Hodnocení | Produkt | Klady | Zápory | Orientační cena | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|---|
Top 1 |
|
|
1 400 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 2 |
|
|
860 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 3 |
|
|
130 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 4 |
|
|
530 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 5 |
|
|
180 Kč | Zobrazit nabídky | |
Top 6 |
|
|
300 Kč | Zobrazit nabídky |
Jak vybrat červené víno
Tento článek vás provede výběrem červeného vína krok za krokem. Podívejte se níže na souhrn toho, co vás v článku čeká.
- Proč koupit kvalitní červené víno – nekvalitní víno může být cítit nepříjemnou kovovou chutí nebo být příliš kyselé. U kvalitního červeného vína znáte původ, který se do velké míry na chuti podílí.
- Nevýhody červeného vína – nadměrná konzumace alkoholu je zdraví nebezpečná. Oslabuje imunitu a vede k různým druhům onemocnění. Navíc vlivem přejídání a poklesu výdeje energie můžete rychle přibrat na váze.
- Výběr červeného vína podle příležitosti – levnější červená vína postačí pro neformální příležitost, například večerní posezení s přáteli. Speciální vína a dražší lahve vybírejte k výjimečným příležitostem.
- Výběr červeného vína k jídlu – červené víno se obecně hodí k plísňovým sýrům a červeným a tmavým masům. Vybírat můžete dle vhodné odrůdy a stáří vína.
- Druhy červeného vína podle zbytkového cukru – podle zbytkového cukru, který se uvádí v g/l, rozdělujeme červená vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Vybírejte mezi nimi podle toho, jaké chutě preferujete, zda sladké, nebo spíše trpké.
- Druhy červeného vína podle cukernatosti hroznů (jakosti) – jakost vína určuje cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny. Mezi jednotlivými druhy vybírejte podle ceny i příležitosti.
- Druhy červeného vína podle odrůdy – vlastnosti vína do velké míry určuje odrůda hroznů, z níž bylo víno vyrobeno. Každá odrůda ale může pokaždé chutnat jinak podle toho, kde byla vypěstována.
- Druhy červeného vína podle stáří – mladá vína pocházejí ze sklizně téhož roku a mají krátkodobou trvanlivost. Vyzrálá vína vydrží v lahvi i několik let. K dlouhodobému skladování se poté hodí archivní ročníková vína.
- Oblíbená vinařství a značky červených vín – oblast, v níž byly vypěstovány hrozny, propůjčuje vínu typické vlastnosti. Vybírat můžete proto i podle oblíbeného vinařství, ze kterého už vám například jednou víno zachutnalo.
- Ceny červeného vína – stolním vínům bez neznámého původu se raději vyhněte. Vsaďte na kvalitnější lehká kabinetní vína, nebo o něco dražší pozdní sběry a vína s vyšší cukernatostí.
Proč koupit kvalitní červené víno
O kvalitě červeného vína do jisté míry vypovídá jeho cena. Na nekvalitním vínu si jednoduše nepochutnáte.
- Na kvalitním vínu si pochutnáte – kovovou pachuť či nadmíru kyselosti rozhodně nelze přisuzovat kvalitním červeným vínům. Ta mají naopak vyvážený poměr kyselosti, cukru a ovocných tónů. Nekvalitní vína navíc v čase degradují, kdežto chuť kvalitního vína se postupně vyvíjí.
- Potěší vás svou harmonickou vůní – rozeznat kvalitní víno od nekvalitního jde velmi dobře i podle vůně. Kvalitní víno vás nepřekvapí zápachem ani vysokým obsahem těkavých látek. Naopak bude mít harmonickou vůni, v níž ucítíte ovocné, květinové nebo minerální aroma.
- Znáte jeho původ – kvalitní červená vína poznáte podle etikety, na které by neměly chybět informace o původu. Pokud tam nejsou, pak se s největší pravděpodobností jedná o víno vyrobené z hroznů sklizených v zemích, kde ani nemusí být primárně určeny k výrobě vína.
Zatímco v zahraničí jsou červená vína obecně oblíbenější, u nás se k nim většina konzumentů ještě nepropila a oblíbenost zde dosahuje přibližně 30 %. O to větší si musíte dát pozor při výběru, kdy doporučujeme se vyhnout podezřele levným vínům. Nekvalitní víno poznáte podle chudší etikety, na které nenajdete původ. Nepotěší vás ani svou vůní a chutí, ve které se může projevovat vysoký obsah kyseliny octové nebo zápach těkavých látek. Kvalitní víno má vyrovnaný chuťový profil a je označeno původem.
Červené víno a třísloviny
S červenými víny se často pojí takzvané třísloviny nebo též taniny. Jde o látky, které vínu propůjčují hořkou, trpkou chuť, která vám leckdy až sevře ústa. Třísloviny se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů a jsou nejvíce příznačné pro červená vína, která se macerují delší dobu. U nekvalitních vín s neznámým původem může být ovšem obsah tříslovin velice nevyrovnaný, což se projeví na nevábné chuti.
Nevýhody červeného vína
Kvalitní červené víno samo o sobě nevýhody nemá. Pití alkoholu má ovšem svá pravidla, proto jsou některé nevýhody spojené s jeho nadměrnou konzumací.
- Nadměrná konzumace škodí zdraví – přílišné pití alkoholu postupně oslabuje imunitu. Následkem toho může způsobit onemocnění jater nebo zvýšit riziko infekčních onemocnění.
- Sladká červená vína obsahují mnoho kalorií – chcete-li zhubnout nebo si jen držíte figuru, pak byste se měli vyhnout sladkým červeným vínům, vermutům, portským a sherry. Obsahují totiž mnoho kalorií.
- Vlivem nadměrného pití vína můžete přibrat na váze – nárůst hmotnosti samozřejmě nelze přisuzovat samotnému pití červeného vína. Mohou za to následky jeho nadměrné konzumace, tedy pokles výdeje energie a časté přejídání.
Hlavní nevýhody červeného vína souvisí primárně s jeho nadměrnou konzumací. V první řadě je třeba si uvědomit, že nadměrná konzumace jakéhokoliv alkoholu je zdraví nebezpečná. Alkohol při dlouhodobém působení oslabuje imunitu a může se tak stát příčinou mnoha různých onemocnění. Stejně tak byste měli při pití červeného vína pamatovat na jeho nutriční profil, protože i ve vínu jsou kalorie. Sladká červená vína, vermuty, sherry a portské obsahují nejvíce kalorií, nejméně naopak vína suchá a polosuchá.
Tabulka – množství kalorií různých druhů vína
Druh vína | Počet kalorií (kcal) | Množství (ml) |
Červené víno | 80 | 100 |
Sladké červené víno | 105 | 100 |
Vermut | 140 | 85 |
Portské | 90 | 60 |
Výběr červeného vína podle příležitosti
Dobré víno vaše chuťové buňky vždy potěší. Může být ale také vhodným dárkem na svátek a narozeniny, při promoci, výročí a řadě dalších významných příležitostí.
- Červené víno na Vánoce – v zimním období si na červeném víně výborně pochutnáte. Neodmyslitelně se pojí k Vánocům, během nichž se k podávání hodí kvalitní přívlastková těžší červená vína.
- Červené víno z lásky – víno je hned vedle čokolády nejoblíbenější afrodiziakum. Zatímco ženám více chutnají sladká a polosladká vína, muži raději suchá vína. Vybírejte proto s dárkových kolekcí, které obsahují mix, nebo dejte přednost preferencím něžného pohlaví.
- Dárek k narozeninám nebo svátku – pokud víte, jakou odrůdu a chutě má obdarovaný nejradši, máte vyhráno. Sázkou na jistotu jsou vyzrálá červená vína s přívlastkem, kterými potěšíte i náročnější konzumenty.
- Významná událost – červené víno vybírejte především dle typu příležitosti, ročního období, v jakém se koná a dle pokrmů, které se budou podávat. Dobrou volbou jsou sušší a lehká vína ze zlatého středu, případně dárková balení vín a vzácné lahve.
Příležitost | Podle čeho vybírat | Která vína se hodí | Cenová hladina |
Červené víno na Vánoce | Podle pokrmů na sváteční tabuli, dle oblíbené odrůdy | Přívlastková vína, těžší červená vína, | Střední a vyšší |
Červené víno z lásky | Dle preferencí něžného pohlaví, dle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Přívlastková vína, speciální a vzácná vína, sladká a polosladká vína | Střední a vyšší |
Dárek k narozeninám nebo svátku | Dle preferencí obdarovaného | Vyzrálá vína s přívlastkem, archivní vína | Střední a vyšší |
Významná událost | Dle typu akce, podávaného jídla, denní doby nebo ročního období | Dárková balení vín, kvalitní vína s přívlastkem, vína ze zlatého středu, sušší a lehká vína | Střední a vyšší |
Výběr červeného vína k jídlu
Vlivem dlouhé macerace lisovaných hroznů lze od červeného vína čekat vyšší obsah tříslovin. Jsou proto chuťově těžší než bílá vína a hodí se k odlišným typům pokrmů. K jakým jídlům červené víno servírovat?
- Zvěřina – tady platí, že k tučnějšímu masu se hodí mladší červené víno s vysokým obsahem tříslovin, kdežto k libovým kusům spíše vyzrálé plné červené víno.
- Kachní maso – kachna obecně nejlépe ladí s mladými víny. Vybírat doporučujeme mezi odrůdami Modrý Portugal a Rulandské modré.
- Vepřové maso – ke světlejšímu vepřovému masu se hodí spíše mladší, plné červené víno. Je jím například Modrý Portugal.
- Hovězí maso – pokrmy z hovězího masa se dobře snoubí se zralými plnými červenými víny typu Cabernet Sauvignon.
- Jehněčí maso – s pokrmy z jehněčího masa budou dobře ladit zralá, červená vína s příchutí lesního ovoce. Doporučit můžeme kupříkladu odrůdy Merlot nebo Svatovavřinecké.
- Hermelín a sýry s bílou plísní – k sýrům s bílou plísní se obecně hodí spíše jemná, kořenitá červená vína, mohou být mladá i vyzrálá. Vhodnými odrůdami budou Frankovka či Cabernet Sauvignon.
- Niva a sýry s modrou plísní – dobře je doplní spíše sladší červená vína, vybírat můžete i ze vzácnějších lahví typu slámové víno. Vhodné bude Rulandské modré.
- Tvrdé sýry typu parmazán, čedar – tyto typy sýrů dobře doplní mladá červená vína a zralá vína plná ovocných tónů. Jako vhodná odrůda se jeví například Frankovka.
Při kombinování vína a jídla hraje roli celá řada faktorů. Úprava pokrmu, použité suroviny, koření, typ události i roční období. Obecně však platí, že čím jemnější je pokrm, tím jemnější druh vína byste měli zvolit. Zkrátka ani jídlo ani víno nesmí být v chuti dominantní, jedině tak docílíte vzájemné harmonie. Existuje mnoho možností, jak si červené víno vychutnat, nejlépe ovšem ladí k červenému masu a sýrům.
Typ pokrmu | Která vína se hodí | Doporučené odrůdy |
Zvěřina | K tučným masům mladá červená vína, k libovým masům plná vyzrálá vína | André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Rulandské modré |
Kachní maso | Mladá červená vína | Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Frankovka |
Vepřové maso | Mladá plná červená vína | Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Modrý Portugal, Zweigeltrebe |
Hovězí maso | Vyzrálá plná červená vína | Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Merlot, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon |
Jehněčí maso | Vyzrálá červená vína s příchutí lesního ovoce | Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké |
Hermelín a sýry s bílou plísní | Jemná a kořenitá červená vína, mladá i vyzrálá | Frankovka, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské modré |
Niva a sýry s modrou plísní | Sladká červená vína, fortifikovaná vína | Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Modrý Portugal, Merlot |
Tvrdé sýry typu parmazán, čedar | Mladá i vyzrálá vína, červená bariková vína | Frankovka |
Druhy podle zbytkového cukru
Zbytkový cukr ovlivňuje chuť vína. Proto dle níže uvedeného rozdělení vybírejte podle preferencí vašich nebo toho, pro koho víno kupujete.
- Suchá červená vína – jsou zcela prokvašená a mají nejméně cukru. Patří mezi nejuniverzálnější a mají říznou chuť. Hodí se pro ty, jež preferují trpčí kyselejší chutě nebo si udržují štíhlou linii.
- Polosuchá červená vína – nejsou tak trpká, naopak bývají příjemně nasládlá. Nechybí jim ovšem kyselinka v pozadí. Obsah cukru nepřesahuje 12 g v litru vína.
- Polosladká červená vína – ideální, pokud preferujete sladké chutě lehce ovlivněné kyselinkou. Hlídejte si obsah cukru, který dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
- Sladká červená vína – obvykle se jedná o některý ze speciálních druhů vín určených pro dlouhé zrání. Dle legislativy jde o vína s obsahem cukru vyšším než 45 g na 1 litr. Nehodí se pro ty, jež preferují trpké chutě.
Rozdělení červených vín podle zbytkového cukru nijak nevypovídá o kvalitě vína. Vybírejte podle toho, jaké chutě vám vyhovují nebo jaké chutě má nejraději obdarovaný. Je dobré si o tomto rozdělení udělat přehled, abyste věděli, jaké chutě a sladkost můžete od dané lahve očekávat. Stejně tak byste měli mít povědomí o rozdělení červených vín na lehká, středně plná a plná, které souvisí jak s obsahem cukru a tříslovin, tak i s obsahem alkoholu.
Základní dělení červených vín
- Lehká červená vína –lehká vína obecně obsahují méně alkoholu a tříslovin. Vyznačují se svou svěží až kyselou chutí, kterou často doplňují tony červeného ovoce, zvláště pak třešní. Víno může mít světlejší barvu a hodí se k lehčím typům pokrmů, například k salátům, grilovaným pokrmům, rybám či ovoci.
- Středně plná červená vína – jinak řečeno také těžší vína zaujmou svou vyváženou komplexní chutí a sytou purpurovou barvou. Obsahují ideální kombinaci alkoholu, tříslovin a ovoce. Typicky proto voní po tmavém bobulovitém ovoci a v chuti se ozývají také tóny koření. Hodí se k jemně kořeněným rybám a zvěřině s bylinkami.
- Plná červená vína – plná nebo též těžká červená vína mají tmavě rudé zbarvení a typicky sladkou, ovocnou chuť. Ve vůni se mohou objevovat tóny sladkého ovoce a hroznů. Dobře ladí k silně kořeněným jídlům, například ke zvěřině s bylinkami, hovězímu masu či tvrdým sýrům.
Druh | Obsah zbytkového cukru na 1 litr vína | Typické odrůdy | Pro koho se hodí |
Suché | Do 4 g/l | Rulandské modré, Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Zweigeltrebe, Modrý Portugal | Mají univerzální použití, v oblibě jsou u mužů i žen |
Polosuché | Do 12 g/l | Rulandské modré, Merlot, Frankovka, Zweigeltrebe, Modrý Portugal | V oblibě jsou spíše u žen, ideální jako dárek, pokud neznáte preference obdarovaného |
Polosladké | Do 45 g/l | Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon | V oblibě jsou spíše u žen, hodí se pro ty, kteří preferují sladké chutě |
Sladké | Nad 45 g/l | Rulandské modré, Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké | V oblibě jsou spíše u žen, hodí se pro ty, kteří preferují sladké chutě |
Druhy podle cukernatosti hroznů (jakosti)
Jakost nebo chcete-li kvalita tichého vína závisí na vyzrálosti hroznů jakožto vstupní suroviny a do velké míry ovlivňuje cenu vína. Méně kvalitní vína můžete volit pro neformální akce, kvalitnější lahve se pak hodí k významným příležitostem či jako dárek.
- Bezpřívlastková vína – takto se označují povětšinou méně kvalitní červená vína, která mají typicky nižší cenu a cílí zejména na nenáročné konzumenty a laiky. Dražší bezpřívlastková vína, typicky zemská, mohou mít i vyšší kvalitu.
- Přívlastková vína – to jsou kvalitní jakostní červená vína, která pocházejí z jedné vinařské podoblasti. Jejich odrůda, původ i hmotnost musí být úředně ověřena. Představují to pravé pro náročnější konzumenty a zkušené vinaře.
Bezpřívlastková červená vína
- Stolní vína – označují nejméně kvalitní vína určená pro skutečně nenáročné konzumenty. Nesmí být označena původem ani odrůdou, takže tyto informace u nich nehledejte. Použité hrozny mohou pocházet z kterékoliv země EU (odrůdy moštové, stolní i neregistrované).
- Zemská vína – vhodnou volbou pro ty, jež ocení původ vína a potrpí si na místní produkci. Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno a vína mohou být označena názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.
- Jakostní vína (odrůdová a známková) – vyrábí se z tuzemských hroznů z jedné vinařské oblasti a vinice schválené pro jakostní víno. Cukernatost hroznů přitom musí dosáhnout min. 15 ° ČNM a víno musí být zatříděno SZPI.
Přívlastková červená vína
- Kabinetní vína – kvalitnější suchá červená vína typicky lehčího typu. Příjemně se pijí, hodí se pro neformální příležitosti.
- Pozdní sběr – extraktivnější, většinou suchá a polosuchá vína s pozdějším termínem sběru hroznů. Mají široké zastoupení na trhu a jsou velmi oblíbená pro neformální i formální příležitosti i jako dárek.
- Výběr z hroznů – takto se označují plná extraktivní vína s typicky vyšším obsahem alkoholu a často i vyšším obsahem zbytkového cukru. Skrze plnou chuť a výraznou vůni jsou u konzumentů velmi oblíbená.
- Výběr z bobulí – velmi plná, extraktivní polosladká a sladká vína z hroznů, které na vinici zrály velmi dlouho a dosáhly cukernatosti 27 °NM. Nehodí se jako součást běžného stolování, nýbrž na sváteční tabuli, jako dárek nebo při významných příležitostech.
- Ledová vína – vyrábí se ze zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně -7 ° C. Obvykle jde o velmi sladká vína vhodná i k dlouhodobému skladování. Hodí se jako dárek a k významným příležitostem.
- Slámová vína – jde o přirozeně velmi sladká extraktivní vína, která mají náročnou a rizikovou výrobu. Patří mezi dražší a hodí se ke slavnostním příležitostem či jako dárek.
- Výběr z cibéb – vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní nebo také z ručně sklizených přezrálých hroznů. Jde zpravidla o sladká červená vína, v jejichž chuti ucítíte přezrálé ovoce. Hodí se jako dárek nebo pro slavnostní příležitosti.
Rozdělení podle cukernatosti hroznů | Označení | Stupeň cukernatosti | Charakteristika | Pro koho a jaké příležitosti se hodí |
Bezpřívlastková vína | Víno (stolní víno) | 10 °NM | Použité hrozny mohou být z kterékoliv země EU (odrůdy moštové, stolní i neregistrované), nesmí být označeno původem ani odrůdou | Pro nenáročné konzumenty, běžné stolování |
Bezpřívlastková vína | Zemské víno | 14 °NM | Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno, může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou | Pro nenáročné konzumenty, pro ty, kteří preferují menší vinaře, pro běžné stolování, větší sešlosti osob |
Jakostní vína | Odrůdové víno | 15 °NM | Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě, vyrábí se z odrůd schválených pro výrobu jakostních vín | Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání, běžné stolování, větší sešlosti osob |
Jakostní vína | Známkové víno | 15 °NM | Vyrábí se ze směsi hroznů, rmutu a hroznového moštu, z odrůd schválených pro výrobu jakostních vín | Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání |
Jakostní vína s přívlastkem | Kabinetní víno | 19 °NM | Lehká, suchá vína, příjemně pitelná, mají dobrou kyselinku | Pro neformální posezení i jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Pozdní sběr | 21 °NM | Extraktivnější vína, většinou suchá a polosuchá | Na slavnostní příležitosti, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z hroznů | 24 °NM | Plná extraktivní vína, vyšší obsah alkoholu a často i vyšší obsah zbytkového cukru | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z bobulí | 27 °NM | Velmi plná, extraktivní polosladká a sladká vína | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Ledové víno | 27 °NM | Vyrábí se ze zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně -7 ° C, obvykle velmi sladká vína | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Slámové víno | 27 °NM | Vyrábí se z hroznů sušených na slámě či rákosu, vína jsou velmi sladká, obsahují silně koncentrované extraktivní látky | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Jakostní vína s přívlastkem | Výběr z cibéb | 32 °NM | Vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní, která je mění v cibéby | Na slavnostní příležitost, jako dárek |
Druhy podle odrůdy
Na vlastnostech červeného vína se nejvíce podílí odrůda hroznů, ze které je víno vyrobeno. Velká část konzumentů má své oblíbené odrůdy, takže podle tohoto kritéria se můžete zároveň řídit i při výběru. Níže uvádíme několik odrůd typických pro vinařské oblasti České republiky.
- André – odrůda typická pro Velkopavlovické podoblasti, dále také na Slovácku či Mikulovsku. Vína této odrůdy mají typickou rubínovou barvu a ve vůni najdete tóny lesního a peckového ovoce, povidel nebo černého koření. Mají hutnou chuť s příjemnou tříslovinkou.
- Cabernet Sauvignon – vína z odrůdy Cabernet vyzrávají pomalu a s věkem jejich kvalita stoupá. Mají proto výborné předpoklady k archivaci. Typická je pro ně černofialová barva, mohutná, plná chuť s příjemnou tříslovinkou. Ve vůni můžete cítit tóny černého rybízu a lesního ovoce.
- Dornfelder – původem německá odrůda, která vínu propůjčuje tělnatou a výrazně ovocitou vůni i chuť. Má příjemný poměr tříslovin a kyselinek. Pěstuje se zejména na Velkopavlovicku, Mikulovsku či Slovácku.
- Frankovka – velmi oblíbená odrůda s vysokým obsahem tříslovin a průměrným množstvím kyselinek. Vína mají plnou extraktivní chuť s tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce.
- Merlot – odrůda původem z Francie. Vína mívají vůni přezrálého černého rybízu a v chuti je typický nízký obsah kyselin. Mívají dlouhé doznívání.
- Modrý portugal – vína jemně rubínové barvy. V jejich vůni můžete cítit květiny či tóny peckového ovoce nebo černého koření. Mívají lehčí tělo a sametovou harmonickou chuť s nižším podílem kyselinek.
- Svatovavřinecké – starší odrůda, která vínům propůjčuje tmavou fialovou barvu. Vůně obsahuje tóny peckového ovoce, povidel nebo skořice a koření. Chuť bývá poměrně plná, šťavnatá, ovocitá s výraznou kyselinkou, která postupně měkne.
- Rulandské modré – vína této odrůdy jsou plná ovocných tónů. Mívají plnou chuť s nízkým obsahem kyselin a jemnými tříslovinami. U mladých vín je kyselinka výraznější, stářím slábne.
- Zweigeltrebe – poměrně mladá odrůda. Vína mívají granátovou barvu a ovocně kořenitou vůni. Chuť bývá plná, řízná, s dostatečným obsahem tříslovin. Můžete v ní hledat ostružiny a višně.
- Cuvée – vyrábí se ze směsi různých odrůd červených hroznů. Scelováním vína dochází k využití specifických vlastností každé z použitých odrůd, čímž vznikne komplexnější víno originální chuti.
Každá odrůda vína má své specifické vlastnosti a vyznačuje se rozdílnou vůní, chutí i barvou. Tyto vlastnosti ovšem ovlivňuje celá řada dalších faktorů, které způsobují, že jedna odrůda může chutnat pokaždé jinak. Vše záleží na ročníku i původu, tedy místě, kde byly hrozny vypěstovány. Důležitou roli pak hraje také technologické vybavení daného vinařství, výrobní zkušenosti i metody, jakými hrozny zpracovává. Proto je zapotřebí ochutnávat, abyste si našli to své.
Odrůda | Vůně | Chuť | Stolování |
André | S tóny lesního a peckového ovoce, povidel nebo černého koření | Hutná a kořenitá s příjemnou tříslovinkou | Ke grilovaným a uzeným masům, k tučnějším sýrům |
Cabernet Sauvignon | S tóny černého rybízu a lesního ovoce | Mohutná, plná s příjemnou tříslovinkou | Masitá jídla, jehněčí pečeně, bifteky, krůtí maso |
Dornfelder | Tělnatá a výrazně ovocitá | Příjemný poměr tříslovin a kyselinek, s tóny peckového a lesního ovoce | Pečená masa, těstoviny |
Frankovka | S tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce | Plná, bohatá a extraktivní, vysoký obsah tříslovin a průměrné množství kyselinek | K pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke kořeněným jídlům, k sýrům i těstovinám |
Merlot | Vůně přezrálého černého rybízu | Plná, hebká, s nízkým obsahem kyselin | K paštikám, k srnčímu nebo jelenímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat |
Modrý Portugal | S tóny květin, peckového ovoce nebo černého koření | Lehčí tělo, sametová chuť, nižší obsah kyselinek | Masitá jídla, ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu, k těstovinám |
Svatovavřinecké | S tóny peckového ovoce, povidel, skořice a koření | Plná, s výraznou kyselinkou, která postupně měkne | Ke zvěřině, k vepřovému masu, k vyzrálým sýrům, k huse i kachně |
Rulandské modré | Plná ovocných tónů | Elegantní plná chuť, s nízkým obsahem kyselin a jemnými tříslovinami | K pečeným masům, k jemným úpravám zvěřiny, k drůbeži, sýrům |
Zweigeltrebe | Ovocně kořenitá vůně | Plná, řízná, s dostatečným obsahem tříslovin | K nejrůznějším masitým pokrmům, k sýrům, těstovinám |
Cuvée | Různé aromatické vlastnosti | Různé chuťové vlastnosti | Určují použité odrůdy, vhodné pokrmy bývají uvedeny na lahvi |
Druhy podle stáří
Červená vína se rozdělují také podle stáří. Vybírejte mezi nimi podle toho, zda hledáte víno určené k okamžité konzumaci, nebo k dlouhodobému skladování.
- Mladá červená vína – na trh se uvádí ve stejném roku, ve kterém proběhla sklizeň hroznů určených pro jeho výrobu. Tato vína jsou vhodná k okamžité konzumaci, spotřebovat by se měla do dvou let od zalahvování.
- Vyzrálá červená vína – tvoří většinu nabízených lahvovaných vín. Mají stabilizovanou chuť a hodí se i k delšímu skladování. Dají se popíjet celoročně.
- Archivní červená vína – na trh se uvádí až tři roky od sklizně. Obvykle jsou tím nejlepším, co dané vinařství nabízí, mívají dokonalou harmonii a komplexní chuť s hezky vyzrálou jemnou tříslovinou.
Mladá červená vína
Mladá vína se ke koncovému spotřebiteli dostanou ještě v průběhu téhož roku, v němž proběhla sklizeň hroznů použitých pro jeho výrobu. Mají typicky svěží chuť s výraznější kyselinkou a tříslovinou (ta stářím postupně slábne), charakteristická je pro ně lehkost. Jejich aroma se na vzduchu rychle vytrácí. Mladá červená vína se hodí k okamžitému podávání, není je ani nutné dekantovat. Nehodí se ovšem k dlouhodobému skladování.
Vyzrálá červená vína
Starší vína s delší trvanlivostí se označují jako vyzrálá vína. Mají stabilizovanou vůni i chuť, která při správném skladování v lahvi vydrží i po několik let. Zralá červená vína jsou vhodná k dlouhodobému skladování, neznamená to ovšem, že jsou určena k archivaci – tato informace musí být u vína jasně vyznačena, většina vyzrálých vín by se měla spotřebovat do tří let od zalahvování.
Archivní červená vína
Archivní vína se do prodeje dostanou nejdříve tři roky po tom, co proběhla sklizeň hroznů. Právě červená vína mají nejlepší předpoklady k archivaci, protože postupem věku dochází ke zjemnění obsažených tříslovin, jež mohou mít v mladších ročnících na svědomí nahořklou chuť. Archivací se chuť postupně vyvíjí, starší vína nabídnou typicky komplexnější chuťový zážitek. Před podáváním pak archivním vínům prospívá dekantace neboli provzdušnění v karafě, při které se všechny chuťové a aromatické úrovně hezky propojí.
Druh vína podle stáří | Charakteristika | Skladování | Podávání | Pro koho / jaký účel se hodí |
Mladá vína | Typicky svěží kyselejší chuť, vyrábí se z prvních sklizní hroznů | Krátkodobé | Ihned po otevření | Neformální příležitosti, vhodné i jako dárek |
Vyzrálá vína | Stabilizovaná chuť i vůně, mají velké zastoupení na trhu, vhodné k celoročnímu popíjení | Dlouhodobé, ale pouze po vyznačenou dobu (typicky několik let od lahvování) | Ihned, ale vhodná je dekantace | Neformální příležitosti i formální sešlosti, osob, kvalitnější vína se hodí jako dárek |
Archivní vína | Harmonická chuť plná jemných tříslovin, po otevření se dále rozvíjí, nejlepší ročníky mohou stát i několik tisíc | Dlouhodobá archivace, možné servírovat ihned | Vhodná je dekantace (provzdušnění v karafě), ročníky starší 40 let se dekantovat nemusí | Ideální jako exkluzivní dárek, pro sběratele a znalce vín, hodí se při významných událostech |
Oblíbená vinařství a značky
Vybrali jsme pro vás několik známých vinařství z České republiky, která se u nás řadí mezi nejoblíbenější.
- Vinné sklepy Lechovice – vlastní vinice rozléhající se ve Znojemské podoblasti. Věnují se klasickým i moderním metodám výroby vína a jsou členy sdružení VOC. V jejich nabídce tak najdete i vína originální certifikace.
- Znovín Znojmo – má rozsáhlé portfolio levných odrůdových i kvalitních dražších přívlastkových vín, čímž pokrývá skutečně široké spektrum zákazníků. Patří mezi tradiční moravské výrobce.
- Vinařství Lahofer – vinařství Znojemské podoblasti, které se věnuje celé řadě odrůd. Jejich vína pravidelně získávají řadu různých ocenění a u nás patří mezi jedny z nejvyhlášenějších.
- Vinařství Špalek – rodinné BIO vinařství ve Znojemské podoblasti. Zabývá se výrobou tradičních i speciálních vín. Jejich specialitou je cuvée Gryllus, které zrálo rok v malých dubových sudech.
- Víno Hort – zaměřují se na tradiční i experimentální výrobu vína. Navázali spolupráci s francouzskými vinaři, díky čemuž vznikla kolekce špičkových červených vín za české ceny.
- Vinařství Thaya – rozkládá se na vinicích Znojemské podoblasti. Nabízí mnoho odrůd vín různých jakostí. Jejich lahve často zdobí symbolická ilustrace.
Značka | Vinařská podoblast | Charakteristika | Cenová kategorie |
Vinné sklepy Lechovice | Znojemská | Zabývá se klasickou i moderní metodou výroby vína, členem sdružení VOC, vína s originální certifikací | Střední a vyšší cenová hladina |
Znovín Znojmo | Znojemská | Široké spektrum nabízených vín, patří mezi vyhlášené moravské výrobce s dlouhou tradicí | Střední a vyšší |
Vinařství Lahofer | Znojemská | Specializují se na celou řadu odrůd, pravidelně získávají ocenění na prestižních soutěžích | Střední a vyšší cenová hladina |
Vinařství Špalek | Znojemská | BIO vinařství, tradiční i speciální vína, cuvée | Všechny cenové hladiny |
Víno Hort | Znojemská | Klasická i experimentální výroba, spolupráce s francouzskými vinaři, špičková červená vína | Všechny cenové hladiny |
Vinařství Thaya | Znojemská | Ekologický režim pěstování, vyrábí prémiové řady vín, často oceňovaná vína | Střední a vyšší cenová hladina |
Ceny
Obecně lze říci, že ke všedním neformálním příležitostem postačí vína levnější, kdežto k významným událostem jsou vhodná vína dražší.
- Cena do 100 Kč – na podezřele levná vína narazíte zejména v supermarketech a samoobsluhách. V tomto případě sáhněte alespoň po vínu jakostním odrůdovém nebo zemském od místního vinaře. V jiných případech hrozí, že si na vínu nepochutnáte.
- Cena od 100 do 300 Kč – v této cenové relaci najdete vína ke všední konzumaci i lahve vhodné jako dárek. Důležitou roli hraje přívlastek i odrůda, ale i vinařská oblast a jméno vinaře.
- Cena od 300 do 1 000 Kč – speciální a vzácné lahve vín nabídne tato vyšší cenová relace. Najdete zde výběry z bobulí i z cibéb, slámová a ledová vína či bariková vína. Hodí se jako dárek nebo k výjimečné příležitosti.
- Cena nad 1 000 Kč – v nejvyšší cenové kategorii vybírejte dárkové kolekce, archivní vína či vína se speciálním oceněním. Jsou ideální hledáte-li skutečně speciální lahev, například jako dárek či k příležitosti výročí.
Cena do 100 Kč
Levná červená vína mají na trhu stále poměrně velké zastoupení. Uvádíme je záměrně, přestože se k většině příležitostí vůbec nehodí a je zde jistá pravděpodobnost, že si na nich nepochutnáte. V této cenové relaci ale můžete vybírat vhodné víno například pro páteční popíjení s přáteli. Orientujte se podle jakosti a zaměřte se alespoň na jakostní vína odrůdová nebo zemská od místních menších vinařství. Zahraničním vínům a vínům, u kterých není uveden původ, se raději vyhněte.
Cena od 100 do 300 Kč
Tato průměrná cenová relace je ideální pro výběr vína k neformální příležitosti i jako dárek. Doporučujeme zde vybírat také červené víno pro servírování většímu počtu lidí, kdy jde o jakousi zlatou střední cestu. Na trhu má v podstatě největší zastoupení, takže nabídne širokou škálu sladkých i trpkých vín nejrůznějších odrůd a jakostí. Zaměřte se na vína s přívlastkem, kdy rozhoduje cukernatost hroznů – vyplatí se sáhnout jak po sušším vínu s přívlastkem pozdní sběr, tak i po lehčím kabinetním vínu. Záleží na příležitosti.
Cena od 300 do 1 000 Kč
Speciální lahve a vzácná vína pořídíte v této cenové relaci. Hodí se k oslavě výjimečné události nebo jako dárek, a to jak pro laika, tak i ostříleného vinaře. Tato červená vína mají obvykle nezaměnitelnou chuť, pyšní se speciální technologií výroby či pochází z některé z vyhlášených oblastí. Narazíte zde například na červená VOC vína s originální certifikací nebo zajímavá cuvée z různých odrůd. Originální jsou pak tak bariková červená vína, která zrála ve vypálených sudech, což se projevuje na jejich specifické chuti.
Cena nad 1 000 Kč
Nejvyšší cenová relace zahrnuje skutečně speciální lahve červených vín. Jde o ročníková vína s výbornými předpoklady k archivaci, vína se speciálním oceněním nebo exkluzivní dárkové kolekce. Vyplatí se do nich investovat skrze nějakou výjimečnou událost či oslavu. Hodí se také jako dárek, protože jsou většinou vhodná k dlouhodobému skladování. Potěšíte s nimi především náročné vinaře a konzumenty, kteří si potrpí na prestiž.
Cenová kategorie | Co obvykle nabízí | Co obvykle nenabízí | Pro koho nebo pro jaký účel se hodí |
Cena do 100 Kč | Vína pochybné kvality, stolní vína s neznámým původem, průměrná zemská a jakostní vína | Kvalitní vína, přívlastková vína, dárková balení vín, speciální a vzácná vína, vína k archivaci | Pro laiky a nenáročné konzumenty, neformální setkání s přáteli |
Cena od 100 Kč do 300 Kč | Průměrná i kvalitní jakostní vína odrůdová a známková, kvalitní vína s přívlastkem kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů | Speciální a vzácná vína, vína k archivaci | Pro průměrné i náročné konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob |
Cena od 300 Kč do 1 000 Kč | Kvalitní vína s přívlastkem, výběr z bobulí, výběr z cibéb, speciální a vzácná vína, bariková vína | Nekvalitní vína | Pro náročnější konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech |
Cena nad 1 000 Kč | Vína s předpoklady k archivaci, zralá vína k dlouhodobému skladování, unikátní a vzácná ročníková vína | Nekvalitní vína | Pro náročnější konzumenty i profesionální vinaře, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech |
Dobrý den, sháním kvalitní lahev spíše suchého červeného vína, kterým bych mohl pohostit přátele a rodinu při příležitosti oslav. Při výběru mě ale zaráží, že i některá dražší vína nemají korkový uzávěr. Měl jsem za to, že kvalitní víno má mít korkovou zátku. Tohle dnes již neplatí? Předem díky za vysvětlení.