Menu

Nejhorší špekáčky z našeho testu stály 41,5 Kč: Chybí v nich špek, vepřové i hovězí

Nejhorší špekáčky z našeho testu stály 41,5 Kč: Chybí v nich špek, vepřové i hovězíFoto: Michael Jedzok
Testovaná uzenina neobsahuje vepřové ani hovězí maso, nejedná se tedy o špekáčky v tradičním slova smyslu

Ne každý špekáček je stvořen stejně. Některý vás překvapí skvělou chutí, jiný vynikne poctivým složením. A pak jsou tu ty, které zanechají dojem zklamání. V našem velkém testu devíti různých špekáčků, které jsme grilovali a hodnotili v reálných podmínkách, skončil na posledním místě výrobek, který měl možná dobrý úmysl, ale v praxi neobstál. Řeč je o DZ Klatovy Kuřecím špekáčku.

Jak test probíhal

Test jsme provedli tak, jak to dělá většina lidí – venku, na ohni, s přáteli. Každý špekáček měl stejné podmínky – stejná doba opékání, žádné omáčky, žádná příloha. Hodnotili jsme ho jen tak, jak je – samotný, bez příkras.

Degustační tým měl za úkol udělit body ve dvou kategoriích:

  • Chuť – zaměřili jsme se na masitost, vyváženost koření, šťavnatost a celkový dojem.
  • Vzhled – barva po upečení, struktura, střívko, atraktivita na talíři.

Každý mohl udělit až 10 bodů za každou kategorii. Maximální skóre bylo tedy 20 bodů.

Foto: Michael Jedzok

Testovaný kuřecí špekáček

Složení vzbuzuje otázky

Na první pohled je DZ Klatovy špekáček jiný než ostatní – hlavně kvůli surovinám. Obsahuje 65 % kuřecího masa, navíc strojně odděleného. Dále ve složení najdete vepřové sádlo, vodu, škrob, koření, zahušťovadla a stabilizátory.

Z hlediska složení je to úplně jiná kategorie než špekáčky s převahou vepřového nebo hovězího masa. Výrobek je bezlepkový, což může být výhodou pro některé zákazníky, ale nutričně a chuťově se ocitá někde mezi levnými párky a lisovanou sekanou.

Chuť, která nepřesvědčila

Co se týče samotné chuti, byl to právě kuřecí základ, který celý zážitek srazil dolů. Maso působí jemně, ale bez charakteru. Chuť je nevýrazná, lehce moučná a koření příliš nevylepšuje dojem. Při opékání se špekáček sice nerozpadl, ale vzhledově působil mdle – střívko téměř nekřupalo a barva zůstala matná. Celkový dojem z konzumace byl takový, že chyběla typická chuť špekáčku – uzenost, plnost, masitost. Jako alternativa k párkům možná obstojí, ale jako plnohodnotný špekáček rozhodně ne.

Hodnocení je podprůměrné

DZ Klatovy Kuřecí špekáček získal nejnižší hodnocení v celém testu:

  • Chuť: 5/10 (průměr testu 7,5/10)
  • Vzhled: 6/10 (průměr testu 7,8/10)
  • Celkem: 11/20 (průměr testu 15,3/20)

To je o celých 8 bodů méně než vítězný Klouda hovězí špekáček.

Jedinou výhodou je nízká cena

Jedním z mála pozitiv je nízká cena. Balení 400 g vyjde na 41,50 Kč, což znamená 103,75 Kč/kg. To z něj dělá jeden z nejlevnějších špekáčků na trhu. Pokud hledáte co nejlevnější variantu na rychlou grilovačku pro větší skupinu, může být zajímavou volbou. Ale chuťový zážitek rozhodně nečekejte.

Závěrem

DZ Klatovy Kuřecí špekáček je produkt, který v našem testu neobstál. Chutí ani vzhledem nepřipomíná klasický špekáček, a i když složení může oslovit zákazníky hledající lehčí variantu nebo bezlepkové složení, v celkovém porovnání zůstává hluboko pod průměrem.

Zdroje:

  • Autorská tvorba redaktora portálu Arecenze

Pozor pozor, právě probíhá soutěž o úplně nový telefon Honor 400 lite – nezapomeňte se zúčastnit!

Zaujal vás tento článek? Přidejte si arecenze na svoji homepage Seznam.cz, ať vám naše novinky neuniknou – stačí kliknout zde a potvrdit.

Rubriky

Diskuze Diskuze (12)
Google News Sledujte nás v Google zprávách

Mohlo by vás zajímat

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi.
Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email dotazy@arecenze.cz

Od výrobce je neuvěřitelná drzost nazvat kuřecí separát špekáčkem!Nebylo náhodou před lety schváleno(uzákoněno),že špekáček musí mít předepsané složení,stejně jako máslo,rum apod.?Vše ostatní ať se jmenuje buřt,vuřt!

Jiří Frankl

Přesně tohle mě napadlo jako první, na druhou stranu kdo si koupí cokoliv z kuřecího separátu tak nemůže čekat žádnou hitparádu. Ještě mě zaujal ten kečup na tácku, když se degustovalo bez omáček 🤣

Jarda

ať si ji každý co chce mě náhodou chutnají 😋

František Kadlec nový bor

Je pár dní před volbami, tak to musely ty nejhorší být na 100% z Kostelce.

Karel Hajný

no tvl kuřecí špekáčky už ten název za to b měli někoho zavřít asi majitele že. ten špek do nich asi pochází z kuřete co.🤮🤮🤮

Jan Měchura

z Kostelce byl kdysi v testech ten chutove nejodpornejsi a nejosizenejsi uherak, super bylo ze byl ze vsech testovanych suverene nejdrazsi. Kdyz si vzpomenu jak Blabolis jednou v diskuzi obhajoval svoje zavody, ze do retezcu dodava kvalitu podle toho co za jakou cenu si objednaji a nemuze za to ze s nizkou cenou jde ruku v ruce i nizka kvalita 😀

lol

V Kostelci jsou oproti Klatovské uzenině ještě úplný hvězdy. Promiň ale z Babišových Klatov se nedá normálně pozřít vůbec nic. Ani Pinďa to nežere.

Mates

Z DZ Klatovy je špatné úplně všechno co se týká uzenin.

Luděk Kalousek

Copak drubezi spekacky musí obsahovat vepřové a hovězí maso?

Vladimír Hojda

Kuře má špek? V Babišstánu je evidentně možné všechno. Tam je i Slunce plateta.

Mates

kuřecí špekáček to si děláte p_d_e_l😂😂😂

„podmínky – stejná doba opékání, žádné omáčky, žádná příloha.“

a prd fotka testovaného špekáčku na tácku od kečupu a hořčice 😀 😀 😀

Filip Tomáš Zajác

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.