Recenze nejlepších piv 2022 | Srovnávací testy a zkušenosti | Arecenze.cz
Menu

Nejlepší kvalitní piva dle recenzí a testu 2023

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká

V kategorii nejlevnějších piv do 200 Kč doporučujeme

Raven 15° Gunslinger 0,7 l

130 Kč

Orientační cena

Jaké pivo vybrat dle srovnání

Doporučení redakce

Nejlevnější piva do 200 Kč

Hodnocení Výborné
Orientační cena 130 Kč
Nejlepší american pale ale

Nejlevnější piva do 200 Kč

Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 100 Kč
Nejlepší silné pivo

Piva nad 200 Kč

Hodnocení Výborné
Orientační cena 480 Kč
Limitovaná edice

Piva nad 200 Kč

Hodnocení Velmi dobré
Orientační cena 590 Kč

Českou republiku můžeme bez okolků označit za pivní velmoc, a to jak z hlediska výroby a popularity českého piva v zahraničí (⅔ světové produkce tvoří světlá piva plzeňského typu), tak i z pohledu spotřeby (průměrný Čech vypije 140 litrů piva ročně). Pivo ale nemusí být jen hořký nápoj zlaté barvy. Díky využití rozličných výrobních technologií a speciálních surovin existují také ochucená, ovocná, tmavá, silná i velmi vydatná piva zajímavých příchutí.

Základem každého dobrého piva je použití kvalitního sladu a chmele. Inspirovat se můžete také produkty, které jsme pro vás v rámci srovnání zhodnotili. Na své si přijdou jak zkušení pivaři holdující silným pivům, tak i začátečníci v konzumaci alkoholu. Z důležitých parametrů jsme se zaměřili na způsob kvašení, použité suroviny a typ piva. Jednotlivá piva se liší i svou stupňovitostí, hořkostí, barvou, obsahem alkoholu a příchutěmi.

Pokud s pivem teprve začínáte nebo chcete vybrat dárek pro skutečného milovníka piva, mohl by vám s výběrem tohoto lahodného nápoje pomoci článek Jak vybrat pivo. V něm se dozvíte vše potřebné o výrobě a terminologii, která označení piv provází, tak i zajímavosti o jednotlivých typech piv. Zjistíte také, na kolik vás nákup kvalitního piva přijde a jak pivo správně podávat.


Nejlevnější piva do 200 Kč

Najdete mezi nimi klasické ležáky, řemeslná i ovocná piva. Výběr v této kategorii je velice bohatý, převažují výrobky tuzemských pivovarů.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Doporučení redakce
  • Hořká IPA výrazné chuti
  • Uvařeno z kvalitních surovin
  • Silné pivo
  • 5x ocenění „homebrewing gold medal"
  • Specifická chuť
  • Pro dámy moc silné a hořké
  • Nevratný obal
130 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Nejlepší american pale ale
  • Odlehčená citrusová chuť
  • Vhodné na celovečerní popíjení
  • Řemeslné pivo
  • Krásná etiketa
  • Pro někoho málo hořké
  • Obal není vratný
100 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Velmi dobré
Nejlepší světlý ležák
  • Celosvětově vyhlášené pivo
  • Stálá kvalita
  • Výborná hořká chuť
  • K dostání téměř všude (ČR i zahraničí)
  • Zklidňuje trávení
  • Tradiční chuť chmele
  • Pro někoho může být až moc fádní
30 Kč Zobrazit nabídky

Piva nad 200 Kč

Najdete zde silně chmelená piva, netradiční zahraniční piva, limitované edice a nezvyklé příchutě (karamel, káva, čokoláda). K dostání jsou také dárkové sady a ekonomické packy.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Nejlepší silné pivo
  • Hořká chuť s kyselými tóny
  • Lákavá tmavá barva
  • Silné a vydatné pivo
  • K červenému masu a sytému jídlu
  • Vysoký obsah alkoholu
  • Pro specifickou skupinu konzumentů
  • Nevratný obal
480 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Limitovaná edice
  • Jedinečná chuť a vůně
  • Připomíná sušenky a vánoční cukroví
  • Krásná mahagonová barva
  • Dobře vyzrálé
  • Chuťově výrazné
  • Omezený počet kusů
  • Nevratný obal
590 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Velmi dobré
Nejlepší jako dárek
  • Dárkové balení se skleničkou
  • 4 druhy lambiků
  • Řemeslná piva vysoké kvality
  • Ovocné příchutě potěší i dámy
  • Na první ochutnání nezvyklé
  • Chuťově nepřipomínají pivo
  • Lahve menších objemů
500 Kč Zobrazit nabídky

Recenze Raven 15° Gunslinger 0,7 l
Raven 15° Gunslinger 0,7 l
Recenze Clock 12° American Pale Ale 0,7 l
Clock 12° American Pale Ale 0,7 l
Recenze Pilsner Urquell pivo světlý ležák sklo 0,33 l
Pilsner Urquell pivo světlý ležák sklo 0,33 l
Recenze De Ranke Back to Black 0,75 l
De Ranke Back to Black 0,75 l
Recenze Buffalo Grand Cru 0,75 l
Buffalo Grand Cru 0,75 l
Recenze Lindemans Dárková sada + sklenice 4 x 0,25 l
Lindemans Dárková sada + sklenice 4 x 0,25 l
Ocenění Doporučení redakce Nejlepší american pale ale Nejlepší světlý ležák Nejlepší silné pivo Limitovaná edice Nejlepší jako dárek
Kategorie

Nejlevnější piva do 200 Kč

Nejlevnější piva do 200 Kč

Nejlevnější piva do 200 Kč

Piva nad 200 Kč

Piva nad 200 Kč

Piva nad 200 Kč

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Orientační cena 130 Kč 100 Kč 30 Kč 480 Kč 590 Kč 500 Kč
Pivovar Raven Clock Plzeňský Prazdroj De Ranke Van Den Bossche Lindemans
Objem lahve (l) 0,7 0,7 0,33 0,75 0,75 4 x 0,25
Typ Weast Coas IPA (india pale ale) Americká IPA (india pale ale) Pivo plzeňského typu (světlý ležák) Porter Belgický ale Kriek, framboise, pecheresse, faro
Způsob kvašení Svrchní Svrchní Spodní Svrchní Svrchní Spontánní
Extrakt původní mladiny (%) 15 12 11 20 20 13, 13, 14, 16
Obsah alkoholu (%) 6,4 5 4,4 9,5 10 3,5; 2,5; 2,5; 4,5
Barva Zlatá s lehkým zákalem Zlatá Zlatá Tmavě hnědá až černá Mahagonová Červená, tmavě růžová, broskvová, světle hnědá
Hořkost (IBU) 80 35 38 100 Neuvedeno Neuvedeno
Chuť Silně hořká, citrusy Středně hořká, citrusy (grepy, citrony), tropické ovoce (mango, mučenka, papája) Intenzivní hořká, žádná stopa po sladkosti Velmi hořké s kyselým nádechem, dřevo, káva, koření Lehce sladká přecházející do hořké, káva, čokoláda, karamel, kandované ovoce Višně, maliny, broskev, hnědý cukr
Použité slady Ječný Ječný Ječný Ječný Ječný a melanoidní Ječný a pšeničný
Použité chmely Amarillo, Citra, Polaris Cascade, Simcoe Žatecký Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno
Země původu Česká republika Česká republika Česká republika Belgie Belgie Belgie
Nejlevnější piva do 200 Kč

Recenze Raven 15° Gunslinger 0,7 l

Top 1
Doporučení redakce
Výborné Celkové hodnocení
  • Hořká IPA výrazné chuti
  • Uvařeno z kvalitních surovin
  • Silné pivo
  • 5x ocenění „homebrewing gold medal"
  • Specifická chuť
  • Pro dámy moc silné a hořké
  • Nevratný obal

Gunslinger IPA představuje vítězné pivo plzeňského pivovaru Raven, který získal za svá svrchně kvašená piva několik prestižních ocenění. Jedná se o chuťově výrazné a poměrně silné pivo, ve kterém je jasně cítit nasládlá chuť tropického ovoce a citrusů, ale zároveň je dosti hořké (80 IBU).

Není tudíž vhodné pro osoby, které s pivem teprve začínají. Také si musíte dát pozor na množství, které vypijete, protože obsahuje trochu více alkoholu (6,4 %). Všechny tyto vlastnosti z něj dělají ideální pivo na pomalé celovečerní popíjení.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Podle některých milovníků svrchně kvašených piv se jedná o nejlepší počin pivovaru Raven, jaký kdy ochutnali. Líbí se jim jeho zakalená zlatá barva, pěkná pěna a ovocná příchuť, která je při prvním napití velmi sladká, ale poté se rozvine ve velmi intenzivní hořkost. Někteří v tomto pivu cítí stopy manga, mandarinek, ananasu, žlutého melounu a muškátového oříšku.

Zakladatel pivovaru Raven získal se svými svrchně kvašenými pivy 5krát dánské prestižní ocenění „Homebrewing gold metal”.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

U pivovaru Raven máte jistotu, že si pořizujete pivo skutečně vysoké kvality. Velkou výhodou je i jeho neobvyklá chuť, která jistě nadchne většinu pivních fajnšmekrů, ale nemusí také sednout úplně každému. Ačkoliv je příchuť citrusů velmi osvěžující, silná hořkost tohoto piva nemusí vyhovovat dámám nebo osobám, které nejsou na pití piva zvyklé. Musíte se k němu tzv. „propít”.

Závěrečné shrnutí

Sázíte na silnější piva intenzivní hořkosti a neobvyklých příchutí? Pak by vám mohla sednout tato IPA, která si díky své skvěle vybalancované chuti výrazného chmele a lahodných citrusů zajistila mnoho věrných konzumentů. Pokud je na vás až moc hořká a silná, zkuste odlehčenější American Pale Ale od minipivovaru Clock. V něm ucítíte kromě citrusů i pestrou škálu tropického ovoce, která mu zajišťuje sladší a jemnější chuť.

130 Kč Orientační cena

Nejlevnější piva do 200 Kč

Recenze Clock 12° American Pale Ale 0,7 l

Top 2
Nejlepší american pale ale
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Odlehčená citrusová chuť
  • Vhodné na celovečerní popíjení
  • Řemeslné pivo
  • Krásná etiketa
  • Pro někoho málo hořké
  • Obal není vratný

Dvanáctistupňová APA je vlajkovou lodí českého řemeslného pivovaru Clock, jedná se o jejich vůbec nejoblíbenější svrchně kvašené pivo. Na první pohled zaujme krásnou zajímavou etiketou, ale také atraktivní zlatou barvou s hustou pěnou a odlehčenou citrusovou vůní. S obsahem alkoholu 5 % se jedná o vhodné pivo na celovečerní popíjení, které vás skvěle osvěží v horkých letních dnech.

Při ochutnání v něm můžete cítit kromě citrusů i tropické ovoce typu mango, papája a mučenka. Na této kombinaci si pochutnají jak klasičtí pivaři, tak i nadšení degustátoři. S tímto pivem rozhodně chybu neuděláte, pokud se s ním rozhodnete obdarovat své blízké či přátele.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Clock patří mezi českou špičku, co se týče rodinných minipivovarů. Řada jejich piv se chlubí prestižními oceněními a mají v české pivní komunitě velice silnou pozici. Fanoušci pivovaru Clock si na tomto pivu cení dokonale vyladěné osvěžující chuti ovoce. Někteří ho dokonce považují za nejlepšího reprezentanta typických svrchně kvašených piv.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Piva Clock se mohou chlubit tím, že své konzumenty zklamou opravdu jen málokdy. Většina dávek vařených v tomto minipivovaru je skutečně povedená a drží si stabilně svou kvalitu. Pro zapřísáhlé milovníky hořkých piv by ale tato APA mohla být až moc citrusová a málo hořká.

Závěrečné shrnutí

Clock 12° American Pale Ale 0,7 l je určen milovníkům klasických piv typu APA a těm, kteří si potrpí na svěží, citrusové a odlehčené příchutě. Není to ovšem klasické ovocné pivo v pravém slova smyslu. Máte-li rádi ve sklence piva více ovocné chuti, můžete vyzkoušet piva v dárkovém setu Lindemans, který vám nabídne čtyři různé příchutě: višen, malinu, broskev a hnědý cukr.

100 Kč Orientační cena

Top 3
Nejlepší světlý ležák
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Celosvětově vyhlášené pivo
  • Stálá kvalita
  • Výborná hořká chuť
  • K dostání téměř všude (ČR i zahraničí)
  • Zklidňuje trávení
  • Tradiční chuť chmele
  • Pro někoho může být až moc fádní

Legendární světlý ležák od Plzeňského Prazdroje se chlubí originální recepturou z roku 1842, která dala za vznik kategorii piv plzeňského typu (k té se momentálně hlásí ⅔ světové produkce piv). Tradiční hořkou chuť plzně, ve které není ani stopa po sladkých tónech, si můžete vychutnat ve stejné kvalitě téměř všude. Díky její výborné dostupnosti máte jistotu, že vám ji nabídnou v každé hospodě i obchodu.

Vyrábí se metodou spodního kvašení, jako všechny ležáky, obsahuje 4,4 % alkoholu a má EPM 11 %. Po tomto pivu se tudíž jen tak neopijete a můžete si ho v klidu vychutnávat celý večer, případně si ho dopřát po vydatném jídle na podporu trávení.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Pilsner Urquell buď milujete, nebo nenávidíte. Velké oblibě se těší jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Toto pivo tak pravidelně vítězí v nejrůznějších degustačních soutěžích a právem je považováno za nejlepší český světlý ležák.

Milovníci plzně si na tomto ležáku pochvalují lahodnou hořkou chuť, krásnou zlatou barvu a dobře držící světlou pěnu. Pak ovšem existuje ještě druhá skupina pivařů, kterým plzeň zkrátka „nejede” a považují toto pivo za přeceněné.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

První vyrobený světlý ležák plzeňského typu je unikátní pozicí, kterou už pivu Pilsner Urquell nikdo nevezme. Jeho tajná receptura inspiruje ostatní pivovary, ale nikdy se jí nemohou vyrovnat na 100 %. Vyniká čistou hořkou chutí, kterou neruší žádné sladké nebo karamelové tóny. Pro někoho může být tato chuť možná až příliš fádní, nejedná se tudíž o pivo vhodné k experimentům.

Závěrečné shrnutí

Hledáte-li výborný ležák tradiční hořké a trochu zemité chuti, dobře vychlazený Pilsner Urquell vás jistě uspokojí. Díky přiměřenému obsahu alkoholu a stupňovitosti si ho mohou dopřát bez obav i ženy nebo lidé, kteří nejsou zvyklí pít alkohol. V neposlední řadě potěší i rozumnou cenou a skvělou dostupností.

30 Kč Orientační cena

Top 1
Nejlepší silné pivo
Výborné Celkové hodnocení
  • Hořká chuť s kyselými tóny
  • Lákavá tmavá barva
  • Silné a vydatné pivo
  • K červenému masu a sytému jídlu
  • Vysoký obsah alkoholu
  • Pro specifickou skupinu konzumentů
  • Nevratný obal

Belgické pivo z pivovaru Back to Black skutečně dostává svému jménu. Jedná se totiž o velmi silné tmavé pivo, které na první pohled zaujme svou temně hnědou až černou barvou. Toto pivo zraje 9 měsíců v dřevěných sudech, aby získalo svou silnou hořkou chuť s kapkou kyselosti.

S IBU 100, EPM 20 % a obsahem alkoholu 9 % se ale rozhodně nejedná o pivo vhodné pro začátečníky a na časté popíjení. Je určeno zkušeným pivařům a labužníkům, kteří si rádi smlsnou na vydatném silném pivu. Můžete ho popíjet klidně celý večer, a nebo si ho dopřávat jen po malých sklenkách. V tomto porteru ucítíte také stopy koření, dřeva a kávy, proto se skvěle hodí k červenému masu a sytým pokrmům.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Porter Back to Black nepatří úplně mezi běžná piva, která si v České republice dopřejete. Nechávají si je dovážet jen skuteční pivní štamgasti a milovníci silných belgických piv. Ti se shodují na tom, že se jedná o jedinečný chuťový zážitek, ve kterém dominují kyselé a dřevité akcenty. Někteří konzumenti ho ale považují za příliš kyselé a silné, nejedná se zkrátka o běžné pivo pro každého.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tento porter nemá příliš mnoho společného s tradičními anglickými portery, což z něj činí vcelku unikátní kousek. Mohl by tak zaujmout i sběratele. V jeho kysele hořké chuti můžete najít pestrou škálu tónů, od hořké čokolády po zralé třešně a bobulové ovoce. Rozhodně ale není vhodný pro začátečníky nebo pivaře, kteří si potrpí na klasické ležáky. Navíc je potřeba počítat i s vyšším obsahem alkoholu, aby to člověk s tímto pivem nepřehnal.

Závěrečné shrnutí

Pokud si potrpíte na piva hořké až kyselé chuti a máte blízko k belgickým porterům, mohl by se pro vás Back to Black stát pomyslnými schody do nebe. Nepochybně s ním potěšíte i milovníky silných belgických piv, pokud se ho rozhodnete koupit jako dárek. Jeho chuť je ovšem natolik výrazná a specifická, že by nemusela chutnat každému.

Jste-li více na sladké, zkuste limitku Buffalo Grand Cru od pivovaru Van den Bossche. V něm jsou cítit lehce sladké chutě kandovaného ovoce, sušenek a čokolády.

480 Kč Orientační cena

Top 2
Limitovaná edice
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Jedinečná chuť a vůně
  • Připomíná sušenky a vánoční cukroví
  • Krásná mahagonová barva
  • Dobře vyzrálé
  • Chuťově výrazné
  • Omezený počet kusů
  • Nevratný obal

Tmavé belgické pivo vařené v rodinném pivovaru Van den Bossche patří mezi skutečné chuťové unikáty. Pikantní karamelovou chuť se stopami koření a čokolády přecházející do hořké ocení skuteční znalci a pivní nadšenci. Toto unikátní aroma získalo díky desetiměsíčnímu zrání v sudech po vínu Bordeaux a tomu, že byl k jeho výrobě použit i melanoidní slad.

Tomu odpovídá trochu vyšší pořizovací cena a fakt, že se jedná o limitovanou edici, ve které byl vyroben jen omezený počet lahví. I proto se může jednat o skvělý sběratelský kousek k archivaci.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Pivaři, kteří toto pivo ochutnali, v něm cítí stopy karamelu, sušených třešní, čokolády a vánočního koření. Líbí se jim také jeho krásná mahagonová barva, čirost a hustá stabilní pěna. Celkově je hodnoceno jako velice zajímavý a dobře pitelný belgický ale.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

V tomto pivu si můžete vychutnat skutečně pestrou paletu chutí a vůní. Fanoušky tmavých piv potěší i krásnou mahagonovou barvou. Oproti jiným silným pivům se velice dobře popíjí a chuťově může sednout širší skupině uživatelů. Bohužel bylo vyrobeno jen v omezeném počtu. Naopak pro někoho může být výrazná specifická chuť až moc velkým odklonem od tradičního piva. 

Závěrečné shrnutí

Buffalo Grand Cru je typickým zástupcem belgického piva typu ale. Zachutná bezpochyby všem, kteří v pivu preferují výrazné, sladké, štiplavé, kořeněné a silné chutě. Touto limitovanou edicí můžete potěšit milovníky piva jako nečekaným dárkem. Díky sladkým tónům by mohlo zachutnat i dámám. Ty můžete případně obdarovat sadou ovocným lambiků Lindemans, ke kterým se dodává i krásná pivní sklenice.

590 Kč Orientační cena

Top 3
Nejlepší jako dárek
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Dárkové balení se skleničkou
  • 4 druhy lambiků
  • Řemeslná piva vysoké kvality
  • Ovocné příchutě potěší i dámy
  • Na první ochutnání nezvyklé
  • Chuťově nepřipomínají pivo
  • Lahve menších objemů

Belgický rodinný pivovar Lindemans sází na netradiční metodu spontánního kvašení, které dalo vzniknout této jedinečné dárkové sadě čtyř ochucených lambiků. Samozřejmostí jsou krásné etikety a sklenička na stopce, ve které si chuť ochucených piv nejlépe vychutnáte.

Uvnitř najdete hned čtyři lahve piv lišící se příchutěmi, obsahem alkoholu i stupňovitostí. Konkrétně jde o višňový kriek, malinový framboisse, broskvový pecheresse a faro slazený třtinovým cukrem. Jedná se tak o ideální dárek, kterým potěšíte každého milovníka ovocných piv. Každý si totiž může v pestré paletě příchutí vybrat takovou, která mu chutná nejvíce.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Konzumenti ochucených piv Lindemans se shodují na tom, že téměř všechna piva chutnají obdobně, jen se liší v ovocné příchuti. Sahají po nich zejména ti, kteří mají rádi sladké chutě, a také dámy, kterým vyhovuje i jejich nižší obsah alkoholu a přiměřená hořkost. Piva se velmi dobře popíjí a jsou i vcelku osvěžující.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Bohatý výběr příchutí, použití kvalitní ovocné šťávy z čerstvého ovoce a krásná dárková balení. Tím vším vás mohou piva Lindemans překvapit a potěšit. Dalším plusem je i hezky zpracovaná pivní sklenice, která na vás v balení těchto čtyř lambiků čeká.

U těchto piv je odklon od klasické hořké pivní chuti velice markantní. Proto může být pro někoho až nepřekonatelný. A ten, komu naopak zachutnají, nemusí kvitovat poměrně malá balení (jedna lahev má objem 0,25 litru).

Závěrečné shrnutí

Pokud chcete obdarovat touto sadou piv někoho, kdo má rád sladké alkoholické nápoje, tak chybu rozhodně neuděláte. Představují ideální volbu i pro někoho, kdo alkohol moc nepije a není zvyklý na hořkou chmelovou chuť piva. Velmi rády si je vychutnávají i dámy.

500 Kč Orientační cena

Nejprodávanější piva dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 69 %
Počet recenzí: 3
37 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 93 %
Počet recenzí: 20
420 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 98 %
Počet recenzí: 11
340 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 100 %
Počet recenzí: 5
430 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 Zatím nehodnoceno 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 99 %
Počet recenzí: 8
380 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 90 %
Počet recenzí: 7
600 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 98 %
Počet recenzí: 32
380 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 87 %
Počet recenzí: 2
32 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 95 %
Počet recenzí: 4
460 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat pivo

Při výběru piva narazíte hned zpočátku na pestrou nabídku nejrůznějších typů tohoto lahodného moku. V tomto článku vás proto seznámíme s nejznámějšími druhy piv a ve zkratce i s výrobním procesem, abyste získali přehled o používaných pivních termínech, se kterými se při výběru piva nepochybně setkáte.

Zmíníme také důležité vlastnosti „tekutého zlata”, mezi které patří způsob kvašení, stupňovitost, hořkost, barva a obsah alkoholu. Ve finále se nedá tak úplně říci, jaké pivo je to nejlepší, jeho výběr záleží především na vašich chutích a preferencích.

Nechybí ani tradiční kapitola o cenových relacích, ve kterých piva zakoupíte. Na závěr článku se také dozvíte, jak je důležitá při výrobě i podávání piva hygiena, jakou mohou mít piva trvanlivost a jak pivo správně podávat.

Jak vybrat pivo stručně:

  • Druh – typů piva je celá řada. Zkuste si předem alespoň orientačně říct, do jaké kategorie sáhnete. Zda to bude klasický ležák, ovocné pivo, zahraniční speciál nebo raději nealko pivo.
  • Způsob kvašení – tzv. svrchním kvašením se vyrábí všechna pšeničná piva, bylinná piva a pivní speciály (stout, ale, trappist). Při spodním kvašení pracují kvasinky při nižší teplotě, výsledkem jsou ležáky a výčepní piva. Spontánní kvašení se uplatňuje u zahraničních piv typu lambik, gueuze nebo kriek.
  • Stupňovitost (EPM) – vyjadřuje procentuální obsah látek (hlavně cukr), které se při vaření piva uvolní ze sladu do mladiny. Čím vyšší stupňovitost, tím je pivo vydatnější a silnější.
  • Obsah alkoholu – může se pohybovat mezi 5–20 %, česká piva obsahují obvykle méně alkoholu (4–6 %). O jeho obsahu vám napoví i stupňovitost piva. S její rostoucí hodnotou najdete v pivu zpravidla i více alkoholu.
  • Barva – má zásadní vliv na chuť. Výsledné zbarvení piva je ovlivněno množstvím a druhem sladu. Podle barvy se pak piva dělí na světlá, polotmavá, tmavá a řezaná.
  • Hořkost – tuto charakteristickou vlastnost piva ovlivňuje množství chmele. Uvádí se v jednotkách IBU, nejméně hořké jsou obvykle ležáky (30 IBU), pivní speciály ovšem mohou dosáhnout hodnoty i 1 000 IBU. Lepší je začít pozvolna a postupně zkoušet piva vyšší hořkosti.
  • Balení – klasické lahvové pivo zakoupíte nejčastěji v objemu 0,5 litru (nebo 0,33 l). Na oslavy jsou pak určena větší balení, jako jsou basy či pivní sudy.
  • Trvanlivost – s množstvím piva se pojí i jeho trvanlivost. Méně stupňovitá piva je lepší vypít hned, ale narazíte i na speciální piva určená k archivaci.

Pokud se zajímáte i o další druhy alkoholických nápojů doporučujeme vám také srovnání nejlepších whisky, rumů nebo ginů.

Definice piva

Pivo lze popsat jako alkoholický nápoj hořké chuti. V České republice má vaření piva téměř tisíciletou tradici. Tvoří důležitou součást české kultury a je považováno za náš národní nápoj. Vyrábí se z obilného sladu, chmele a vody za použití pivovarských kvasinek.

V porovnání s jinými lihovinami obsahuje méně alkoholu (obecně 5 až 20 %, česká piva 4 až 6 %). Naopak disponuje poměrně velkým podílem vody, tudíž se jedná o nápoj vhodný k zavodnění. Protože obsahuje významné množství minerálních látek a vitamíny skupiny B, dá se označit téměř za zdravý nápoj. Samozřejmě za předpokladu, že ho člověk pije s mírou.

Výroba piva

Při výrobě piva je potřeba rozštěpit složité polysacharidy (škroby) uvnitř obilných zrn na jednoduché zkvasitelné cukry (monosacharidy). Poté je potřeba takto rozštěpené cukry nechat zkvasit pomocí pivovarských kvasinek.

Základní suroviny, což jsou obilný slad a chmel, se během výroby piva míchají s vodou. Potřebné látky se z nich tímto způsobem převedou do vodného roztoku.

Protože i samotné rozdělení piv a jejich označení odkazují na použité výrobní procesy, ve stručnosti vás seznámíme s obecným postupem výroby piva. Díky tomu budete hned vědět, co daný termín uvedený na etiketě nápoje vlastně znamená a jakou chuť můžete pravděpodobně očekávat.

  • Šrotování – samotné výrobě piva předchází odležení sladu, při kterém by měl zvlhnout. Trvá 4 až 6 týdnů.
  • Vystírání – míchání sladu s vodou, vzniklá kaše se nazývá vystírka. Probíhá při teplotě v rozmezí 38 až 53 °C.
  • Rmutování – štěpení cukrů obsažených ve sladu pomocí enzymů. Během rmutování dochází několikrát k přečerpání a zahřátí sladu.
  • Scezování – oddělení tekuté části rmutu od pevné složky sladu, výsledný roztok se nazývá sladina. Scezování trvá asi 30 minut.
  • Chmelovar – vaření sladiny s chmelem, trvá 2 hodiny. Hořké látky obsažené v chmelu přechází během vaření do roztoku a vzniká tzv. hořká mladina.
  • Zchlazování – hořká mladina se poté zchladí na kvasnou teplotu (8 až 12 °C).
  • Kvašení – pro zahájení kvašení se přidávají pivovarské kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae. Trvá 7 až 14 dní, závisí na druhu piva. Kvasinky rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý (bublinky). Po dokončení kvašení se pivo zchladí, kvasnice se odčerpají a nápoj se napustí do sudů.
  • Dozrávání – pivo dozrává v sudech při teplotě kolem 2 °C a tlaku mezi 0,5 a 1 bar. Výčepním pivům stačí 20 dní, ležáky potřebují asi 2 měsíce.
  • Filtrace – filtrování piva na svíčkovém křemelinovém filtru slouží k odstranění zbytkových kvasinek. Tento krok není povinný, na trhu lze zakoupit i nefiltrovaná piva.
  • Stáčení – hotová piva se stáčí do tanků nebo sudů vhodných ke skladování.

Druhy

Piva lze dělit podle mnoha kritérií, mezi které patří například stupňovitost, způsob kvašení, barva, složení a další faktory. Protože existuje celá řada druhů a poddruhů piv a celá tato problematika je velmi rozvětvená, zaměříme se v této kapitole obecněji na nejoblíbenější skupiny piv:

  • Ležáky
  • Ochucená piva
  • Netradiční a speciální piva
  • Nealkoholická piva

Ležáky

Jde o spodně kvašená piva, která mají v České republice více než 100 let starou tradici. Po proběhlém procesu kvašení pivo zhruba měsíc odpočívá, odtud pochází označení “ležák”. České ležáky se vyrábí nejčastěji z ječného sladu. Co se týče stupňovitosti, ta se obvykle pohybuje mezi 11 až 12 %.

V našich končinách je nejznámější plzeňský ležák, který je prototypem světové kategorie světlého ležáku. Z dalších variant můžete narazit na vídeňský ležák, bock (kozel), dortmundský typ nebo märzen (březňák).

Ochucená piva

Ochucená piva můžete často najít i pod označením “radler”. Jedná se o osvěžující nápoje jemné chuti. Spadají mezi ně i ovocná piva, která jsou nabízena v mnoha příchutích (citrusy, maliny, bezinka, jahoda). Ochucená piva patří mezi oblíbené letní nápoje, často je lze zakoupit i v nealko verzi. Musíte se u nich ale smířit s vyšším obsahem cukru.

Netradiční a speciální piva

Mezi pivní speciály řadíme exkluzivní, exotická a neobvyklá piva rozličných druhů a příchutí. Obvykle jde o piva vařená v zahraničí. Mezi oblíbená patří stout, ale, APA, IPA, porter nebo weissbier. Protože mívají velmi nezvyklé příchutě (káva, čokoláda, med, karamel, chilli, oříšky, tropické ovoce), jsou naprosto ideálním dárkem, pokud chcete obdarovat pivního labužníka. Zákonitě u nich musíte počítat s výrazně vyšší cenou.

Nealkoholická piva

Nealkoholická piva klamou názvem, i ona totiž obsahují alkohol, maximálně však 0,5 %. Pokud si je dopřejete v přiměřeném množství a počkáte chvilku, než usednete za volant, můžete po vypití nealko piva řídit. Po vypití jedné porce trvá asi 5 minut, než alkohol vyprchá. Protože v nich najdete také méně cukru a mají celkově snížený obsah kalorií, jsou ideální volbou při dietě.

Způsob kvašení

Piva lze také rozdělit do tří hlavních kategorií podle toho, jakým způsobem kvašení byla vyrobena:

  • Svrchní kvašení
  • Spodní kvašení
  • Spontánní kvašení

Svrchně kvašená piva

Svrchní kvašení reflektuje chování kvasinek na konci hlavního kvašení. Na hladině vytvoří kvasnice jakousi vrstvu, která je obdobou toho, jak se chovají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva se vyrábí při okolní teplotě v rozmezí 15 až 20 °C za použití kvasinek Saccharomyces cerevisiae.

 

Kvasnice rostoucí na hladině piva jsou postupně odebírány a zkvašená mladina se ukládá do sudů (tanků), kde dozrává po dobu několika týdnů až měsíců. Tímto způsobem se vyrábí všechna pšeničná piva, ale (belgická, britská a americká piva), stout, porter, trappist a bylinná piva.

Spodně kvašená piva

Při výrobě spodně kvašených piv pracují kvasinky při nižší okolní teplotě, zpravidla mezi 8 až 14 °C. Tímto způsobem se vyrábí oblíbené ležáky a výčepní piva, která mají oproti ležákům nižší stupňovitost.

Spontánně kvašená piva

Při tomto způsobu kvašení se pracuje s tím, jaké podmínky k výrobě piva aktuálně panují. Pivo se zkvasí zkrátka tím, co je ve vzduchu (bakterie) a tím, co v sudech zbylo po předchozích várkách piva.

Tímto způsobem vznikají piva, která jsou v České republice méně rozšířená. Populární jsou hlavně v Belgii, Francii a Nizozemí. Konkrétně jde o piva typu lambik, gueuze, kriek, frambozen nebo faro.

Stupňovitost (extrakt původní mladiny)

Velmi důležitým parametrem výběru piva je jeho stupňovitost, správně nazývaná jako extrakt původní mladiny (EPM). Člověk neznalý piva by se mohl mylně domnívat, že se jedná o obsah alkoholu. Ve skutečnosti stupňovitost vyjadřuje procentuální obsah látek (hlavně cukru), který se při vaření piva uvolní ze sladu do mladiny. Podle současné legislativy se EPM správně vyjadřuje v procentech, nikoliv ve stupních jako kdysi.

Čím více sladu pivo obsahuje, tím má vyšší stupňovitost. Takové pivo je i chuťově vydatnější. Také platí, že čím více cukru se nachází v mladině, tím větší množství potravy budou mít kvasinky k dispozici. Výsledkem je poté pivo s vyšším obsahem alkoholu. V níže uvedené tabulce naleznete přehled stupňů piva uváděných podle Ministerstva zemědělství.

Označení piva Stupňovitost (EPM)
Stolní pivo Do 6 %
Výčepní pivo 7–10 %
Ležák (spodně kvašené pivo) 11–12 %
Plné pivo (svrchně kvašené) 11–12 %
Silné pivo 13 % a více

Obsah alkoholu

Pivo patří mezi Čechy mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje. Čím vyšší stupeň piva, tím více alkoholu v něm najdete. Paradoxně i nealkoholické pivo obsahuje stopové množství alkoholu. Naštěstí jde o tak malé množství, které u člověka neovlivní uvažování ani motorické funkce.

Obsah alkoholu v pivu se může pohybovat mezi 0,5 až 20 %. Piva české výroby bývají slabší, u nich se obsah alkoholu běžně pohybuje v rozmezí 4 až 6 %. Tabulku s orientačními hodnotami alkoholu v jednotlivých typech piv dle stupňovitosti najdete níže.

Stupňovitost piva (EPM) Přibližný obsah alkoholu
Nealkoholické 0,5 %
Radler 1,5–2,5 %
8 % 3–3,4 %
10 % 3,5–4,5 %
11 % 4,6–4,8 %
12 % 4,9–5,3 %
13 % a více 5,5 % a více

Barva

Dalším kritériem, podle kterého lze pivo vybírat, je jeho barva. Pivo totiž nemusí mít výhradně zlatavou barvu, na kterou odkazuje jeho přezdívka „tekuté zlato”. Barevná škála odstínů piv je velice pestrá. Začíná na světle zlatavé přes jantarovou až po temně černou.

Výsledná barva piva je určena sladem, ze kterého je nápoj vyroben. Hodnocení barvy piva se provádí podle normované stupnice EBC (European Brewery Convention). Česká legislativa pak piva dělí podle barvy na:

  • Světlá piva – vaří se ze světlých sladů, světlá až mírně jantarová barva.
  • Polotmavá piva – vaří se ze světlých sladů spolu s jantarovými, karamelovými nebo barevnými slady, výsledkem je pivo sytě jantarové barvy.
  • Tmavá piva – vaří se ze stejných sladů jako polotmavá piva, barva je tmavě jantarová, temně mahagonová až černá.
  • Řezaná piva – vznikají smícháním hotového světlého a tmavého piva.

Hořkost

Typická hořká chuť je charakteristickou vlastností tohoto alkoholického nápoje. Málokdo už ale ví, jak moc se mohou v tomto parametru jednotlivé druhy piv lišit. Výsledná hořkost piva je nejvíce ovlivněna použitým chmelem, respektive jeho množstvím a odrůdou. Jako oficiální měrná jednotka hořkosti se používá IBU (International Bitterness Unit). Případně EBU (European Bitterness Unit).

Hořkost Piva
30 IBU Ležáky české výroby
40–80 IBU Střední hořká piva typu IPA (india pale ale)
80–100 IBU Hořká americká piva typu APA (american pale ale)
100–1 000 IBU Extrémně hořké pivní speciály

 

Vnímání hořké chuti je dost individuální záležitostí, proto nelze s absolutní jistotou říct, jak moc hořké pivo je nejlepší. Pokud ale nepatříte mezi zkušené pivaře a obecně moc nepijete alkohol, je lepší určitě začínat na slabších pivech, u kterých si na hořkou chmelovou pivní chuť zvyknete. Postupně můžete zkoušet i středně či více hořká piva.

Obal

Dobré pivo nedělá pouze kvalita výroby a dobré suroviny, ale i správně volené plnicí technologie a obal vyrobený z kvalitního (a hlavně čistého) materiálu. Pivo můžete koupit ve třech různých obalech:

  • Plastové lahve – v plastových obalech se ukrývají ta nejlevnější piva v supermarketech. Z důvodu nízké ceny se používají k plnění i v rodinných pivovarech a malých výčepech.
  • Skleněné lahve – čepují se do nich piva střední a vyšší cenové třídy. Lahve od piva patří mezi vratné obaly (platí pro klasické lahve o objemu 0,5 litru), které dnes můžete vrátit v každém větším obchodě s potravinami.
  • Kovové plechovky – jednorázové obaly z tenkého plechu jsou plněny pivem v přetlakové atmosféře. Pokud jsou naplněny správně, chovají se jako malé soudky a ke skladování piva jsou ideální. Nepropouští světlo a nedochází v nich k rychlému rozkladu nápoje. I tyto obaly lze recyklovat, patří do šedých kontejnerů.

U plastových a skleněných obalů si musíte dát pozor ještě na jeden základní faktor, a tím je barva. Zelené lahve propouští mnohem více světla, což urychluje rozklad piva. Na delší skladování jsou proto vhodnější hnědé lahve.

Objem

Objemy, v jakých můžete pivo zakoupit v kamenných prodejnách a na e-shopech, jsou oproti objemům piv čepovaných v hospodě mnohem pestřejší. V české hospodě si můžete objednat pivo do třetinky (0,3 litru) nebo do půllitru (0,5 litru). Při návštěvě londýnského pubu obdržíte pintu, což je přesně 0,4732 litru.

Komerčně prodávaná piva zakoupíte v níže uvedených objemech.

Typ balení Objem
Lahvové pivo 0,5 l nebo 0,33 l
Pivo v plechovce 0,33 l
Basa 20 lahví (20 x 0,5 l)
Speciální lahvové pivo 0,7 l nebo 0,75 l
„Štěně” (menší pivní sud) 30 l
Klasický pivní sud 50 l až 60 l

Trvanlivost

Pivo vyžaduje určitou dobu ke svému zrání, záleží ovšem na jeho druhu a použitém způsobu kvašení. Podle toho pak můžete narazit na piva různého stáří. Některá se doporučuje vypít hned, jiná můžete skladovat ještě několik týdnů či měsíců po zakoupení. Vliv na zrání piva má zejména kvalita stáčení, výběr obalu, provedení uzávěru a další faktory.

  • Slabší piva s nižší stupňovitostí je nejlepší vypít co nejčerstvější. Typicky se jedná o ležáky a piva s nízkým obsahem alkoholu.
    • Hořká piva s bohatým chmelením lze skladovat déle. Záleží ovšem na skladovacích podmínkách i na kvalitě stáčení (pivo nesmí uvnitř obalu oxidovat).
    • Spodně kvašená piva jsou náchylnější ke zkažení oproti svrchně kvašeným. Při teplotě do 5°C vydrží přibližně 4 týdny, spodně kvašené pivo při teplotě do 10°C vydrží až 3 měsíce.
    • Piva s vyšším obsahem alkoholu jsou vhodná k delšímu skladování. Obsah alkoholu mívají vyšší než 8 %. Některá belgická piva vydrží skladování po dobu několika let, hodí se tedy i k archivaci.
    • Některé druhy piv ještě dokvašují v lahvi (bottle conditioning). Hodí se k delší archivaci a většinou jsou chutná ještě chvíli po expiraci.
  • Spontánně kvašená piva (lambik, gueuze, kriek) zrají i desítky let. Ke konzumaci jsou ale vhodná už po 5 letech zrání.

V závislosti na použitých výrobních procesech a technologii plnění lahví se pak datum spotřeby u nefiltrovaných a nepasterizovaných piv pohybuje kolem 2 až 6 měsíců. Piva zahraniční výroby mívají delší expiraci v rozmezí 6 až 24 měsíců.

Doplňky k podávání

Abyste si mohli dokonale vychutnat kvalitu vámi vybraného piva, můžete si pořídit k jeho podávání tyto doplňky:

  • Čepovací zařízení
  • Sklenice na pivo

Čepovací zařízení

Výčepní zařízení představuje elegantní způsob, jak si dopřát čepované pivo i v pohodlí domova. Hodí se i na oslavy, společenské události a letní grilování. Moderní čepovací zařízení nebývají náročná na obsluhu a kromě čepování se postarají i o chlazení piva na teplotu vhodnou k podávání.

Sklenice na pivo

Pivní půllitry, třetinky s uchem a elegantní pivní sklenice tvoří důležitou součást pivní kultury a zrovna Češi si na ně jako „pivní národ” potrpí. Na výběr jsou sklenice rozličných tvarů, designů i objemů. Humorné půllitry s obrázky a vtipy poslouží i jako originální dárek, který potěší každého zapáleného pivaře.

Cena

Cenová škála, ve které můžete piva zakoupit, je dosti pestrá. Znatelné rozdíly panují mezi komerčně prodávaným pivem a nápoji podávanými v restauračních zařízeních. Lahvová piva většinou stojí jen zlomek toho, co čepované pivo v hospodě. To ovšem neznamená, že si nemůžete pochutnat na pivu, které stojí pár desítek korun.

Cena piva se odvíjí především od jeho druhu, způsobu výroby, použitých sladech a chmelech a velikosti balení. Je jasné, že nejméně budou stát levná piva neznámých značek, která zakoupíte v supermarketech za pár korun. Na opačné straně budou stát exkluzivní piva, limitované edice a pivní speciály z dovozu.

V českém pivovarském průmyslu se těší největší oblibě Pilsner Urquell, Birell, Starobrno, Gambrinus, Krušovice, Velkopopovický kozel, Budějovický Budvar a Staropramen. V zahraničí vyrábí slavná piva holandský Heineken, německý Kölsch, belgická Stella Artois a irský Guinness.

Cena do 100 Kč

Nejnižší cenová kategorie piv zahrnuje pestrou nabídku značek, příchutí, obalů i velikostí balení. Za pár desítek korun pořídíte českou klasiku v podobě plzeňského ležáku, méně známá piva v plechovce, ale i pivní speciály malých objemů.

Začnete-li se blížit hranici 100 korun, narazíte i na silnější piva tuzemských rodinných pivovarů, ochucená a ovocná piva, silněji chmelená tmavá piva i zahraniční lahůdky exotických příchutí. Potenciál této kategorie je nesmírně bohatý.

Cena od 100 do 200 Kč

Zaplatíte-li za pivo více než 100 korun, setkáte se hlavně s ekonomickými packy (baleními) plechovek po čtyřech až šesti kusech a speciálními lahvovými pivy o objemu 0,75 litru. Na výběr jsou i méně obvyklé příchutě ovocných piv, jako jsou angrešt, třešně, broskve, žluté melouny nebo bergamot. Patříte-li mezi pivní fajnšmekry, tato nabídka vás jistě uspokojí.

Cena od 200 do 900 Kč

V této sekci seženete vhodné pivní občerstvení na oslavu i originální dárky pro milovníky piva. Za pár stovek korun dostanete menší pivní sudy českých i zahraničních značek a výhodné degustační sady, které vám umožní ochutnat naráz piva nejrůznějších druhů a příchutí. K dostání jsou také ekonomické kartony pivních plechovek a basy lahvových piv, obvykle po 24 kusech.

Cena nad 900 Kč

Nejvyšší cenová hladina je zastoupena výhradně velkými pivními sudy s objemem nad 50 litrů, které mohou stát i více než 3 000 korun. Na většinu velkých sudů se ovšem vztahuje vratná záloha. Narazíte také na výhodné sety pivních speciálů a zahraničních piv (obvykle po 24 kusech).

Jak pivo podávat

Pokud už máte vybrané pivo podle svých představ a chuťových preferencí, měli byste se zaměřit i na to, abyste ho podávali správně. Jedině tak dokážete plně ocenit jeho chuť a aroma, což platí zejména u pivních speciálů a exkluzivních piv. Zároveň tím uděláte dojem i na své hosty, pokud se rozhodnete pohostit je dobrým pivem.

  • Nejvhodnější teplota k podávání piva je 8°C.
  • Sklo by mělo být vychlazené a mokré.
  • Ať už podáváte pivo v čemkoliv, sklenice musí být dokonale čisté.
  • Pokud pivo vůbec neperlí, je staré.
  • Perlí-li naopak moc, riskujete, že vám po něm bude těžko.

Každá lepší hospoda je navíc vybavena různými typy sklenic a obsluhující personál je dobře proškolen, aby zvládl pivo správně načepovat. Natočené pivo do sklenic určených ke konzumaci jiných nápojů totiž chutná jinak.

  • Do tradičních půllitrů patří pšeničná světlá piva a ležáky.
  • V pivních pohárech z tenkého skla se obvykle podávají tmavá piva.
  • Pivní sklenice představují kompromis mezi půllitry a poháry.
  • Do štíhlých sklenic s rozšířenou horní částí patří pšeničná piva.
  • Ve sklenicích na dlouhé stopce, které připomínají tulipán, se podávají belgická piva a piva typu pale ale.

Pivní párování

Tzv. pivní párování není v Česku zatím tolik rozšířené. Ve zkratce jde o to, že každý druh piva se hodí k trochu jinému jídlu. Tuto problematiku by měl mít v malíčku pivní sommeliér, což je pivní znalec, který vám dokáže v oblasti pivního párování nejlépe poradit.

Obecně platí, že lehká světlá piva sedí dobře k lehkým pokrmům. Těžká jídla je naopak vhodné spláchnout tmavším silnějším mokem. Konkrétní tipy na párování piv s vhodnými pokrmy pak najdete v níže uvedené tabulce.

Typ piva Vhodné pokrmy
Světlé ležáky Kuřecí maso, plody moře, sýry a zelenina
Blonde ale Sladká, pálivá a kořeněná jídla výrazné chuti
Weizen (německá pšeničná piva) Jídlo kyselé či kořenité chuti (kvašáky, křen, hořčice)
Pale ale Uzená, kořeněná a aromatická jídla
India pale ale (IPA) Slaná, smažená a kořeněná jídla výrazné chuti (burgery, hotdogy, steaky)
Amber ale Burgery, pálivá křidélka, pizza, steaky
Porter Červená masa, losos, grilované párky a klobásy, slanina
Stout Pečená a pražená jídla, dezerty, grilovaná masa

Pivo a zdraví

Velkou výhodou piva je, že se vyrábí pomocí kvašení a nepřidávávají se do něj žádné umělé látky. Tento zlatavý mok představuje hodnotný nápoj plný iontů, vitamínů a minerálů (zejména draslíku a hořčíku) v naprosto ideálním poměru.

Střídmá konzumace kvalitního piva může představovat vhodnou prevenci proti rozvoji civilizačních chorob a udrží člověka v dobré kondici. Pozitivním účinkům piva na lidské zdraví se věnuje celá řada studií, např. studie provedená na University of Texas (Zdroj: Wiley Online Library). U českého piva bývá za optimální denní dávku považováno 0,5 až 1 litr pro muže a 0,3 až 0,6 litru pro ženy.

Na závěr článku můžete nahlédnout do přehledu zdravotních benefitů, které umírněná konzumace piva přináší (a které jsou potvrzené vědeckými studiemi).

  • Pivo obsahuje kombinaci látek, které zabraňují řídnutí kostí. Jde o vápník, fosfor, křemík a další minerály.
  • Podporuje cirkulaci krve a snižuje riziko aterosklerózy.
  • Kombinace chmelu s oxidem uhličitým stimuluje tvorbu slin a trávicích šťáv, prokrvuje sliznice a urychluje látkovou výměnu. Proto je pivo výborným doplňkem na dobré trávení.
  • Konzumace piva snižuje riziko vzniku diabetu.
  • Díky významnému obsahu draslíku pomáhá regulovat vysoký tlak.
  • Antioxidanty obsažené v pivu zlepšují paměť, soustředění a orientaci v prostoru. Pomáhají tak dokonce předcházet rozvoji neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc, různé formy demence).
  • Některé složky piva mají protizánětlivé a protinádorové účinky, například xanthohumol a isoxanthohumol.

Často kladené dotazy k pivům

Jak a jaké vybrat pivo?

Výběr piva záleží primárně na vašich chutích a preferencích, každý člověk má jiné. Pro začátečníky jsou lepší klasická světlá piva a ležáky, pokročilí pivaři pak mohou vyzkoušet piva vyšší stupňovitosti a tmavší barvy. Zorientujte se ve způsobech kvašení, ať víte, po čem sáhnout, i v obsahu alkoholu, zejména pokud nejste zvyklí vůbec pít alkoholické nápoje. Kupujete-li pivo jako dárek, můžete vybrat degustační sadu nebo ochucený pivní speciál.

Tloustne se po pivu?

V pivu najdete chmelové látky, které podporují produkci žluči, díky čemuž přispívají k dobrému trávení. Pivo tak stimuluje chuť k jídlu, což má za následek zvýšený příjem potravin, zejména těch tučných a vydatných. Za vznik pivního břicha tedy odpovídá zvýšení apetitu, nikoliv pivo samotné. V porovnání například s jablečným moštem nebo mlékem je kaloricky chudší. Při umírněné konzumaci může být dobrým doplňkem zdravého jídelníčku.

Jaká existují nejsilnější piva na světě?

Klasické české pivo obsahuje přibližně 4,5 % alkoholu. Nejsilnější pivo na světě se vyrábí ve Skotsku a honosí se výstižným názvem „Snake Venom”. Obsahuje totiž 67,5 % alkoholu a je vhodné ho popíjet spíše na chuť jako destilát. V patách je mu bavorský Schorschbock 57 obsahující 57,5 % alkoholu nebo skotský End of History s 55 %. Výroba takto silných piv je technologicky náročná a jen málokdo si na nich pochutná.

Dana Široká
Redaktorka
Dana si jako téměř každý Čech ráda vychutná dobré pivo. Preferuje zajímavé příchutě a lehká piva ovocných tónů. Jako chemička se zajímá i o vlastnosti piva a proces výroby. Pro zisk informací k sepsání co nejlepšího návodu pro výběr piva zabrouzdala do myslí pivních znalců a inspirovala se hodnocením skutečných nadšenců. Ráda si vychutnává i jiné dobré nápoje a jídla, proto stojí také za překapávači kávy nebo šunkovary.

Použité a další zajímavé zdroje

ŠPILKA, Jan. Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva [online]. Zlín, 2013 [cit. 2023-04-06]. Dostupné z: http://hdl.handle.net/10563/24259. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická, Ústav analýzy a chemie potravin. Vedoucí práce Pavel Hanuštiak.

http://old.vscht.cz/anl/soutez2007/abstrakt-Fidler.pdf

http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/693

https://ceske-pivo.cz/csps/kodexy


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 10 hlasů