V tomto článku vás provedeme výběrem bílého vína krok za krokem. Níže se podívejte na shrnutí toho, co vás v článku čeká.
- Proč koupit kvalitní bílé víno – nekvalitní bílé víno je obvykle uměle doslazené, může být cítit nepříjemnou kovovou chutí nebo být příliš kyselé. U kvalitního bílého vína znáte původ, který se do velké míry na chuti podílí.
- Nevýhody bílého vína – nadměrná konzumace může být zdraví škodlivá. Vede k různým druhům onemocnění, navíc může být příčinou rychlého přírůstku váhy vlivem přejídání a poklesu výdeje energie.
- Výběr bílého vína podle příležitosti – na levnější vína se můžete zaměřit v případě, že jej vybíráte pro nějakou neformální příležitost, například posezení s přáteli. Speciální a dražší lahve se pak hodí jako dárek či k výjimečné příležitosti.
- Výběr bílého vína k jídlu – bílé víno se obecně hodí k drůbeži a různě upraveným rybám, některým druhům sýrů, k těstovinám i k dezertům. Vybírat můžete dle vhodné odrůdy.
- Druhy bílého vína podle zbytkového cukru – na suchá, polosuchá, polosladká a sladká rozdělujeme bílá vína podle zbytkového cukru, který se uvádí v g/l. Důležitou roli hraje to, zda máte raději sladké, nebo trpké chutě.
- Druhy bílého vína podle cukernatosti hroznů (jakosti) – kvalita vína je při výběru rozhodující. Určuje ji cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny.
- Druhy bílého vína podle odrůdy – charakter vína určuje odrůda hroznů, z níž bylo víno vyrobeno. Může ovšem chutnat pokaždé maličko jinak podle toho, kde byly hrozny vypěstovány.
- Druhy bílého vína podle stáří – mladá vína mají krátkodobou trvanlivost a nejsou určena k delšímu skladování. Největší zastoupení na trhu mají vyzrálá vína, která vám vydrží i několik let. Předpoklady k dlouhodobé archivaci pak mají vína archivní.
- Oblíbená vinařství a značky bílých vín – chuť vínu propůjčuje oblast, z níž pocházejí hrozny. Pokud vám tedy nějaké víno zachutná, neváhejte z daného vinařství zakoupit další lahev.
- Ceny bílého vína – podezřele levným vínům ze supermarketu se raději vyhněte, protože byste si na něm nepochutnali. Vsaďte na vína s přívlastkem, mezi levnější se řadí lehčí kabinetní vína, kvalitnější jsou pak pozdní sběry a vína s vyšší cukernatostí.
Proč koupit kvalitní bílé víno
- Je zárukou dobré chuti – nekvalitní bílá vína se často uměle doslazují a mohou mít nepříjemnou kovovou pachuť nebo být příliš kyselé. Tyto nástrahy na vás kvalitní bílé víno nechystá.
- Znáte původ – kvalitní vína se vyrábí na stejném místě, kde byly sklizeny hrozny, současně bývá tato oblast uvedena na etiketě. Nekvalitní vína mají neznámý původ, leckdy se mohou vyrábět z hroznů sklizených v zemích, kde ani nemusí být primárně určeny k výrobě vína.
- Umožní vám vychutnat si danou odrůdu – přívlastková vína se vyrábí jen z jedné odrůdy, díky čemuž vám umožní si ji vychutnat v plné její kráse. Kdežto levná, typicky stolní vína obsahují směsici různých odrůd.
Na horší kvalitu bílého vína vás může upozornit už samotná cenovka, která je obvykle podezřele nízká. Etiketa nekvalitního vína navíc nezahrnuje důležité informace, které na kvalitním vínu ze zákona nesmí chybět. Jde například o původ a odrůdu, z jaké bylo víno vyrobeno.
Levná stolní vína se obvykle vyrábí ze směsi různých odrůd bez ohledu na jejich vzájemnou harmonii, což se samozřejmě projeví na chuti. Vedle toho existují i kvalitní bílá vína, jež se vyrábí ze směsi různých odrůd, poznáte je podle označení cuvée. Při jejich výrobě ovšem vinaři cíleně přistupují ke scelování vína, aby využili specifických vlastností každé použité odrůdy. Vznikne tak komplexnější víno vyvážené chuti, za které si ovšem musíte maličko připlatit.
Nevýhody bílého vína
Pití alkoholu má svá pravidla a platí, že všeho moc škodí. Jaké nevýhody může skýtat bílé víno?
- Nadměrná konzumace škodí zdraví – pravidelné pití alkoholu ve větším množství způsobuje onemocnění jater a zvyšuje riziko infekčním onemocnění, protože oslabuje imunitu.
- Sladká bílá vína obsahují hodně kalorií – jestliže chcete zhubnout, pak byste se měli vyhnout sladkým bílým vínům, v nichž je spousta sacharidů.
- Nadměrné pití vína vede k nárůstu hmotnosti – samo víno nemůže být obžalováno z nárustu hmotnosti. Může za to ovšem přejídání a pokles výdeje energie, který po nadměrné konzumaci alkoholu zpravidla následuje.
Jednou z hlavních nevýhod pití bílého vína je riziko jeho nadměrné konzumace, která může být zdraví škodlivá. Nadměrná konzumace alkoholu totiž může vést k onemocnění jater a dalším zdravotním potížím. Alkohol také zvyšuje riziko vzniku infekčních onemocnění, protože oslabuje imunitu. Při pití bílého vína byste měli mít na paměti i jeho nutriční profil. Sladká bílá vína obsahují spousty kalorií, čímž mohou negativně narušit váš dietní plán.
Tabulka – množství kalorií různých druhů vína
Druh vína | Množství (ml) | Počet kcal |
Bílé, suché víno | 100 | 75 |
Červené víno | 100 | 80 |
Sladké víno | 100 | 105 |
Portské | 60 | 90 |
Výběr bílého vína podle příležitosti
Příležitostí a motivů, proč koupit bílé víno, může být celá řada. Každá situace si ale žádá jiné řešení, ať už jde o odrůdu vína nebo jeho honosnost.
- Dárek k narozeninám – zjistěte, jakou odrůdu bílého vína má obdarovaný nejradši a udělejte mu radost nějakou kvalitní lahví, vyzrálá bílá vína s přívlastkem jsou sázkou na jistotu. Pro náročnější vinaře můžete zvolit i archivní víno.
- Významná rodinná či jiná událost – pro významnější nebo výroční události volte dárková balení vín. Jako dárek při rodinné návštěvě se pak můžete řídit podle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období.
- Formální posezení – pro větší sešlosti osob vybírejte vína ze zlatého středu, za univerzální se považují vína sušší a lehká. Půjde převážně o vyzrálá vína, ale podávat můžete i vína mladá z aktuálního ročníku. Záleží na typu akce.
- Letní grilování a zahradní párty – vybírejte z lehkých a svěžích bílých vín, jako je Veltlínské zelené, Sylvánské zelené nebo Chardonnay. Dobrou volbou jsou mladá vína, ovšem mezi zralými víny budete mít větší výběr.
- Romantika ve dvou – důležitou roli hrají konkrétní požadavky a chutě vás obou. Přiklánějte se spíše k preferencím něžného pohlaví a vybírejte kvalitní přívlastková vína nebo speciální lahve vyzrálých vín či mladých.
Příležitost | Podle čeho vybírat | Která vína se hodí | Cenová hladina |
Dárek k narozeninám | Dle preferencí obdarovaného | Vyzrálá vína s přívlastkem, archivní vína | Střední a vyšší |
Významná rodinná či jiná událost | Dle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Dárková balení vín, kvalitní vína s přívlastkem | Vyšší |
Formální posezení | Dle typu akce, podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Vína ze zlatého středu, sušší a lehká vína | Nižší a střední |
Letní grilování a zahradní párty | Dle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Lehká svěží vína, mladá i zralá vína | Nižší a střední |
Romantika ve dvou | Dle preferencí něžného pohlaví, dle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Přívlastková vína, speciální a vzácná vína, sladká a polosladká vína | Střední a vyšší |
Výběr bílého vína k jídlu
Úprava pokrmu, použité suroviny a koření, charakter události, roční období, ale i cena – všechny tyto parametry hrají důležitou roli při výběru bílého vína k jídlu.
- Drůbeží maso – hodí se k lehkým mírně aromatickým vínům. Vhodné jsou odrůdy Pálava či Müller Thurgau.
- Telecí maso – dobře ladí s plnějšími bílými víny odrůd Sylvánské zelené, Neuburské, Veltlínské zelené či Rulandské bílé.
- Jemně upravené ryby – k jemně upraveným rybám doporučujeme volit suchá lehčí vína, například kabinetní s nižším obsahem alkoholu, aby víno nepřebilo chuť jemné ryby.
- Smažené ryby – ke smaženým a obalovaným rybám volte spíše plnější suchá bílá vína
- Uzené ryby – k této úpravě ryb se skvěle hodí bílá vína z pozdějších sběrů. Vybírejte například přívlastkové Veltlínské zelené nebo Rulandské bílé.
- Mořské ryby – hodí se místní vína odrůd Chardonnay nebo Rulandské bílé. Vhodnou volbou jsou ale také vína zahraniční.
- Místní ryby – štiku, kapra či pstruha z místních vod si nejlépe vychutnáte s českým bílým vínem. Doporučujeme odrůdy Neuburské, Aurelius, Ryzlink vlašský nebo Sylvánské zelené.
- Niva a sýry s modrou plísní – k těmto sýrům dobře ladí sladká a polosladká bílá vína odrůd Pálava, Ryzlink rýnský
- Polotvrdé a tvrdé sýry – tyto druhy sýrů dobře zkombinujete se suchými bílými víny, vhodnou volbou budou i svěží polosuchá vína.
- Polévky – k bílým a krémovým polévkám se hodí odrůdy typu Sylvánské zelené, Neuburské, či Rulandské bílé.
- Předkrmy – k salátům vybírejte spíše lehká bílá vína, k masovým předkrmům se pak hodí suchá bílá vína. Vhodných odrůd je spousta, například Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon.
- Těstoviny – vhodné víno vybírejte dle typu omáčky. K sýrovým omáčkám se hodí Chardonnay či Ryzlink, k mořským plodům pak lehká vína říznějších chutí. K rajčatovým omáčkám se hodí spíše červené víno.
- Dezerty – dobře ladí s víny s vyšším zbytkovým cukrem, tedy se sladkými a polosladkými víny. Vhodnými odrůdami jsou Tramín červený, Sauvignon nebo Ryzlink vlašský.
Při stolování dokáže dobře vybrané jídlo pozvednout pokrm na vyšší úroveň. Při snoubení vína s pokrmy se můžete držet několika základních pravidel o harmonii chutí. K lehkým jídlům, některým rybám a drůbežímu masu patří lehká vína, kdežto hutná a těžší masitá jídla dobře doplní plnější bílá vína, třeba i s vyšším obsahem alkoholu. Chuť kořeněných jídel dobře podpoří plná výraznější vína a k dezertům volte vína sladká a polosladká.
Typ pokrmu | Která vína se hodí | Doporučené odrůdy |
Drůbeží maso | Mírně aromatická vína, lehká vína | Müller Thurgau, Pálava, Sauvignon |
Telecí maso | Plnější bílá vína, suchá a polosuchá vína, možno i zahraniční vína s vyšším obsahem alkoholu | Sylvánské zelené, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Neuburské |
Jemně upravené ryby | Suchá vína, lehká vína, kabinetní vína s nižším obsahem alkoholu | Veltlínské zelené, Neuburské, Ryzlink rýnský, Sauvignon |
Smažené ryby | Plnější bílá vína, suchá vína | Rulandské bílé, Chardonnay, Ryzlink rýnský |
Uzené ryby | Přívlastková bílá vína | Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Sauvignon |
Mořské ryby | Možno i zahraniční vína | Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé nebo Ryzlink rýnský |
Místní ryby | Primárně vína z místních vinic | Aurelius, Neuburské, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené |
Niva a sýry s modrou plísní | Sladká a polosladká bílá vína | Tramín červený, Muškát moravský, Pálava, Ryzlink rýnský |
Polotvrdé a tvrdé sýry | Suchá bílá vína, svěží polosuchá vína | Ryzlink vlašský nebo rýnský, Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé |
Polévky | Suchá a polosuchá vína, vyzrálá vína | Sylvánské zelené, Rulandské bílé, Neuburské, Müller Thurgau |
Předkrmy | K salátům lehká vína, k masovým předkrmům suchá vína | Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský nebo vlašský, Chardonnay, Pálava |
Těstoviny | Rozhoduje omáčka, spíše plná výraznější vína, vína s vyšším obsahem alkoholu | Chardonnay, Sauvignon, Rulandské bílé |
Dezerty | Sladká a polosladká vína | Tramín červený, Sauvignon, Ryzlink vlašský |
Druhy podle zbytkového cukru
Tichá bílá vína se podle obsahu zbytkového cukru rozdělují do několika skupin, mezi kterými byste měli vybírat především podle chuti své nebo toho, pro koho víno kupujete.
- Suchá bílá vína – jsou nejvíce univerzální a mají říznou chuť s výraznou kyselinkou. Hodí se pro ty, jež preferují trpčí chutě. Současně jsou také nejméně kalorická.
- Polosuchá bílá vína – nejsou tak trpká, naopak jsou příjemně nasládlá. Mají ovšem stále výraznější chuť a jde cítit kyselinka v pozadí.
- Polosladká bílá vína – hodí se pro vinaře, kteří preferují sladké chutě lehce ovlivněné kyselinkou. Hlídejte si obsah cukru, přeslazená vína jsou obvykle uměle doslazovaná.
- Sladká bílá vína – podezřele levná bílá vína se obvykle doslazují uměle, kdežto kvalitní sladká vína mají vysokou přírodní cukernatost. Nehodí se pro ty, jež preferují trpké chutě.
Na chuti vína se ve velké míře podílí obsah zbytkového cukru. Jako zbytkový se přitom označuje cukr, který nebyl spotřebován kvasinkami při kvašení, a proto zůstává ve víně, čímž ovlivňuje jeho sladkost. Kromě cukru se pak na chuti vína podílí také množství kyselin, proto i sladké víno může chutnat kysele. Nepleťte si zbytkový cukr ve víně s cukernatostí hroznů jakožto vstupní suroviny – tato hodnota vypovídá o samotné jakosti vína.
Základní dělení bílých vín
- Lehká suchá bílá vína – jsou typická nižším obsahem cukru i alkoholu. Mají říznější chuť, ve které můžete cítit tóny ovoce a květin. Jde o svěží bílá vína vhodná k lehkým jídlům typu chřest, ryby, drůbež. Typické odrůdy jsou Sauvignon
- Plná suchá bílá vína – mají hutnější chuť a výraznější aroma, v němž můžete cítit exotické ovoce, květiny. Mohou mít vyšší koncentraci alkoholu a hodí se k mořským plodům a smetanovým omáčkám. Typicky jde o odrůdy Rulandské bílé či Veltlínské zelené.
- Aromatická bílá vína – odrůdy plné silných, výrazných až nasládlých chutí, které dobře vyniknou ve spojení s exotickou kuchyní. Typickými představiteli jsou Tramín červený nebo Muškát moravský.
Druh | Obsah zbytkového cukru na 1 litr vína | Typické odrůdy | Pro koho se hodí |
Suché | Do 4 g/l | Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon | Univerzální použití |
Polosuché | Do 12 g/l | Muškát moravský, Tramín červený | Ideální jako dárek, pokud neznáte preference obdarovaného |
Polosladké | Do 45 g/l | Sauvignon, Pálava,
Chardonnay, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé |
Spíše pro ženy, pro ty, kteří preferují sladké chutě |
Sladké | Nad 45 g/l | Pálava, Hibernal, Neuburské | Spíše pro ženy, pro ty, kteří preferují sladké chutě |
Druhy podle cukernatosti hroznů (jakosti)
Jakost vína se odvíjí od vyzrálosti a cukernatosti hroznů jakožto vstupní suroviny. V jaké skupině vybírat, chcete-li opravdu kvalitní víno?
- Bezpřívlastková vína – méně kvalitní, často uměle doslazovaná bílá vína. Mají nízkou cenu a cílí zejména na nenáročné konzumenty.
- Přívlastková vína – kvalitní jakostní vína pocházející z jedné vinařské podoblasti. Jejich odrůda, původ i hmotnost je úředně ověřena. Hodí se pro náročnější konzumenty a zkušené vinaře.
Bezpřívlastková vína
- Stolní vína – jsou nejméně kvalitní vína určená pro skutečně nenáročné konzumenty. Mohou být vyrobena z různých moštových odrůd a obvykle se uměle doslazují. Není přípustné u nich uvádět informace o původu ani použité odrůdě.
- Zemská vína – musí být vyrobena z tuzemských hroznů, jejichž minimální cukernatost je 14 °NM. Jelikož podléhají regulím, nemusí představovat nízkou kvalitu. Hodí se pro ty, jež ocení původ vína a potrpí si na místní produkci.
- Jakostní vína (odrůdová a známková) – rovněž se vyrábí z tuzemských hroznů, ovšem s cukernatostí minimálně 15 °NM. Odrůdové jakostní víno je vyrobeno nejvýše ze 3 odrůd, známkové se pak vyrábí ze směsi hroznů sklizených na vinici schválené pro jakostní víno.
Přívlastková vína
- Kabinetní vína – kvalitní suchá bílá vína lehčího typu. Ideální na příjemné pití, pro neformální sešlosti, nebo pokud preferujete lehká vína s nižší cukernatostí.
- Pozdní sběr – bílá vína s pozdějším termínem sběru dobře vyzrálých hroznů. Jde o velmi kvalitní suchá a polosuchá vína, která mají široké zastoupení a jsou velmi oblíbená.
- Výběr z hroznů – plná extraktivní vína. Typicky mají vyšší obsah alkoholu a zbytkového cukru. Mezi konzumenty oblíbená skrze plnou chuť a výraznou vůni.
- Výběr z bobulí – plná polosladká či sladká bílá vína z hroznů, které na vinici zrály velmi dlouho a dosáhly cukernatosti 27 °NM. Obvykle netvoří součást běžného stolování, hodí se jako dárek nebo při významných příležitostech.
- Ledové víno – vyrábí se ze zmrzlých hroznů a má vysoký obsah zbytkového cukru. Je to vzácná a lahodná delikatesa, jejímuž podávání by měla odpovídat i významnost situace. Hodí se k dlouhodobému skladování.
- Slámové víno – jde o přirozeně velmi sladké víno žluté barvy. V chuti můžete cítit kandované ovoce, med, marmeládu či rozinky. Má náročnou a rizikovou výrobu, což se odráží na jeho ceně. Hodí se ke slavnostním příležitostem.
- Výběr z cibéb – vyrábí se z ručně sklizených přezrálých hroznů nebo hroznů napadených ušlechtilou plísní. Jde o obvykle sladká bílá vína s chutí připomínající přezrálé ovoce. Hodí se jako dárek nebo pro slavnostní příležitost.
Rozdělení podle cukernatosti hroznů | Označení | Stupeň cukernatosti | Pro koho a jaké příležitosti se hodí |
Bezpřívlastková vína | Víno (stolní víno) | 10 °NM | Pro nenáročné konzumenty, běžné stolování |
Bezpřívlastková vína | Zemské víno | 14 °NM | Pro nenáročné konzumenty, pro ty, kteří preferují menší vinaře, pro běžné stolování, větší sešlosti osob |
Jakostní vína | Odrůdové víno | 15 °NM | Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání, běžné stolování, větší sešlosti osob |
Jakostní vína | Známkové víno | 15 °NM | Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání |
Jakostní vína s přívlastkem | Kabinetní víno | 19 °NM | Pro neformální posezení i jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Pozdní sběr | 21 °NM | Na slavnostní příležitosti, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z hroznů | 24 °NM | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z bobulí | 27 °NM | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Ledové víno | 27 °NM | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Slámové víno | 27 °NM | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z cibéb | 32 °NM | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Druhy podle odrůdy
Odrůda vinné révy z velké části určuje charakter vína a sehrává důležitou roli při výběru. Které odrůdy u nás patří mezi ty nejoblíbenější a čím se vyznačují?
- Hibernal – z této odrůdy se vyrábí extraktivní bílá vína s jemnou vůní. Mívají vysokou kvalitu a typickou kyselinku jako například Ryzlink rýnský.
- Chardonnay – vína z této odrůdy jsou plná s výraznějšími kyselinkami. V chuti se objevují tóny ovoce a jemné tříslovinky.
- Irsai Oliver – odrůda typická muškátovou vůní. Vína mají výraznější kořenité aroma a typický je nízký obsah kyselin.
- Müller Thurgau – tato odrůda je pátou nejpěstovanější u nás, takže i na trhu je těchto vín velké zastoupení. Vyznačují se střední plností, jemným aroma a příjemnými ovocnými tóny broskví či grepu.
- Muškát moravský – tato vína jsou typická květinově muškátovou vůní. Mají lehký charakter a příjemnou harmonii s jemnými tříslovinami a nízkou kyselinkou.
- Neuburské – odrůda se používá k výrobě mladých i vyzrálých vín. Mladá vína jsou typická ořechovou vůní, zráním pak přechází do tónů červeného ovoce a smetany. Jde o středně plná a plná vína s harmonickým hebkým charakterem.
- Pálava – nejlepší vína pocházejí z hroznů vypěstovaných v Mikulovské podoblasti. Jde o vína převážně sladká, ovšem není to pravidlem. Suchá Pálava poskytne teprve možnost poznání krásy této odrůdy. Má svěží, jemně kořenitou a příjemně dlouhou chuť.
- Rulandské bílé – odrůda se u nás pěstuje ve všech podoblastech, ovšem vynikajících výsledků dosahují na Znojemsku nebo Mikulovsku. Má jemné ovocné a květinové vůně a plnou chuť s oblíbenou příjemnou kyselinkou.
- Rulandské šedé – ve světě je odrůda známá jako Pinot Gris. Má příjemnou vůni s tóny exotického a sadového ovoce a plnou, lehce kořenitou chuť ovocného charakteru.
- Ryzlink rýnský – velmi oceňovaná odrůda, která vínu propůjčuje různé vlastnosti v závislosti na ročníku, vyzrálosti a terroiru. Mladá vína jsou plná ovocné složky, u starších vín se více projevují květinové tóny. Chuť je plná, osvěžující s pikantní kyselinkou.
- Ryzlink vlašský – odrůda, v jejíž vůni se nesou tóny angreštu, tropického ovoce, červeného rybízu a ořechů. Ve vyzrálých bílých vínech pak najdete i tóny medu a rozinek.
- Sauvignon – vína této odrůdy jsou typická plnou, lehce kořenitou chutí s poměrně výrazným ovocným charakterem. Mají dlouhou dochuť a vůní se mohou lišit dle vyzrálosti hroznů.
- Sylvánské zelené – tato odrůda se vyznačuje svou neutrální, jemně kořenitou vůní. Vína mívají plnou, mírně kořenitou chuť a mladá vína jsou typická vyšší kyselinkou.
- Tramín červený – je to odrůda bílého vína, přestože jde o hrozny načervenalé barvy. Vína se vyznačují výraznou, bohatou kořenitou vůní s tóny exotického ovoce a sladkého koření, které můžete cítit i v chuti.
- Veltlínské zelené – u nás velmi rozšířená odrůda. Vína mají šťavnatou svěží chuť s výraznou kyselinkou a příjemnou kořenitostí. Ve vůni můžete také cítit koření, kromě něj ale i ovocné tóny či vůni připomínající posekanou trávu nebo louku.
Každá odrůda vína se vyznačuje svou specifickou chutí, vůní i barvou. Tyto typické vlastnosti ovšem ovlivňuje mnoho dalších faktorů. Mohou se od sebe lišit v závislosti na ročníku i původu, tedy místě, kde byly hrozny vypěstovány. Svou roli hraje také technologické vybavení daného vinařství, jeho zkušenosti i metody, jakými víno zpracovává.
Jednoduše řečeno, jedna odrůda může chutnat pokaždé jinak. Je zapotřebí zkoušet a ochutnávat, abyste si našli to své.
Odrůda | Vůně | Chuť | Stolování |
Hibernal | Jemná | S kyselinkou typu Ryzlinku rýnského | K předkrmům, rybám, mořským plodům, sladké výběry k dezertům |
Chardonnay | Plná, harmonická, ale intenzivní | Jemně kořenitá s elegantní kyselinkou a dlouhým dozněvem | Pro neformální i slavnostní příležitosti, k polévkám, pokrmům z bílého masa a k omáčkám, nehodí se k tučným rybám |
Irsai Oliver | Muškátově kořenitá | Muškátová chuť, nízký obsah kyselinky, krátká | Jako aperitiv a k dezertům |
Müller Thurgau | Muškátová, s ovocnými tóny | Svěží, nižší obsah kyselinky | Běžné stolování, při větší sešlosti lidí, k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybám a sýrům |
Muškát moravský | Typická výrazná muškátová vůně | Lehká chuť, nízký obsah kyselinky | Aperitiv, k plodům moře, k masovým předkrmům, sladké výběry k dezertům |
Neuburské | Jemné ořechové aroma, u vyzrálých vín ovocné tóny | Středně plná až plná, nízký obsah kyselinky | K masovým předkrmům, pečené drůbeži, vydatnějším neutrálním jídlům, k bílým sýrům |
Pálava | Aromatická, obsahuje dominantní tóny Tramínu červeného | Svěží, jemně kořenitá, příjemně dlouhá dochuť | K silně kořeněným jídlům, paštikám, sladkým úpravám masa, k ovčím a kozím sýrům |
Rulandské bílé | Jemná květinová vůně | Plná, bohatá na extraktivní látky, dlouhá dochuť | Poměrně univerzální, k masovým jídlům, uzeným rybám, plísňovým sýrům i k dezertům |
Rulandské šedé | Neutrální, s ovocnými tóny | Plná, dlouhá dochuť | K hutným kořenitým jídlům, rybám, těžší úpravě drůbeže |
Ryzlink rýnský | Široká škála vůní podle původu a ročníku | Svěží zralá chuť s příjemně říznou kyselinkou | Lehčí úpravy drůbeže, telecí maso, studené předkrmy, ryby |
Ryzlink vlašský | Široká škála vůní podle původu a ročníku | Plná, harmonická | Aperitiv, ke studeným předkrmům, k zeleninovým polévkám, bílým sýrům, rybám |
Sauvignon | Intenzivní vůně | Kořenitá, s výraznější kyselinkou, dlouhotrvající | Aperitiv, ke studeným předkrmům, ke kořenitým jídlům, těstovinám, k rybám s výraznější úpravou včetně uzení |
Sylvánské zelené | Spíše neutrální, mírně kořenitá, bez zvláštních aromatických látek | Neutrální s větším množstvím kyselin | Pro společenské události, nenarušuje chuť jemných jídel |
Tramín červený | Kořenitá, medová | S tóny sladkého koření a exotického ovoce | Pro slavnostní příležitosti, aperitiv, digestiv, k předkrmům, uzeným rybám, pokrmům asijské kuchyně, k ovčím a kozím sýrům |
Veltlínské zelené | Svěží, pronikavá vůně | Svěží, šťavnatá, s výraznou kyselinkou a ovocnými tóny | Pro běžné stolování, lze kombinovat se širokou škálou pokrmů |
Druhy podle stáří
Podle stáří a trvanlivosti dané lahve bílá vína rozlišujeme do následujících kategorií:
- Mladá bílá vína – typicky například Svatomartinská. Jde o bílá vína se svěží ovocnou chutí, která mají krátkodobou trvanlivost. Vyrábějí se z prvních sklizní v daném roce a měla by se spotřebovat nejpozději do jara dalšího roku.
- Vyzrálá bílá vína – jde o většinu lahvovaných vín. Mají stabilizovanou vůni i chuť, dají se popíjet celoročně a při uskladnění vydrží i několik let.
- Archivní bílá vína – uvádí se do prodeje nejdříve tři roky po sklizni hroznů. Mají komplexní chuť a hodí se k dlouhodobé archivaci, ale i okamžitému podávání při významných událostech. Před podáváním by se měla archivní vína dekantovat.
Mladá bílá vína
Mladá vína se vyrábějí z prvních sklizní v daném ročníku. Jsou typická svou svěží ovocnou vůní a chutí a také tím, že nemají dlouhou trvanlivost. Nejsou proto určena k dlouhodobému skladování a je vhodné je zkonzumovat do konce daného ročníku, tedy nejpozději do jara příštího roku. Jako mladé se typicky označuje oblíbené Svatomartinské víno – toto označení lze vínu udělit pouze na základě rozhodnutí komise Vinařského fondu ČR a je jakousi kvalitativní zárukou.
Vyzrálá bílá vína
Vyzrálá nebo též zralá vína pak označují skupinu starších vín s delší trvanlivostí. Vyznačují se stabilizovanou chutí i vůní, jež v lahvi vydrží i po několik let. Tato bílá vína je proto možné popíjet celoročně i dlouhodobě skladovat a patří mezi ně většina lahvovaných vín. Ne všechna vína jsou ale určena k archivaci – většina bílých vín by se měla zkonzumovat do dvou až tří let po lahvování. U kvalitních vín bývá tato informace vyznačena.
Archivní bílá vína
Jako archivní jsou poté označována vína, která byla do prodeje uvedena nejdříve tři roky po sklizni hroznů. Bílá archivní vína se vyznačují sytou barvou a typický je pro ně uleželý buket. Zpravidla jde o ten nejlepší produkt vinařů, protože musí vychytat nejen ideální ročník, ale i odrůdu. K archivaci vína je totiž potřeba vybírat takové odrůdy, které díky pozvolnému nazrávání dovolí ještě více vyniknout unikátním vlastnostem daného bílého vína.
Archivní bílá vína se liší ročník od ročníku, přestože může jít o stejnou odrůdu. Rok sklizně a počasí v daném roce totiž do jisté míry ovlivňuje výslednou kvalitu vína, stejně jako podmínky při skladování. Vyhlášené ročníky z daných oblastí proto neustále stoupají na ceně a mohou stát i několik tisíc korun.
Druh vína podle stáří | Charakteristika | Trvanlivost | Skladování | Podávání | Pro koho / jaký účel se hodí |
Mladá vína | Svěží ovocná chuť, vyrábí se z prvních sklizní | Krátká doba trvanlivosti | Krátkodobé | Ihned po otevření | Neformální příležitosti |
Vyzrálá vína | Plná stabilizovaná chuť i vůně, velké zastoupení na trhu, popíjejí se celoročně | Dlouhá doba trvanlivosti | Dlouhodobé, ovšem po vyznačenou dobu (typicky do několika let od lahvování) | Ihned, ale dekantace je vhodná u bílých vín, jež zrála v barikových sudech. | Neformální příležitosti i formální akce, při větší sešlosti osob, kvalitnější vína jako dárek |
Archivní vína | Harmonická chuť, která se po otevření dále rozvíjí, nejlepší ročníky mohou stát i několik tisíc | Dlouhá doba trvanlivosti | Dlouhodobá archivace, ale možno servírovat ihned | Vhodná je dekantace (provzdušnění v karafě), ročníky starší 40 let se dekantovat nemusí | Ideální jako dárek, pro sběratele a milovníky vín, vhodná při významných událostech |
Oblíbená vinařství a značky
Oblíbených vinařství a vinařů z celého světa existuje spousta. Vybrali jsme proto pro vás ty nejoblíbenější z Čech a Moravy.
- Vinařství Čech – rodinné moravské vinařství rozléhající se ve vinařské obci Tvrdonice. Specializuje se na BIO vína vyrobená z hroznů vypěstovaných za dodržení maximálně ekologických postupů.
- Vinařství Dufek – rozléhá se ve Slovácké podoblasti. Tichá vína vyrábí za pomoci nejmodernějších technologií. Nabízí několik řad vín určených pro různě náročné konzumenty.
- Vinařství Lahofer – vyhlášené vinařství Znojemské podoblasti, které se pyšní moderním letním amfiteátrem s vyhlídkovou pochozí střechou. Jejich vína získávají řadu ocenění, přičemž nabízí celou řadu odrůd.
- Vinařství Volařík – mladé vinařství nabízející specifické řady vín a kolekce BIO vín. Respektují povahu každé odrůdy a jejich vína získávají řadu ocenění.
- Vinařství Thaya – rádi pracují s různými druhy nádob, do kterých poté plní prémiové řady vín. Sídlí v moderním vinařském areálu a technologie výroby neustále vyvíjí.
- Vinné sklepy Lechovice – vinařství, kde se soustředí na klasické i moderní metody výroby vína. Jsou členem sdružení VOC a v jejich nabídce najdete také vína originální certifikace.
- Vinařství Krist – zaměřují se na výrobu jakostních a přívlastkových vín. Jde o menší vinařství s roční produkcí zhruba 100 000 lahví. Nabízí také prémiovou pod označením Jesus.
- Vinařství Procházka – většinu vín zpracovávají nejnovějšími technologiemi. Produkují většinou jakostní a přívlastková vína, v portfoliu ovšem najdete i kvalitní moravská zemská vína.
Značka | Vinařská podoblast | Charakteristika | Cenová kategorie |
Vinařství Čech | Slovácká | BIO vína, řady Gastro a Standard, kvalitní zemská vína | Nízká, střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Dufek | Slovácká | Vyrábí nejmodernějšími technologiemi, sekty vyráběné tradiční metodou, řady vín Elegance, V&D, Premium, Barrique | Nízká, střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Lahofer | Znojemská | Svatovavřinecké, Sauvignon,
Müller Thurgau, Veltlínské zelené, Rulandské šedé, Zweigeltrebe, Neuburské, Tramín červený, Ryzlink rýnský atd. |
Střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Volařík | Mikulovská | Specifické řady a kolekce BIO vín, ekologické zemědělství | Střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Thaya | Znojemská | Ekologický režim, prémiové řady vín, oceňovaná vína | Střední a vyšší cenová hladina |
Vinné sklepy Lechovice | Znojemská | Klasické i moderní metody výroby vína, členem sdružení VOC, vína originální certifikace | Střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Krist | Slovácká | Jakostní a přívlastková vína, oceňovaná vína | Nízká, střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Procházka | Mikulovská | Jakostní a přívlastková vína, oceňovaná vína | Nízká, střední a vyšší cenová hladina |
Ceny
Ke všedním příležitostem postačí i levnější vína, kdežto k významným událostem jsou vhodná vína o něco dražší.
- Cena do 100 Kč – levná vína se vyskytují zejména v supermarketech, kde je dobré dát si pozor na kvalitu. Zaměřte se na jakostní bílá vína odrůdová nebo zemská od místních menších vinařů.
- Cena od 100 do 300 Kč – tato cenová relace je pro nákup kvalitního vína ideální. Největší zastoupení zde mají bílá vína s přívlastkem, mezi nimiž vybírejte dle oblíbené odrůdy či obsahu cukru.
- Cena od 300 do 1 000 Kč – vyšší cenová kategorie pak nabídne speciální a vzácné lahve vín, která se hodí jako dárek nebo k výjimečné příležitosti. Čekají na vás výběry z bobulí i z cibéb, bariková vína ale i slámová a ledová vína.
- Cena nad 1 000 Kč – vína se speciálním oceněním, archivní vína a dárkové kolekce vín naleznete v této nejvyšší cenové relaci. Pokud hledáte něco unikátního, pak je tato relace ideální.
Cenový strop má pochopitelně každý nastavený nějak jinak. Při výběru je nicméně důležité rozlišovat, zda pořizujete víno ke všedním příležitosti, nebo k významné události. Je třeba pamatovat na jakost a přívlastek, který značí kvalitní víno. Zemská a jakostní vína jsou obecně levnější, kdežto vína s přívlastkem, jako je pozdní sběr nebo výběr z hroznů, jsou pak o něco dražší. Cenu bílého vína určuje také původ, tedy vinařská oblast, a jméno vinaře.
Cena do 100 Kč
Záměrně uvádíme i tuto nejnižší cenovou relaci, protože má na trhu poměrně velké zastoupení. Není ideální pro nákup bílého vína jako dárek ani pro sváteční příležitost. Na vína z této cenové relace se můžete zaměřit v případě, že hledáte vhodnou lahev na večerní popíjení s přáteli. V levné nabídce se orientujte podle jakosti vína. Vyhněte se vínům neznámého původu, dobrou volbou bude víno jakostní odrůdové nebo zemské.
Cena od 100 do 300 Kč
Ke kvalitním lahvím bílého vína se dostáváme až v této cenové relaci. Začínají se zde objevovat vína s přívlastkem, což značí vyšší jakost, vybírat přitom můžete z trpkých i sladkých chutí. Tato relace je ideální pro nákup vína pro větší sešlost osob, kdy se vyplatí sáhnout spíše po sušším vínu s přívlastkem pozdní sběr nebo lehčím kabinetním vínu. Stejně můžete přistupovat i při výběru vína jako dárek.
Cena od 300 do 1 000 Kč
Za zajímavější lahev bílého vína si budete muset připlatit více než 300 Kč. V této cenové relaci najdete chuťově velmi zajímavá VOC vína s originální certifikací či kvalitní cuvée z různých odrůd. na výběr budete mít také bariková bílá vína, která zrála ve vypálených sudech. Taková vína mají nezaměnitelnou chuť a hodí se k výjimečným příležitostem nebo jako dárek pro laika i ostříleného vinaře.
Cena nad 1 000 Kč
Za hranicí 1 000 Kč se vám otevírají dveře ke skutečně speciálním vínům. Hledáte-li něco unikátního, pak je tato relace nejvhodnější. Nabídne vám nejen kvalitní ročníková vína s výbornými předpoklady k archivaci, ale také vína se speciálním oceněním nebo rovnou celé kolekce. S těmito víny potěšíte náročné vinaře, zahájíte oslavu výročí nebo zakončíte úspěšná business jednání. Prestižní události si zkrátka žádají prestižní přípitek.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho nebo pro jaký účel se hodí |
Cena do 100 Kč | Nekvalitní vína, stolní vína s neznámým původem, průměrná zemská a jakostní vína | Kvalitní vína, přívlastková vína, dárkové balení vín, speciální a vzácná vína | Pro nenáročné konzumenty, neformální setkání s přáteli |
Cena od 100 Kč do 300 Kč | Průměrná a kvalitní vína, jakostní vína odrůdová, známková, vína s přívlastkem kabinetní, pozdní sběr | Speciální a vzácná vína | Pro průměrné i náročné konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob |
Cena od 300 Kč do 1 000 Kč | Kvalitní vína s přívlastkem, výběr z bobulí, výběr z cibéb, bariková vína, speciální a vzácná vína | Nekvalitní vína | Pro náročnější konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech |
Cena nad 1 000 Kč | Vína určená k archivaci, unikátní a vzácná vína | Nekvalitní vína | Pro náročnější konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech |
Dobrý den, chtěla bych otci koupit sadu bílých vín jako dárek, nejlépe do 1500 Kč. Rád ochutnává různé druhy vín, ale primárně z Česka. Můžete mi dát nějaký tip? Děkuji Vám za odpověď.