Menu

Nejlepší piva 2024: Srovnáváme podle recenzí a testů

Aktualizováno:
Autor:
Dana Široká

V kategorii piv nad 200 Kč doporučujeme

De Ranke Back to Black 0,75 l

500 Kč

Orientační cena

Jaké pivo vybrat dle srovnání

Pivo představuje v České republice nesmírně populární nápoj, jehož výroba má u nás dlouholetou tradici. Chutné pivo ale nemusí být vždy jen světlý ležák. V našem srovnání najdete třeba vydatné tmavé pivo De Ranke Back to Black, které se skvěle hodí k vydatnému jídlu, nebo vyzrálé pivo v limitované edici Buffalo Grand Cru. Pokud si potrpíte spíše na svěží nápoje, doporučujeme zkusit craftové pivo Clock 12° American Pale Ale.

Jak srovnáváme piva?

Do našeho srovnání piv jsme se snažili zahrnout co nejpestřejší spektrum produktů. Díky využití rozličných výrobních technologií a speciálních surovin existují ochucená, ovocná, tmavá, silná i velmi vydatná piva zajímavých příchutí. Na své si tak přijdou jak zkušení pivaři holdující silným pivům, tak i začátečníci v konzumaci alkoholu. Z důležitých parametrů jsme se zaměřili na:

  • Objem lahve
  • Typ piva
  • Způsob kvašení
  • Stupňovitost
  • Hořkost
  • Barvu a příchuť

Na výsledný chuťový profil má vliv nejen technologie výroby, ale i použité druhy sladu a chmele. Proto najdete v našem srovnání piva od zahraničních pivovarů používajících exotičtější suroviny, tak i česká piva z ječného sladu a tuzemského chmelu.

Pokud s pivem teprve začínáte nebo chcete vybrat dárek pro milovníka piva, mohl by vám s výběrem pomoct článek Jak vybrat pivo. V něm se dozvíte vše potřebné o výrobě a terminologii, která označení piv provází, tak i zajímavosti o jednotlivých typech piv.


Piva nad 200 Kč

Najdete zde silně chmelená piva, netradiční zahraniční piva, limitované edice a nezvyklé příchutě (karamel, káva, čokoláda). K dostání jsou také dárkové sady a ekonomické packy.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Nejlepší silné pivo
  • Hořko-kyselá chuť
  • Lákavá tmavá barva
  • Silné a vydatné pivo
  • K sytému jídlu
  • Vysoký obsah alkoholu
  • Specifická cílovka
  • Nevratný obal
500 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Limitovaná edice
  • Jedinečná chuť a vůně
  • Připomíná sušenky
  • Krásná mahagonová barva
  • Dobře vyzrálé
  • Chuťově výrazné
  • Omezený počet kusů
  • Nevratný obal
600 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Velmi dobré
Nejlepší jako dárek
  • Balení se skleničkou
  • 4 druhy lambiků
  • Řemeslná piva
  • Příchutě potěší i dámy
  • První ochutnání nezvyklé
  • Moc nepřipomínají pivo
  • Lahve menších objemů
500 Kč Zobrazit nabídky

Nejlevnější piva do 200 Kč

Najdete mezi nimi klasické ležáky, řemeslná i ovocná piva. Výběr v této kategorii je velice bohatý, převažují výrobky tuzemských pivovarů.

Hodnocení Produkt Klady Zápory Orientační cena Aktuální cena
Top 1
Výborné
Nejlepší american pale ale
  • Odlehčená citrusová chuť
  • Na celovečerní popíjení
  • Řemeslné pivo
  • Krásná etiketa
  • Pro někoho málo hořké
  • Obal není vratný
150 Kč Zobrazit nabídky
Top 2
Velmi dobré
Zajímavé craftové pivo
  • Svěží chuť
  • Zajímavý obal
  • Mnoho ocenění
  • Ne přehnaně silné
  • Nevratný obal
  • Pro někoho kyselé
100 Kč Zobrazit nabídky
Top 3
Velmi dobré
Nejlepší světlý ležák
  • Celosvětově vyhlášené
  • Stálá kvalita
  • Výborná hořká chuť
  • K dostání téměř všude
  • Zklidňuje trávení
  • Tradiční chuť chmele
  • Pro někoho moc fádní
30 Kč Zobrazit nabídky

Recenze De Ranke Back to Black 0,75 l
De Ranke Back to Black 0,75 l
Recenze Buffalo Grand Cru 0,75 l
Buffalo Grand Cru 0,75 l
Recenze Lindemans Dárková sada + sklenice 4 x 0,25 l
Lindemans Dárková sada + sklenice 4 x 0,25 l
Recenze Clock 12° American Pale Ale 0,7 l
Clock 12° American Pale Ale 0,7 l
Recenze Nachmelená Opice 12 SUN APA 5,2% 0,75 l (sklo)
Nachmelená Opice 12 SUN APA 5,2% 0,75 l (sklo)
Recenze Pilsner Urquell pivo světlý ležák sklo 0,33 l
Pilsner Urquell pivo světlý ležák sklo 0,33 l
Ocenění Nejlepší silné pivo Limitovaná edice Nejlepší jako dárek Nejlepší american pale ale Zajímavé craftové pivo Nejlepší světlý ležák
Kategorie

Piva nad 200 Kč

Piva nad 200 Kč

Piva nad 200 Kč

Nejlevnější piva do 200 Kč

Nejlevnější piva do 200 Kč

Nejlevnější piva do 200 Kč

Hodnocení Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Výborné
Velmi dobré
Velmi dobré
Orientační cena 500 Kč 600 Kč 500 Kč 150 Kč 100 Kč 30 Kč
Pivovar De Ranke Van Den Bossche Lindemans Clock Nachmelená opice Plzeňský Prazdroj
Objem lahve (l) 0,75 0,75 4 x 0,25 0,7 0,75 0,33
Typ Porter Belgický ale Kriek, framboise, pecheresse, faro Americká IPA (india pale ale) APA (American pale ale) Pivo plzeňského typu (světlý ležák)
Způsob kvašení Svrchní Svrchní Spontánní Svrchní Svrchní Spodní
Extrakt původní mladiny (%) 20 20 13, 13, 14, 16 12 12,4 11
Obsah alkoholu (%) 9,5 10 3,5; 2,5; 2,5; 4,5 5 5,2 4,4
Barva Tmavě hnědá až černá Mahagonová Červená, tmavě růžová, broskvová, světle hnědá Zlatá Zlatá Zlatá
Hořkost (IBU) 100 Neuvedeno Neuvedeno 35 36 38
Chuť Velmi hořké s kyselým nádechem, dřevo, káva, koření Lehce sladká přecházející do hořké, káva, čokoláda, karamel, kandované ovoce Višně, maliny, broskev, hnědý cukr Středně hořká, citrusy (grepy, citrony), tropické ovoce (mango, mučenka, papája) Osvěžující přecházející do hořké, květiny, citrusy a ovoce Intenzivní hořká, žádná stopa po sladkosti
Použité slady Ječný Ječný a melanoidní Ječný a pšeničný Ječný Český, bavorský a karamelový Ječný
Použité chmely Neuvedeno Neuvedeno Neuvedeno Cascade, Simcoe Premiant, Cascade, Amarillo a Mosaic Žatecký
Země původu Belgie Belgie Belgie Česká republika Česká republika Česká republika

Recenze nejlepších piv

Top 1
Nejlepší silné pivo
Výborné Celkové hodnocení
  • Hořko-kyselá chuť
  • Lákavá tmavá barva
  • Silné a vydatné pivo
  • K sytému jídlu
  • Vysoký obsah alkoholu
  • Specifická cílovka
  • Nevratný obal

Belgické pivo z pivovaru Back to Black skutečně dostává svému jménu. Jedná se totiž o velmi silné tmavé pivo, které na první pohled zaujme svou temně hnědou až černou barvou. Toto pivo zraje 9 měsíců v dřevěných sudech, aby získalo svou silnou hořkou chuť s kapkou kyselosti.

S IBU 100, EPM 20 % a obsahem alkoholu 9 % se ale rozhodně nejedná o pivo vhodné pro začátečníky a na časté popíjení. Je určeno zkušeným pivařům a labužníkům, kteří si rádi smlsnou na vydatném silném pivu. Můžete ho popíjet klidně celý večer, a nebo si ho dopřávat jen po malých sklenkách. V tomto porteru ucítíte také stopy koření, dřeva a kávy, proto se skvěle hodí k červenému masu a sytým pokrmům.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Porter Back to Black nepatří úplně mezi běžná piva, která si v České republice dopřejete. Nechávají si je dovážet jen skuteční pivní štamgasti a milovníci silných belgických piv. Ti se shodují na tom, že se jedná o jedinečný chuťový zážitek, ve kterém dominují kyselé a dřevité akcenty. Někteří konzumenti ho ale považují za příliš kyselé a silné, nejedná se zkrátka o běžné pivo pro každého.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Tento porter nemá příliš mnoho společného s tradičními anglickými portery, což z něj činí vcelku unikátní kousek. Mohl by tak zaujmout i sběratele. V jeho kysele hořké chuti můžete najít pestrou škálu tónů, od hořké čokolády po zralé třešně a bobulové ovoce. Rozhodně ale není vhodný pro začátečníky nebo pivaře, kteří si potrpí na klasické ležáky. Navíc je potřeba počítat i s vyšším obsahem alkoholu, aby to člověk s tímto pivem nepřehnal.

Závěrečné shrnutí

Pokud si potrpíte na piva hořké až kyselé chuti a máte blízko k belgickým porterům, mohl by se pro vás Back to Black stát pomyslnými schody do nebe. Nepochybně s ním potěšíte i milovníky silných belgických piv, pokud se ho rozhodnete koupit jako dárek. Jeho chuť je ovšem natolik výrazná a specifická, že by nemusela chutnat každému.

Jste-li více na sladké, zkuste limitku Buffalo Grand Cru od pivovaru Van den Bossche. V něm jsou cítit lehce sladké chutě kandovaného ovoce, sušenek a čokolády.

500 Kč Orientační cena

Top 2
Limitovaná edice
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Jedinečná chuť a vůně
  • Připomíná sušenky
  • Krásná mahagonová barva
  • Dobře vyzrálé
  • Chuťově výrazné
  • Omezený počet kusů
  • Nevratný obal

Tmavé belgické pivo vařené v rodinném pivovaru Van den Bossche patří mezi skutečné chuťové unikáty. Pikantní karamelovou chuť se stopami koření a čokolády přecházející do hořké ocení skuteční znalci a pivní nadšenci. Toto unikátní aroma získalo díky desetiměsíčnímu zrání v sudech po vínu Bordeaux a tomu, že byl k jeho výrobě použit i melanoidní slad.

Tomu odpovídá trochu vyšší pořizovací cena a fakt, že se jedná o limitovanou edici, ve které byl vyroben jen omezený počet lahví. I proto se může jednat o skvělý sběratelský kousek k archivaci.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Pivaři, kteří toto pivo ochutnali, v něm cítí stopy karamelu, sušených třešní, čokolády a vánočního koření. Líbí se jim také jeho krásná mahagonová barva, čirost a hustá stabilní pěna. Celkově je hodnoceno jako velice zajímavý a dobře pitelný belgický ale.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

V tomto pivu si můžete vychutnat skutečně pestrou paletu chutí a vůní. Fanoušky tmavých piv potěší i krásnou mahagonovou barvou. Oproti jiným silným pivům se velice dobře popíjí a chuťově může sednout širší skupině uživatelů. Bohužel bylo vyrobeno jen v omezeném počtu. Naopak pro někoho může být výrazná specifická chuť až moc velkým odklonem od tradičního piva. 

Závěrečné shrnutí

Buffalo Grand Cru je typickým zástupcem belgického piva typu ale. Zachutná bezpochyby všem, kteří v pivu preferují výrazné, sladké, štiplavé, kořeněné a silné chutě. Touto limitovanou edicí můžete potěšit milovníky piva jako nečekaným dárkem. Díky sladkým tónům by mohlo zachutnat i dámám. Ty můžete případně obdarovat sadou ovocným lambiků Lindemans, ke kterým se dodává i krásná pivní sklenice.

600 Kč Orientační cena

Top 3
Nejlepší jako dárek
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Balení se skleničkou
  • 4 druhy lambiků
  • Řemeslná piva
  • Příchutě potěší i dámy
  • První ochutnání nezvyklé
  • Moc nepřipomínají pivo
  • Lahve menších objemů

Belgický rodinný pivovar Lindemans sází na netradiční metodu spontánního kvašení, které dalo vzniknout této jedinečné dárkové sadě čtyř ochucených lambiků. Samozřejmostí jsou krásné etikety a sklenička na stopce, ve které si chuť ochucených piv nejlépe vychutnáte.

Uvnitř najdete hned čtyři lahve piv lišící se příchutěmi, obsahem alkoholu i stupňovitostí. Konkrétně jde o višňový kriek, malinový framboisse, broskvový pecheresse a faro slazený třtinovým cukrem. Jedná se tak o ideální dárek, kterým potěšíte každého milovníka ovocných piv. Každý si totiž může v pestré paletě příchutí vybrat takovou, která mu chutná nejvíce.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Konzumenti ochucených piv Lindemans se shodují na tom, že téměř všechna piva chutnají obdobně, jen se liší v ovocné příchuti. Sahají po nich zejména ti, kteří mají rádi sladké chutě, a také dámy, kterým vyhovuje i jejich nižší obsah alkoholu a přiměřená hořkost. Piva se velmi dobře popíjí a jsou i vcelku osvěžující.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Bohatý výběr příchutí, použití kvalitní ovocné šťávy z čerstvého ovoce a krásná dárková balení. Tím vším vás mohou piva Lindemans překvapit a potěšit. Dalším plusem je i hezky zpracovaná pivní sklenice, která na vás v balení těchto čtyř lambiků čeká.

U těchto piv je odklon od klasické hořké pivní chuti velice markantní. Proto může být pro někoho až nepřekonatelný. A ten, komu naopak zachutnají, nemusí kvitovat poměrně malá balení (jedna lahev má objem 0,25 litru).

Závěrečné shrnutí

Pokud chcete obdarovat touto sadou piv někoho, kdo má rád sladké alkoholické nápoje, tak chybu rozhodně neuděláte. Představují ideální volbu i pro někoho, kdo alkohol moc nepije a není zvyklý na hořkou chmelovou chuť piva. Velmi rády si je vychutnávají i dámy.

500 Kč Orientační cena

Nejlevnější piva do 200 Kč

Recenze Clock 12° American Pale Ale 0,7 l

Top 1
Nejlepší american pale ale
Výborné Celkové hodnocení
  • Odlehčená citrusová chuť
  • Na celovečerní popíjení
  • Řemeslné pivo
  • Krásná etiketa
  • Pro někoho málo hořké
  • Obal není vratný

Dvanáctistupňová APA je vlajkovou lodí českého řemeslného pivovaru Clock, jedná se o jejich vůbec nejoblíbenější svrchně kvašené pivo. Na první pohled zaujme krásnou zajímavou etiketou, ale také atraktivní zlatou barvou s hustou pěnou a odlehčenou citrusovou vůní. S obsahem alkoholu 5 % se jedná o vhodné pivo na celovečerní popíjení, které vás skvěle osvěží v horkých letních dnech.

Při ochutnání v něm můžete cítit kromě citrusů i tropické ovoce typu mango, papája a mučenka. Na této kombinaci si pochutnají jak klasičtí pivaři, tak i nadšení degustátoři. S tímto pivem rozhodně chybu neuděláte, pokud se s ním rozhodnete obdarovat své blízké či přátele.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Clock patří mezi českou špičku, co se týče rodinných minipivovarů. Řada jejich piv se chlubí prestižními oceněními a mají v české pivní komunitě velice silnou pozici. Fanoušci pivovaru Clock si na tomto pivu cení dokonale vyladěné osvěžující chuti ovoce. Někteří ho dokonce považují za nejlepšího reprezentanta typických svrchně kvašených piv.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Piva Clock se mohou chlubit tím, že své konzumenty zklamou opravdu jen málokdy. Většina dávek vařených v tomto minipivovaru je skutečně povedená a drží si stabilně svou kvalitu. Pro zapřísáhlé milovníky hořkých piv by ale tato APA mohla být až moc citrusová a málo hořká.

Závěrečné shrnutí

Clock 12° American Pale Ale 0,7 l je určen milovníkům klasických piv typu APA a těm, kteří si potrpí na svěží, citrusové a odlehčené příchutě. Není to ovšem klasické ovocné pivo v pravém slova smyslu. Máte-li rádi ve sklence piva více ovocné chuti, můžete vyzkoušet piva v dárkovém setu Lindemans, který vám nabídne čtyři různé příchutě: višen, malinu, broskev a hnědý cukr.

150 Kč Orientační cena

Top 2
Zajímavé craftové pivo
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Svěží chuť
  • Zajímavý obal
  • Mnoho ocenění
  • Ne přehnaně silné
  • Nevratný obal
  • Pro někoho kyselé

Nachmelená Opice 12 SUN APA představuje zajímavé řemeslné pivo, které seženete za velice slušnou částku. Zaujalo nás nejen svým hravým obalem, ale i nezvyklým spektrem chutí. Jedná se totiž o APU s výrazně citrusovým profilem, která se bude hodit k letnímu osvěžení v horkých dnech. Oproti jiným řemeslným pivům není ani příliš hořké a silné, takže by mohlo vyhovovat i lidem, kteří pivo běžně nepijí.

Podobně jako u jiných craftových piv nemá ani toto vratný obal. Z recenzí uživatelů navíc vyplývá, že se jedná o pivo s poměrně specifickou citrusovou chutí a je v něm trochu cítit kyselost – není to tedy zrovna pivo pro osoby, které dávají přednost klasickému hořkému pivu.

100 Kč Orientační cena

Top 3
Nejlepší světlý ležák
Velmi dobré Celkové hodnocení
  • Celosvětově vyhlášené
  • Stálá kvalita
  • Výborná hořká chuť
  • K dostání téměř všude
  • Zklidňuje trávení
  • Tradiční chuť chmele
  • Pro někoho moc fádní

Legendární světlý ležák od Plzeňského Prazdroje se chlubí originální recepturou z roku 1842, která dala za vznik kategorii piv plzeňského typu (k té se momentálně hlásí ⅔ světové produkce piv). Tradiční hořkou chuť plzně, ve které není ani stopa po sladkých tónech, si můžete vychutnat ve stejné kvalitě téměř všude. Díky její výborné dostupnosti máte jistotu, že vám ji nabídnou v každé hospodě i obchodu.

Vyrábí se metodou spodního kvašení, jako všechny ležáky, obsahuje 4,4 % alkoholu a má EPM 11 %. Po tomto pivu se tudíž jen tak neopijete a můžete si ho v klidu vychutnávat celý večer, případně si ho dopřát po vydatném jídle na podporu trávení.

Hodnocení dalších odborníků a konzumentů

Pilsner Urquell buď milujete, nebo nenávidíte. Velké oblibě se těší jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Toto pivo tak pravidelně vítězí v nejrůznějších degustačních soutěžích a právem je považováno za nejlepší český světlý ležák.

Milovníci plzně si na tomto ležáku pochvalují lahodnou hořkou chuť, krásnou zlatou barvu a dobře držící světlou pěnu. Pak ovšem existuje ještě druhá skupina pivařů, kterým plzeň zkrátka „nejede” a považují toto pivo za přeceněné.

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

První vyrobený světlý ležák plzeňského typu je unikátní pozicí, kterou už pivu Pilsner Urquell nikdo nevezme. Jeho tajná receptura inspiruje ostatní pivovary, ale nikdy se jí nemohou vyrovnat na 100 %. Vyniká čistou hořkou chutí, kterou neruší žádné sladké nebo karamelové tóny. Pro někoho může být tato chuť možná až příliš fádní, nejedná se tudíž o pivo vhodné k experimentům.

Závěrečné shrnutí

Hledáte-li výborný ležák tradiční hořké a trochu zemité chuti, dobře vychlazený Pilsner Urquell vás jistě uspokojí. Díky přiměřenému obsahu alkoholu a stupňovitosti si ho mohou dopřát bez obav i ženy nebo lidé, kteří nejsou zvyklí pít alkohol. V neposlední řadě potěší i rozumnou cenou a skvělou dostupností.

30 Kč Orientační cena

Nejprodávanější piva dle Heureky

Pořadí Produkt Hodnocení Orientační cena Aktuální cena
Top 1 94 %
Počet recenzí: 23
45 Kč Zobrazit nabídky
Top 2 100 %
Počet recenzí: 4
47 Kč Zobrazit nabídky
Top 3 100 %
Počet recenzí: 2
1 100 Kč Zobrazit nabídky
Top 4 98 %
Počet recenzí: 23
200 Kč Zobrazit nabídky
Top 5 97 %
Počet recenzí: 30
1 300 Kč Zobrazit nabídky
Top 6 92 %
Počet recenzí: 26
470 Kč Zobrazit nabídky
Top 7 98 %
Počet recenzí: 1
2 800 Kč Zobrazit nabídky
Top 8 Zatím nehodnoceno 200 Kč Zobrazit nabídky
Top 9 97 %
Počet recenzí: 7
1 000 Kč Zobrazit nabídky
Top 10 100 %
Počet recenzí: 1
1 800 Kč Zobrazit nabídky

Zobrazit další produkty


Jak vybrat pivo

Při výběru piva narazíte hned zpočátku na pestrou nabídku nejrůznějších typů tohoto lahodného moku. V tomto článku vás proto seznámíme s nejznámějšími druhy piv a parametry, které byste měli při výběru zohlednit. Čekají na vás níže uvedené kapitoly:

  • Definice piva – jedná se o alkoholický nápoj hořké chuti, který obsahuje méně alkoholu než jiné lihoviny. Mezi základní suroviny k výrobě piva patří obilný slad, chmel, voda a pivovarské kvasinky.
  • Výroba piva – výrobní proces piva je dost složitý a zahrnuje mnoho kroků. Dochází při něm k rozštěpení škrobů uvnitř obilných zrn na monosacharidy, které se nechají zkvasit pomocí kvasinek.
  • Druhy piv – piva lze dělit podle mnoha kritérií, nicméně základní členění rozlišuje ležáky, ochucená (ovocná) piva, pivní speciály a nealkoholická piva.
  • Důležité parametry – zásadní je při výběru piva zohlednit způsob kvašení, stupňovitost, obsah alkoholu, barvu a hořkost. Na jeho chuť a kvalitu může mít vliv i obal, do kterého je čepováno. Rozmyslete si také, jak velké balení koupíte.
  • Doplňky k podávání – pokud si chcete i doma dopřávat točené pivo, můžete si pořídit čepovací zařízení. Také je vhodné pořídit si správné sklenice.
  • Ceny – nejlevnější ležáky stojí pár desítek korun. V sekci 100–200 Kč už pořídíte zajímavější příchutě a ovocná piva. Pokud máte zájem o výhodné sety, podívejte se v kategorii 200–900 Kč.
  • Jak pivo podávat – pivo nejlépe chutná vychlazené na 8 °C. Sklenice musí být dokonale čistá a důležitá je i volba vhodného typu – půllitry jsou vhodné na světlá piva, tenké sklenice na tmavá piva.
  • Pivní párování – podobně jako vína se dají i piva párovat s různými pokrmy. Světlá piva se hodí k bílému masu a lehkým pokrmům, zatímco tmavá piva k těžkým a vydatným jídlům.
  • Pivo a zdraví – v rozumné míře může být pivo prospěšné. Nepřidávají se do něj žádné umělé látky a naopak obsahuje hodnotné vitamíny, minerály a ionty. Pro muže je optimální denní dávka 0,5–1 l, pro ženy 0,3–0,6 l.

Pokud se zajímáte i o další druhy alkoholických nápojů doporučujeme vám také srovnání nejlepších whisky, rumů nebo ginů.

Definice piva

Pivo lze popsat jako alkoholický nápoj hořké chuti. V České republice má vaření piva téměř tisíciletou tradici. Tvoří důležitou součást české kultury a je považováno za náš národní nápoj. Vyrábí se z obilného sladu, chmele a vody za použití pivovarských kvasinek.

V porovnání s jinými lihovinami obsahuje méně alkoholu (obecně 5–20 %, česká piva 4–6 %). Naopak disponuje poměrně velkým podílem vody, tudíž se jedná o nápoj vhodný k zavodnění. Protože obsahuje významné množství minerálních látek a vitamíny skupiny B, dá se označit téměř za zdravý nápoj. Samozřejmě za předpokladu, že ho člověk pije s mírou.

Výroba piva

Při výrobě piva je potřeba rozštěpit složité polysacharidy (škroby) uvnitř obilných zrn na jednoduché zkvasitelné cukry (monosacharidy). Poté je potřeba takto rozštěpené cukry nechat zkvasit pomocí pivovarských kvasinek.

Základní suroviny, což jsou obilný slad a chmel, se během výroby piva míchají s vodou. Potřebné látky se z nich tímto způsobem převedou do vodného roztoku.

Protože i samotné rozdělení piv a jejich označení odkazují na použité výrobní procesy, ve stručnosti vás seznámíme s obecným postupem výroby piva. Díky tomu budete hned vědět, co daný termín uvedený na etiketě nápoje vlastně znamená a jakou chuť můžete pravděpodobně očekávat.

  • Šrotování – samotné výrobě piva předchází odležení sladu, který musí zvlhnout. Trvá 4–6 týdnů.
  • Vystírání – míchání sladu s vodou při teplotě 38–53 °C, vzniklá kaše se nazývá vystírka.
  • Rmutování – štěpení cukrů obsažených ve sladu pomocí enzymů. Při rmutování dochází několikrát k přečerpání a zahřátí sladu.
  • Scezování – oddělení tekuté části rmutu od pevné složky sladu, výsledný roztok se nazývá sladina. Trvá asi 30 min.
  • Chmelovar – vaření sladiny s chmelem, trvá 2 hod. Hořké látky obsažené v chmelu přechází během vaření do roztoku a vzniká tzv. hořká mladina.
  • Zchlazování – hořká mladina se poté zchladí na kvasnou teplotu 8–12 °C.
  • Kvašení – pro zahájení kvašení se přidávají pivovarské kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae. Trvá 7–14 dní, závisí na druhu piva. Kvasinky rozkládají cukry na alkohol a oxid uhličitý (bublinky). Po dokončení kvašení se pivo zchladí, kvasnice se odčerpají a nápoj se napustí do sudů.
  • Dozrávání – pivo dozrává v sudech při teplotě kolem 2 °C a tlaku mezi 0,5–1 bar. Výčepním pivům stačí 20 dní, ležáky potřebují asi 2 měsíce.
  • Filtrace – filtrování piva na svíčkovém křemelinovém filtru slouží k odstranění zbytkových kvasinek. Tento krok není povinný, existují i nefiltrovaná piva.
  • Stáčení – hotová piva se stáčí do tanků nebo sudů vhodných ke skladování.

Druhy piv

Piva lze dělit podle mnoha kritérií, mezi které patří například stupňovitost, způsob kvašení, barva, složení a další faktory. Protože existuje celá řada druhů a poddruhů piv a celá tato problematika je velmi rozvětvená, zaměříme se v této kapitole obecněji na nejoblíbenější skupiny piv:

  • Ležáky – spodně kvašená piva, v ČR jsou velice populární, nejznámější je plzeňský ležák.
  • Ochucená piva – osvěžující nápoje, často mají ovocné příchutě, pijí se hlavně v létě, nevýhodou je vyšší obsah cukru.
  • Netradiční a speciální piva – piva zajímavých chutí, většinou zahraniční, patří mezi ně třeba stout, ale, APA nebo porter, ideální jako dárek.
  • Nealkoholická piva – kromě minimálního množství alkoholu mají i snížený obsah cukru a kalorií, jsou tedy ideální při dietě.

Ležáky

Jde o spodně kvašená piva, která mají v České republice více než 100 let starou tradici. Po proběhlém procesu kvašení pivo zhruba měsíc odpočívá, odtud pochází označení „ležák”. České ležáky se vyrábí nejčastěji z ječného sladu. Co se týče stupňovitosti, ta se obvykle pohybuje mezi 11–12 %.

V našich končinách je nejznámější plzeňský ležák, který je prototypem světové kategorie světlého ležáku. Z dalších variant můžete narazit na vídeňský ležák, bock (kozel), dortmundský typ nebo märzen (březňák).

Ochucená piva

Ochucená piva můžete často najít i pod označením „radler”. Jedná se o osvěžující nápoje jemné chuti. Spadají mezi ně i ovocná piva, která jsou nabízena v mnoha příchutích (citrusy, maliny, bezinka, jahoda). Ochucená piva patří mezi oblíbené letní nápoje, často je lze zakoupit i v nealko verzi. Musíte se u nich ale smířit s vyšším obsahem cukru.

Netradiční a speciální piva

Mezi pivní speciály řadíme exkluzivní, exotická a neobvyklá piva rozličných druhů a příchutí. Obvykle jde o piva vařená v zahraničí. Mezi oblíbená patří stout, ale, APA, IPA, porter nebo weissbier. Protože mívají velmi nezvyklé příchutě (káva, čokoláda, med, karamel, chilli, oříšky, tropické ovoce), jsou naprosto ideálním dárkem, pokud chcete obdarovat pivního labužníka. Zákonitě u nich musíte počítat s výrazně vyšší cenou.

V tuzemsku se těší velké oblibě tzv. craftová nebo řemeslná piva. Řemeslné pivo nemá zcela jasnou definici, u nás jsou pod tímto pojmem vnímána piva pocházející z menších nezávislých pivovarů.

Nealkoholická piva

Nealkoholická piva klamou názvem, i ona totiž obsahují alkohol, maximálně však 0,5 %. Pokud si je dopřejete v přiměřeném množství a počkáte chvilku, než usednete za volant, můžete po vypití nealko piva řídit. Po vypití jedné porce trvá asi 5 min, než alkohol vyprchá. Protože v nich najdete také méně cukru a mají celkově snížený obsah kalorií, jsou ideální volbou při dietě.

Důležité parametry

Při výběru piva se setkáte s pestrým výčtem parametrů, které určují jeho chuť, vydatnost a další vlastnosti. Jedná se především o:

  • Způsob kvašení – tzv. svrchním kvašením se vyrábí všechna pšeničná piva, bylinná piva a pivní speciály (stout, ale, trappist). Při spodním kvašení pracují kvasinky při nižší teplotě, výsledkem jsou ležáky a výčepní piva. Spontánní kvašení se uplatňuje u zahraničních piv typu lambik, gueuze nebo kriek.
  • Stupňovitost (EPM) – vyjadřuje procentuální obsah látek (hlavně cukr), které se při vaření piva uvolní ze sladu do mladiny. Čím vyšší stupňovitost, tím je pivo vydatnější a silnější. Výčepní piva mají stupňovitost 7–10 %, silná piva nad 13 %.
  • Obsah alkoholu – může se pohybovat mezi 5–20 %, česká piva obsahují obvykle méně alkoholu (4–6 %). O jeho obsahu vám napoví i stupňovitost piva. S její rostoucí hodnotou najdete v pivu zpravidla i více alkoholu.
  • Barva – má zásadní vliv na chuť. Výsledné zbarvení piva je ovlivněno množstvím a druhem sladu. Podle barvy se pak piva dělí na světlá, polotmavá, tmavá a řezaná.
  • Hořkost – tuto charakteristickou vlastnost piva ovlivňuje množství chmele. Uvádí se v jednotkách IBU, nejméně hořké jsou obvykle ležáky (30 IBU), pivní speciály ovšem mohou dosáhnout hodnoty i 1 000 IBU. Lepší je začít pozvolna a postupně zkoušet piva vyšší hořkosti.
  • Obal – nejlevnější piva bývají v plastových lahvích. Lepší piva se čepují do skleněných lahví. Další možností jsou plechovky.
  • Balení – klasické lahvové pivo zakoupíte nejčastěji v objemu 0,5 l (nebo 0,33 l). Na oslavy jsou pak určena větší balení, jako jsou basy či pivní sudy.
  • Trvanlivost – s množstvím piva se pojí i jeho trvanlivost. Méně stupňovitá piva je lepší vypít hned, ale narazíte i na speciální piva určená k archivaci.

Způsob kvašení

Při výrobě piva se může postup kvašení mírně lišit. Rozlišujeme:

  • Svrchní kvašení – vyrábí se při teplotě 15–20 °C, kvasinky tvoří vrchní vrstvu, která se poté sbírá. Touto metodou se vyrábí pšeničná piva, ale, stout, porter, trappist a bylinná piva.
  • Spodní kvašení – kvašení probíhá při nižší teplotě 8–14 °C, vyrábí se takto ležáky a výčepní piva.
  • Spontánní kvašení – pivo se kvasí bakteriemi ze vzduchu a zbytky po předchozích várkách piv, vyrábí se takto třeba lambik, kriek nebo faro.

Svrchně kvašená piva

Svrchní kvašení reflektuje chování kvasinek na konci hlavního kvašení. Na hladině vytvoří kvasnice jakousi vrstvu, která je obdobou toho, jak se chovají pekařské kvasnice při výrobě kvásku. Svrchně kvašená piva se vyrábí při okolní teplotě v rozmezí 15–20 °C za použití kvasinek Saccharomyces cerevisiae. Tímto způsobem se vyrábí všechna pšeničná piva, ale (belgická, britská a americká piva), stout, porter, trappist a bylinná piva.

Spodně kvašená piva

Při výrobě spodně kvašených piv pracují kvasinky při nižší okolní teplotě, zpravidla mezi 8–14 °C. Tímto způsobem se vyrábí oblíbené ležáky a výčepní piva, která mají oproti ležákům nižší stupňovitost.

Spontánně kvašená piva

Při tomto způsobu kvašení se pracuje s tím, jaké podmínky k výrobě piva aktuálně panují. Pivo se zkvasí zkrátka tím, co je ve vzduchu (bakterie) a tím, co v sudech zbylo po předchozích várkách piva.

Tímto způsobem vznikají piva, která jsou v České republice méně rozšířená. Populární jsou hlavně v Belgii, Francii a Nizozemí. Konkrétně jde o piva typu lambik, gueuze, kriek, frambozen nebo faro.

Stupňovitost (EPM)

Velmi důležitým parametrem výběru piva je jeho stupňovitost, správně nazývaná jako extrakt původní mladiny (EPM). Člověk neznalý piva by se mohl mylně domnívat, že se jedná o obsah alkoholu. Ve skutečnosti stupňovitost vyjadřuje procentuální obsah látek (hlavně cukru), který se při vaření piva uvolní ze sladu do mladiny. Podle současné legislativy se EPM správně vyjadřuje v procentech, nikoliv ve stupních jako kdysi.

Čím více sladu pivo obsahuje, tím má vyšší stupňovitost. Takové pivo je i chuťově vydatnější. Také platí, že čím více cukru se nachází v mladině, tím větší množství potravy budou mít kvasinky k dispozici. Výsledkem je poté pivo s vyšším obsahem alkoholu. V níže uvedené tabulce naleznete přehled stupňů piva uváděných podle Ministerstva zemědělství.

Označení piva Stupňovitost (EPM)
Stolní pivo Do 6 %
Výčepní pivo 7–10 %
Ležák (spodně kvašené pivo) 11–12 %
Plné pivo (svrchně kvašené) 11–12 %
Silné pivo 13 % a více

Obsah alkoholu

Pivo patří mezi Čechy mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje. Čím vyšší stupeň piva, tím více alkoholu v něm najdete. Paradoxně i nealkoholické pivo obsahuje stopové množství alkoholu. Naštěstí jde o tak malé množství, které u člověka neovlivní uvažování ani motorické funkce.

Obsah alkoholu v pivu se může pohybovat mezi 0,5–20 %. Piva české výroby bývají slabší, u nich se obsah alkoholu běžně pohybuje v rozmezí 4–6 %. Tabulku s orientačními hodnotami alkoholu v jednotlivých typech piv dle stupňovitosti najdete níže.

Stupňovitost piva (EPM) Přibližný obsah alkoholu
Nealkoholické 0,5 %
Radler 1,5–2,5 %
8 % 3–3,4 %
10 % 3,5–4,5 %
11 % 4,6–4,8 %
12 % 4,9–5,3 %
13 % a více 5,5 % a více

Barva

Dalším kritériem, podle kterého lze pivo vybírat, je jeho barva. Pivo totiž nemusí mít výhradně zlatavou barvu, na kterou odkazuje jeho přezdívka „tekuté zlato”. Barevná škála odstínů piv je velice pestrá. Začíná na světle zlatavé přes jantarovou až po temně černou.

Výsledná barva piva je určena sladem, ze kterého je nápoj vyroben. Hodnocení barvy piva se provádí podle normované stupnice EBC (European Brewery Convention). Česká legislativa pak piva dělí podle barvy na:

  • Světlá piva – vaří se ze světlých sladů, světlá až mírně jantarová barva.
  • Polotmavá piva – vaří se ze světlých sladů spolu s jantarovými, karamelovými nebo barevnými slady, výsledkem je pivo sytě jantarové barvy.
  • Tmavá piva – vaří se ze stejných sladů jako polotmavá piva, barva je tmavě jantarová, temně mahagonová až černá.
  • Řezaná piva – vznikají smícháním hotového světlého a tmavého piva.

Hořkost

Typická hořká chuť je charakteristickou vlastností tohoto alkoholického nápoje. Málokdo už ale ví, jak moc se mohou v tomto parametru jednotlivé druhy piv lišit. Výsledná hořkost piva je nejvíce ovlivněna použitým chmelem, respektive jeho množstvím a odrůdou. Jako oficiální měrná jednotka hořkosti se používá IBU (International Bitterness Unit). Případně EBU (European Bitterness Unit).

Vnímání hořké chuti je dost individuální záležitostí, proto nelze s absolutní jistotou říct, jak moc hořké pivo je nejlepší. Pokud ale nepatříte mezi zkušené pivaře a obecně moc nepijete alkohol, je lepší určitě začínat na slabších pivech, u kterých si na hořkou chmelovou pivní chuť zvyknete. Postupně můžete zkoušet i středně či více hořká piva.

Hořkost Piva
30 IBU Ležáky české výroby
40–80 IBU Střední hořká piva typu IPA (india pale ale)
80–100 IBU Hořká americká piva typu APA (american pale ale)
100–1 000 IBU Extrémně hořké pivní speciály

Obal

Dobré pivo nedělá pouze kvalita výroby a dobré suroviny, ale i správně volené plnicí technologie a obal vyrobený z kvalitního (a hlavně čistého) materiálu. Pivo můžete koupit ve třech různých obalech:

  • Plastové lahve – v plastových obalech se ukrývají ta nejlevnější piva v supermarketech. Z důvodu nízké ceny se používají k plnění i v rodinných pivovarech a malých výčepech.
  • Skleněné lahve – čepují se do nich piva střední a vyšší cenové třídy. Lahve od piva patří mezi vratné obaly (platí pro klasické lahve o objemu 0,5 litru), které dnes můžete vrátit v každém větším obchodě s potravinami.
  • Kovové plechovky – jednorázové obaly z tenkého plechu jsou plněny pivem v přetlakové atmosféře. Pokud jsou naplněny správně, chovají se jako malé soudky a ke skladování piva jsou ideální. Nepropouští světlo a nedochází v nich k rychlému rozkladu nápoje. I tyto obaly lze recyklovat, patří do šedých kontejnerů.

U plastových a skleněných obalů si musíte dát pozor ještě na jeden základní faktor, a tím je barva. Zelené lahve propouští mnohem více světla, což urychluje rozklad piva. Na delší skladování jsou proto vhodnější hnědé lahve.

Objem

Objemy, v jakých můžete pivo zakoupit v kamenných prodejnách a na e-shopech, jsou oproti objemům piv čepovaných v hospodě mnohem pestřejší. V české hospodě si můžete objednat pivo do třetinky (0,3 l) nebo do půllitru (0,5 l). Při návštěvě londýnského pubu obdržíte pintu, což je přesně 0,4732 l.

Komerčně prodávaná piva zakoupíte v níže uvedených objemech.

Typ balení Objem
Lahvové pivo 0,5 l nebo 0,33 l
Pivo v plechovce 0,33 l
Basa 20 lahví (20 x 0,5 l)
Speciální lahvové pivo 0,7 l nebo 0,75 l
„Štěně” (menší pivní sud) 30 l
Klasický pivní sud 50 l až 60 l

Trvanlivost

Pivo vyžaduje určitou dobu ke svému zrání, záleží ovšem na jeho druhu a použitém způsobu kvašení. Podle toho pak můžete narazit na piva různého stáří. Některá se doporučuje vypít hned, jiná můžete skladovat ještě několik týdnů či měsíců po zakoupení. Vliv na zrání piva má zejména kvalita stáčení, výběr obalu, provedení uzávěru a další faktory.

  • Slabší piva s nižší stupňovitostí – měla by se vypít co nejdříve. Typicky se jedná o ležáky a piva s nízkým obsahem alkoholu.
  • Hořká piva s bohatým chmelením – lze je skladovat déle. Záleží ale na skladovacích podmínkách i na kvalitě stáčení (pivo nesmí uvnitř obalu oxidovat).
  • Spodně kvašená piva – jsou náchylnější ke zkažení oproti svrchně kvašeným.
  • Piva s vyšším obsahem alkoholu – jsou vhodná k delšímu skladování. Obsah alkoholu mívají vyšší než 8 %. Některá belgická piva vydrží skladování po dobu několika let, hodí se tedy i k archivaci.
  • Dokvašování v lahvi (bottle conditioning) – některé druhy piv zrají ještě chvilku po zakoupení. Hodí se k delší archivaci a většinou jsou chutná ještě chvíli po expiraci.
  • Spontánně kvašená piva (lambik, gueuze, kriek) – zrají i desítky let. Ke konzumaci jsou ale vhodná už po 5 letech zrání.

V závislosti na použitých výrobních procesech a technologii plnění lahví se pak datum spotřeby u nefiltrovaných a nepasterizovaných piv pohybuje kolem 2–6 měsíců. Piva zahraniční výroby mívají delší expiraci v rozmezí 6–24 měsíců.

Doplňky k podávání

Abyste si mohli dokonale vychutnat kvalitu vámi vybraného piva, můžete si pořídit k jeho podávání tyto doplňky:

  • Čepovací zařízení – kromě čepování zajišťuje chlazení piva, ideální na oslavy a společenské události.
  • Sklenice na pivo – k dostání jsou sklenice různých tvarů a velikostí, vhodné i jako dárek pro pivaře.

Čepovací zařízení

Výčepní zařízení představuje elegantní způsob, jak si dopřát čepované pivo i v pohodlí domova. Hodí se i na oslavy, společenské události a letní grilování. Moderní čepovací zařízení nebývají náročná na obsluhu a kromě čepování se postarají i o chlazení piva na teplotu vhodnou k podávání.

Sklenice na pivo

Pivní půllitry, třetinky s uchem a elegantní pivní sklenice tvoří důležitou součást pivní kultury a zrovna Češi si na ně jako „pivní národ” potrpí. Na výběr jsou sklenice rozličných tvarů, designů i objemů. Humorné půllitry s obrázky a vtipy poslouží i jako originální dárek, který potěší každého zapáleného pivaře.

Ceny

Cenová škála, ve které můžete piva zakoupit, je dosti pestrá. Znatelné rozdíly panují mezi komerčně prodávaným pivem a nápoji podávanými v restauračních zařízeních. Lahvová piva většinou stojí jen zlomek toho, co čepované pivo v hospodě. To ovšem neznamená, že si nemůžete pochutnat na pivu, které stojí pár desítek korun.

Cena piva se odvíjí především od jeho druhu, způsobu výroby, použitých sladech a chmelech a velikosti balení. Je jasné, že nejméně budou stát levná piva neznámých značek, která zakoupíte v supermarketech za pár korun. Na opačné straně budou stát exkluzivní piva, limitované edice a pivní speciály z dovozu.

V českém pivovarském průmyslu se těší největší oblibě Pilsner Urquell, Birell, Starobrno, Gambrinus, Krušovice, Velkopopovický kozel, Budějovický Budvar a Staropramen. V zahraničí vyrábí slavná piva holandský Heineken, německý Kölsch, belgická Stella Artois a irský Guinness.

Cena do 100 Kč

Nejnižší cenová kategorie piv zahrnuje pestrou nabídku značek, příchutí, obalů i velikostí balení. Za pár desítek korun pořídíte českou klasiku v podobě plzeňského ležáku, méně známá piva v plechovce, ale i pivní speciály malých objemů.

Začnete-li se blížit hranici 100 Kč, narazíte i na silnější piva tuzemských rodinných pivovarů, ochucená a ovocná piva, silněji chmelená tmavá piva i zahraniční lahůdky exotických příchutí. Potenciál této kategorie je nesmírně bohatý.

Cena od 100 do 200 Kč

Zaplatíte-li za pivo více než 100 Kč, setkáte se hlavně s ekonomickými packy (baleními) plechovek po čtyřech až šesti kusech a speciálními lahvovými pivy o objemu 0,75 l. Na výběr jsou i méně obvyklé příchutě ovocných piv, jako jsou angrešt, třešně, broskve, žluté melouny nebo bergamot. Patříte-li mezi pivní fajnšmekry, tato nabídka vás jistě uspokojí.

Cena od 200 do 900 Kč

V této sekci seženete vhodné pivní občerstvení na oslavu i originální dárky pro milovníky piva. Za pár stovek korun dostanete menší pivní sudy českých i zahraničních značek a výhodné degustační sady, které vám umožní ochutnat naráz piva nejrůznějších druhů a příchutí. K dostání jsou také ekonomické kartony pivních plechovek a basy lahvových piv, obvykle po 24 kusech.

Cena nad 900 Kč

Nejvyšší cenová hladina je zastoupena výhradně velkými pivními sudy s objemem nad 50 l, které mohou stát i více než 3 000 Kč. Na většinu velkých sudů se ovšem vztahuje vratná záloha. Narazíte také na výhodné sety pivních speciálů a zahraničních piv (obvykle po 24 kusech).

Cenová kategorie Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí K jakému účelu se hodí
Do 100 Kč Nejlevnější jsou české ležáky, pak pořídíte i méně známá piva v plechovkách a speciály o malých objemech Velké lahve pivních speciálů, výhodné sady, pivní sudy Na ochutnávky a občasné popíjení
Od 100 do 200 Kč Ekonomická balení po 4–6 ks, lahvové speciály, ovocná piva Obyčejné ležáky, degustační sady speciálů, pivní sudy Na ochutnávání ovocných piv
Od 200 do 900 Kč Menší pivní sudy, degustační sady, kartony pivních plechovek, basy piv Klasické ležáky a jiná běžná piva v malých objemech K vytvoření zásob, jako občerstvení na oslavu
Nad 900 Kč Velké pivní sudy, sady pivních speciálů Klasické ležáky a jiná běžná piva v malých objemech Na oslavy nebo jako dárek

Jak pivo podávat

Pokud už máte vybrané pivo podle svých představ a chuťových preferencí, měli byste se zaměřit i na to, abyste ho podávali správně. Jedině tak dokážete plně ocenit jeho chuť a aroma, což platí zejména u pivních speciálů a exkluzivních piv. Zároveň tím uděláte dojem i na své hosty, pokud se rozhodnete pohostit je dobrým pivem.

  • Nejvhodnější teplota k podávání piva je 8°C.
  • Sklo by mělo být vychlazené a mokré.
  • Ať už podáváte pivo v čemkoliv, sklenice musí být dokonale čisté.
  • Pokud pivo vůbec neperlí, je staré.
  • Perlí-li naopak moc, riskujete, že vám po něm bude těžko.

Každá lepší hospoda je navíc vybavena různými typy sklenic a obsluhující personál je dobře proškolen, aby zvládl pivo správně načepovat. Natočené pivo do sklenic určených ke konzumaci jiných nápojů totiž chutná jinak.

  • Do tradičních půllitrů patří pšeničná světlá piva a ležáky.
  • V pivních pohárech z tenkého skla se obvykle podávají tmavá piva.
  • Pivní sklenice představují kompromis mezi půllitry a poháry.
  • Do štíhlých sklenic s rozšířenou horní částí patří pšeničná piva.
  • Ve sklenicích na dlouhé stopce, které připomínají tulipán, se podávají belgická piva a piva typu pale ale.

Pivní párování

Tzv. pivní párování není v Česku zatím tolik rozšířené. Ve zkratce jde o to, že každý druh piva se hodí k trochu jinému jídlu. Tuto problematiku by měl mít v malíčku pivní sommeliér, což je pivní znalec, který vám dokáže v oblasti pivního párování nejlépe poradit.

Obecně platí, že lehká světlá piva sedí dobře k lehkým pokrmům. Těžká jídla je naopak vhodné spláchnout tmavším silnějším mokem. Konkrétní tipy na párování piv s vhodnými pokrmy pak najdete v níže uvedené tabulce.

Typ piva Vhodné pokrmy
Světlé ležáky Kuřecí maso, plody moře, sýry a zelenina
Blonde ale Sladká, pálivá a kořeněná jídla výrazné chuti
Weizen (německá pšeničná piva) Jídlo kyselé či kořenité chuti (kvašáky, křen, hořčice)
Pale ale Uzená, kořeněná a aromatická jídla
India pale ale (IPA) Slaná, smažená a kořeněná jídla výrazné chuti (burgery, hotdogy, steaky)
Amber ale Burgery, pálivá křidélka, pizza, steaky
Porter Červená masa, losos, grilované párky a klobásy, slanina
Stout Pečená a pražená jídla, dezerty, grilovaná masa

Pivo a zdraví

Velkou výhodou piva je, že se vyrábí pomocí kvašení a nepřidávávají se do něj žádné umělé látky. Tento zlatavý mok představuje hodnotný nápoj plný iontů, vitamínů a minerálů (zejména draslíku a hořčíku) v naprosto ideálním poměru.

Střídmá konzumace kvalitního piva může představovat vhodnou prevenci proti rozvoji civilizačních chorob a udrží člověka v dobré kondici. Pozitivním účinkům piva na lidské zdraví se věnuje celá řada studií, např. studie provedená na University of Texas (Zdroj: Wiley Online Library). U českého piva bývá za optimální denní dávku považováno 0,5–1 l pro muže a 0,3–0,6 l pro ženy.

Na závěr článku můžete nahlédnout do přehledu zdravotních benefitů, které umírněná konzumace piva přináší (a které jsou potvrzené vědeckými studiemi).

  • Pivo obsahuje kombinaci látek, které zabraňují řídnutí kostí. Jde o vápník, fosfor, křemík a další minerály.
  • Podporuje cirkulaci krve a snižuje riziko aterosklerózy.
  • Kombinace chmelu s oxidem uhličitým stimuluje tvorbu slin a trávicích šťáv, prokrvuje sliznice a urychluje látkovou výměnu. Proto je pivo výborným doplňkem na dobré trávení.
  • Konzumace piva snižuje riziko vzniku diabetu.
  • Díky významnému obsahu draslíku pomáhá regulovat vysoký tlak.
  • Antioxidanty obsažené v pivu zlepšují paměť, soustředění a orientaci v prostoru. Pomáhají tak dokonce předcházet rozvoji neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova nemoc, Parkinsonova nemoc, různé formy demence).
  • Některé složky piva mají protizánětlivé a protinádorové účinky, například xanthohumol a isoxanthohumol.

Často kladené dotazy k pivům

Dana Široká
Redaktorka
Dana si jako téměř každý Čech ráda vychutná dobré pivo. Preferuje zajímavé příchutě a lehká piva ovocných tónů. Jako chemička se zajímá i o vlastnosti piva a proces výroby. Pro zisk informací k sepsání co nejlepšího návodu pro výběr piva zabrouzdala do myslí pivních znalců a inspirovala se hodnocením skutečných nadšenců. Ráda si vychutnává i jiné dobré nápoje a jídla, proto stojí také za překapávači kávy nebo šunkovary.

Použité a další zajímavé zdroje

ŠPILKA, Jan. Biochemické přeměny sladu během procesu vaření piva [online]. Zlín, 2013 [cit. 2023-04-06]. Dostupné z: http://hdl.handle.net/10563/24259. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická, Ústav analýzy a chemie potravin. Vedoucí práce Pavel Hanuštiak.

http://old.vscht.cz/anl/soutez2007/abstrakt-Fidler.pdf

http://www.chemicke-listy.cz/ojs3/index.php/chemicke-listy/article/view/693

https://ceske-pivo.cz/csps/kodexy

Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti

Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.

Proč nejsou lahve od řemeslných piv vratné?

Radim Matějka

Dobrý den, většina craftových piv pochází z minipivovarů, pro které by bylo ekonomicky i logisticky nereálné provozovat vlastní mycí linky na vymývání a opětovné plnění lahví. Dobrou zprávou je, že můžeme v budoucnu očekávat zavedení plošného zálohového systému, díky kterému by bylo možné zálohovat i takové obaly, které v současné době vratné nejsou.

Dana Široká, redaktor

Dobrý den, liší se spodně a svrchně kvašená piva nějak zásadně v chuti? Zajímalo by mě, jestli by to i neznalec na první napití poznal.

Milada Novotná

Dobrý den, zmiňované způsoby kvašení se významně liší v teplotě, při které kvašení probíhá. Zatímco při svrchním kvašení je teplota 15–20 °C, spodní kvašení probíhá při 8–14 °C. Svrchně kvašená piva bývají sladší a chuťově výraznější. U spodně kvašených piv je více cítit slad a hořké látky z chmelu. Typickým příkladem jsou světlé ležáky, jako třeba plzeňský ležák.

Dana Široká, redaktor

Zapojte se do diskuze

Odeslat

Zveřejňujeme každý slušný a přínosný komentář.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.6 z 11 hlasů