustou vychytávek a nejnáročnější zákazníci mohou vybírat z designových kočárků i kolem 20 000 Kč.

Pokud se chcete dozvědět více o dalších typech kočárků a výběru kočárku obecně, podívejte se na náš článek Jak vybrat kočárek. Pro rodiče malých dětí se může hodit také naše srovnání kojeneckých lahví nebo jídelních židliček.

Proč koupit sportovní kočárek

Tzv. “sporťáky” mají hned několik výhod:

  • Vyšší nosnost – na rozdíl od korbičky hlubokého kočárku určené pro nejmenší miminka se do sportovního kočárku vlezou i mnohem větší a těžší děti s hmotností okolo 20 kg.
  • Polohovatelnost – Zádová opěrka i opěrka nohou bývá u sporťáků polohovatelná do několika poloh, které umožní přizpůsobit tvar kočárku aktuální potřebě dítěte.
  • Skladnost – oproti hluboké korbě bývají sportovní kočárky skladnější a ušetří vám místo doma i v autě. Některé dokonce můžete vzít do letadla.
  • Široké věkové určení – sportovní kočárek může dítě využívat několik let. Od okamžiku kdy dítě samostatně sedí jej můžete používat až do doby, kdy z něj bude samostatný chodec, kterého po pár minutách chůze nebudou bolet nožičky.
  • Univerzálnost použití – sportovní kočárek využijete nejen na výletech a cestách do obchodu. Děti, které přes den doma těžce usínají, mohou v kočárku také lépe spát. Některé modely jsou vhodné také na běhání.
  • Lepší výhled děti, které cestování v hluboké korbě už nebaví, budou nadšené z mnohem většího výhledu ve sportovním kočárku a mohou tak pozorovat a objevovat svět.

Upozornění: kočárek ve kterém je dítě posazeno je vhodný pouze pro děti, které již samostatně zvládají sed. Dříve se u sportovních kočárků uváděla hranice použitelnosti od 6 měsíců věku. V tomto věku však mnoho dětí samostatný sed nezvládá a je tedy vhodné s použitím takového kočárku počkat. Krajní možností je pro nesedící dítě sportovní kočárek využívat s položenou zádovou opěrkou tak, aby páteř dítěte nebyla zbytečně zatěžována.

Nevýhody sportovních kočárků

Při výběru sporťáku zvažte také možné nevýhody jejich používání:

  • Nevhodnost pro nejmenší – dítě, které ještě neumí samostatně sedět, by nemělo být posazováno, ani do sportovního kočárku, ani kdekoliv jinde. Jedinou možností, jak pro takové dítě sporťák využít, je nastavit zádovou opěrku co nejvíce do lehu.
  • Posměrná jízda – mnoho maminek preferuje oční kontakt s dítětem, aby jej měly stále pod kontrolou. Velká část sportovních kočárků má sedadlo na pevno umístěné po směru jízdy a nejde jej otočit. Najdou se ale i otočné či protisměrné modely.
  • Cena kvalitní sportovní kočárky nestojí zrovna pár korun. Investici tedy dobře promyslete.
  • Horší jízda v terénu oproti kočárkům s hlubokou korbou mívají sportovní kočárky někdy velmi malá kolečka, která zvládnou pouze hladký městský povrch.

TIP: Máte částečně chodící dítě, které ale potřebuje na procházce občas odpočinout? Nechcete-li s sebou tahat kočár, můžete vybrat skladnější nosítko nebo šátek.

Výběr podle zamýšleného použití

Při rozhodování si nejdříve ujasněte, kde a za jakých podmínek budete s kočárkem jezdit:

  • Do města – při každodenních procházkách městem bude skvělým parťákem kočárek o střízlivých rozměrech, který se s přehledem vejde do výtahů či úzkých uliček obchodů a restaurací. Velká terénní kola mohou spíš zavazet. Hodí se aretace koleček, se kterou kola “zamknete” v jedné poloze a snáze najedete třeba do tramvaje.
  • Do terénu – stěžejní budou velká terénní kola, která si poradí s kořeny a hrboly na lesních cestách.
  • Na nákupy – vybírejte modely s co největší nosností spodního koše. V otevřeném koši bude nákup vidět a může vypadnout, prostory uzavřené na zip nákup skryjí třeba i před deštěm.
  • Do letadla – prioritou bude extrémní skladnost, malé rozměry a nízká hmotnost. Daní za takový kočárek může být snížený komfort pro dítě nebo méně odolná kolečka.
  • Na spaní – pro spánek dětí bude vhodný kočárek se sklopnou zádovou opěrkou a stříškou, která jde co nejvíce sklopit tak, aby chránila dítě před větrem i sluncem.

TIP: Vybíráte-li kočárek cíleně na cestování letadlem, většina leteckých společností vám povolí si extrémně skladné kočárky s velikostí palubního zavazadla dovézt až ke dveřím paluby. Při příletu vám jej pak na stejné místo nachystají. Vždy ale ověřte konkrétní limit příručního zavazadla dané společnosti, ne všechny jej mají stejný.

Druhy podle provedení koleček

Kolečka jsou alfou a omegou příjemné jízdy v kočárku. Určují vhodnost kočárku do konkrétního terénu a míru “drncání”, které bude vaše dítě vystaveno.

  • Nafukovací – větší kola umožňující hladkou komfortní jízdu ovšem s rizikem defektu.
  • Pěnová (gelová) – bezúdržbová univerzální kolečka méně vhodná do náročného terénu, u kterých ale nehrozí defekt.

Nafukovací

Pneumatiky plněné vzduchem vám umožní jezdit s kočárkem hladce a bez nárazů i v terénu, můžete však “píchnout”. Nachystejte si tedy sadu pro opravu pneumatik. Kolečka budete muset i bez defektu pravidelně hustit.

Pěnová (gelová)

Velice lehká kola nenáročná na údržbu se hodí do města, v terénu s nimi moc nepochodíte. Do pěny se mohou zarážet kamínky a vytlačovat díry, propíchnutí kola se však na rozdíl od nafukovacích kol nemusíte bát. Často mívají označení latexová nebo EVA. Přestože jízda v kočárku s těmito koly může více „drncat”, některé děti právě tento pohyb mají rády. U tohoto typu kol je dobré všímat si i odpružení, které by mělo mírnit nárazy při jízdě.

TIP: sledujte, zda je odpružení kol u daného kočárku přítomné na všech kolečkách, nebo pouze na zadních.

Druh koleček Výhody Nevýhody Kam se hodí
Nafukovací + Pohodlná jízda

+ Zvládnou terén

– Možnost defektu

– Větší rozměry

– Pravidelné huštění

Do terénu, na nerovné povrchy i pro každodenní jízdu na běžném povrchu
Pěnová (gelová) + Lehká

+ Snadná údržba

– Vtlačování kamínků

– Nevhodnost do terénu

Do města a na jízdu po rovném hladkém povrchu

Druhy podle velikosti kol

Velikost kol přímo ovlivňuje schopnost kočárku poradit si s různým terénem.

  • Kočárky s velkými koly – ideální do náročného terénu nebo ke sportování.
  • Kočárky se středně velkými koly – univerzální kolečka vhodná jak do města, tak do lehce náročnějšího terénu.
  • Kočárky s malými koly – hodí se na letiště do nákupních center nebo míst s rovným povrchem.

Kočárky s velkými koly

Do této kategorie řadíme kočárky s těmi největšími koly, které jsou vhodné i do náročného terénu nebo pro sportování. Průměr zadních kol takového kočárku může mít až kolem 40 cm. U těchto modelů počítejte s většími rozměry a náročnějším skládáním do auta, odměnou vám ale bude univerzálnost použití kočárku.

Kočárky se středně velkými koly

U velké části sportovních kočárků narazíte na kolečka o průměru zhruba 18–24 cm. Takto velká kolečka zvládnou částečně horší terén a oproti extra velkým kolům nezaberou tolik místa. Jde tedy o jakousi zlatou střední cestu, s níž pro běžný provoz nemůžete šlápnout vedle.

Kočárky s malými koly

Nejlehčí a nejskladnější sportovní kočárky mívají většinou kolečka s průměrem okolo 12–15 cm. Tyto modely jsou ideální na cestování, časté přenášení a skládání. Daní za tuto skladnost jsou právě malá lehká kolečka, která by v terénu neobstála. Tyto modely se hodí na letiště nebo třeba do nákupního centra. Městské povrchy jim také nebudou dělat problém, nemáte-li v ulici zrovna “kočičí hlavy”.

Důležité parametry

Při výběru sportovního kočárku pečlivě sledujte následující parametry:

  • Nosnost – většinou do 15 až 20 kilogramů váhy dítěte.
  • Počet kol –  tříkolky mohou být pro někoho méně stabilní než čtyřkolové kočárky. Jde ale především o individuální preference.
  • Hmotnost a rozměry – budou důležité pro uskladnění kočárku a převážení v kufru auta.
  • Polohování opěrek – zádová by měla jít co nejvíce do lehu kvůli spaní, opěrka nohou by měla poskytovat dostatečnou podporu.
  • Otáčení sedátka některé modely umožňují pouze jízdu po směru, při které na dítě tolik nevidíte. Otočné sedadla vám dá možnost výběru směru.
  • Bezpečnostní prvky – pětibodový pás zabrání vypadnutí dítěte z kočárku. Nožní brzda zajistí třeba stabilitu v tramvaji a u modelů na běhání najdete i brzdu ruční.
  • Velikost stříšky – čím větší rozsah stříška má, tím lépe může ochránit dítě před slunečními paprsky nebo poryvy větru.
  • Nastavitelná výška držadla především pro vyšší rodiče může být vhodný kočárek s výsuvným držadlem, jehož výšku si nastavíte dle vašich preferencí.

Nosnost

Většina kočárků uveze dítě o hmotnosti až kolem 15 až 20 kilogramů. Děti však této hmotnosti dosáhnou orientačně kolem 5 let věku nebo i později, nosnost většiny sportovních kočárků bude tedy s přehledem dostačující. Hodláte-li vozit děti starší 3 let, raději konkrétní nosnost s ohledem na váhu svého dítěte zkontrolujte.

Počet kol

Zda vyberete tříkolku nebo klasický kočár se 4 koly záleží čistě na vašich preferencích. Ideální je osobně si kočárky ve specializované prodejně vyzkoušet a zjistit, co vám sedí víc. Tříkolka některým uživatelům přijde méně stabilní, jiní na ni nedají dopustit.

Hmotnost a rozměry

Tyto parametry budou zajímat především ty, kteří kočárek hodlají často přenášet a skládat třeba do auta. Nejlehčí modely neváží ani 6 kilogramů, standardní váha se pohybuje kolem 12 kg i výše.

Co se rozhodně vyplatí zkontrolovat je rozměr složeného kočárku. U rozměrnějších modelů byste totiž mohli mít problém dostat je do kufru auta, především u menších automobilů. Poslední možností, jak takový kočárek do malého prostoru dostat, je odejmout kolečka, je to však další úkon navíc.

Polohování opěrek

Zjistěte si, kolik poloh zádové opěrky i opěrky nohou má kočárek k dispozici. Především pro děti, které budou v kočárku spát, se hodí možnost polohy zádové opěrky až v úplném lehu, což není u všech kočárků samozřejmostí. U některých sportovních kočárků je opěrka nohou řešena poměrně nedostatečně a dítěti zůstávají nožky ve vzduchu. V ideálním stavu mají být chodidla dětských nohou opřené.

Otáčení sedátka

Velká část sportovních kočárků má fixně danou polohu sedátka po směru jízdy, na dítě tedy přímo neuvidíte. Výhodou této polohy je však rozhled, který dítě má. Děti, které se rády ujišťují o přítomnosti rodiče potěší spíše sedátko v protisměru. U některých sportovních kočárků můžete sedátko libovolně otáčet do obou směrů a měnit tak polohu dítěte dle aktuálních potřeb. Otočnost sedadla ale bývá vykoupena většími rozměry kočárku.

Bezpečnostní prvky

Samozřejmostí je u sportovních kočárků pás, který je většinou pětibodový. Madlo je spíše doplňkovým bezpečnostním prvkem a určitě nenahradí zapnutý bezpečnostní pás. Pro bezpečnou jízdu se hodí i brzda. Některé modely mají brzdu ruční, která přijde vhod třeba při sportování nebo jízdě z prudkého kopce. Standardní výbavou je však brzda nožní umožňující kočárek zajistit v zastavené poloze.

Velikost stříšky

Stříška chrání dítě před sluncem i deštěm, některé modely nabízejí stříšku extra hlubokou, u které můžete míru zastínění zvětšit či zmenšit pomocí zipu nebo patentek. Takto velká stříška se hodí hlavně při spánku dítěte, jelikož jej tolik neruší případné poryvy větru nebo sluneční paprsky. Výhodou je průzor ve stříšce, kterým můžete dítě během procházky kontrolovat, když sedí zády k vám.

Příslušenství

Pro komfortní užívání sportovního kočárku můžete pořídit následující doplňky:

  • Pláštěnka a moskytiéra pláštěnka ochrání dítě před deštěm i poryvy větru, moskytiéra k němu nepustí žádný hmyz.
  • Nánožník – většinou bývá součástí výbavy kočárků v dvojkombinacích a trojkombinacích, do tuhé zimy ale na zahřátí nestačí.
  • Fusak základ zimního příslušenství, který udrží vaše dítě v teple.
  • Úložné prostory košík ve spodní části kočárku pojme i menší nákup.

Pláštěnka a moskytiéra

Pláštěnka a moskytiéra nebývají vždy součástí výbavy kočárku, zejména pláštěnku je ale vhodné ke kočárku dokoupit. Můžete zvolit univerzální pláštěnku vhodnou na více značek kočárků, nejlépe však bude sedět model přímo daného výrobce. Moskytiéru využijete v letních měsících především pro děti, které v kočárku spí. V takovém případě totiž nemusíte mít dítě nonstop na očích a uhlídat tak každého komára nebo včelu.

Nánožník

Plní ochrannou funkci před nepříznivým počasím. Většina modelů však do opravdové zimy stačit nebude a nahradíte jej pravděpodobně fusakem. Na trhu naleznete různé jeho alternativy, jako jsou nepadací deky a vystačit si můžete také s dekou obyčejnou nebo extra vrstvou oblečení pro dítě navíc.

Fusak

Zimní období bez pořízení fusaku do kočárku pravděpodobně nezvládnete. Jelikož dítě se v kočárku nepohybuje, je jeho udržení v teple při jízdě opravdu stěžejní. Na trhu naleznete mnoho variant a barevných i materiálových kombinací. Praktičtější jsou fusaky, které mají v zádové části suchý zip nebo jiný mechanismus, který umožní rychlou a snadnou instalaci do kočárku. Většina modelů však disponuje klasickými průstřihy, do kterých bude třeba pracně provléknout bezpečnostní pásy.

Úložné prostory

Standardem u všech typů kočárků je nákupní košík umístěný mezi koly. Některé modely mají košík otevřený, u jiných lze prostor uzavřít třeba zipem a elegantně tak skrýt jeho obsah. U otevřeného košíku počítejte s rizikem vypadnutí nákupu.

U dvojkombinací a trojkombinací bývá často součástí výbavy také přebalovací taška sladěná s kočárkem. Na tu u sportovních modelů většinou nenarazíte, některé vám ale nabídnou menší úložný prostor ve formě látkové kapsy umístěné na kočárku.

Oblíbené značky sportovních kočárků

Při nákupu se vyplatí sledovat nejprodávanější značky. Jejich oblíbenost totiž vypovídá o kladných zkušenostech zákazníků:

  • Cybex – firmu založil v Německu rodák z Prahy v roce 2000. Rychle se zařadila k předním výrobcům autosedaček, kočárků a dalších produktů pro malé děti. Jejich autosedačky se zařazují mezi první v testech bezpečnosti i spotřebitelských testech a skvěle si vedou i jejich kočárky. Společnost se v roce 2014 sloučila s firmou Goodbaby se sídlem v Číně.
  • Valco – australská rodinná firma s více než 50letou tradicí ve výrobě kočárků. Jejich řada sporťáků Valco Snap je u nás rodiči velmi oblíbená díky skvělému poměru mezi kvalitou a cenou.
  • Joie – britská společnost vznikla v roce 2011 a jejich autosedačky a sportovní kočárky patří spolu s Cybexem mezi jedny z nejpopulárnějších. V jejich sortimentu najdete také jídelní židličky, postýlky nebo lehátka pro miminka.
  • Thule – švédská společnost funguje od roku 1942. Kromě kočárků, které přišly na řadu až v posledních letech, se věnuje produkci střešních i jiných nosičů na auta a do sortimentu zařadila také batohy, kufry a jiné příslušenství na cesty.
Značka Specifika Cenová kategorie Které druhy nabízí Komu značku doporučujeme
Cybex Německá společnost nově sloučená s firmou Goodbaby Střední až vyšší Sportovní kočárky se středními a malými koly vhodné na běžné užívání a do města, dvoj i trojkombinace kočárků s hlubokou korbou a autosedačkou Pro ty, kteří hledají kvalitní univerzální kočárky i kombinace sportovního kočárku s autosedačkou a hlubokou korbou a nehodlají jezdit v extrémním terénu
Valco Australská firma s dlouholetou tradicí ve výrobě sportovních kočárků Střední Sportovní kočárky se středně velkými kolečky i v kombinaci s hlubokou korbou Pro ty, kteří hledají kočárek s dobrým poměrem cena výkon
Joie Britská společnost fungující od roku 2011 Střední Sportovní kočárky se středně velkými kolečky i v kombinaci s hlubokou korbou Pro ty, kteří chtějí kočárek i autosedačku od jedné firmy
Thule Švédská firma se specializací na automobilové nosiče a příslušenství k cestování Vyšší Sportovní kočárky s velkými koly i kočárky se středními koly, také v kombinaci s hlubokou korbou Pro ty, kteří hledají kočárek na sport nebo do náročnějšího terénu a nehledí moc na cenu

Ceny sportovních kočárků

Cenové spektrum sportovních kočárků je poměrně široké. Cenu můžeme rozdělit do těchto kategorií:

  • Do 3 000 Kč – nejlevnější základní modely pro nenáročné uživatele.
  • Od 3 000 Kč do 5 000 Kč – propracovanější kočárky vhodné pro běžné uživatele, kteří nemají přehnané nároky na kvalitu či provedení.
  • Od 5 000 Kč do 10 000 Kč – kvalitní kočárky vhodné do všech terénů nebo modely se speciálním určením například na běh či do letadla. Uspokojí i náročnější uživatele.
  • Nad 10 000 Kč – kočárky se specifickým účelem, většinou běhací kočárky nebo modely vhodné do extrémního terénu.

Do 3 000 Kč

Nejlevnější sportovní kočárky pro nenáročné uživatele seženete už pod 3 000 Kč. Většinou jde o lehké kočárky s malými plastovými kolečky, které jsou vhodné hlavně do města. Jejich výhodou je nízká hmotnost, kterou oceníte např. při nastupování do autobusu. Nejde ale o ideální variantu na delší výlety do přírody, kromě menších kol jim často chybí také odpružení. Za odolnější kočárky do terénu už si nějakou tu tisícovku připlatíte.

Od 3 000 Kč do 5 000 Kč

V této cenové hladině už najdete i odolnější modely s většími koly a odpružením, často ale můžete narazit na nějaké mouchy. Některé modely nejsou moc skladné, jiné nemají možnost lehu u zádové opěrky. Jde zkrátka mnohdy o jistý kompromis, se kterým ale může být část uživatelů za danou cenu nadmíru spokojená. U některých kočárků najdete i doplňkovou výbavu, nebývá to ale pravidlem.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč

V této kategorii najdeme kočárky s výbornou kvalitou za přijatelnou cenu. Jde často o kočárky s univerzálním použitím do všech terénů. Většinou se můžeme setkat s precizním provedením a spoustou prvků zvyšujících komfort dítěte i rodiče. Obecně můžeme říci, že většina kočárků z této cenové kategorie už je velice odolná a poslouží s přehledem více dětem po sobě.

Nad 10 000 Kč

Cena nejdražších kočárků se může vyšplhat i na několik desítek tisíc korun, většinou jde ale o velmi specifické modely, například terénní kočárky nebo kočárky na běhání, tato investice je tak pro někoho na běžné denní použití zbytečná, najde se však mnoho uživatelů, kteří se do kočárku rozhodnou investovat a následně jej prodají za velice příjemnou cenu, jelikož tyto prémiové modely neztrácejí oproti levnějším variantám hodnotu.

Cenová kategorie Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí Pro koho se hodí
Do 3 000 Kč Základní modely sporťáků, často s horším odpružením nebo z méně odolných materiálů Terénní kočárky, designové kočárky a modely s mnoha přidanými funkcemi a doplňky Pro nenáročné uživatele, kteří hledají kočárek za velmi nízkou cenu
Od 3 000 Kč do 5 000 Kč Spíše základní modely v kvalitnějším provedení Designové kočárky, terénní a specializované kočárky Pro ty, kteří hledají levný kočárek, ale nechtějí vybírat z nejnižších řad modelů
Od 5 000 Kč do 10 000 Kč Kvalitní městské kočárky se středně velkými koly Specializované kočárky, základní modely kočárků Pro ty, kteří chtějí do kočárku investovat a pořídit si model v kvalitním provedení s mnoha funkcemi a příjemným vzhledem
Nad 10 000 Kč Terénní kočárky a specializované nebo designové kočárky Základní řady kočárků Pro ty, kteří chtějí terénní kočárek nebo designové provedení a nehledí tolik na cenu

 

TIP: Vyšší řady modelů sportovních kočárků od renomovaných značek se díky kvalitnímu provedení často prodávají i na bazarech. Pokud se právě pro takový kočárek rozhodnete, s největší pravděpodobností se vám ho podaří jednou slušně prodat.

Často kladené otázky ke sportovním kočárkům

Kateřina má doma dvě malé děti a osobně si prošla několikrát výběrem sportovních kočárků. Ví, že v nepřeberném množství sportovních kočárků je zásadní vybírat podle podmínek, ve kterých bude kočárek používán. Poradí, pro koho se hodí modely s velkými koly a kdy přijde vhod lehký skladný kočárek. Dále pro vás zpracovala kategorii šátků na nošení dětí nebo třeba kojeneckých lahví.
Eliška se coby seniorní redaktorka stará o svá témata dlouhodobě. To platí i pro sportovní kočárky, jejichž porovnáváním se zabývá už více než tři roky. Díky několikaletým zkušenostem vám snadno poradí s výběrem, zdůrazní, na jaké vlastnostli kočárku je vhodné se zaměřit a osvětlí, jaké jsou důležité rozdíly mezi jednotlivými modely. Stejného přístupu se u ní dočkaly kromě sportovních i kočárky kombinované.

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Dobrý den, vybírám sportovní kočárek pro syna. Má přes půl roku, zatím ale samostatně nesedí. V hluboké korbě ale už nechce vydržet a myslím, že by jej bavilo jezdit částečně posazený. Když napolohuji zádovou opěrku do pololehu, mohu jej takto vozit?

Lucie Horáková

Dobrý den, nejvhodnější je samozřejmě počkat, až syn bude sedět samostatně. Potřebujete-li z uvedených důvodů vozit takto syna dříve, zkuste jezdit po rovném povrchu, abyste eliminovala otřesy, které nejsou pro páteř dítěte zrovna ideální. Polosed také pomůže snížit zátěž na páteř. Doporučit můžeme například Thule Urban Glide 2, který ani nelze do úplného sedu nastavit.

Kateřina Klodnerová, redaktor

Dobrý den, ráda bych pořídila lehký a skladný sporťák, který se mi bude dobře přenášet a dávat do auta. Zároveň ale potřebuji aby zvládl jízdu nejen třeba po nákupním centru, ale i lehce nerovné cesty a chodníky. Který je podle vás ideální?

Natálie Petrášová

Dobrý den, pro tyto účely se bude skvěle hodit Cybex Eezy S+2, který má středně velká kolečka a zároveň jej lze snadno složit jednou rukou. Jeho výhodou je i nízká hmotnost, sedátko ale nelze otáčet a dítě tak sedí vždy po směru jízdy. To je ale u skladných sportovních kočárků běžný jev.

Kateřina Klodnerová, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 34 hlasů

Další oblíbené testy a recenze