Kvalitní červená vína | Nejlepší & Recenze 2022 | Arecenze.cz
Menu

Kvalitní & nejlepší červená vína dle recenzí 2022

Aktualizováno:
Listopad 2022
Autor:
Iva Koňaříková

V kategorii doporučujeme

Vinařství Horák Merlot Magnum 2017

1 900 Kč

Orientační cena

Jaké červené víno vybrat dle srovnání

TIp na dárek
Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 900 Kč
Exkluzivní kolekce
Hodnocení Výborné
Orientační cena 1 200 Kč
Pro nenáročné
Hodnocení Výborné
Orientační cena 200 Kč

Červená vína jsou u nás obecně méně oblíbená než vína bílá, avšak skrze jejich specifické vlastnosti se hodí k celé řadě příležitostí. Máte-li v plánu zakoupit lahev červeného vína pro neformální pohodový večer s přáteli, pak by vás mohlo zaujmout Vinselekt Michlovský Merlot Harmony 2017. Naopak jako dárek či k významné události se hodí výběr z bobulí Rulandské modré Vinařství Krist 2020. Kolekci Červená vína ze Znojemska od Vinotrhu bychom pak doporučili všem, kteří chtějí ochutnat to nejlepší, co Znojemská podoblast nabízí.

Jak srovnáváme červená vína?

Ke srovnávání červených vín přistupujeme z pohledu běžného konzumenta. Protože každý má rozdílné chutě i preference co se vůní týče, nelze vybrat jen jedno víno, které by vyhovovalo všem. Naše srovnání proto zahrnuje několik tipů na kvalitní červená vína různých jakostí i odrůd. Vyhlášených vinařství existuje ve světě celá řada, proto jsme se soustředili pouze na místní produkci. Inspiraci jsme přitom čerpali z národních soutěží vín, přičemž jsme se soustředili na:

  • Jakost vína (kvalitu dle cukernatosti hroznů)
  • Odrůdy
  • Původ včetně konkrétní vinařské podoblasti a trati
  • Obsah zbytkového cukru v g/l
  • Obsah tříslovin a kyselinek

Pokud se o jednotlivých parametrech chcete dozvědět více, pak si přečtěte také náš článek Jak vybrat červené víno, kde vám je všechny podrobně vysvětlíme. Dozvíte se, že pro nákup červeného vína existuje několik jednoduchých pravidel, kterými se můžete řídit. Snadno si pak dokážete vybrat takové červené víno, které vám opravdu sedne nebo obdarovanému vykouzlí úsměv na tváři.

A pokud si výběrem červeného vína nejste jisti, přečtěte si raději našeho souhrnného průvodce výběrem vín.


Nejlepší červená vína dle srovnání

Varianta výběru
Hodnocení Vzhled a název Klady vzhledem k podkategorii Zápory vzhledem k podkategorii Orientační cena Aktuální cena

TIp na dárek

Výborné
Recenze Vinařství Horák Merlot Magnum 2017
Vinařství Horák Merlot Magnum 2017
  • Archivní víno
  • 20 měsíců zrálo v sudu
  • Příjemný obsah kyseliny 5,0 g/l
  • Ocenění zlatou medailí
  • Dodává se v dřevěné krabici
  • Vyrábí se v omezeném počtu
  • Vysoká cena
1 900 Kč Zobrazit nabídky

Exkluzivní kolekce

Výborné
Recenze Vinotrh kolekce Červená vína ze Znojemska
Vinotrh kolekce Červená vína ze Znojemska
  • Kolekce červených vín ze Znojemska
  • Novinky i klasiky v balení
  • Vína od vyhlášených vinařů
  • Kvalitní zemská vína v balení
  • Ideální jako dárek
  • Horší dostupnost
  • Vysoká cena
1 200 Kč Zobrazit nabídky

Pro nenáročné

Výborné
Recenze Vinselekt Michlovský Merlot Harmony 2017
Vinselekt Michlovský Merlot Harmony 2017
  • Ve vůni višně a ostružiny
  • S čokoládovo-perníkovým závěrem
  • Výborné k sýrům a ke zvěřině
  • Chutné cenově dostupné víno
  • Horší dostupnost
  • Výraznější ovocné aroma
200 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší suché víno

Výborné
Recenze Vinařství Volařík Merlot Terroir 2018
Vinařství Volařík Merlot Terroir 2018
  • Vůně višní, borůvek a švestkových povidel
  • Intenzivní chuť
  • Tóny vanilky a čokolády
  • 14 měsíců zrálo v barikových sudech
  • Limitovaná edice
  • Vysoká cena
  • Hodně specifická chuť
550 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší polosuché víno

Výborné
Recenze Château Valtice Dornfelder 2019
Château Valtice Dornfelder 2019
  • K tmavým masům a k sýrům
  • Tóny lesního ovoce a čokolády
  • Ocenění zlatou medailí
  • Dobře hodnocené uživateli
  • Předpoklady k archivaci
  • Jemná tříslovina v chuti
  • Méně známá odrůda
200 Kč Zobrazit nabídky

Nejlepší sladké víno

Výborné
Recenze Vinařství Krist Rulandské modré 2020
Vinařství Krist Rulandské modré 2020
  • S přívlastkem výběr z bobulí
  • Plná chuť, jemně tříslovitá
  • Podtóny tmavého ovoce
  • Poutavá karmínová barva
  • Ideální pro slavnostní příležitosti
  • Menší objem
  • Vyšší cena
300 Kč Zobrazit nabídky

Jak chápat redakční hodnocení?

Doporučujeme jen produkty, které mají dle posouzení redaktora hodnocení nad 70 %. Podívejte se, co jednotlivé procentní hladiny znamenají.

Recenze Vinařství Horák Merlot Magnum 2017
Vinařství Horák Merlot Magnum 2017
Recenze Vinotrh kolekce Červená vína ze Znojemska
Vinotrh kolekce Červená vína ze Znojemska
Recenze Vinselekt Michlovský Merlot Harmony 2017
Vinselekt Michlovský Merlot Harmony 2017
Recenze Vinařství Volařík Merlot Terroir 2018
Vinařství Volařík Merlot Terroir 2018
Recenze Château Valtice Dornfelder 2019
Château Valtice Dornfelder 2019
Recenze Vinařství Krist Rulandské modré 2020
Vinařství Krist Rulandské modré 2020
Ocenění

TIp na dárek

Exkluzivní kolekce

Pro nenáročné

Nejlepší suché víno

Nejlepší polosuché víno

Nejlepší sladké víno

Hodnocení Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Výborné
Orientační cena 1 900 Kč 1 200 Kč 200 Kč 550 Kč 200 Kč 300 Kč
Výrobce Rodinné Vinařství Vican Různé Vinselekt Michlovský Volařík Château Valtice Vinařství Tomáš Krist
Odrůda vína Ryzlink Rýnský, Tramín červený Různé Merlot Merlot Dornfelder Rulandské modré
Barva vína Červená Červená Červená Červená Červená Červená
Druh podle kvality (cukernatost) Pozdní sběr, výběr z hroznů Výběr z hroznů, pozdní sběr, moravské zemské víno Pozdní sběr Výběr z hroznů Pozdní sběr Výběr z bobulí
Druh podle zbytkového cukru Suché, polosuché Suché Suché Suché Polosuché Sladké
Obsah cukru (g/l) 3,9 / 11,6 0,2 – 3,9 0,2 0,2 8,6 Neuvedeno
Oblast Morava Morava Morava Morava Morava Morava
Podoblast Mikulovská Znojemská Mikulovská Mikulovská Mikulovská Slovácká
Viniční trať Pod Mušlovem Různé Neuvedeno Věstoňsko Hintertály Šidleny
Objem lahve (l) 0,75 0,75 0,75 0,75 0,75 0,375
TIp na dárek
Výborné Celkové hodnocení
  • Archivní víno
  • 20 měsíců zrálo v sudu
  • Příjemný obsah kyseliny 5,0 g/l
  • Ocenění zlatou medailí
  • Dodává se v dřevěné krabici
  • Vyrábí se v omezeném počtu
  • Vysoká cena

Merlot Magnum 2017 z vinařství Horák je speciální přívlastkové víno, které může být skvělým dárkem k narozeninám i výročí. Jde o velice oblíbenou odrůdu Merlot, která má své kořeny ve Francii v oblasti Bordeaux. Víno v této lahvi však bylo vyrobeno z révy, jež se vypěstovala v tradiční Velkopavlovické oblasti na Moravě, konkrétně ve viniční trati Ochoze, která je v dané vinařské obci vůbec ta nejlepší.   

Víno je zajímavé tím, že 20 měsíců zrálo v 600 litrovém francouzském sudu Vicard, což se podepsalo na jeho chuti i aroma. Má lehce kořenité tóny a dominuje mu intenzivní vůně lesního ovoce, jako jsou ostružiny a borůvky. V chuti má velice příjemný obsah kyselinky, díky čemuž se zavděčí všem milovník trpčích chutí. Merlot Magnum 2017 zakoupíte v 1,5litrové lahvi, kterou obdržíte v dárkovém dřevěném balení.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

V době psaní této recenze (červen 2022) zatím nejsou dohledatelná žádná hodnocení konzumentů. Víno si však již stihlo získat zlatou medaili na národní soutěži, kterou byla Promenáda červených vín roku 2020. Cílem této soutěže je odborně zhodnotit červená vína pocházející od producentů z České republiky, a to s důrazem na komplexní suchá červená vína. 

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Zajímavostí přívlastkového vína Merlot 2017 je kromě jeho Magnum objemu 1,5 litru také fakt, že 20 měsíců zrálo v 600 litrovém francouzském sudu Vicard. Tyto sudy propůjčují podle typu jemnosti zrna a intenzity vypálení dřeva vínu nezaměnitelnou chuť a aroma. Výsledek pak může připomínat květinové vůně, vanilku, karamel, lékořici a cítit lze i různě intenzivní kořeněné tóny. Navíc má víno předpoklady k více než 10leté archivaci.

Porovnání s alternativami

Vinařství Horák se specializuje pouze na výrobu přívlastkových vín. Z jeho produkce doporučujeme vyzkoušet také červené cuvée Horák Merlot Cabernet Sauvignon 2018, které vzniklo smísením odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, které rovněž zrálo ve francouzských sudech. Z vín určených k delší archivaci pak stojí za zmínku ta ze Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice z řady Ch. C. André, například Cabernet Sauvignon ročník 1992.

Závěrečné shrnutí

Pokud vybíráte víno jako dárek a váš rozpočet vám dovoluje vynaložit investici v řádech tisíců, pak v tomto případě nešlápnete vedle. Červený Merlot s přívlastkem výběr z hroznů, který navíc zrál ve francouzském sudu, poskytne obdarovanému intenzivní chuťový zážitek, který navíc může ještě umocnit další archivací. Víno má totiž předpoklady k archivaci až po dobu 10 let. Objem 1,5 litru a dřevěná dárková krabice navíc ihned budí slavnostní dojem.

1 900 Kč Orientační cena

Exkluzivní kolekce
Výborné Celkové hodnocení
  • Kolekce červených vín ze Znojemska
  • Novinky i klasiky v balení
  • Vína od vyhlášených vinařů
  • Kvalitní zemská vína v balení
  • Ideální jako dárek
  • Horší dostupnost
  • Vysoká cena

Kolekce červených vín ze Znojemska Vinotrh uchvátí snad všechny milovníky červeného vína. Skládá se z celkem šesti různých lahví od různých místních vinařů a vinařství. V balení najdete hned tři vína s přívlastkem výběr z hroznů. Prvním z nich je novinka vinařství WALDBERG, Pinot Meunier, což je u nás poměrně ojedinělá odrůda. Dalším je Pinot Noir od Znovín Znojmo vyrobený kryomacerací a poslední Rulandské modré z vinařství Plaček.

Balení pak obsahuje dvě kvalitní moravská zemská vína zajímavých odrůd, která nadchnou i náročnější vinaře. Jedním z nich je Grand cuvée REDDY z vinařství Piálek & Jäger a druhým pak lahvově zralá pozdněsběrová Frankovka 2017 z vinařství Trpělka a Oulehla. Kolekci završuje přívlastkový Svatovavřinecký pozdní sběr z vyhlášeného vinařství Lahofer, který si již stihl získat řadu ocenění a vyniká svou vůní po švestkových povidlech.

Hodnocení dalších odborníků a uživatelů

Uživatelé jsou s kolekcemi vín od Vinotrhu spokojení a dle hodnocení si pochvalují lahve, které jsou do kolekcí vybírány. Ve Vinotrhu totiž pravidelně sledují kvalitu vín na některých výjimečných vinařských lokalitách, a tak mohou porovnat úrodu, cukernatost i kyselost jednotlivých ročníků a vybrat ta nejlepší nová vína na trhu. 

Hlavní klady, zápory a zajímavosti oproti jiným produktům

Kolekce zahrnuje celkem šest lahví kvalitního vína, která se vyznačují autentickou chutí, jež jim propůjčily vinice ve Znojemské podoblasti. Kromě výběru z hroznů z u nás poměrně málo vídané odrůdy Pinot Meunier vás jistě zaujme Pinot Noir, který je vyrobený inovativní metodou kryomacerace. Kolekce vám tak umožní vyzkoušet si atypická vína plná zajímavých chutí. Nevýhodou je horší dostupnost a oproti kusovým lahví také vyšší cena. 

Porovnání s alternativami

Pakliže preferujete nižší cenu, prohlédněte si o něco levnější kolekci Pohodová červená vína Vinotrh. Nižší cena se pochopitelně odráží od kvality vína, v této sadě vás totiž čeká pouze jedno přívlastkové víno, zbývající lahve jsou vína jakostní a zemská. Méně náročným konzumentům by ale mohla vyhovět. Doporučit vám můžeme také výběr moravských vín Pinot Noir od Vinotrhu, se kterými můžete uspořádat degustační večírek. 

Závěrečné shrnutí

Tato kolekce červených vín ze Znojemska cílí jak na náročné, tak i méně náročné konzumenty. Je ideální volbou, pokud hledáte velkou ochutnávkovou sérii vín pocházejících ze Znojemska, tedy z jedné z nejlepších oblastí pro pěstování vína v Česku. Kolekce zahrnuje skutečně zajímavé kousky a může tak být vhodným dárkem pro vinaře, který si rád vyzkouší novinky na trhu. Ovšem nenechte zmást, leckterá vína si již stihla získat ocenění. 

1 200 Kč Orientační cena

Jak vybrat červené víno

Tento článek vás provede výběrem červeného vína krok za krokem. Podívejte se níže na souhrn toho, co vás v článku čeká.

  • Proč koupit kvalitní červené víno – nekvalitní víno může být cítit nepříjemnou kovovou chutí nebo být příliš kyselé. U kvalitního červeného vína znáte původ, který se do velké míry na chuti podílí.
  • Nevýhody červeného vína – nadměrná konzumace alkoholu je zdraví nebezpečná. Oslabuje imunitu a vede k různým druhům onemocnění. Navíc vlivem přejídání a poklesu výdeje energie můžete rychle přibrat na váze.
  • Výběr červeného vína podle příležitosti – levnější červená vína postačí pro neformální příležitost, například večerní posezení s přáteli. Speciální vína a dražší lahve vybírejte k výjimečným příležitostem.
  • Výběr červeného vína k jídlu – červené víno se obecně hodí k plísňovým sýrům a červeným a tmavým masům. Vybírat můžete dle vhodné odrůdy a stáří vína.
  • Druhy červeného vína podle zbytkového cukru – podle zbytkového cukru, který se uvádí v g/l, rozdělujeme červená vína na suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Vybírejte mezi nimi podle toho, jaké chutě preferujete, zda sladké, nebo spíše trpké.
  • Druhy červeného vína podle cukernatosti hroznů (jakosti) – jakost vína určuje cukernatost hroznů jakožto vstupní suroviny. Mezi jednotlivými druhy vybírejte podle ceny i příležitosti.
  • Druhy červeného vína podle odrůdy – vlastnosti vína do velké míry určuje odrůda hroznů, z níž bylo víno vyrobeno. Každá odrůda ale může pokaždé chutnat jinak podle toho, kde byla vypěstována.
  • Druhy červeného vína podle stáří – mladá vína pocházejí ze sklizně téhož roku a mají krátkodobou trvanlivost. Vyzrálá vína vydrží v lahvi i několik let. K dlouhodobému skladování se poté hodí archivní ročníková vína.
  • Oblíbená vinařství a značky červených vín – oblast, v níž byly vypěstovány hrozny, propůjčuje vínu typické vlastnosti. Vybírat můžete proto i podle oblíbeného vinařství, ze kterého už vám například jednou víno zachutnalo.
  • Ceny červeného vína – stolním vínům bez neznámého původu se raději vyhněte. Vsaďte na kvalitnější lehká kabinetní vína, nebo o něco dražší pozdní sběry a vína s vyšší cukernatostí.

Proč koupit kvalitní červené víno

O kvalitě červeného vína do jisté míry vypovídá jeho cena. Na nekvalitním vínu si jednoduše nepochutnáte.

  • Na kvalitním vínu si pochutnáte – kovovou pachuť či nadmíru kyselosti rozhodně nelze přisuzovat kvalitním červeným vínům. Ta mají naopak vyvážený poměr kyselosti, cukru a ovocných tónů. Nekvalitní vína navíc v čase degradují, kdežto chuť kvalitního vína se postupně vyvíjí.
  • Potěší vás svou harmonickou vůní – rozeznat kvalitní víno od nekvalitního jde velmi dobře i podle vůně. Kvalitní víno vás nepřekvapí zápachem ani vysokým obsahem těkavých látek. Naopak bude mít harmonickou vůni, v níž ucítíte ovocné, květinové nebo minerální aroma.
  • Znáte jeho původ – kvalitní červená vína poznáte podle etikety, na které by neměly chybět informace o původu. Pokud tam nejsou, pak se s největší pravděpodobností jedná o víno vyrobené z hroznů sklizených v zemích, kde ani nemusí být primárně určeny k výrobě vína.

Zatímco v zahraničí jsou červená vína obecně oblíbenější, u nás se k nim většina konzumentů ještě nepropila a oblíbenost zde dosahuje přibližně 30 %. O to větší si musíte dát pozor při výběru, kdy doporučujeme se vyhnout podezřele levným vínům. Nekvalitní víno poznáte podle chudší etikety, na které nenajdete původ. Nepotěší vás ani svou vůní a chutí, ve které se může projevovat vysoký obsah kyseliny octové nebo zápach těkavých látek. Kvalitní víno má vyrovnaný chuťový profil a je označeno původem.

Červené víno a třísloviny

S červenými víny se často pojí takzvané třísloviny nebo též taniny. Jde o látky, které vínu propůjčují hořkou, trpkou chuť, která vám leckdy až sevře ústa. Třísloviny se nacházejí především ve slupce a peckách hroznů a jsou nejvíce příznačné pro červená vína, která se macerují delší dobu. U nekvalitních vín s neznámým původem může být ovšem obsah tříslovin velice nevyrovnaný, což se projeví na nevábné chuti.

Nevýhody červeného vína

Kvalitní červené víno samo o sobě nevýhody nemá. Pití alkoholu má ovšem svá pravidla, proto jsou některé nevýhody spojené s jeho nadměrnou konzumací.

  • Nadměrná konzumace škodí zdraví – přílišné pití alkoholu postupně oslabuje imunitu. Následkem toho může způsobit onemocnění jater nebo zvýšit riziko infekčních onemocnění.
  • Sladká červená vína obsahují mnoho kalorií – chcete-li zhubnout nebo si jen držíte figuru, pak byste se měli vyhnout sladkým červeným vínům, vermutům, portským a sherry. Obsahují totiž mnoho kalorií.
  • Vlivem nadměrného pití vína můžete přibrat na váze – nárůst hmotnosti samozřejmě nelze přisuzovat samotnému pití červeného vína. Mohou za to následky jeho nadměrné konzumace, tedy pokles výdeje energie a časté přejídání.

Hlavní nevýhody červeného vína souvisí primárně s jeho nadměrnou konzumací. V první řadě je třeba si uvědomit, že nadměrná konzumace jakéhokoliv alkoholu je zdraví nebezpečná. Alkohol při dlouhodobém působení oslabuje imunitu a může se tak stát příčinou mnoha různých onemocnění. Stejně tak byste měli při pití červeného vína pamatovat na jeho nutriční profil, protože i ve vínu jsou kalorie. Sladká červená vína, vermuty, sherry a portské obsahují nejvíce kalorií, nejméně naopak vína suchá a polosuchá.

Tabulka – množství kalorií různých druhů vína

Druh vína Počet kalorií (kcal) Množství (ml)
Červené víno 80 100
Sladké červené víno 105 100
Vermut 140 85
Portské 90 60

Výběr červeného vína podle příležitosti

Dobré víno vaše chuťové buňky vždy potěší. Může být ale také vhodným dárkem na svátek a narozeniny, při promoci, výročí a řadě dalších významných příležitostí.

  • Červené víno na Vánoce – v zimním období si na červeném víně výborně pochutnáte. Neodmyslitelně se pojí k Vánocům, během nichž se k podávání hodí kvalitní přívlastková těžší červená vína.
  • Červené víno z lásky – víno je hned vedle čokolády nejoblíbenější afrodiziakum. Zatímco ženám více chutnají sladká a polosladká vína, muži raději suchá vína. Vybírejte proto s dárkových kolekcí, které obsahují mix, nebo dejte přednost preferencím něžného pohlaví.
  • Dárek k narozeninám nebo svátku – pokud víte, jakou odrůdu a chutě má obdarovaný nejradši, máte vyhráno. Sázkou na jistotu jsou vyzrálá červená vína s přívlastkem, kterými potěšíte i náročnější konzumenty.
  • Významná událost – červené víno vybírejte především dle typu příležitosti, ročního období, v jakém se koná a dle pokrmů, které se budou podávat. Dobrou volbou jsou sušší a lehká vína ze zlatého středu, případně dárková balení vín a vzácné lahve.
Příležitost Podle čeho vybírat Která vína se hodí Cenová hladina
Červené víno na Vánoce Podle pokrmů na sváteční tabuli, dle oblíbené odrůdy Přívlastková vína, těžší červená vína, Střední a vyšší
Červené víno z lásky  Dle preferencí něžného pohlaví, dle podávaného jídla, denní doby nebo ročního období Přívlastková vína, speciální a vzácná vína, sladká a polosladká vína Střední a vyšší
Dárek k narozeninám nebo svátku Dle preferencí obdarovaného Vyzrálá vína s přívlastkem, archivní vína Střední a vyšší
Významná událost Dle typu akce, podávaného jídla, denní doby nebo ročního období Dárková balení vín, kvalitní vína s přívlastkem, vína ze zlatého středu, sušší a lehká vína Střední a vyšší

Výběr červeného vína k jídlu

Vlivem dlouhé macerace lisovaných hroznů lze od červeného vína čekat vyšší obsah tříslovin. Jsou proto chuťově těžší než bílá vína a hodí se k odlišným typům pokrmů. K jakým jídlům červené víno servírovat?

  • Zvěřina – tady platí, že k tučnějšímu masu se hodí mladší červené víno s vysokým obsahem tříslovin, kdežto k libovým kusům spíše vyzrálé plné červené víno.
  • Kachní maso – kachna obecně nejlépe ladí s mladými víny. Vybírat doporučujeme mezi odrůdami Modrý Portugal a Rulandské modré.
  • Vepřové maso – ke světlejšímu vepřovému masu se hodí spíše mladší, plné červené víno. Je jím například Modrý Portugal.
  • Hovězí maso – pokrmy z hovězího masa se dobře snoubí se zralými plnými červenými víny typu Cabernet Sauvignon.
  • Jehněčí maso – s pokrmy z jehněčího masa budou dobře ladit zralá, červená vína s příchutí lesního ovoce. Doporučit můžeme kupříkladu odrůdy Merlot nebo Svatovavřinecké.
  • Hermelín a sýry s bílou plísní – k sýrům s bílou plísní se obecně hodí spíše jemná, kořenitá červená vína, mohou být mladá i vyzrálá. Vhodnými odrůdami budou Frankovka či Cabernet Sauvignon.
  • Niva a sýry s modrou plísní – dobře je doplní spíše sladší červená vína, vybírat můžete i ze vzácnějších lahví typu slámové víno. Vhodné bude Rulandské modré.
  • Tvrdé sýry typu parmazán, čedar – tyto typy sýrů dobře doplní mladá červená vína a zralá vína plná ovocných tónů. Jako vhodná odrůda se jeví například Frankovka.

Při kombinování vína a jídla hraje roli celá řada faktorů. Úprava pokrmu, použité suroviny, koření, typ události i roční období. Obecně však platí, že čím jemnější je pokrm, tím jemnější druh vína byste měli zvolit. Zkrátka ani jídlo ani víno nesmí být v chuti dominantní, jedině tak docílíte vzájemné harmonie. Existuje mnoho možností, jak si červené víno vychutnat, nejlépe ovšem ladí k červenému masu a sýrům.

Typ pokrmu Která vína se hodí Doporučené odrůdy
Zvěřina K tučným masům mladá červená vína, k libovým masům plná vyzrálá vína André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Rulandské modré
Kachní maso Mladá červená vína Modrý Portugal, Rulandské modré, Svatovavřinecké, Frankovka
Vepřové maso Mladá plná červená vína Rulandské šedé, Sauvignon, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Modrý Portugal, Zweigeltrebe
Hovězí maso Vyzrálá plná červená vína Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Merlot, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon
Jehněčí maso Vyzrálá červená vína s příchutí lesního ovoce Merlot, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké
Hermelín a sýry s bílou plísní  Jemná a kořenitá červená vína, mladá i vyzrálá Frankovka, Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal, Rulandské modré
Niva a sýry s modrou plísní Sladká červená vína, fortifikovaná vína Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Modrý Portugal, Merlot
Tvrdé sýry typu parmazán, čedar Mladá i vyzrálá vína, červená bariková vína Frankovka

Druhy červeného vína podle zbytkového cukru

Zbytkový cukr ovlivňuje chuť vína. Proto dle níže uvedeného rozdělení vybírejte podle preferencí vašich nebo toho, pro koho víno kupujete.

  • Suchá červená vína – jsou zcela prokvašená a mají nejméně cukru. Patří mezi nejuniverzálnější a mají říznou chuť. Hodí se pro ty, jež preferují trpčí kyselejší chutě nebo si udržují štíhlou linii.
  • Polosuchá červená vína – nejsou tak trpká, naopak bývají příjemně nasládlá. Nechybí jim ovšem kyselinka v pozadí. Obsah cukru nepřesahuje 12 g v litru vína.
  • Polosladká červená vína – ideální, pokud preferujete sladké chutě lehce ovlivněné kyselinkou. Hlídejte si obsah cukru, který dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
  • Sladká červená vína – obvykle se jedná o některý ze speciálních druhů vín určených pro dlouhé zrání. Dle legislativy jde o vína s obsahem cukru vyšším než 45 g na 1 litr. Nehodí se pro ty, jež preferují trpké chutě.

Rozdělení červených vín podle zbytkového cukru nijak nevypovídá o kvalitě vína. Vybírejte podle toho, jaké chutě vám vyhovují nebo jaké chutě má nejraději obdarovaný. Je dobré si o tomto rozdělení udělat přehled, abyste věděli, jaké chutě a sladkost můžete od dané lahve očekávat. Stejně tak byste měli mít povědomí o rozdělení červených vín na lehká, středně plná a plná, které souvisí jak s obsahem cukru a tříslovin, tak i s obsahem alkoholu.

Základní dělení červených vín

  • Lehká červená vína –lehká vína obecně obsahují méně alkoholu a tříslovin. Vyznačují se svou svěží až kyselou chutí, kterou často doplňují tony červeného ovoce, zvláště pak třešní. Víno může mít světlejší barvu a hodí se k lehčím typům pokrmů, například k salátům, grilovaným pokrmům, rybám či ovoci.
  • Středně plná červená vína – jinak řečeno také těžší vína zaujmou svou vyváženou komplexní chutí a sytou purpurovou barvou. Obsahují ideální kombinaci alkoholu, tříslovin a ovoce. Typicky proto voní po tmavém bobulovitém ovoci a v chuti se ozývají také tóny koření. Hodí se k jemně kořeněným rybám a zvěřině s bylinkami.
  • Plná červená vína – plná nebo též těžká červená vína mají tmavě rudé zbarvení a typicky sladkou, ovocnou chuť. Ve vůni se mohou objevovat tóny sladkého ovoce a hroznů. Dobře ladí k silně kořeněným jídlům, například ke zvěřině s bylinkami, hovězímu masu či tvrdým sýrům.
Druh  Obsah zbytkového cukru na 1 litr vína Typické odrůdy Pro koho se hodí
Suché Do 4 g/l Rulandské modré, Merlot, Cabernet Sauvignon, Frankovka, Zweigeltrebe, Modrý Portugal Mají univerzální použití, v oblibě jsou u mužů i žen
Polosuché Do 12 g/l Rulandské modré, Merlot, Frankovka, Zweigeltrebe, Modrý Portugal V oblibě jsou spíše u žen, ideální jako dárek, pokud neznáte preference obdarovaného
Polosladké Do 45 g/l Svatovavřinecké, Merlot, Cabernet Sauvignon V oblibě jsou spíše u žen, hodí se pro ty, kteří preferují sladké chutě
Sladké Nad 45 g/l Rulandské modré, Frankovka, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké V oblibě jsou spíše u žen, hodí se pro ty, kteří preferují sladké chutě

Druhy červeného vína podle cukernatosti hroznů (jakosti)

Jakost nebo chcete-li kvalita tichého vína závisí na vyzrálosti hroznů jakožto vstupní suroviny a do velké míry ovlivňuje cenu vína. Méně kvalitní vína můžete volit pro neformální akce, kvalitnější lahve se pak hodí k významným příležitostem či jako dárek.

  • Bezpřívlastková vína – takto se označují povětšinou méně kvalitní červená vína, která mají typicky nižší cenu a cílí zejména na nenáročné konzumenty a laiky. Dražší bezpřívlastková vína, typicky zemská, mohou mít i vyšší kvalitu.
  • Přívlastková vína – to jsou kvalitní jakostní červená vína, která pocházejí z jedné vinařské podoblasti. Jejich odrůda, původ i hmotnost musí být úředně ověřena. Představují to pravé pro náročnější konzumenty a zkušené vinaře.

Bezpřívlastková červená vína

  • Stolní vína – označují nejméně kvalitní vína určená pro skutečně nenáročné konzumenty. Nesmí být označena původem ani odrůdou, takže tyto informace u nich nehledejte. Použité hrozny mohou pocházet z kterékoliv země EU (odrůdy moštové, stolní i neregistrované).
  • Zemská vína – vhodnou volbou pro ty, jež ocení původ vína a potrpí si na místní produkci. Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno a vína mohou být označena názvem oblasti, ročníkem a odrůdou.
  • Jakostní vína (odrůdová a známková) – vyrábí se z tuzemských hroznů z jedné vinařské oblasti a vinice schválené pro jakostní víno. Cukernatost hroznů přitom musí dosáhnout min. 15 ° ČNM a víno musí být zatříděno SZPI.

Přívlastková červená vína

  • Kabinetní vína – kvalitnější suchá červená vína typicky lehčího typu. Příjemně se pijí, hodí se pro neformální příležitosti.
  • Pozdní sběr – extraktivnější, většinou suchá a polosuchá vína s pozdějším termínem sběru hroznů. Mají široké zastoupení na trhu a jsou velmi oblíbená pro neformální i formální příležitosti i jako dárek.
  • Výběr z hroznů – takto se označují plná extraktivní vína s typicky vyšším obsahem alkoholu a často i vyšším obsahem zbytkového cukru. Skrze plnou chuť a výraznou vůni jsou u konzumentů velmi oblíbená.
  • Výběr z bobulí – velmi plná, extraktivní polosladká a sladká vína z hroznů, které na vinici zrály velmi dlouho a dosáhly cukernatosti 27 °NM. Nehodí se jako součást běžného stolování, nýbrž na sváteční tabuli, jako dárek nebo při významných příležitostech.
  • Ledová vína – vyrábí se ze zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně -7 ° C. Obvykle jde o velmi sladká vína vhodná i k dlouhodobému skladování. Hodí se jako dárek a k významným příležitostem.
  • Slámová vína – jde o přirozeně velmi sladká extraktivní vína, která mají náročnou a rizikovou výrobu. Patří mezi dražší a hodí se ke slavnostním příležitostem či jako dárek.
  • Výběr z cibéb – vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní nebo také z ručně sklizených přezrálých hroznů. Jde zpravidla o sladká červená vína, v jejichž chuti ucítíte přezrálé ovoce. Hodí se jako dárek nebo pro slavnostní příležitosti.
Rozdělení podle cukernatosti hroznů Označení Stupeň cukernatosti Charakteristika Pro koho a jaké příležitosti se hodí
Bezpřívlastková vína Víno (stolní víno) 10 °NM Použité hrozny mohou být z kterékoliv země EU (odrůdy moštové, stolní i neregistrované), nesmí být označeno původem ani odrůdou Pro nenáročné konzumenty, běžné stolování
Bezpřívlastková vína Zemské víno 14 °NM Vyrábí se pouze z tuzemských hroznů sklizených na vinici pro jakostní víno, může být označeno názvem oblasti, ročníkem a odrůdou Pro nenáročné konzumenty, pro ty, kteří preferují menší vinaře, pro běžné stolování, větší sešlosti osob
Jakostní vína Odrůdové víno 15 °NM Musí obsahovat minimálně 85 % odrůdy uvedené na etiketě, vyrábí se z odrůd schválených pro výrobu jakostních vín Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání, běžné stolování, větší sešlosti osob
Jakostní vína Známkové víno 15 °NM Vyrábí se ze směsi hroznů, rmutu a hroznového moštu, z odrůd schválených pro výrobu jakostních vín Pro méně náročné konzumenty, neformální setkání
Jakostní vína s přívlastkem Kabinetní víno 19 °NM Lehká, suchá vína, příjemně pitelná, mají dobrou kyselinku Pro neformální posezení i jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Pozdní sběr 21 °NM Extraktivnější vína, většinou suchá a polosuchá Na slavnostní příležitosti, jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Výběr z hroznů 24 °NM Plná extraktivní vína, vyšší obsah alkoholu a často i vyšší obsah zbytkového cukru Na slavnostní příležitost, jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Výběr z bobulí 27 °NM Velmi plná, extraktivní polosladká a sladká vína Na slavnostní příležitost, jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Ledové víno 27 °NM Vyrábí se ze zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minimálně -7 ° C, obvykle velmi sladká vína Na slavnostní příležitost, jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Slámové víno 27 °NM Vyrábí se z hroznů sušených na slámě či rákosu, vína jsou velmi sladká, obsahují silně koncentrované extraktivní látky Na slavnostní příležitost, jako dárek
Jakostní vína s přívlastkem Výběr z cibéb 32 °NM Vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní, která je mění v cibéby Na slavnostní příležitost, jako dárek

Druhy červeného vína podle odrůdy

Na vlastnostech červeného vína se nejvíce podílí odrůda hroznů, ze které je víno vyrobeno. Velká část konzumentů má své oblíbené odrůdy, takže podle tohoto kritéria se můžete zároveň řídit i při výběru. Níže uvádíme několik odrůd typických pro vinařské oblasti České republiky.

  • André – odrůda typická pro Velkopavlovické podoblasti, dále také na Slovácku či Mikulovsku. Vína této odrůdy mají typickou rubínovou barvu a ve vůni najdete tóny lesního a peckového ovoce, povidel nebo černého koření. Mají hutnou chuť s příjemnou tříslovinkou.
  • Cabernet Sauvignon – vína z odrůdy Cabernet vyzrávají pomalu a s věkem jejich kvalita stoupá. Mají proto výborné předpoklady k archivaci. Typická je pro ně černofialová barva, mohutná, plná chuť s příjemnou tříslovinkou. Ve vůni můžete cítit tóny černého rybízu a lesního ovoce.
  • Dornfelder – původem německá odrůda, která vínu propůjčuje tělnatou a výrazně ovocitou vůni i chuť. Má příjemný poměr tříslovin a kyselinek. Pěstuje se zejména na Velkopavlovicku, Mikulovsku či Slovácku.
  • Frankovka – velmi oblíbená odrůda s vysokým obsahem tříslovin a průměrným množstvím kyselinek. Vína mají plnou extraktivní chuť s tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce.
  • Merlot – odrůda původem z Francie. Vína mívají vůni přezrálého černého rybízu a v chuti je typický nízký obsah kyselin. Mívají dlouhé doznívání.
  • Modrý portugal – vína jemně rubínové barvy. V jejich vůni můžete cítit květiny či tóny peckového ovoce nebo černého koření. Mívají lehčí tělo a sametovou harmonickou chuť s nižším podílem kyselinek.
  • Svatovavřinecké – starší odrůda, která vínům propůjčuje tmavou fialovou barvu. Vůně obsahuje tóny peckového ovoce, povidel nebo skořice a koření. Chuť bývá poměrně plná, šťavnatá, ovocitá s výraznou kyselinkou, která postupně měkne.
  • Rulandské modré – vína této odrůdy jsou plná ovocných tónů. Mívají plnou chuť s nízkým obsahem kyselin a jemnými tříslovinami. U mladých vín je kyselinka výraznější, stářím slábne.
  • Zweigeltrebe – poměrně mladá odrůda. Vína mívají granátovou barvu a ovocně kořenitou vůni. Chuť bývá plná, řízná, s dostatečným obsahem tříslovin. Můžete v ní hledat ostružiny a višně.
  • Cuvée – vyrábí se ze směsi různých odrůd červených hroznů. Scelováním vína dochází k využití specifických vlastností každé z použitých odrůd, čímž vznikne komplexnější víno originální chuti.

Každá odrůda vína má své specifické vlastnosti a vyznačuje se rozdílnou vůní, chutí i barvou. Tyto vlastnosti ovšem ovlivňuje celá řada dalších faktorů, které způsobují, že jedna odrůda může chutnat pokaždé jinak. Vše záleží na ročníku i původu, tedy místě, kde byly hrozny vypěstovány. Důležitou roli pak hraje také technologické vybavení daného vinařství, výrobní zkušenosti i metody, jakými hrozny zpracovává. Proto je zapotřebí ochutnávat, abyste si našli to své.

Odrůda Vůně Chuť Stolování
André S tóny lesního a peckového ovoce, povidel nebo černého koření Hutná a kořenitá s příjemnou tříslovinkou Ke grilovaným a uzeným masům, k tučnějším sýrům
Cabernet Sauvignon S tóny černého rybízu a lesního ovoce Mohutná, plná s příjemnou tříslovinkou Masitá jídla, jehněčí pečeně, bifteky, krůtí maso
Dornfelder Tělnatá a výrazně ovocitá Příjemný poměr tříslovin a kyselinek, s tóny peckového a lesního ovoce Pečená masa, těstoviny
Frankovka S tóny připomínající švestky, třešně nebo lesní ovoce Plná, bohatá a extraktivní, vysoký obsah tříslovin a průměrné množství kyselinek K pečeným masům, ke zvěřině, kachně i huse, ke kořeněným jídlům, k sýrům i těstovinám
Merlot Vůně přezrálého černého rybízu Plná, hebká, s nízkým obsahem kyselin K paštikám, k srnčímu nebo jelenímu masu, k pokrmům s výraznou chutí rajčat
Modrý Portugal S tóny květin, peckového ovoce nebo černého koření Lehčí tělo, sametová chuť, nižší obsah kyselinek Masitá jídla, ke zrajícím sýrům, k drůbežímu masu, k těstovinám
Svatovavřinecké S tóny peckového ovoce, povidel, skořice a koření Plná, s výraznou kyselinkou, která postupně měkne Ke zvěřině, k vepřovému masu, k vyzrálým sýrům, k huse i kachně
Rulandské modré  Plná ovocných tónů Elegantní plná chuť, s nízkým obsahem kyselin a jemnými tříslovinami K pečeným masům, k jemným úpravám zvěřiny, k drůbeži, sýrům
Zweigeltrebe Ovocně kořenitá vůně Plná, řízná, s dostatečným obsahem tříslovin K nejrůznějším masitým pokrmům, k sýrům, těstovinám
Cuvée Různé aromatické vlastnosti Různé chuťové vlastnosti Určují použité odrůdy, vhodné pokrmy bývají uvedeny na lahvi

Druhy červeného vína podle stáří

Červená vína se rozdělují také podle stáří. Vybírejte mezi nimi podle toho, zda hledáte víno určené k okamžité konzumaci, nebo k dlouhodobému skladování.

  • Mladá červená vína – na trh se uvádí ve stejném roku, ve kterém proběhla sklizeň hroznů určených pro jeho výrobu. Tato vína jsou vhodná k okamžité konzumaci, spotřebovat by se měla do dvou let od zalahvování.
  • Vyzrálá červená vína – tvoří většinu nabízených lahvovaných vín. Mají stabilizovanou chuť a hodí se i k delšímu skladování. Dají se popíjet celoročně.
  • Archivní červená vína – na trh se uvádí až tři roky od sklizně. Obvykle jsou tím nejlepším, co dané vinařství nabízí, mívají dokonalou harmonii a komplexní chuť s hezky vyzrálou jemnou tříslovinou.

Mladá červená vína

Mladá vína se ke koncovému spotřebiteli dostanou ještě v průběhu téhož roku, v němž proběhla sklizeň hroznů použitých pro jeho výrobu. Mají typicky svěží chuť s výraznější kyselinkou a tříslovinou (ta stářím postupně slábne), charakteristická je pro ně lehkost. Jejich aroma se na vzduchu rychle vytrácí. Mladá červená vína se hodí k okamžitému podávání, není je ani nutné dekantovat. Nehodí se ovšem k dlouhodobému skladování.

Vyzrálá červená vína

Starší vína s delší trvanlivostí se označují jako vyzrálá vína. Mají stabilizovanou vůni i chuť, která při správném skladování v lahvi vydrží i po několik let. Zralá červená vína jsou vhodná k dlouhodobému skladování, neznamená to ovšem, že jsou určena k archivaci – tato informace musí být u vína jasně vyznačena, většina vyzrálých vín by se měla spotřebovat do tří let od zalahvování.

Archivní červená vína

Archivní vína se do prodeje dostanou nejdříve tři roky po tom, co proběhla sklizeň hroznů. Právě červená vína mají nejlepší předpoklady k archivaci, protože postupem věku dochází ke zjemnění obsažených tříslovin, jež mohou mít v mladších ročnících na svědomí nahořklou chuť. Archivací se chuť postupně vyvíjí, starší vína nabídnou typicky komplexnější chuťový zážitek. Před podáváním pak archivním vínům prospívá dekantace neboli provzdušnění v karafě, při které se všechny chuťové a aromatické úrovně hezky propojí.

Druh vína podle stáří Charakteristika Skladování Podávání Pro koho / jaký účel se hodí
Mladá vína Typicky svěží kyselejší chuť, vyrábí se z prvních sklizní hroznů Krátkodobé Ihned po otevření Neformální příležitosti, vhodné i jako dárek
Vyzrálá vína Stabilizovaná chuť i vůně, mají velké zastoupení na trhu, vhodné k celoročnímu popíjení Dlouhodobé, ale pouze po vyznačenou dobu (typicky několik let od lahvování) Ihned, ale vhodná je dekantace Neformální příležitosti i formální sešlosti, osob, kvalitnější vína se hodí jako dárek
Archivní vína Harmonická chuť plná jemných tříslovin, po otevření se dále rozvíjí, nejlepší ročníky mohou stát i několik tisíc Dlouhodobá archivace, možné servírovat ihned Vhodná je dekantace (provzdušnění v karafě), ročníky starší 40 let se dekantovat nemusí Ideální jako exkluzivní dárek, pro sběratele a znalce vín, hodí se při významných událostech

Oblíbená vinařství a značky červených vín

Vybrali jsme pro vás několik známých vinařství z České republiky, která se u nás řadí mezi nejoblíbenější.

  • Vinné sklepy Lechovice – vlastní vinice rozléhající se ve Znojemské podoblasti. Věnují se klasickým i moderním metodám výroby vína a jsou členy sdružení VOC. V jejich nabídce tak najdete i vína originální certifikace.
  • Znovín Znojmo – má rozsáhlé portfolio levných odrůdových i kvalitních dražších přívlastkových vín, čímž pokrývá skutečně široké spektrum zákazníků. Patří mezi tradiční moravské výrobce.
  • Vinařství Lahofer – vinařství Znojemské podoblasti, které se věnuje celé řadě odrůd. Jejich vína pravidelně získávají řadu různých ocenění a u nás patří mezi jedny z nejvyhlášenějších.
  • Vinařství Špalek – rodinné BIO vinařství ve Znojemské podoblasti. Zabývá se výrobou tradičních i speciálních vín. Jejich specialitou je cuvée Gryllus, které zrálo rok v malých dubových sudech.
  • Víno Hort – zaměřují se na tradiční i experimentální výrobu vína. Navázali spolupráci s francouzskými vinaři, díky čemuž vznikla kolekce špičkových červených vín za české ceny.
  • Vinařství Thaya – rozkládá se na vinicích Znojemské podoblasti. Nabízí mnoho odrůd vín různých jakostí. Jejich lahve často zdobí symbolická ilustrace.
Značka Vinařská podoblast Charakteristika Cenová kategorie
Vinné sklepy Lechovice Znojemská Zabývá se klasickou i moderní metodou výroby vína, členem sdružení VOC, vína s originální certifikací Střední a vyšší cenová hladina
Znovín Znojmo Znojemská Široké spektrum nabízených vín, patří mezi vyhlášené moravské výrobce s dlouhou tradicí Střední a vyšší
Vinařství Lahofer Znojemská Specializují se na celou řadu odrůd, pravidelně získávají ocenění na prestižních soutěžích Střední a vyšší cenová hladina
Vinařství Špalek Znojemská BIO vinařství, tradiční i speciální vína, cuvée Všechny cenové hladiny
Víno Hort Znojemská Klasická i experimentální výroba, spolupráce s francouzskými vinaři, špičková červená vína Všechny cenové hladiny
Vinařství Thaya Znojemská Ekologický režim pěstování, vyrábí prémiové řady vín, často oceňovaná vína Střední a vyšší cenová hladina

Ceny červeného vína

Obecně lze říci, že ke všedním neformálním příležitostem postačí vína levnější, kdežto k významným událostem jsou vhodná vína dražší.

  • Cena do 100 Kč – na podezřele levná vína narazíte zejména v supermarketech a samoobsluhách. V tomto případě sáhněte alespoň po vínu jakostním odrůdovém nebo zemském od místního vinaře. V jiných případech hrozí, že si na vínu nepochutnáte.
  • Cena od 100 Kč do 300 Kč – v této cenové relaci najdete vína ke všední konzumaci i lahve vhodné jako dárek. Důležitou roli hraje přívlastek i odrůda, ale i vinařská oblast a jméno vinaře.
  • Cena od 300 Kč do 1 000 Kč – speciální a vzácné lahve vín nabídne tato vyšší cenová relace. Najdete zde výběry z bobulí i z cibéb, slámová a ledová vína či bariková vína. Hodí se jako dárek nebo k výjimečné příležitosti.
  • Cena nad 1 000 Kč – v nejvyšší cenové kategorii vybírejte dárkové kolekce, archivní vína či vína se speciálním oceněním. Jsou ideální hledáte-li skutečně speciální lahev, například jako dárek či k příležitosti výročí.

Cena do 100 Kč

Levná červená vína mají na trhu stále poměrně velké zastoupení. Uvádíme je záměrně, přestože se k většině příležitostí vůbec nehodí a je zde jistá pravděpodobnost, že si na nich nepochutnáte. V této cenové relaci ale můžete vybírat vhodné víno například pro páteční popíjení s přáteli. Orientujte se podle jakosti a zaměřte se alespoň na jakostní vína odrůdová nebo zemská od místních menších vinařství. Zahraničním vínům a vínům, u kterých není uveden původ, se raději vyhněte.

Cena od 100 Kč do 300 Kč

Tato průměrná cenová relace je ideální pro výběr vína k neformální příležitosti i jako dárek. Doporučujeme zde vybírat také červené víno pro servírování většímu počtu lidí, kdy jde o jakousi zlatou střední cestu. Na trhu má v podstatě největší zastoupení, takže nabídne širokou škálu sladkých i trpkých vín nejrůznějších odrůd a jakostí. Zaměřte se na vína s přívlastkem, kdy rozhoduje cukernatost hroznů – vyplatí se sáhnout jak po sušším vínu s přívlastkem pozdní sběr, tak i po lehčím kabinetním vínu. Záleží na příležitosti.

Cena od 300 Kč do 1 000 Kč

Speciální lahve a vzácná vína pořídíte v této cenové relaci. Hodí se k oslavě výjimečné události nebo jako dárek, a to jak pro laika, tak i ostříleného vinaře. Tato červená vína mají obvykle nezaměnitelnou chuť, pyšní se speciální technologií výroby či pochází z některé z vyhlášených oblastí. Narazíte zde například na červená VOC vína s originální certifikací nebo zajímavá cuvée z různých odrůd. Originální jsou pak tak bariková červená vína, která zrála ve vypálených sudech, což se projevuje na jejich specifické chuti.

Cena nad 1 000 Kč

Nejvyšší cenová relace zahrnuje skutečně speciální lahve červených vín. Jde o ročníková vína s výbornými předpoklady k archivaci, vína se speciálním oceněním nebo exkluzivní dárkové kolekce. Vyplatí se do nich investovat skrze nějakou výjimečnou událost či oslavu. Hodí se také jako dárek, protože jsou většinou vhodná k dlouhodobému skladování. Potěšíte s nimi především náročné vinaře a konzumenty, kteří si potrpí na prestiž.

Cenová kategorie  Co obvykle nabízí Co obvykle nenabízí Pro koho nebo pro jaký účel se hodí 
Cena do 100 Kč Vína pochybné kvality, stolní vína s neznámým původem, průměrná zemská a jakostní vína Kvalitní vína, přívlastková vína, dárková balení vín, speciální a vzácná vína, vína k archivaci Pro laiky a nenáročné konzumenty, neformální setkání s přáteli
Cena od 100 Kč do 300 Kč Průměrná i kvalitní jakostní vína odrůdová a známková, kvalitní vína s přívlastkem kabinetní, pozdní sběr, výběr z hroznů Speciální a vzácná vína, vína k archivaci Pro průměrné i náročné konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob
Cena od 300 Kč do 1 000 Kč Kvalitní vína s přívlastkem, výběr z bobulí, výběr z cibéb, speciální a vzácná vína, bariková vína Nekvalitní vína Pro náročnější konzumenty, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech
Cena nad 1 000 Kč Vína s předpoklady k archivaci, zralá vína k dlouhodobému skladování, unikátní a vzácná ročníková vína Nekvalitní vína Pro náročnější konzumenty i profesionální vinaře, vhodné jako dárek, pro větší sešlosti osob, při výjimečných příležitostech

Často kladené dotazy k červeným vínům

Jak a jaké červené víno vybrat?

Červené víno vybírejte primárně podle příležitosti. Levnější lahve jsou určeny především pro neformální sešlosti, jde převážně o jakostní vína odrůdová. Kvalitnější červená vína poté mají širší využití. Při větší sešlosti osob, kdy se třeba brát ohled také na rozpočet, si pochutnáte na lehčím kabinetním červeném vínu. Jako dárek či na přípitek při významné události se poté hodí dražší vína s přívlastkem pozdní sběr, výběr z hroznů či ledová a slámová vína. Důležité také je, aby se víno hodilo k podávanému jídlu.

Jaký je pozitivní efekt červeného vína na zdraví?

Kvalitní červená vína mohou mít při rozumné konzumaci pozitivní vliv na lidský organismus. Je obecně známo, že víno má protizánětlivé i antibiotické vlastnosti. Třísloviny obsažené v červeném víně navíc povzbuzují trávení. V červeném vínu se pak nachází také několik látek s neuroprotektivním efektem (resveratrol, pterostilben, OPC a melatonin), tedy takové látky, které chrání mozek.

Jak správně servírovat červené víno?

Protože se aroma červeného vína naplno rozvine až teprve při větším přísunu vzduchu, je vhodné červené víno servírovat ve velkých objemných sklenicích. Mají typicky širší hrdlo a objem 650, 700, 750 nebo dokonce 800 mililitrů. Zvažte také čas podávání, protože mladá červená vína otevíráme zhruba jen 10 minut před podáváním, kdežto vyzrálá červená vína už 30 až 60 minut před podáváním. Většinu červených vín servírujte při obvyklé teplotě 15 až 18 °C.

Iva Koňaříková autorsky stojí za tématem vín i jeho hlavními podkategoriemi. Díky dobré orientaci v gastronomickém prostředí má informace o červených vínech v malíčku, avšak pro tvorbu co nejlepšího návodu na výběr se neváhala inspirovat také u místních znalců, odborníků a běžných konzumentů. Hodnocení červených vín proto může být užitečné jak pro laiky, tak i pro náročné vinaře.
Redaktorka

Diskuze, poradna a vaše zkušenosti

Zeptejte se na cokoliv a naši redaktoři vám odpoví v moderované diskuzi. Pokud potřebujete odpověď co nejdříve, napište na facebook skupinu, kde radí i další uživatelé a odborníci.

Dobrý den, sháním kvalitní lahev spíše suchého červeného vína, kterým bych mohl pohostit přátele a rodinu při příležitosti oslav. Při výběru mě ale zaráží, že i některá dražší vína nemají korkový uzávěr. Měl jsem za to, že kvalitní víno má mít korkovou zátku. Tohle dnes již neplatí? Předem díky za vysvětlení.

Ondra Z.

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Je to jak píšete – dnes se již u vín používají různé druhy uzávěrů a neplatí, že dobré víno najdeme pouze v lahvi s korkovou zátkou. Korkových dubů ve světě ubývá a je potřeba je něčím nahradit. Velmi efektivní jsou také plastové zátky, musejí však být dobře vyrobené. Kvalitní plastový uzávěr je stálý a vínu na chuti, vůni ani barvě nic neubírá. Mějte úspěšný výběr.

Iva Koňaříková, redaktor

Dobrý den, ráda bych zakoupila červené víno jako dárek pro našeho kolegu v kanceláři. Je mezi námi nově a víme o něm pouze to, že preferuje červená vína. Můžete mi prosím doporučit něco univerzálního? Předem děkuji.

Darina Blacká

Dobrý den, děkujeme za dotaz. Při výběru si můžete pomoci tím, že většina mužů upřednostňuje suchá a méně sladká vína. Slavíte-li nějakou výjimečnou událost, případně chcete víno kolegovi darovat k příležitosti završení zkušební lhůty, pak klidně zvolte i nějaké výjimečné víno, k jakým patří vína portská, svatomartinská, ledová či slámová. Zajímavé možnosti pak najdete i mezi dárkovými víny, kde lze objevit vína s mysliveckým nebo rybářským motivem. Jako dárek z průměrné cenové relace Vám můžu doporučit například Merlot Terroir 2018 z Vinařství Volařík. Přeji úspěšný výběr.

Iva Koňaříková, redaktor

Položte dotaz

Odpovědět na dotaz

Nenašli jste v diskuzi odpověď? Zeptejte se a naše redakce na praktické a zajímavé dotazy najde odpověď.


Jak vám pomohl tento článek?
Budeme rádi za zpětnou vazbu.

Průměrné hodnocení 4.8 z 5 hlasů