Nejlepší koňaky 2025: Srovnáváme podle recenzí a testů
Jaký koňak vybrat dle srovnání
Koňak, neboli ohnivé víno. Často zaměňovaný s brandy. Na rozdíl od ní je ale koňak velmi sofistikovaným a žádaným alkoholem. A pokud právě hledáte láhev kvalitního koňaku, jste na správném místě. Vítězem našeho srovnání je Hennessy XO. Tento koňak je namíchaný z těch nejlepších destilátů, a právě díky tomu má skvěle vyváženou chuť. Pokud hledáte kvalitní, ale cenově přijatelný koňak, zvolte Rémy Martin VSOP. Svou chutí a délkou zrání se navíc přibližuje k vyšší kategorii koňaků, a tak osloví i zkušenější degustátory. A pro nováčky je ideální volbou Hennessy VSOP. Jeho chuť a vůně totiž není příliš komplikovaná, zato ale plná a elegantní, a tak nebude pro méně znalé oříškem.
Jak srovnáváme koňaky?
Aby se stal koňak koňakem, musí splňovat několik kritérií. I jeho výroba a zrání jsou přísně střeženy. Zohlednili jsme proto všechna kritéria a načerpali informace od odborníků. V tomto článku vám tak nabídneme co nejlepší doporučení a budeme vám pomocnou rukou při výběru ideálního koňaku.
Zaměřili jsme se na osvědčené značky a uznávané výrobce koňaků, se kterými nikdy nestoupnete vedle. Výběr koňaku je ale dost subjektivní. Záleží na vašich chuťových preferencích. Pokud se ale budete při výběru řídit několika základními parametry, pomůže vám to ke správné volbě, aniž byste museli ochutnat desítky různých koňaků:
- Objem lahve
- Oblast původu hroznů
- Doba zrání
- Označení
- Obsah alkoholu
- Typ
- Chuť
- Aroma
Před výběrem koňaku je dobré znát způsob jeho výroby a další doplňující informace, které vám mohou výběr ulehčit. Pokud se tak chcete dozvědět o tomto specifickém alkoholu něco více, doporučujeme si přečíst náš článek jak vybrat kvalitní koňak. Tam vám kromě dalších důležitých informací prozradíme, jak koňak správně pít.
Nejlepší koňak dle srovnání
Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Orientační cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
4 450 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
1 150 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
1 250 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
4 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
4 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
3 200 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 |
|
|
1 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 |
|
|
850 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak chápat redakční hodnocení?
Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 % (alespoň „Dobré“). Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.
Recenze nejlepších koňaků
- Hřejivá, dlouhá dochuť
- Vyvážená chuť
- Dlouhý potenciál zrání
- Několik ocenění
- Vyšší cena
- Nevhodný do koktejlů
Koňak Hennessy XO vznikl už v roce 1870 a podle některých zdrojů je nejstarším koňakem vůbec. Vyniká svou komplexní vůní a chutí plnou oříšků, květin, vanilky a hroznů. Jde o blend, který je namíchaný z 10 až 70 let starých variací koňaků. To doplňuje jeho unikátnost mezi námi recenzovanými. Tento koňak zraje vždy v “mladých” sudech a pro jeho výrobu jsou vybrány vždy jen ty nejlepší destiláty. Při koupi ale musíte počítat s vyšší cenou.
- Hrozny z nejlepších oblastí
- Vyvážené aroma
- Přibližuje se kategorii XO
- Ostřejší dochuť
- Bez dárkového balení
Jeden z nejoblíbenějších koňaků u kupujících. Hrozny, ze kterých se tento koňak vyrábí pochází ze dvou nejlepších podoblastí regionu Cognac. A to zaručuje elegantnější chuťový profil než je u kategorie VSOP zvykem. Pokud jste už nějaký ten koňak vyzkoušeli, Rémy Martin VSOP by měl být vaší další volbou. Neočekávejte ale jemnou a sametovou dochuť jako u koňaků z řad XO. Oproti těm je tento koňak o něco ostřejší a může vás v krku zaštípat.
- Hladká, vyvážená chuť
- Vhodný i do koktejlů
- Vhodný pro začátečníky
- Mírně vyšší cena v kategorii VSOP
- Málo recenzí
- Nevhodný pro zkušené
Hodí se jak na samostatné pití, ale i na ledu nebo ho můžete přimíchat do svého oblíbeného koktejlu. V tomto blendu narazíte na kombinaci až 60 destilátů se stářím až 15 let. Očekávat tak můžete harmonickou, ale svěží chuť i vůni. Hennessy VSOP je sice ve své kategorii o něco dražší, ale pokud nemáte vysoké nároky a hledáte “všestranný” koňak, sáhněte po této láhvi.
- Vhodný pro zkušené
- Dlouhotrvající dochuť
- Oceněný odborníky
- Nevhodný pro začátečníky
- Nevhodný do koktejlů
- Vyšší cena
Tento koňak pochází z nejstaršího koňakového domu na světě. Výrobci Martell XO dbají na každou maličkost, a tak si můžete být jistí, že ochutnáte opravu vyvážený koňak. Jde o blend z destilátů, které jsou staré minimálně 10 a maximálně 35 let. Jeho chuť je intenzivní a výrazná. Jeho charakter tak nemusí chutnat každému, a proto koňak doporučujeme zejména zkušenějším degustátorům.
- Mnoho ocenění
- Vyvážená sametová chuť
- Dlouhotrvající dochuť
- Nižší cena v kategorii XO
- Nevhodný pro začátečníky
- Nevhodný do koktejlů
- Méně recenzí
Courvoisier XO ULTIME je vyráběný v jednom ze čtyř předních výrobců koňaků na světě. I proto tato láhev obsahuje směs těch nejlepších koňaků z několika oblastí regionu Cognac. Navíc zraje mnohdy déle než standardní koňaky v XO kategorii, a to 11 až 25 let. To se projevuje v jantarové barvě a sametové chuti. Jeho cena je příznivá, ale pro začátečníky se určitě nehodí.
- Živá chuť i vůně
- Vhodný do koktejlů
- Pěkná struktura
- Hodně ovocitá chuť
- Nevhodný na samostatné pití
- Nevhodný pro zkušené
Nejmladší koňak z našeho výběru. Ovocitá chuť, jemná a svěží vůně. Tento koňak je ideální pro začátečníky, kteří nevyhledávají kořenitou a silnou chuť. Anebo také na míchání koktejlů. Z mladších koňaků patří mezi ty lepší. Cena vzhledem ke stáří koňaku je ze všech nejnižší. U kupujících patří Hennessy VS mezi nejoblíbenější. A to i pro svou jednoduchost a dobrou kvalitu.
Nejlepší koňaky dle recenzí a hodnocení uživatelů
Pořadí | Produkt | Hodnocení | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
Top 1 | 92 % Počet recenzí: 13 |
1 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 | 92 % Počet recenzí: 74 |
1 500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 | 94 % Počet recenzí: 7 |
500 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 | 98 % Počet recenzí: 2 |
1 600 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 | Zatím nehodnoceno | 5 000 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 | 89 % Počet recenzí: 12 |
320 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 7 | Zatím nehodnoceno | 1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 8 | 100 % Počet recenzí: 1 |
1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 9 | 88 % Počet recenzí: 6 |
1 700 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 10 | 96 % Počet recenzí: 47 |
1 200 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat kvalitní koňak?
Koňak je pro mnohé synonymem kvality a luxusu. Na trhu jich ale naleznete mnoho, a tak může být někdy oříšek vybrat vám chuťově nejbližší. Tento článek by vám měl ale výběr ulehčit. Zároveň vám napoví, jak vybrat kvalitní koňak:
- Koňaky vs. brandy – Každý koňak můžete nazývat brandy, ale ne každou brandy koňakem. Aby se stala brandy koňakem musí nejdříve splnit několik přísných pravidel.
- Koňaky vs. armaňaky – Armaňak se stejně jako koňak vyrábí z vinných hroznů, ale jejich původ se liší v regionu, ve kterém se vyrábí. Oba se však vyrábí ve Francii.
- Země původu a oblasti pěstování – Koňak se může vyrábět pouze ve Francii. A vždy musí pocházet z regionu Cognac, a to konkrétně z šesti podoblastí.
- Výroba koňaku – Má přesně daná pravidla, kterých se musí výrobci držet. Mezi ně patří například dvojnásobná destilace nebo doba zrání.
- Barva koňaku – Barva vám o koňaku může prozradit mnohé. Tato “pomůcka” ale neplatí u stáří koňaku. Neznamená to tedy, že čím starší koňak je, tím tmavší musí jeho barva být.
- Blend vs. single cru koňak – Koňaku, který je namíchaný z několika ročníků, vinic, oblastí či variací koňaku, se říká blend. Single cru koňak pochází vždy jen z jedné konkrétní oblasti. To vše se pak projevuje jak na vůni, tak na chuti koňaku.
- Obsah alkoholu – Po destilaci obsahuje destilát 70 % alkoholu. Každý rok, co je koňak v sudu, klesá jeho obsah alkoholu o 3 %. Ideální je ale hledat koňak s obsahem kolem 40 %.
- Označení na lahvích – Na etiketách se nejčastěji setkáte se zkratkami VS, VSOP, XO a XXO. Ty vám alespoň částečně prozradí, jak bude koňak chutnat.
- Oblíbené značky – Pravý koňak hledejte jen u francouzských značek. Mezi oblíbené a známé patří například Hennessy, Martell nebo Courvoisier.
- Ceny koňaků – Láhev dobrého, ale mladého koňaku koupíte i za méně než 1 000 korun. Pokud ale hledáte starší ročník a vyšší kvalitu, počítejte s vyšší cenou.
- Dárkové lahve – Koňak může být skvělým dárkem, zejména k významným událostem jako je svatba, narozeniny nebo výročí. V takovém případě volte dárkové balení.
- Jak pít koňak – U koňaků se doporučuje držet se jedné zásady: Čím starší je koňak, tím spíš si ho vychutnejte samotný a s ničím jiným ho nemíchejte.
Koňaky vs. brandy
Při výběru je důležité tyto pojmy nezaměnit. Pokud je láhev označená pouze jako brandy, nemusí se jednat o koňak. Raději tak hledejte lahve přímo s označením koňak. Hlavní rozdíl je v místě původu, ovoci, ze kterého se vyrábí, nebo minimální době zrání v sudech. Brandy se může vyrábět v mnoha zemích. Například v Itálii se jí říká grappa, u nás by to mohla být slivovice. Na výrobu brandy nejsou kladeny tak vysoké nároky na výrobu jako u koňaku (Zdroj: https://www.cognac-expert.com/what-is-cognac-made-of/).
Koňak může pocházet pouze z Francie a z přesně daných oblastí. Vyrábí se pouze z několika předem daných odrůd vinných hroznů. Pokud tedy hledáte koňak a nejste si jistí, zda nejde o brandy, zaměřte se zejména na zemi původu a odrůdy vinné révy.
Koňaky vs. armaňaky
Koňak má s armaňakem více společného než s brandy. Armaňak pochází také z Francie a také se vyrábí z vinné révy. Jedním z rozdílů je ale mezi těmito destiláty region pěstování hroznů. U koňaků jde o region Cognac, u armaňaků jde o region Armagnac. Dalším zásadním rozdílem je způsob destilace. Armaňaky se destilují jen jednou, a to v takzvaných destilačních kolonách. Koňaky se však musí destilovat dvakrát. Více se ale o výrobě koňaku dozvíte níže.
Země původu a oblasti pěstování
Koňaky pochází vždy a pouze z Francie, a to z regionu Cognac. Každá oblast se vyznačuje specifickým podložím. To pak ovlivňuje chuť a aroma hroznů, ze kterých se následně koňak vyrábí. Proto vám může i samotná oblast při výběru toho správného koňaku pomoct:
- Grande Champagne – Jedná se o nejvyhlášenější a nejlepší oblast, ve které se pěstují hrozny na výrobu koňaku.
- Petite Champagne – Druhá nejvýznamnější oblast pro pěstování hroznů na výrobu koňaku.
- Borderies – Oblast s nejstarší půdou v regionu.
- Fins Bois – Největší oblast s několika druhy podloží.
- Bons Bois – Jedna z krajních oblastí regionu Cognac, ze které mnohdy najdete výborné koňaky.
- Bois Ordinaires – Poslední a krajní oblast regionu. V této části mají koňaky až přímořskou příchuť.
Název oblasti | Velikost vinohradů (ha) | Charakteristika oblasti | Aroma koňaku |
Grande Champagne | 13 250 | Kopcovitá, křídové podloží, známé pod názvem premier cru | Jemné, květinové |
Petite Champagne | 15 250 | Více rovinatá, pevnější podloží, kompaktnější než Grande Champagne | Květinové, ovocné |
Borderies | 4 000 | Vinice spíše na kopci, hlinitá půda | Silné, specifické |
Fins Bois | 31 200 | Kombinace různých druhů podloží – červená hlína, kameny, vápenec | Ovocné |
Bons Bois | 9 300 | Kombinace různých druhů podloží – jíl, vápenec a písek | Agresivnější, slané |
Bois Ordinaires (Bois à Terroir) | 1 066 | Spíše písčité podloží | Slané, přímořské |
Výroba koňaku
Výroba koňaku stojí na tradičním propojení několika známých značek. V regionu Cognac napočítáte několik tisíc pěstitelů vína a velká část z nich se podílí i na samotné výrobě. Při ní ale musí výrobci dodržovat přesná pravidla. Čím se tedy musí výrobci řídit, aby byl koňak skutečně koňakem?
- Bílé hrozny – Koňak se může vyrábět pouze z bílých hroznů. Devadesát procent koňaku musí být vyrobeno jen ze tří odrůd – Ugni Blanc, Folle Blanche a Colombard. Na zbývajících deset procent může výrobce zvolit z několika jiných odrůd.
- Destilace – Musí být dvojitá. Víno navíc musí být destilováno jen mezi 1. listopadem a 31. březnem, tedy hned po sklizni hroznů.
- Typ sudu – Koňak musí zrát v sudu z francouzského dubu. A to minimálně 2 roky. Následně musí být přemístěn do skleněných demižonů. A až pak do samotných lahví.
Proces výroby koňaku krok za krokem
Výrobci ale nestačí dodržet jen výše uvedená pravidla. Musí se také držet přesně daného postupu při procesu výroby. Jinak by výsledkem výroby nebyl koňak. A proto vám v krátkosti tento proces krok po kroku popíšeme:
- Zpracování hroznů – Bobule se po sklizni vylisují a získaná šťáva následně kvasí. Při tomto procesu nesmí výrobci použít žádná aditiva, a to ani cukr nebo oxid siřičitý.
- Fermentace – Při fermentaci vzniká víno, které obsahuje 7 až 9 % alkoholu. Čím nižší alkohol víno má, tím lepší je koncentrace aromat. Tato část výroby trvá zhruba dva až tři týdny.
- První destilace – Probíhá ve speciálních destilačních měděných nádobách. Ty jsou nahřívané a alkohol se při ní odpařuje a odděluje od tekutiny. Vzniklá pára pak pomocí kondenzátoru znovu zkapalní. Této tekutině se říká brouillis a má zhruba 30 % alkoholu.
- Druhá destilace – Trvá zhruba 12 až 14 hodin a na jejím konci vznikne takzvaná eau de vie – čirá tekutina, zvaná také voda života. Má mnohem vyšší obsah alkoholu, a to 70 %. Následně je destilát veden potrubím do dřevěných sudů.
- Zrání – Vzniklý destilát zraje ve francouzských dubových sudech, a to minimálně po dobu 2 let. V sudech získává koňak chuť a barvu. Ze sudu se každý rok odpaří asi 3 % alkoholu. Mnohdy se mírně ředí vodou, aby výrobci rychleji dosáhli nižšího obsahu alkoholu.
- Blending – Neboli míchání. Smíchat se můžou dva druhy nebo i několik desítek “várek” koňaků. A právě správný blending dělá koňak speciálním alkoholem. Čím více destilátů (eau de vie) je smícháno, tím spíše bude koňak kvalitnější.
- Lahvování a etiketování – Poslední fáze výroby. Z etikety byste se měli dozvědět: místo výroby koňaku, jak byl destilovaný, v čem a jak dlouho zrál, ale také datum lahvování. Dále by měla etiketa obsahovat značku VS, VSOP, XO nebo XXO. Případně Napoleon nebo Hors d´Age.
Barva koňaku
Čím tmavší koňak, tím starší koňak? Koňak po destilaci zraje v dubových sudech. Ty jsou hnědé, a tak se díky chemickým procesům jednoduše začne původně čirá tekutina zabarvovat. Může se zdát, že čím déle bude koňak v sudu zrát, tím tmavší jeho barva bude. Tak tomu může být, ale není to podmínkou. Důležitou roli hraje i takzvaná vypálenost sudů. Ta se ale spíše projevuje na chuti koňaku.
Zásadním aspektem, který ovlivňuje barvu je tedy stáří a velikost sudů. Pokud koňak zraje v malém a novém sudu, tím spíše bude mít tmavší barvu. Stáří koňaku tak s tmavou barvou němá až tolik společného.
Blend vs. single cru koňak
Je lepší koňak z několika vinic, ročníků či oblastí (blend) nebo koňak z jedné konkrétní oblasti? Za ochutnávku rozhodně stojí obě možnosti:
- Single cru – Pokud hledáte single cru koňak, bude pro vás možná jednodušší najít si ideální láhev. Tyto koňaky bývají sofistikovanější a rozpoznatelnější na vůni i na chuti.
- Blend – U blendů bývá výběr o dost složitější. Takový koňak může být namíchaný z desítek různých várek, několika ročníků, vinic nebo i oblastí. Výběr toho pravého je sice náročnější, ale o to lehčeji se pak pije. Tyto koňaky bývají obvykle sametovější.
Otázka, který je lepší ale není na místě. Pokud si i tak chcete vybrat jednoho favorita, ptejte se spíše takto: Kdy budu koňak pít a při jaké příležitosti? Single cru koňaku je do míchaných koktejlů škoda, dobrý blend ale zase může být vhodným dárkem.
Obsah alkoholu
Ideální obsah alkoholu u koňaku je 40 %. Ovšem po destilaci má tekutina většinou 70 %. Poté zraje koňak v sudech, ve kterých každý rok alkohol klesne o 3 %. Na ideální obsah alkoholu tak koňak dosáhne až za 10 let. Tomuto časově náročnému procesu se také někdy říká la part des anges, v překladu podíl andělů. Někdy se koňaky ředí vodou, aby dříve dosáhly cíleného obsahu alkoholu.
Na trhu ale najdete i mnohem déle zrající koňaky. Ovšem někteří odborníci se shodují, že po čtyřech až pěti dekádách už sudy neovlivňují chuť koňaku a účinky sudu tak mohou být spíše ke ztrátě než k užitku.
Označení na lahvích
Každá láhev koňaku by měla mít označení, které vám řekne více o jeho době zrání a samotné chuti:
- VS – Zkratka pro Very Special, tedy velmi speciální. Koňak s tímto označením musí zrát minimální stanovenou dobu, nejméně 2 roky.
- VSOP – Také neoficiálním názvem Napoleon. Very Superior Old Pale – koňak výjimečné kvality. Zrát musí minimálně 4 roky.
- XO – Význam zkratky XO je extra old, tedy extra starý. Takový koňak musí zrát minimálně 10 let.
- XXO – Poměrně mladá kategorie, která označuje extra extra old (velmi velmi staré) koňaky. Ty musí zrát nejméně po dobu 14 let.
- Hors d´Age – V překladu mimo věk nebo za věkem. Jde o koňaky, které zrají minimálně 30 let, ale i klidně více než 100 let než si je budete moct vychutnat.
To jsou základní označení, se kterými se můžete na trhu setkat. Narazit ale můžete i na Réserve Cognac, Extra Cognac a nebo Cuvée Cognac. Ty ale už nejsou tak časté a mnohdy bývají zařazeny pod výše uvedené kategorie.
Označení | Minimální doba zrání | Chuťový profil a aroma | Jak ho pít / Na co se hodí | Komu bude chutnat |
VS | 2 roky | Čerstvé ovoce, květiny, mandle | Do drinků i na vaření | Nenáročným a nezkušeným spotřebitelům |
VSOP | 4 roky | Čerstvé ovoce, skořice, dub | Na ledu, do drinků i na vaření | Těm, co si nepotrpí na starší a aromatický koňak |
XO | 10 let | Ovoce, mandle, hřebíček, skořice | Čistě, na ledu nebo i s jídlem | Těm, co chtějí vyzrálejší koňak s jemnějším aroma a zároveň hledají zlatou střední cestu |
XXO | 14 let | Čokoláda, zázvor, hřebíček, skořice | Čistě, na ledu nebo i s jídlem | Znalcům, kteří chtějí vyzrálý koňak se silnějším chuťovým profilem |
Hors d´Age | 30 let | Káva, med, vanilka, silné aroma | Čistě, bez jídla i bez ledu | Skutečným milovníkům a znalcům koňaků, kteří se v nich vyznají a ocení kvalitu |
Oblíbené značky
Koňaky můžete vybírat z mnoha známých a oblíbených značek:
- Hennessy – Jde o předního světového výrobce koňaků. Roční produkce je asi 50 milionů lahví, což je zhruba 40 % světové produkce koňaků. Druhů na trhu naleznete v řádech desítek. Značka byla založená roku 1765 a nyní spadá do koncernu LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton).
- Courvoisier – Kombinuje tradici s moderními technologiemi. Má čtyři nejlepší apelace a místní odborníci tak mohou vytvářet výborné blendy. Je navíc jedinou značkou, která kontroluje celý proces výroby.
- Rémy Martin – Další velký hráč mezi výrobci koňaků. Kořeny firmy sahají až do roku 1724. Hrozny pocházejí z těch nejlepších vinic a tamní odborníci lpí na kvalitě. Z jejich domu také pochází nejprodávanější VSOP koňak na světě.
- Martell – Poslední výrobce z této velké čtyřky. Po Hennessy jsou jejich lahve nejprodávanější na trhu. Značka byla založena roku 1715 a dnes na trhu naleznete několik druhů jejich koňaků z různých oblastí regionu Cognac.
Značka | Specifika | Cenová kategorie | Které druhy nabízí | Komu značku doporučujeme |
Hennessy | Hrozny pochází z nejlepších oblastí, nabízí bohatou nabídku koňaků, je cenově dostupný | Nižší i vyšší | VS, VSOP, XO, XXO | Těm co mají rádi nejlepší poměr ceny a výkonu a velký výběr |
Courvoisier | Aromatická vůně, jemná chuť, ruční výroba, tvoří skvělé směsi z těch nejlepších apelací | Nižší i vyšší | VS, VSOP, XO | Těm, co si potrpí na jemné chuti a vyhledávají tradiční metody výroby |
Rémy Martin | Luxusní koňaky, vysoká kvalita | Vyšší | VS, VSOP, XO a další | Těm, co vyhledávají vysokou kvalitu a rádi si za ni připlatí |
Martell | Řadí se mezi nejstarší výrobce, dodnes se na blend některých ročníků používá i koňak z roku 1830 | Nižší i vyšší | VS, VSOP, XO | Těm, co si chtějí pochutnat na svěžím koňaku harmonické chuti |
Ceny koňaků
Láhev slušného koňaku pořídíte i za méně než 1 000 korun. Pokud ale chcete kvalitnější koňak doporučujeme zlatou střední cestu. Pokud je koňak vaší vášní nebo chcete do alkoholu investovat, počítejte s vyšší cenovkou:
- Cena do 1 000 Kč – V této cenové kategorii seženete základní a mladé koňaky, většinou s označením VS. Jejich chuť tak bývá spíše svěží, čerstvá a jemná.
- Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč – Za tuto cenu už seženete koňaky s označením VSOP, někdy dokonce i XO. Jsou už vyzrálejší a chuťově aromatičtější. Tento typ koňaků si už spíše vychutnejte samostatně.
- Cena nad 3 000 Kč – V této kategorii už se meze nekladou. Čekejte dlouho stařené koňaky, elegantní a vyvážené chuti. Vybírat můžete z těch nejlepších koňaků od světoznámých značek. Cena vzácných koňaků se může vyšplhat až ke stovkám tisícům.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho se hodí |
Cena do 1 000 Kč | Základní koňaky, vhodné do koktejlů | Dlouho stařené koňaky, investiční láhve | Pro nenáročné a pro ty, co si potrpí na koktejlech |
Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč | Vyzrálejší rumy, vhodné i k samotnému pití | Investiční lahve, desítky let zrající koňaky | Pro ty, co si chtějí koňak vychutnat samostatně |
Cena nad 3 000 Kč | Dlouho zrající koňaky, investiční lahve, speciální edice | Levné, krátce zrající koňaky | Pro ty, co chtějí investovat, pro znalce |
Dárkové lahve
Stejně jako rum nebo whisky i koňak může být výborným dárkem nejen pro vaše blízké. Důležitými aspekty je jak značka koňaku, tak i samotné balení. Na trhu naleznete speciální dárková balení, často koupíte i koňaky s vlastní krabicí nebo tubou. K některým koňakům dostanete i speciální skleničky, které jsou určené přímo na degustaci tohoto alkoholu.
Dnes jsou populární i malé lahvičky koňaků. Obdarovanému tak můžete vytvořit vlastní degustační set. Dalším netradičním dárkem může být koňakový adventní kalendář. Cenným darem může být i investiční láhev, u které je kvalitnější balení samozřejmostí. U těchto kusů se ale cena může vyšplhat i na desítky tisíc korun.
Jak pít koňak
Koňak si můžete vychutnat samostatně, na ledu, ale i přimíchaný v koktejlu. U mladších a levnějších koňaků se nebojte experimentovat a vyzkoušet si, jak vám chutná nejlépe. Pokud ale máte doma starší láhev, je lepší si ji vychutnat samostatně. Ideálně při pokojové teplotě. Teplo totiž probouzí v koňaku žádané aroma. Pokud ale i tak chcete pít koňak s ledem, určitě patří do skleničky dříve než koňak.
A stejně jako jiné tvrdé alkoholy i koňak má svou skleničku. Takzvanou koňakovku. Jde o “buclatou” skleničku s krátkou nožičkou, jejíž hrdlo se navrchu zužuje. V ní můžete koňakem i jemně zakroužit a promíchat ho. Tím se otevře jeho vůně i chuť a vy si ho tak lépe vychutnáte.
Často kladené dotazy ke koňakům
Použité a další zajímavé zdroje
https://www.cognac-expert.com/what-is-cognac-made-of/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%88ak
https://www.wikihow.com/Drink-Cognac
GREGORY Conal R. Koňak. Praha: Fortuna Libri, 2000.
Diskuze, komentáře a vaše zkušenosti
Podělte se o svůj názor, dotaz a poraďte ostatním v moderované diskuzi. Naši redaktoři se také zapojují, ale odpovídají dle aktuální vytíženosti a časových možností. Pokud potřebujete naši odpověď, využijte spíše email.
Dobrý den, ráda bych svému manželovi k narozeninám koupila dobrý koňak. Má rád tmavé rumy, které si rád pomalu vychutnává. Chutnají mu ty vyzrálejší, ale s jemnou a elegantní chutí. Koňak ale doma ještě žádný nemá, a tak netuším, který z velké nabídky vybrat. Předem děkuji za radu.
Zdravím, když vidím, kolik musí výrobci koňaků dodržovat pravidel, zajímalo by mě, jestli jsou při výrobě povoleny nějaké přísady, kterými se může koňak dochutit. A pokud ano, tak jaké? Děkuji.