Pokud hledáte gril do interiéru, bude pro vás stolní gril optimální volbou. Některé modely vám kromě grilování také zapečou tousty nebo usmaží palačinky. Při výběru musíte ovšem zvážit několik zásadních parametrů, s čímž vám pomůže tento článek.
Otevřený vs. kontaktní gril
Stolní grily mohou být:
- Otevřené – gril se skládá jen z jedné desky, maso se tedy griluje jen z jedné strany.
- Kontaktní – pokrmy se pečou z obou stran, ideální i na zapékání, výšku horní desky lze někdy i nastavit, některé modely nabízí polohu barbecue čili otevření obou desek naplocho (Zdroj: Delish).
Grilovací plocha a příkon
Stolní grily samozřejmě nejsou určené na velké akce, a tak se od nich nedá očekávat nijak zvlášť rozměrná grilovací plocha. Většinou se setkáme s plochou pod 1 000 cm2, někdy i pod 500 cm2. Takové grily jsou vhodné hlavně pro 1–2 osoby. Největší modely mají grilovací plochu kolem 1 200 cm2, která je ideální pro 3–4 osoby.
Slabší stolní grily mají příkon okolo 1 000 W, který vám stoprocentně nezaručí rychlé a efektivní zahřívání grilu. I takový gril samozřejmě může méně náročným uživatelům stačit. Ideální ale je volit modely s příkonem 2 000 W a vyšším, které už si poradí i s pořádným flákem masa.
Počet osob |
Grilovací plocha |
Příkon |
1-2 |
500-1 000 cm2 |
Cca 1 000 W |
3-4 |
Cca 1 200 cm2 |
Cca 2 000 W |
Grilovací desky
Stolní grily většinou disponují grilovacími deskami, na rozdíl od zahradních grilů, u kterých je běžnější rošt. Snadnější údržbě napomáhají desky, které jsou vyjímatelné, většinou jsou v takovém případě i omyvatelné v myčce, což ulehčí maximum práce. Deska může být:
- Hladká – ideální na vajíčka, houby, zeleninu či palačinky.
- Žebrovaná – zanechá typické grilovací proužky na mase.
Ideální kompromis je gril s oběma typy desek. V případě kontaktního grilu dejte ale pozor na to, zda je rozložitelný naplocho. Jinak nejde potenciál obou typů desek zcela využít. Povrch desek by měl být hlavně nepřilnavý, abyste se vyhnuli zdlouhavému čištění po každém použití. Je proto dobré dívat se například po teflonu nebo jiném nepřilnavém materiálu.
Žebrovaná deska je vhodná na maso
Regulace teploty
Bez termostatu se v případě elektrického grilu zkrátka neobejdete, a to ani u malého stolního modelu. Oproti foukání do plamenů vás ale čeká jen o mnoho pohodlnější otočení knoflíku.
Některé kontaktní grily nabízejí i funkci smart. Na grilu tak nastavíte stupeň propečení podle vašich představ, tedy zda chcete maso rare, medium rare, medium, nebo well done, gril si následně sám změří tloušťku masa a jeho hmotnost a po uplynutí příslušné doby vás jen upozorní zvukovým signálem, že už je vaše večeře hotová.
Příslušenství a funkce
Ačkoliv jde o poměrně malý přístroj, ani stolní gril se zcela neobejde bez užitečného vybavení, důležitý je zejména indikátor nahřátí nebo odkapávací miska.
- Indikátor nahřátí – pro efektivní grilování je v podstatě nepostradatelný. Většinou jde o světelnou diodu, která vás upozorní, že už gril dosáhl potřebné teploty a vy tak např. maso nevložíte na gril zbytečně brzy.
- Časovač – u některých modelů se můžete setkat i s časovačem. Ten využijete mimo jiné při grilování steaků.
- Odkapávací miska – aby nebyl po grilování zbytečný nepořádek a zároveň všechen tuk nezůstával v jídle, odtéká při grilování do odkapávací misky, kterou později můžete vylít, nebo šťávu z masa použít třeba k přípravě omáčky.
- Speciální programy – u dražších modelů můžete narazit na přednastavené programy, které jsou specifikované pro určité potraviny (např. na přípravu steaku). Tyto programy jsou užitečné hlavně pro začátečníky, kteří si tak nemusí lámat hlavu s teplotou a délkou přípravy.
- Tepelně izolovaná madla – k ochraně před popálením. Značně vám usnadní manipulaci s horkým grilem.
Ceny
Stolní gril vás může vyjít na pár stovek, jeho cena se ale může vyšplhat také na několik tisíc. Pojďme si tedy shrnout, co od které cenové kategorie můžete očekávat a jaká investice se vám vyplatí.
Stolní grily do 1 000 Kč
V řádu stovek seženete modely pro méně náročné uživatele, od kterých se nedá očekávat velmi vysoký výkon ani velká grilovací plocha. Budou proto ideální pro ty, kteří hledají gril jen na občasné zpestření vaření a neplánují jej používat nijak pravidelně. Pokud chcete plnohodnotný přístroj na časté používání a například také pohoštění přátel, doporučujeme zvážit modely ve vyšší cenové kategorii.
Stolní grily od 1 000 do 3 000 Kč
Zlatá střední cesta je většinou optimálním řešením a ne jinak je tomu u stolních grilů. V této cenové kategorii seženete poměrně výkonné a rozměrné modely, které vám v kuchyni rozhodně neudělají ostudu. Je tedy pravděpodobné, že si v této cenové hladině vybere největší počet uživatelů.
Stolní grily nad 3 000 Kč
Grily za tři a více tisíc už představují variantu pro náročnější uživatele a některé dokáží výkonem konkurovat i zahradním modelům. V této kategorii si vyberete, pokud hledáte odpovídající náhradu za zahradní gril a potěší vás také velmi kvalitní provedení a řada zajímavých funkcí.
Dana se věnuje vaření prakticky každý den, a protože miluje zapečené tortilly, sendviče a jiné dobroty, nechybí v jejím kuchyňském arzenálu stolní gril. Zkušenosti s používáním vlastního přístroje tak zúročila i při tvorbě této stránky, na které vám mimo jiné poradí, zda zvolit ve vašem případě kontaktní stolní gril, nebo jít raději do otevřené varianty. Její jméno najdete i u jiných typů grilů, jako jsou elektrické, na dřevěné uhlí či plynové.
Eliška si jako seniorní redaktorka drží svá témata opravdu dlouhodobě. Například grilům se věnuje už více než tři roky a stále si dohledává nové a nové informace. Díky tomu vám může srozumitelně vysvětlit, co je to poloha barbecue, jaký příkon u stolního grilu hledat nebo jaká grilovací plocha se vám bude hodit. Kromě stolních grilů vám poradí i s výběrem zahradního elektrického nebo plynového grilu, věnuje se také klasickým kuchyňským spotřebičům, například sporákům.
Dobrý den, dají se všechny kontaktní grily automaticky rozložit naplocho, nebo je to nějaká speciální funkce za kterou se připlácí? S pozdravem Pečenka.