Test nejlepších sportovních kočárků 2021 | Recenze & Jak vybrat
Menu

Nejlepší sportovní kočárky
dle testu

Aktualizováno:
Červenec 2021
Autor:
Eliška Srncová
Britax B-Motion 4 Plus

Vítěz porovnání

Top produkt ze sportovních kočárků

Jaký sportovní kočárek vybrat dle srovnání

Přečíst recenzi Orientační cena 7 000 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 4 000 Kč
Přečíst recenzi Orientační cena 2 500 Kč

V našem výběru jsme se tentokrát věnovali sportovním kočárkům. O těch jsme sepsali také článek Jaké jsou sportovní kočárky, ve kterém se dozvíte více informací o tomto dětském dopravním prostředku. Důležitá je především bezpečnost takového kočárku. U většiny sportovních modelů najdete pětibodový bezpečnostní pás a odnímatelné madlo, důležitá je také brzda.

Výbava sportovních kočárků obecně nebývá příliš pestrá, pozitivem je ale pláštěnka či jiný prvek do nepohody. Některé mají větší nafukovací kola a budou díky tomu vhodnější do horšího terénu.

Na této stránce najdete kočárek s označením TOP produkt, který se vyznačuje vynikajícími vlastnostmi, model s popiskem Cena/výkon, který vám nabídne vynikající poměr kvality a pořizovacích nákladů, a nakonec nechybí ani Dostupná varianta, produkt s přívětivou cenou. Kočárky jsme vybírali z pozice informovaného spotřebitele.

Pokud vám sportovní varianta kočárku úplně nevyhovuje, zkuste se podívat do našeho rádce Jak vybrat kočárek na další typy těchto produktů. Najdete tam také popis dvojkombinací a trojkombinací, pro které jsme vytvořili speciální srovnání.


Nejlepší sportovní kočárky dle srovnání

Sportovní kočárky

Varianta výběru
Hodnocení
Nejlepší sportovní kočárky
Klady
vzhledem ke kategorii
Zápory
vzhledem ke kategorii
Orientační cena Aktuální cena
0.

TOP produkt

Sportovní kočárky

90,6 %

  • Skládání jednou rukou
  • Úložná kapsa
  • Průzor ve stříšce
  • Sedací poloha je dost vleže
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

7 000 Kč

Zobrazit nabídky
1.

Cena/výkon

Sportovní kočárky

80,3 %

  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru

4 000 Kč

Zobrazit nabídky
2.

Dostupná varianta

Sportovní kočárky

72,0 %

  • Nízká hmotnost
  • Nižší cena
  • Nánožník
  • Vhodný pouze do města
  • Kolečka bez vzorku
  • Chybí ventilace

2 500 Kč

Zobrazit nabídky
3.

Další na zvážení

Sportovní kočárky

-

  • Poměr cena/výkon
  • Ventilace
  • Nízká hmotnost
  • Rukojeť není výškově nastavitelná
  • Chybí moskytiéra
  • Chybí taška na rukojeť

2 800 Kč

Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Srovnání základních parametrů sportovních kočárků

Recenze Britax B-Motion 4 Plus
Britax B-Motion 4 Plus
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenze Kinderkraft Sport Cruiser
Kinderkraft Sport Cruiser
Ocenění

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Hodnocení

90,6 %

80,3 %

72,0 %

-

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Orientační cena

7 000 Kč

4 000 Kč

2 500 Kč

2 800 Kč

Výrobce

Britax

Petite&Mars

4Baby

Kinderkraft

Nosnost (kg)

20

15

15

15

Kola

Pěnová

Pěnová

Gumová

Pěnová/gumová

Přední zatáčecí kola

Ano

Ano

Ano

Ano

Aretace předních kol

Ano

Ano

Ano

Ano

Odpružení

Ano

Ano

Ano

Ano

Brzda

Ano

Ano

Ano

Ano

Upevnění po i proti směru jízdy

Poloha vleže

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelná opěrka zad

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelný podnožník

Ano

Ano

Ano

Ano

Nastavitelná výška rukojeti

Ano

Ne

Ano

Ne

Přenosná korbička

Bezpečnostní pás

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Pětibodový

Bezpečnostní madlo

Ano

Ano

Ano

Ano

Srovnání příslušenství a rozměrů sportovních kočárků

Recenze Britax B-Motion 4 Plus
Britax B-Motion 4 Plus
Recenze Petite&Mars Sport Move
Petite&Mars Sport Move
Recenze 4Baby Rapid
4Baby Rapid
Recenze Kinderkraft Sport Cruiser
Kinderkraft Sport Cruiser
Ocenění

TOP produkt

Cena/výkon

Dostupná varianta

Další na zvážení

Hodnocení

90,6 %

80,3 %

72,0 %

-

Kategorie

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky

Orientační cena

7 000 Kč

4 000 Kč

2 500 Kč

2 800 Kč

Odvětrávání

Ano

Ano

Ne

Ano

Průzor ve stříšce

Ano

Ano

Ano

Ano

Nákupní košík

Ano

Ano

Ano

Ano

Taška na rukojeť

Ne

Ne

Ne

Ne

Nánožník

Ne

Ano

Ano

Ano

Pláštěnka

Ne

Ne

Ne

Ano

Moskytiéra

Ne

Ne

Ne

Ne

Rozměry hluboké korbičky (š/d/v-cm)

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Neuvedeno

Rozměry sportovního sedátka (š/d/v-cm)

29/24/50

Neuvedeno

36/30/47

35/22/46

Rozměry složeného kočárku (š/d/v-cm)

55,5/45/73

56/94/28

53/90/33

Neuvedeno

Rozměry rozloženého kočárku (š/d/v-cm)

55,5/105/110

56/97/110

52/96/103

51/93/106

Hmotnost (kg)

11,5

9,15

7,92

7,6

Recenze nejlepších sportovních kočárků

TOP produkt Sportovní kočárky
90,6 % Celkové hodnocení
  • Skládání jednou rukou
  • Úložná kapsa
  • Průzor ve stříšce
  • Sedací poloha je dost vleže
  • Vyšší hmotnost
  • Vyšší cena

Silnou stránkou kočárku Britax B-Motion 4 Plus je zejména jeho vysoká nosnost 20 kg, díky které dobře poslouží i starším dětem. Nechybí mu žádné podstatné prvky, jako pětibodový bezpečnostní pás nebo odpružení, má odolná pěnová kola a potěší také úložnou kapsou. Nepatří ovšem k velmi lehkým ani velmi levným modelům.

7 000 Kč Orientační cena

Cena/výkon Sportovní kočárky
80,3 % Celkové hodnocení
  • Nánožník
  • Průzor ve stříšce
  • Odvětrávání
  • Nelze nastavit rukojeť kočárku
  • Chybí taška na rukojeti
  • Nemá pláštěnku ani moskytiéru

Z výbavy kočárku Petite&Mars musíme pochválit především nánožník. Parametrově se potom kočárek drží dobrých standardů. Nosnost 15 kg neurazí, pěnová kola potěší, pokud vyrážíte i do horšího terénu. Sedačka kočárku je dostatečně polohovatelná, to se ovšem nedá říct o jeho vodící rukojeti.

4 000 Kč Orientační cena

Dostupná varianta Sportovní kočárky
72,0 % Celkové hodnocení
  • Nízká hmotnost
  • Nižší cena
  • Nánožník
  • Vhodný pouze do města
  • Kolečka bez vzorku
  • Chybí ventilace

Sportovní kočárek 4Baby Rapid je vhodný především do města, kvůli menším pogumovaným kolečkům. Výhodou modelu je zejména poměrně dostupná cena a nízká hmotnost 8kg. V jeho výbavě najdete nánožník, nepostrádá ani bezpečnostní pás a madlo.

2 500 Kč Orientační cena

Další na zvážení Sportovní kočárky
  • Poměr cena/výkon
  • Ventilace
  • Nízká hmotnost
  • Rukojeť není výškově nastavitelná
  • Chybí moskytiéra
  • Chybí taška na rukojeť

Sportovní kočárek značky Kinderkraft má jednu hlavní nevýhodu. Tou je rukojeť, respektive to, že není výškově nastavitelná. V ostatních směrech si ale kočárek vede velice dobře, zvlášť když vezmeme v potaz jeho cenu. Zejména výbavou překonává i řadu dražších modelů.

2 800 Kč Orientační cena

Jaké jsou sportovní kočárky

Sportovní kočárek vám poslouží přinejmenším několik let, jeho výběr tak není radno podceňovat. V našem článku vás proto seznámíme s nejdůležitějšími vlastnostmi sportovních kočárků, zaměříme se na komfort a bezpečnost a popíšeme také nejužitečnější prvky výbavy. Nechybí ani informace o cenových kategoriích sportovních kočárků.

Pokud se chcete dozvědět více o dalších typech kočárků a výběru kočárku obecně, podívejte se na náš článek Jak vybrat kočárek.

Podle čeho vybírat kočárek

Rozhodující roli při výběru kočárku hraje věk dítěte. Sportovní kočárky jsou jen málokdy vhodné pro novorozence. Většinou se doporučují až od chvíle, kdy si dítě samo sedá. Pro čerstvě narozené miminko je tak vhodnější kočárek s hlubokou korbičkou. Tu najdete kromě samostatných hlubokých kočárků také u modelů v dvojkombinaci nebo v trojkombinaci.

Typy kočárků

Mezi základní typy kočárků patří hluboké kočárky, sportovní kočárky a kombinované modely, které mají jak hlubokou korbičku, tak sportovní sedátko. Hluboké kočárky mají nejkratší využitelnost, většinou jen několik měsíců. Zhruba od půl roku života dítěte přichází čas na sportovní sedátko. Kombinované modely potom pokryjí celé kočárkové období života dítěte.

Typ kočárku Věk dítěte Výhody Nevýhody
Hluboký Od narození do 6 měsíců + Většinou dobré odpružení

+ Ideální pro novorozence

+ Dá se dobře prodat

– Využitelný jen několik měsíců
Sportovní Od 6 měsíců do 3 let + Varianty do každého terénu a počasí

+ Využitelný několik let

– Většinou nevhodný pro novorozence
Kombinovaný Od narození do 3 let + Pokryje všechny potřeby

+ Většinou cenově výhodná varianta

– Často vyšší hmotnost

– Někdy malé rozměry hluboké korbičky

Kola a odpružení

Celková konstrukce kočárku, včetně kol a odpružení, by měla odpovídat terénu, ve kterém se budete pohybovat. S menšími plastovými koly si vystačíte při vycházce ve městě, do přírody a náročnějšího terénu už je ale vhodné zvolit nafukovací nebo terénní kola.

S ovládáním vám pomohou přední otočná kola s aretací, komfort jízdy zajistí odpružení. To může být jen na zadních, nebo na všech kolech. Co se týče počtu kol, kočárek může mít tři nebo čtyři. Při volbě záleží na individuálních preferencích a kvalitě provedení. Někdo nedá dopustit na tříkolku, jiným uživatelům zase připadá nestabilní.

Nosnost, hmotnost a skladnost

Při výběru je důležitý nejen věk dítěte, ale také jeho hmotnost. Nejčastěji se na trhu objevují kočárky s nosností okolo 15-16 kg, k dostání jsou ale i modely s nosností přesahující 20 kg. Roli hraje i hmotnost samotného kočárku, zejména pokud počítáte s častějším cestováním hromadnou dopravou nebo vynášením kočárku do schodů. Nejlehčí modely mívají okolo 12 kg.

Při cestování autem nebo v případě nedostatku úložného prostoru oceníte u kočárku také dobrou skladnost. Dopředu si zkontrolujte rozměry při složení, aby se kočárek vešel do kufru vašeho vozu. Výhodou jsou například odnímatelná kola.

Pro koho jsou vhodné sportovní kočárky

Sportovní kočárky se obecně doporučují zhruba od půl roku věku dítěte do tří let. U některých sportovních kočárků výrobci uvádějí, že jsou vhodné i pro novorozence, protože se dají sklopit do úplného lehu, obecně je ale pro nejmenší děti lepší pevná hluboká korbička

Specifika sportovních kočárků

Od kočárků s hlubokou korbou se sportovní modely odlišují především typem sedátka a jeho nastavitelností.

Polohovatelnost

Většina sportovních sedátek je polohovacích a můžete si tak vybrat mezi polohou vsedě nebo vleže, výhodou je, když je sedák možné sklopit do úplného lehu, a dítě si tak může pohodlně zdřímnout. Polohovatelná by měla být jak zádová opěrka, tak opěrka nohou, kterou je potřeba přenastavovat také podle růstu dítěte.

Výbava sportovních kočárků

Vyšší důraz je u sportovních kočárků kladen především na jejich bezpečnost. Dítě ale může v kočárku trávit i několik hodin v kuse, kočárek by tak měl být také dostatečně komfortní.

  • Bezpečnostní pás – Nejdůležitější součástí výbavy jsou u sportovních kočárků bezpečnostní prvky. V první řadě bezpečnostní pás, ideálně pětibodový. Některé modely mají pás tříbodový, pětibodová varianta ale poskytuje lepší fixaci.
  • Bezpečnostní madlo – U většiny sportovních modelů najdete také bezpečnostní madlo nebo pultík. To je výhodou především u větších dětí, které se v kočárku více vrtí. Pultík může zvyšovat i komfort kočárku, zejména pokud má zabudovaný například i držák na pití.
  • Stříška – Stříška chrání dítě před sluncem i deštěm, některé modely nabízejí stříšku extra hlubokou, u které můžete míru zastínění zvětšit či zmenšit pomocí zipu nebo patentek. Výhodou je průzor ve stříšce, kterým můžete dítě během procházky kontrolovat, když sedí zády k vám.
  • Ventilace – Průzor ve stříšce často plní také úlohu ventilace, popřípadě má kočárek další samostatné ventilační otvory. To je výhoda především v létě.
  • Nánožník, fusak – Naopak v zimě oceníte možnost připnout nánožník nebo dítě zabalit do teplého fusaku.
  • Pláštěnka, moskytiéra – Pláštěnka a moskytiéra nebývají vždy součástí výbavy kočárku, zejména pláštěnku je ale vhodné ke kočárku případně dokoupit.
  • Úložné prostory – Standardem u všech typů kočárků je nákupní košík umístěný mezi koly. U dvojkombinací a trojkombinací bývá často součástí výbavy také přebalovací taška sladěná s kočárkem. Na tu u sportovních modelů většinou nenarazíte, některé vám ale nabídnou menší úložný prostor ve formě látkové kapsy umístěné na kočárku.

Cena sportovních kočárků

Sportovní kočárek představuje investici na několik let a cena takového kočárku se může vyšplhat i přes 10 000 Kč. V následujících řádcích vám proto objasníme, jaké jsou cenové kategorie sportovních kočárků a co můžete od dané cenovky očekávat.

Do 2 000 Kč

Nejlevnější sportovní kočárky seženete už pod 2 000 Kč. Většinou jde o lehké kočárky s malými plastovými kolečky, které jsou vhodné hlavně do města. Jejich výhodou je nízká hmotnost, kterou oceníte např. při nastupování do autobusu. Nejde ale o ideální variantu na delší výlety do přírody, kromě menších kol jim často chybí také odpružení. Za odolnější kočárky do terénu už si nějakou tu tisícovku připlatíte.

Od 2 000 Kč do 5 000 Kč

V této cenové hladině už najdete i odolnější modely s většími koly a odpružením, se kterými se nemusíte bát vyrazit do horšího terénu. U některých kočárků najdete i doplňkovou výbavu, nebývá to ale pravidlem.

Od 5 000 Kč do 8 000 Kč

Dostáváme se do kategorie kočárků pro náročné. S rostoucí cenou rostou i rozměry kol a častěji se objevují tříkolkové varianty, u kterých je kvalitní provedení o to důležitější, špatně konstruované modely totiž mohou mít problémy se stabilitou. Kočárky v této cenové kategorii jsou zpravidla univerzálně použitelné do města i do terénu a na výběr máte z řady povedených designových variant.

Nad 8 000 Kč

Cena nejdražších kočárků se může vyšplhat i na několik desítek korun, většinou jde ale o velmi specifické modely, například terénní kočárky nebo kočárky na běhání, tato investice je tak pro běžné denní použití zbytečná.

Často kladené otázky ke sportovním kočárkům

Jak vybrat sportovní kočárek?

Stejně jako u ostatních typů kočárků, i u sportovního modelu záleží například na terénu, v jakém se budete s kočárkem pohybovat. Podle toho zvolte kola a odpružení. Dále se zaměřte na bezpečnost kočárku, tedy zda má bezpečnostní pás, brzdu a jiné bezpečnostní prvky. Kritériem výběru je samozřejmě také nosnost, ideálně co nejvyšší, a zároveň hmotnost a skladnost. S rozhodováním vám pomůže také výbava kočárku, ačkoliv ta bývá u sportovních modelů vcelku limitovaná. Nejlepší sportovní kočárky najdete v našem srovnání.

Je sportovní kočárek vhodný pro novorozence?

Existují sice sportovní kočárky, u kterých výrobce uvádí, že jsou vhodné už od narození, obecně se ale sportovní sedačka doporučuje pro dítě od 6 měsíců. Pro novorozence bývají vhodnější hluboké korbičky, které najdete například u kočárků v dvojkombinaci nebo trojkombinaci.

Jaká je nosnost sportovního kočárku?

Standardní nosnost kočárků se pohybuje okolo 15 kg, najdou se ale i kočárky s maximální nosností přes 20 kg, které bez problémů unesou i větší dítě.

Jaká je výbava sportovních kočárků?

U tzv. sporťáků se většinou pestré výbavy nedočkáte. Pokud chcete rovnou v sadě například tašku na rukojeť, pláštěnku nebo moskytiéru, lépe pochodíte u dvoj nebo trojkombinací. Ke sportovním kočárkům je zpravidla potřeba tuto výbavu dokoupit, někdy ale mívají například nánožník.

Eliška Srncová se coby seniorní redaktorka stará o svá témata dlouhodobě. To platí i pro sportovní kočárky, jejichž porovnáváním se zabývá už více než tři roky. Díky několikaletým zkušenostem vám snadno poradí s výběrem, zdůrazní, na jaké vlastnostli kočárku je vhodné se zaměřit a osvětlí, jaké jsou důležité rozdíly mezi jednotlivými modely. Stejného přístupu se u ní dočkaly kromě sportovních i kočárky kombinované.

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.1 z 34 hlasů